Що робити, якщо ФОП-пільговик зі сплати ЄСВ помилково задекларував чи заплатив ЄСВ

05 січня 2023 Стане у пригоді для: Підприємці

Як виправити помилки та вчинити в подібній ситуації розповімо у цій статті.

Що робити, якщо ФОП-пільговик зі сплати ЄСВ помилково задекларував чи заплатив ЄСВ

 Що робити, якщо ФОП-пільговик зі сплати ЄСВ помилково задекларував чи заплатив ЄСВ

У попередньому матеріалі йшлося про те, як правильно задекларувати пільгу щодо сплати ЄСВЄдиний соціальний внесок для підприємців незалежно від обраної форми оподаткування. Проте нерідкі випадки, коли ФОПФізична особа — підприємець помилково декларують чи сплачують ЄСВ.  Пільги по ЄСВ для підприємців

1. Помилкова сплата ЄСВ

Припустимо, що підприємець не був проінформований про те, що роботодавець за основним місцем роботи (резидент Дія Сіті) сплатив за такого співробітника ЄСВ не нижче мінімальної величини страхового внеску. Наслідком стала самостійна сплата ЄСВ.

У цьому разі підприємець здатний здійснити повернення ЄСВ-переплати. Для цього при подачі звітності слід відобразити нульові значення в єдиному внеску у змісті ЄСВ-додатку за ті місяці, в яких ФОП мав пільгу. Якщо пільга була активною протягом усього року, додаток ЄСВ не подають. Про це читайте у попередньому матеріалі.

Однак у цьому випадку матиме місце переплата. Надмірно сплачені ЄСВ внески можуть бути зарахованими у рахунок майбутніх платежів, або здійснено повернення за заявою ФОП. Повернення регламентується Порядком, затвердженим наказом Мінфіну від 23.07.2021 р. № 417.

2. Помилково подано ЄСВ-додаток

При ситуації, коли ФОП, який володіє пільгою щодо ЄСВ, задекларував суми ЄСВ до сплати, з сторнуванням ЄСВ-зобов'язань можуть виникнути проблеми. Слід зазначити, що пенсіонери та особи з інвалідністю можуть за своїм бажанням бути учасниками системи загальнообов'язкового державного соціального страхування та добровільно вносити ЄСВ.Як ФОПу правильно обрати групу оподаткування

Крім іншого, податківці у своїх роз'ясненнях сприймають надання звітності щодо ЄСВ як рішення добровільно його сплачувати. Також до 01.01.2022 вони затверджували (див. БЗ 201.09), що заборонено вносити коригування до поданої декларації, виходячи з того, що самостійно задекларована сума підлягає сплаті на загальних підставах і не може бути скасована. Нині жодних прозорих роз'яснень немає, а є пропозиція звертатися за індивідуальними консультаціями до податківців.

Імовірно, подібна ситуація з підприємцями-загальносистемниками без доходу і для бажаючих користуватися військовими пільгами (п. 919 розд. VIII Закону № 2464).

Є виняток! За наявності заборони від податківців щодо коригування поданої звітності, все ж таки вдавалося її виправити. Зокрема, можливий варіант подання ЄСВ-додатку з позначкою «Звітна нова» до закінчення граничних термінів подання. При цьому вказували базу нарахування ЄСВ лише за один місяць. Якщо не вказувати на це, подібні звіти блокувалися Пенсійним фондом.

Щодо підприємців, за яких сплачував страховий внесок роботодавець за основним місцем роботи (резидент Дія Сіті), то тут ситуація відрізняється. Як кажуть податківці (див. БЗ 201.04), у подібні місяці ФОП не має права сплати за себе ЄСВ.

З цього випливає, що проблем зі сторніровкою виникнути не повинно.Як зняти валюту з рахунку ФОП без втрати на курсі

Висновок
Найкраща порада у цьому запитанні – подавати звітність правильно та вчасно. Адже треба враховувати, що при виправленні помилок ЄСВ-додатки, які впливають на величину ЄСВ (у тому числі у бік зменшення), можливе накладення штрафних санкцій.

Так, податківці здатні вжити заходів відповідальності за ст. 1651 КУпАП у розмірі від 510 до 680 грн.

Тому слід бути уважніше при веденні власної бухгалтерії та звітності, і подавати декларацію з урахуванням усіх пільг.

 

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки