Засновники чи власники бізнесу зникли: як оформити звільнення керівнику

16 вересня 2024 Стане у пригоді для: Підприємці

Засновники чи власники бізнесу зникли: як оформити звільнення керівнику

У цьому матеріалі торкнемося теми проблемного звільнення директора підприємства з посади. Зокрема, таке передбачається у разі відсутності зв'язку з засновниками або власниками юрособи. 

Варто зазначити, що в нинішніх реаліях відсутність зв'язку з цими особами є нерідким явищем. Тож, чи може насправді директор оформити звільнення без контакту з власниками/учасниками юрособи? Якщо це можливо, то яким чином?Які пільги для ФОП діють у 2024 році?

У чому складнощі?

Отже, з яких причин звільнення керівника поза контактом із власниками/засновниками юрособи вважається проблемним?

Не слід забувати, що посада директора має на увазі не лише найману працю, а й є виконавчим органом юрособи. За даними причин процедура його звільнення має не тільки трудове регулювання, передбачене КЗпП. Також слід покладатися на норми ЦКУ, ГКУ, а також Законом від 06.02.2018 року №2275 (далі Закон про ТОВ). Крім цього, також потрібно враховувати і положення статуту юридичної особи.

Важливо знати! Між керівником та компанією може бути оформлений і ДПД. Це передбачається Законом про ТОВ. Однак на практиці апелюють це досить рідко. З цих причин у цьому матеріалі йтиметься про ситуацію «директор – найманий співробітник + виконавчий орган.

За практичним, трудовим підходом, директор здатний самостійно провести своє звільнення (оформить наказ тощо). однак для припинення своїх повноважень як виконавчий орган, потрібно знайти власників/засновників юрособи.Це відбувається тому, що завершення повноважень виконавчого органу – виняткова прерогатива загальних зборів власників.

Крім цього, за відсутності рішення уповноваженого органу управління юрособи внесення коригувань до ЄДР щодо керівника юрособи не є можливим (п.2 ч.4 ст.17 Закону №755).

Якщо говорити про ТОВ, то повноваження виконавчого органу можуть припинятись лише шляхом призначення нового одноосібного виконавчого органу або голови колегіального виконавчого органу (ч.13 ст.39 Закону про ТОВ).

А це стосується виняткової компетенції загальних зборів засновників ТОВ (п.7 ч.2 ст.30 Закону про ТОВ).

За даними причин з загального випадку звільнятися директору без участі власників/засновників не вийде і неможливо.

Який вихід із становища? Як провести звільнення?

З практичної точки зору може спрацювати наступний алгоритм дій:

  1. Складаємо заяву про звільнення «за власним бажанням» (ст.38 КЗпП). У ньому неодмінно слід зазначити дату звільнення (не менш як за 2 тижні до направлення листа). Однак у сучасних реаліях можна брати до уваги положення Закону України від 15.03.2022 року №2136. А саме, через ведення бойових дій у районах, в яких перебуває компанія, та існуванням загрози життю та здоров'ю співробітника, останній має право на розірвання трудової угоди за власною ініціативою у тимчасовий термін, прописаний у її заяві (ст.4 Закону №2136).
  2. Направляємо заяву, зазначену у п.1 на адресу загальних зборів власників/засновників юрособи або єдиного учасника, який зазначено в ЄДР у релевантному розділі. Надсилати листа слід поштою, рекомендованим листом з оголошеною цінністю, з повідомленням про вручення та описом вкладення. Свій екземпляр опису вкладення та фіскального чека потрібно зберігати як доказ. Не зайвим буде направити заяву кілька разів (оскільки відправлення швидше за все повернутися).
  3. Скликаємо загальні збори. У цій процедурі важливо виконати всі формальності та орієнтуватися на зміст статуту та Закону про ТОВ.
    Так, відповідно до ч.3 ст.32 Закону про ТОВ, виконавчий орган товариства повинен повідомляти учасників про проведення загальних зборів не менше ніж за 30 днів до відведеної дати для його здійснення (якщо інші строки не прописані у Статуті). У повідомленні потрібно прописати дату, час, місце проведення загальних зборів та порядок денний (ч.4 ст.32 Закону про ТОВ).
  4. Процедура відправлення цього документа така сама, як і для заяви, і прописана в п.2. Природно, що на загальні збори ніхто не прийде, тому вам доведеться провести фіксацію неявки. Можна залучати до процесу кваліфікованого юриста.
  5. Звільнення слід оформляти відповідно до законодавства. Мається на увазі видання наказу, оформлення трудової книжки, проведення остаточного розрахунку та ін.
  6. Звертаємось до суду та висуваємо вимогу про визнання факту завершення трудових відносин з дати, зафіксованої у заяві про звільнення. Також не зайвим буде заявити про виключення релевантного запису директора з ЄДР. Хоча ця вимога дещо недосконала, однак у постанові ВС від постанови від 24.12.2019 у справі № 758/1861/18 судді зазначили, що її задоволення відповідає цілям судочинства, хоч і вважається втручанням у активність органів реєстрації. Зазначимо, що з підсудністю (судом, до якого потрібно звернутись) ситуація спірна.Важливо знати! На сьогоднішній день Велика Палата Верховного Суду оприлюднила позицію про те, що такі спори підлягають до судів господарської юрисдикції. Див. постанову ВП ВС від 14.06.2023 у справі № 448/362/22.
  7. За цими причинами звертатися з позовом слід до місцевого господарського суду. Однак у позові неодмінно вкажіть аргументацію про належну підсудність (можливо вказати посилання на постанови ВП ВС від 14.06.2023 у справі № 448/362/22, інформація про яку наводилася вище). Інакше високий ризик повернення позовної заяви.
  8. Крім іншого, слід підкріпити свої позовні вимоги такою нормативкою:
  • Ст.43 Конституції України (кожна людина має право на працю, що передбачає можливість заробляти працею, яку останній вільно вибрав і на яку погодився. Застосування примусової праці є незаконним);
  • ст. 22 КЗпП (не передбачено жодного прямого чи непрямого обмеження прав чи передбачення прямих чи непрямих прерогатив під час оформлення, внесення коригувань чи завершення трудової угоди, дана дія не допустима);
  • П.4 ч.1 ст.36 КзпП (трудовий договір можна припинити виходячи з розірвання останнього з ініціативи співробітника (ст.38,39 КзпП);
  • Ч.1 ст.38 КзпП (див. вище).

              До позовної заяви потрібно додати доказову базу:ФОП надійшов виклик в податкову: як діяти

  • направлення заяви про звільнення;
  • про дотримання процедури скликання загальних зборів (зокрема повідомлення про його вчиненні);
  • Неявки на загальні збори.

      9) Звертаємось до держреєстратора з рішенням суду. Цей документ може стати підставою виключення з ЄДР даних про директора.Подібна опція                 вже реалізована у держреєстрі. Зазначимо, що рішення може бути направлене держреєстратору у порядку інформаційної взаємодії між                           інстанціями (ч. 10 ст. 13, ч. 5 ст. 14 Закону № 755). Проте практика показує, що з цим іноді трапляються проблеми.
      10) Надсилаємо копію рішення суду на користь директора з супроводилуванням усім контролюючим інстанціям, контрагентам, банкам, у яких на                    підприємство заведені рахунки.

На завершення слід зазначити, що найважливіше – зберегти всі ці папери (рішення судів, чеки, описи та ін.).

Висновки

1) Участь власників:

  • Важливо: Звільнення директора юрособи вимагає участі власників/учасників цієї юрособи.
  • Процес: Звільнення директора має бути узгоджене з власниками/учасниками, наприклад, через загальні збори. 

2) Звільнення через суд:

  • Недоступність власників: Якщо власники/учасники не виходять на зв'язок, звільнення директора можливе через суд.
  • Судове рішення: Суд може ухвалити рішення про звільнення директора, якщо будуть доведені вагомі підстави. 

3) Виняток з ЄДР:

  • Можливість: На підставі судового рішення можна виключити запис про директора Єдиного державного реєстру юридичних осіб (ЄДР).
  • Ефект: Це означає, що директор формально перестає бути керівником компанії.

4) Формальності: Який вибір кращий: ФОП чи юрособа?

  • Важливість: Для звільнення директора через суд необхідно дотриматися всіх формальностей.
  • Приклади: Це включає:
  • * Правильне скликання загальних зборів власників/учасників.
  • * Фіксацію факту неявки власників/учасників на збори. 
  • Докази: Усі документи, що підтверджують дотримання формальностей, мають бути надані суду.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки