Що врахувати, якщо вирішили закрити ФОП у карантин

27 березня 2020 Стане у пригоді для: Підприємці

Такого поняття, як тимчасове припинення діяльності ФОП, немає, і податкова автоматично не закриває «сплячих» підприємців, які не сплачують податки і не подають звітність.

Що врахувати, якщо вирішили закрити ФОП у карантин

Тож, якщо більше не хочете бути підприємцем, треба пройти процедуру закриття.

Нагадаємо, що всіх ФОП звільнили від сплати ЄСВ за березень і квітень, а за прострочення сплати податків обіцяють не штрафувати до кінця травня.

Як платити податки в період карантину

Якщо захочу відкритися пізніше

У будь-який час ви можете відкрити ФОП знову, хоч за тиждень після закриття. Онлайн це робиться швидко: дані до реєстру вносять протягом робочого дня.

Як зареєструватися ФОП онлайн
Втім, щоб зареєструватися на спрощеній системі, у вас не повинно бути податкової заборгованості.

Зобов’язання перед контрагентами

Мрієте — якщо немає статусу підприємця, немає боргів — так не вийде.

Якщо заборгували оплати постачальникам, орендодавцю тощо, навіть якщо закриєте ФОП, на вас можуть подати до суду як на звичайну фізособу, адже підприємці відповідають за зобов'язаннями всім своїм особистим майном (ст. 52. ЦКУ). 

Також якщо контрагенти заборгували вам, і ці борги не безнадійні, краще розібратися з цим питанням у статусі підприємця.

Коли карантинні обмеження — форс-мажор

Скоротити працівників

Якщо є наймані працівники і ви плануєте закрити ФОП, звільняйте їх за процедурою скорочення за п. 1 ст. 40 КЗпП.

Як бути з працівниками під час карантину

Про скорочення треба попереджати заздалегідь, тому за день закритися не вийде, якщо діяти за законом. Детально процедура описана в нашій статті.

Повідомити працівника треба в двомісячний термін, якщо хочете звільнити людину раніше — так можна, але тільки з її згоди. Видати наказ про звільнення, дати на підпис працівникові, видати копію наказу на руки (ч. 2 ст. 47 КЗпП). Працівник має поставити на оригінальному екземплярі підпис про те, що отримав копію наказу, і дату.

У день звільнення ви зобов’язані виплатити людині належні їй суми — це не тільки зарплата, а ще компенсація за невикористану відпустку тощо. (ст. 116 КЗпП). Часто роботодавці-ФОП лукавлять і кажуть, що працівникам підприємців така компенсація не виплачується — це не так.

У роботодавця немає грошей на виплати. У законодавстві не передбачається відстрочка виплати зарплати при звільненні, вважається, що, якщо немає грошей, це проблема роботодавця. Які ризики можуть бути, якщо не заплатити в цей строк — працівник може судитися з вами, і належні йому виплати доведеться виплачувати вже за рішенням суду.

Оформіть працівникові довідку про доходи, щоб людина відразу стала на облік в службі зайнятості.

Внести дані про припинення діяльності в Держреєстр

Щоб закритися, подайте заяву держреєстратору онлайн через сервіс «Дія», якщо у вас є електронний підпис.

Платити за закриття нічого не треба.

Протягом одного робочого дня заяву розглянуть, і держреєстратор внесе до Єдиного держреєстру запис про припинення діяльності.

Перевірте, чи точно закрили ФОП

На сайті Мін'юсту введіть свій десятизначний податковий номер, ви повинні побачити статус «припинено». Або перевірте в месенджері в Opendatabot — введіть прізвище або РНОКППРеєстраційний номер облікової картки платника податків.

З моменту закриття вам припинять нараховувати податки.

Чому це так важливо: не рідкісні випадки, коли запис про припинення діяльності до реєстру не внесли, людина думає, що закрила ФОП, а їй продовжують нараховувати податки та заборгованість за несплату, і так може тривати роками. Особливо це актуально для тих, хто довірив закриття ФОП посередникам, не проживає за податковою адресою, а отже вчасно не отримує важливих листів від податківців про штрафи.

Знятися з обліку в податковій

У день, коли податкова отримає від держреєстратора інформацію, що діяльність ФОП припинена, — вас повинні зняти з обліку в ДПС, а єдинників ще й виключити з реєстру платників ЄП. Але податківці на місцях часто просять заяву про відмову від спрощеної системи подати окремо.

Заява про застосування спрощеної системи оподаткування — 2020

Форма заяви, зо подається — «Заява про застосування спрощеної системи».

Форми в кабінеті платника немає. Але ви можете спробувати надіслати заяву через пункт меню «Листування з ДПС».

Можна завантажити програму податкової «Єдине вікно» (код форми — F / J 0102003) та подати заяву через неї. Звичайно, доведеться витратити чимало часу, програма незручна, встановлюється з помилками, але це краще, ніж намагатися прорватися до податкової в період карантину.

У заяві заповніть пункти 1,2, 3, 4, а в п. 5.5 вкажіть дату, з якої відмовляєтеся від єдиного податку та поставте позначку навпроти «припиненням провадження господарської діяльності».

Подати останні звіти

За період, коли пропрацювали до закриття, треба відзвітувати в податкову.

Єдинникам подати декларацію з єдиного податку в строки подання квартальної звітності, тобто протягом 40 календарних днів після закінчення кварталу. Відмітки «ліквідаційна» немає, подаєте зі статусом «звітна».

ФОП на загальній системі звітують протягом 30 календарних днів з дати припинення діяльності. Подаєте декларацію про майновий стан і доходи, у тому числі Додаток Ф2. З відміткою «ліквідаційна». Закриваєтеся в середині місяця — цей місяць включаєте в декларацію повністю.

Звіт з ЄСВ за себе (форма Д5) з позначкою «ліквідаційний» треба подати протягом 30 календарних днів з дати закриття як єдинникам, так і загальносистемникам.

Звіт із ЄСВ у підприємця

За який період заповнювати дані — з початку року до кінця місяця, у якому закрилися.
Виправляти помилки в ліквідаційних звітах не можна. Але до граничного терміну подання звітності ви можете переподати звіт з правильними даними зі статусом «новий звітний».

170 грн — штраф за кожен незданий звіт.

Не забувайте про звітність за працівників.

Заплатити податки та провести звірку

З податковою заборгованістю не зареєструють ФОП наступного разу. Отже, якщо закриваєтеся тимчасово, краще погасіть поточні зобов’язання.

Усі ФОП мають сплатити зобов'язання з ЄСВ, єдинники — з ЄП, загальносистемники — з ПДФО та військового збору.

ЄСВ за березень і квітень діючі ФОП можуть не платити, втім немає ніяких роз’яснень, чи стосується це підприємців, які закриваються в ці місяці. Чи зарахують ці місяці в страховий стаж тощо.

Звірку можна провести онлайн через кабінет платника в розділі «Стан розрахунків з бюджетом».

Закриття рахунку в банку

Вимога закрити підприємницький рахунок при припиненні діяльності є, але строки не встановлені (п. 69.7 ПКУ). Якщо закриваєтеся в період карантину та поблизу немає працюючого відділення банку, можете прийти пізніше, коли карантин закінчиться.

Роздрукуйте виписку за операціями з рахунку за останні три роки, нехай менеджер банку поставить печатку і підпис. Ці данні можуть знадобитися на випадок перевірки.

Зберігайте підприємницькі документи три роки

Після закриття до вас із перевіркою може прийти податкова, а може і не прийти. Якщо все ж прийдуть, перевірять все, і документи з контрагентами — акти, договори, накладні, документи, що підтверджують готівкові та безготівкові доходи. Все це ви зобов'язані зберігати три роки з дня подання звітності, для заповнення якої використовували документи.

Щодо ЄСВ, то тут взагалі немає строків давності, документи, що підтверджують сплату, треба зберігати чи не вічно. ФОП-загальносистемники нараховують внесок з чистого доходу, тому зберігати первинні документи краще до проведення перевірки.

Заява на податкову перевірку

Пишіть за бажанням. Якщо податківці наполягають, що ви зобов'язані це зробити, — це не так. Вас можуть викликати на аудит з документами з такою ж ймовірністю, з якою можуть і не викликати.

Не відмовляйтеся від електронного підпису

Ключ ЕЦП ви отримали як фізособа, і він може вам знадобитися, щоб користуватися державними сервісами, переглядати статус звітності в кабінеті платника, повторно зареєструвати ФОП онлайн.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки