Як ФОП пільговики надають ЄСВ додатки

06 січня 2023 Стане у пригоді для: Підприємці

Володіти пільгою – це приємна новина, проте за неї слід грамотно відзвітувати.

Як ФОП пільговики надають ЄСВ додатки

Про нюанси звітності для підприємців-пільговиків щодо ЄСВ йтиметься в даному матеріалі. Однак, якщо ви бажаєте отримати більше інформації щодо пільг щодо ЄСВ для підприємців, можете прочитати цю статтю на нашому спеціальному порталі.Пільги по ЄСВ для підприємців

1. Пенсіонери та особи з інвалідністю

Абсолютно прозора ситуація спостерігається для ФОП-єдинників. Так, якщо пільга обумовлена ​​ч.4 ст.4 Закону №2464, поширювала свою дію на період протягом усього звітного року, і останні не виявили бажання про добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування платником ЄСВ, то подання додатка 1 до декларації єдиноподатника не потрібно. Про це свідчить і зміст примітки 8 до самої форми звітності. Про це повідомляють і податківці (див. БЗ 107.01.07).

На практиці, якщо ви маєте статус платника спецЕН та подаєте звітність за формою, завізованою наказом Мінфіну від 26.04.2022 року №124, то додаток №2 щодо ЄСВ подавати не потрібно, у разі користування протягом усього року спеціальними пільгами, передбаченими ч.4 ст. 4 Закону №2464. Про це також згадується і у примітці 4 до декларації щодо спецЕН.

У ситуації із загальносистемниками ситуація відрізняється. Так, для загальносистемників, на відміну єдинників, у змісті декларації відсутня примітка про можливість не подання ЄСВ-пільговиками додатка. Проте податківці затверджують (див. БЗ 201.06), що загальносистемники, які отримували пенсію або соц.допомогу як допомогу по інвалідності протягом 12 місяців звітного року, можуть не подавати додаток ЕСВ1 разом з рештою звітності.

Кардинально інша ситуація, коли вихід на пенсію, незалежно від системи оподаткування, позначився не з початку року, або набуття статусу особи з інвалідністю було протягом року, або була втрата цього статусу у звітному році. У цьому випадку будуть готівкою місяці для сплати ЄСВ (за відсутності інших пільгових підстав). Таким чином, за місяці сплати ЄСВ буде потрібно подання звітності.Як ФОПу правильно обрати групу оподаткування

Тобто необхідно буде подавати додаток ЄСВ у складі податкової декларації. У цьому випадку відображенню підлягають виключно ті місяці, у яких була відсутня пільга щодо ЄСВ.

Важливо пам'ятати! Якщо підприємець вже подавав додаток ЄСВ у ситуації виходу на пенсію, матеріального забезпечення чи інших страхових виплат, це не позбавляє останнього обов'язку у наданні додатку ЄСВ після закінчення року.

2. Працівники та гіг-фахівці

Для єдинників ситуація ідентична з пенсіонерами та особами з інвалідністю. Так, якщо було виплачено ЄСВ за весь період звітного року роботодавцем за основним місцем роботи або резидентом Дія Сіті у розмірі мінімального страхового внеску, то подібний ФОП не подає додаток 1 до декларації єдинника (або додатка 2 до декларації зі спецЕН). Це прямо вказується у примітках.У разі не нарахування за ФОП роботодавцем (резидентом Дія Сіті) та не сплати мінімального страхового внеску, то додаток щодо ЄСВ слід подавати разом із усією декларацією.

При цьому за ті періоди, коли роботодавцем сплачувався ЄСВ, проставляються нулі (див. БЗ 107.01.07). Аналогічне заповнення передбачено і додатку 2 до декларації по спецЕН.

Для загальносистемників щодо подання додатка по ЄСВ у складі декларації за сплати мінімальних страхових внесків роботодавцем за основним місцем роботи (резидентом Дія Сіті) ситуація не однозначна. Подібні роз'яснення податківців відсутні, а закон не зобов'язує прямий обов'язок щодо подання такого документа. Однак у цій ситуації його краще подавати. Однак не факт, що співробітники Пенсійного фонду не відхилять подібну програму.

Але щоб уникнути порушень, оскільки закон трактується у разі неоднозначно, додаток все-таки краще подати.ФОП для ІТ

Однак якщо за якісь місяці мінімальний страховий внесок за такого підприємця не сплачувався, то немає сумнівів, що додаток слід подавати. Про те, як це правильно зробити, пояснюють податківці (див. БЗ 201.06.02).

3. ФОП-загальносистемник без доходів

Податківці роз'яснюють у БЗ 201.06, що у разі відсутності доходу від підприємницької діяльності протягом усього року, додаток ЕСВ1 подавати не слід. Однак, якщо хоча б одного місяця були доходи, додаток ЄСВ1 слід подавати в загальному порядку (якщо не існувало інших можливих пільг).

4. Військові пільги

Відповідно до змісту пп. 92, 98 та 918 розд. VIII Закону № 2464 усі підприємці, незалежно від обраної системи оподаткування, звільняються не лише від сплати ЄСВ. Вони також позбавляються обов'язків щодо подання будь-якої звітності щодо ЄСВ у цей період. Тобто додаток щодо ЄСВ подавати не потрібно.

Інший зміст пільги можна побачити у п. 919 розд. VIII Закону №2464.Так, законом прописано звільнення від сплати ЄСВ на період війни та протягом 12 місяців після її закінчення. Тобто у декларації не слід прописувати періоди, в яких ЄСВ не нараховувався та не сплачувався. З цього випливає, що все ж таки ЄСВ-додаток подається. За ті періоди, поки ФОП користувався пільгою, слід показувати нулі.

При цьому важливо пам'ятати, що дія військової пільги стартувала лише з 1 березня 2022 року, але не з початку 2022 року.

Висновок
Нюанси звітності залежно від пільги, що володіє, рясніють різноманітністю нюансів і підводних каменів. І не завжди про все можна знайти відповідне роз'яснення податківців. В даному випадку слід йти стежкою практиків і використовувати вже перевірені схеми подання звітності.Порівняння ФОП України з ФОП Польщі, особливості реєстрації та види систем оподаткування

Однак, ніхто не застрахований від помилок. Якщо ви розумієте, що сформували звіт з помилками, пропонуємо вам ознайомитися з даним матеріалом, в якому наведено огляд найчастіших випадків.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки