З 1 вересня Мінʼюст штрафуватиме за недостовірні дані про бенефіціарів в ЄДР.

09 серпня 2024 Стане у пригоді для: Підприємці

З 1 вересня Мінʼюст штрафуватиме за недостовірні дані про бенефіціарів в ЄДР.

Знову змінили План-графік податкових перевірок.

31 липня 2024 року на вебсайті Державної податкової служби розміщено оновлений План-графік проведення документальних планових перевірок платників податків на 2024 рік. Зміни внесено до розділів 1,2,3 та 4:

  • Розділ 1 « Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб» з урахуванням коригування 31.07.24.
  • Розділ 2 « Документальні планові перевірки фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів» з урахуванням коригування 31.07.24.
  • Розділ 3 « Документальні планові перевірки фізичних осіб» з урахуванням коригування 31.07.24.
  • Розділ 4 « Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб з питань правильності обчислення, повноти і своєчасності сплати податку на доходи фізичних осіб, військового збору та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» з урахуванням коригування 31.07.24.

Ввезення енергетичного та іншого обладнання без мита та ПДВ.

27 липня 2024 року набрали чинності Закони України від 16.07.24.: №3853-9  «Про внесення змін до підрозділу 2 розділу 20 «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування податком на додану вартість операцій з ввезення товарів для потреб виробництва та/або ремонту машин механізованого розмінування» (Законопроект №11258) та Закон №3854-9  «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо звільнення від оподаткування ввізним митом товарів для потреб виробництва та/або ремонту машин механізованого розмінування, товарів, які сприяють відновленню енергетичної інфраструктури України, та щодо окремих особливостей митного оформлення товарів, призначених для потреб безпеки і оборони» (Законопроект №11259), якими передбачено застосування звільнення від сплати митних платежів при ввезенні окремих видів товарів. Зокрема, Закони передбачають можливість застосування звільнення від сплати мита та ПДВ при ввезенні в Україну обладнання для енергетики:Хто відповідатиме за помилки колишнього головбуха?

  • електрогенераторного обладнання;
  • обладнання для вітро - та сонячної генерації;
  • акумуляторів (крім акумуляторів малої потужності).

Також це стосується обладнання для виготовлення засобів протидії технічним розвідкам та/або ремонту машин механізованого розмінування. Без сплати митних платежів будуть імпортуватися в Україну для потреб оборони не лише антидронові рушниці, але й інші «радіоелектронні засоби виявлення та протидії безпілотним літальним апаратам, що класифікуються у товарній позиції 8543 згідно з УКТ ЗЕД». Передбачене і пільгове ввезення в Україну комплектуючих для організації власного виробництва та ремонту в Україні машин механізованого розмінування, що класифікуються у товарних позиціях 8427, 8430, 8479 згідно з УКТ ЗЕД, а також для виготовлення підприємствами України активних засобів протидії технічним розвідкам, що класифікуються у товарних позиціях 8517, 8525, 8543 згідно з УКТ ЗЕД. Про це повідомила Державна митна служба, як пише на своєму сайті інформаційне агентство «vikna.tv»

Докладніше:

Закон України №3853-9

Закон України №3854-9

ДПС вже підготувала зміни до форм ПН/РК та декларації з ПДВ.

Державна податкова служба України 29.07.24. оприлюднила проект Наказу Міністерства фінансів України «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України», яким планують внести зміни до форм ПН/РК, декларації з ПДВ та додатків до неї. Зміни досить суттєві та пов’язані з необхідністю практичної реалізації податкових механізмів для застосування режиму експортного забезпечення до операцій з вивезення за межі митної території України окремої агропродукції (зернових та олійних культур), перелік якої визначено у ст.192 Закону України №959-12 від 16.04.91. із змінами «Про зовнішньоекономічну діяльність», шляхом внесення змін до:

  • форми ПН та Порядку заповнення ПН, затверджених Наказом Мінфіну №1307 від 31.12.15. із змінами «Про затвердження форми податкової накладної та Порядку заповнення податкової накладної»;
  • форм та Порядку заповнення і подання податкової звітності з ПДВ, затверджених Наказом Мінфіну №21 від 28.01.16. із змінами «Про затвердження форм та Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість».

Із проектом Наказу можна ознайомитись на вебпорталі ДПС  - за посиланням: «Головна» > «Для громадськості» > «Взаємодія з громадськістю» > «Консультації з громадськістю» > «Проекти не регуляторних актів» > «2024 рік».

Докладніше:

Закон України №959-12

Наказ Мінфіну №1307

Наказ Мінфіну №21

З 1 серпня 2024 року зміниться форма Звіту №1-ПА для посередників у працевлаштуванні за кордоном.

Міністерство економіки Наказом №14186 від 22.09.23. « Про внесення змін до наказу Міністерства соціальної політики України від 03 червня 2019 року №851» внесло зміни до Наказу Міністерства соціальної політики  №851 «Про затвердження форми звітності №1-ПА «Інформація про кількість працевлаштованих громадян суб'єктами господарювання, які надають послуги з посередництва у працевлаштуванні» та Порядку її подання». Зокрема, підкориговано форму Звіту №1-ПА:

  • виключено розділ 3, який заповнюється суб'єктами господарювання, які надають послуги з посередництва у працевлаштуванні за кордоном відповідно до ліцензії, виданої органом ліцензування; 
  • у тексті цієї форми слова «прізвище, ім'я, по батькові» замінено словами «прізвище, власне ім'я, по батькові (за наявності)»;
  • також з Порядку подання форми виключено розділ 4  «Заповнення розділу 3 форми звітності № 1-ПА».

Цей Наказ набирає чинності 1 серпня 2024 року, крім абзаців першого - четвертого пункту 1 цього Наказу, які набирають чинності з дня його офіційного опублікування.

Наказ Міністерство соціальної політики №851

Наказ Мінекономіки №14186

З 1 серпня Звіти про контрольовані операції  подаються за оновленою формою.

Головне управління ДПС у Запорізькій області звертає увагу платників податків, що з 01.08.24. подання Звітів про контрольовані операції здійснюється за оновленою  формою. Електронна форма Звіту про контрольовані операції доступна для завантаження на вебпорталі ДПС у розділі: Головна/Електронна звітність/Платникам податків про електронну звітність/Інформаційно-аналітичне забезпечення/Реєстр електронних форм податкових документів/Звіт про контрольовані операції (коди форми J014707, J0147107, J0147207).  Нагадуємо, що з 06.02.24. набув чинності Наказ Мінфіну України №673 від 07.12.23. «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України», із змінами, внесеними Наказом Мінфіну України  №725 від 27.12.23.За що податкова може оштрафувати ФОП у 2024 році: найпоширеніші правопорушення та розміри штрафів

Відповідно до Наказу №673  внесено зміни до:

  • форми Звіту про контрольовані операції, затвердженої Наказом Мінфіну №8 від 18.01.16. із змінами «Про затвердження форми та Порядку складання Звіту про контрольовані операції», її викладено в новій редакції;
  • Порядку заповнення Звіту про контрольовані операції.
  • Інформацію про зміну форми Звіту про контрольовані операції розміщено 23.02.24. на вебпорталі ДПС у розділах:
  • Головна/Законодавство/Податкове законодавство/Накази/Наказ Міністерства фінансів України №8  від 18.01.16. із змінами «Про затвердження форми та Порядку складання Звіту про контрольовані операції»;
  • Головна/Законодавство/Податки, збори, платежі/Загальнодержавні податки/Податок на прибуток підприємств/Форми звітності/Наказ Міністерства фінансів України №8  від 18.01.16. із змінами «Про затвердження форми та Порядку складання Звіту про контрольовані операції»;
  • Головна/Законодавство/Електронні форми документів/Податок на прибуток підприємств/Звіт про контрольовані операції.

Докладніше:

Наказ Мінфіну №673

Наказ Мінфіну №8

З 1 вересня Мінʼюст штрафуватиме за недостовірні дані про бенефіціарів в ЄДР.

З 1 квітня 2024 року повинен був набрати чинність Наказ Мін’юсту №2542/5 від  12.07.23. із змінами «Про затвердження Порядку повідомлення держателя Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань про виявлення розбіжностей між отриманими суб’єктом первинного фінансового моніторингу в результаті здійснення належної перевірки та розміщеними в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань відомостями про кінцевих бенефіціарних власників та/або структуру власності юридичної особи» щодо процедури повідомлення Мін’юсту як держателя ЄДР про виявлення розбіжностей між отриманими суб’єктом первинного фінансового моніторингу та розміщеними в ЄДР відомостями про кінцевих бенефіціарних власників та/або структуру власності юридичної особи. Але Мін’юст затвердив новий Наказ  №727/5 від 18.03.24. «Про внесення змін до наказу Міністерства юстиції України від 12 липня 2023 року № 2542/5» , яким вже не перший раз відстрочив дію Наказу №2542/5.

Це означає, що накладати штрафи за недостовірні дані про бенефіціарів  до 1 вересня 2024 року не зможе, оскільки для цього не буде відповідних підстав.

Наказ Мін’юсту №2542/5

Наказ Мін’юсту №727/5

Нова освітня платформа  PrivatBank Business Platform.

Приват Банк у партнерстві з Європейською Бізнес Асоціацією, ОЛХ Україна та Mastercard запустив нову освітню платформу PrivatBank Business Platform. Цей майданчик створено для навчання  та  розвитку  підприємців. На платформі вже можна зареєструватися та пройти курс «Школа експорту». Курс допоможе українським підприємцям, які хотіли б розширити свій бізнес, вийти на нові ринки збуту своєї продукції,  почати експорт на ринки ЄС. Ця освітня ініціатива доступна для всіх власників та представників малого та середнього бізнесу України на безкоштовній основі. Клієнти Приват Банку, пройшовши курс, зможуть також отримати додаткові можливості для розвитку свого бізнесу, зокрема: спеціальні знижки та тарифи від Приват Банку на експортні операції.Які трудові гарантії мають працівники з інвалідністю

Як будемо працювати та відпочивати у серпні.

Відповідно до ст. 73 КЗпП 24 серпня - День незалежності України є святковим та неробочим днем. Цього року - це субота. Згідно зі ст. 67 КЗпП у випадку, коли святковий або неробочий день збігається з вихідним днем, вихідний день переноситься на наступний після святкового або неробочого. Тобто, 26 серпня мав би бути вихідним днем. Проте в Україні діє воєнний стан до 10 листопада 2024 року. У період дії воєнного стану не застосовуються норми ст. 71-73 КЗпП (святкові і неробочі дні). Це означає, що офіційних святкових та неробочих днів в Україні немає. При цьому графік роботи та час відпочинку встановлює роботодавець. Тому 26.10.24. працювати чи ні, самостійно вирішує кожен керівник підприємства чи фізична особа роботодавець.

КЗпП України

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки