Звільнення мобілізованих підприємців від оподаткування

07 червня 2024 Стане у пригоді для: Підприємці

Звільнення мобілізованих підприємців від оподаткування

Кабмін змінив Порядки ведення Єдиних реєстрів податкових та акцизних накладних.

Кабінетом Міністрів внесено зміни до Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних та Порядку ведення Єдиного реєстру акцизних накладних. Їх приведено у відповідність до Законів: №2801-9 від 01.12.22. «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення укладання угоди між Україною та Європейським Союзом про взаємне визнання кваліфікованих електронних довірчих послуг та імплементації законодавства Європейського Союзу у сфері електронної ідентифікації» та №2918-9 від 07.02.23. «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо електронної ідентифікації та електронних довірчих послуг». Про це повідомив представник Уряду у ВРУ Т. Мельничук у Телеграм-каналі:

«У Порядках замінено поняття «кваліфікований електронний підпис» поняттям «кваліфікований електронний підпис або удосконалений електронний підпис, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису»; замінено поняття «кваліфікована електронна печатка» поняттям «кваліфікована електронна печатка або удосконалена електронна печатка», а поняття «телекомунікаційних, інформаційно-телекомунікаційних систем» поняттям «електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем».Чи є рахунки-фактури обов'язковими для ФОП на ЄП?

Закон України №2918-9

Закон України №2801-9

Розширення переліку підстав розкриття банками банківської таємниці.

Верховна Рада України прийняла за основу Законопроект №9235 від 24.04.23. «Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань розкриття банківської таємниці та заходів щодо встановлення опіки над майном фізичної особи, яка визнана безвісно відсутньою, або особи, зниклої безвісти за особистих обставин». Вказаний Законопроект було розроблено Мінреінтеграції. Цю позицію Уряду на засіданні ВРУ 23.05.24. представив заступник Міністра з питань реінтеграції  ТОТ  Р. Усенко.

Метою проекту Закону є забезпечення законодавчого врегулювання для розкриття банками інформації, яка становить банківську таємницю, на запит нотаріусів для встановлення опіки над майном безвісно відсутньої особи або особи, зниклої безвісти за особливих обставин. Крім того, нотаріуси зможуть отримати дані про рахунки, кошти, рухоме майно та інше. Це сприятиме захисту прав членів сімей таких осіб.

Законопроект №9235

Уряд схвалив впровадження е-ТТН у внутрішніх перевезеннях.

Наступні два роки Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури реалізовуватиме експериментальний проект із впровадження електронної товарно-транспортної накладної (е-ТТН) у сфері внутрішніх вантажних перевезень. Відповідну Постанову було схвалено під час засідання Уряду 30 травня. Ухвалення Постанови передбачає інтеграцію системи е-ТТН з іншими інформаційними ресурсами та тестування їхньої електронної взаємодії. Мова йде про систему зважування в русі (WIM), єдиний реєстр ТТН на переміщення алкогольних напоїв, єдину державну систему обліку деревини, інформаційні системи Укртрансбезпеки та інші. Наступним кроком реалізації проекту є прийняття Міністерством Порядку функціонування Системи е-ТТН. Порядок має врегулювати принципи функціонування системи електронного документообігу е-ТТН та низку інших питань. Зокрема, вимоги до реєстрації користувачів, правила внесення та обміну інформацією у Системі. Приєднатись до Системи е-ТТН можна добровільно. Для цього треба звернутися до операторів платформ електронного документообігу.

Експортно-кредитне агентство розпочинає страхування воєнних та політичних ризиків.

Як передає «Укрінформ», Експортно-кредитне агентство (ЕКА) розпочинає страхування воєнних та політичних ризиків. Про це повідомила пресслужба Мінекономіки з посиланням на колонку «Forbes» першого віцепрем’єр-міністра - міністра економіки Ю.Свириденко.  Експортно-кредитне агентство (ЕКА) пропонуватиме два страхових продукти - страхування прямих інвестицій для інвесторів та страхування інвестиційних кредитів для банків. « Експортно- кредитне агентство України починає приймати заявки на страхування інвестицій від воєнних та політичних ризиків, що було передбачено Законом України №3497-9 від 22.11.23. « Про внесення змін до Закону України «Про фінансові механізми стимулювання експортної діяльності» щодо страхування інвестицій в Україні від воєнних ризиків», який набув чинності 1 січня 2024 року», - йдеться у повідомленні.  

Свириденко зазначила також, що розвинена інфраструктура страхування від воєнних ризиків може бути додатковим стимулом для інвесторів виходити на український ринок. «Раніше страхування від воєнних ризиків було доступне лише від міжнародних організацій - MIGA страхувало іноземні компанії, які готові інвестувати в Україну, американська DFC та польська агенція KUKE надавали гарантії іноземним та українським компаніям. І тепер  ЕКА приєднується до організацій, готових страхувати інвестиції в Україну і в Україні. Завдяки цьому українські компанії отримують додаткові гарантії фінансової безпеки, а економіка - посилення ділової активності», - деталізувала віцепрем’єр.Як здійснювати фіскалізацію платежу при різних способах розрахунку (готівковий та безготівковий)

Закон України №3497-9

Звільнення мобілізованих підприємців від оподаткування.

Головне управління ДПС у Харківській області повідомляє, що відповідно до Порядку підтвердження можливості чи неможливості виконання платником податків обов’язків, визначених у п.п.69.1 п.69 підрозділу 10 розділу 20 «Перехідні положення» ПКУ, та переліків документів на підтвердження, затверджений Наказом Міністерства фінансів України №225 від 29.07.22. із змінами (Порядок) визначено алгоритм дій для підтвердження резидентами можливості чи неможливості виконання, зазначених обов'язків і затверджено перелік документів, що підтверджують неможливість платника податків - фізичної особи, своєчасно виконати свій податковий обов’язок, у тому числі обов’язок податкового агента. Для отримання звільнення, підприємець подає заяву в довільній формі та копію військового квитка або копію документа, який засвідчує зарахування особи на військову службу в період мобілізації. Подати документи потрібно до ДПС, у якому підприємець зареєстрований платником, упродовж 10 днів після звільнення зі служби. У разі, якщо внаслідок отриманих поранень підприємець проходив лікування та/або реабілітацію, заяву та копії документів треба подати протягом 10 днів після закінчення зазначених процедур.

Податковий кодекс України

Наказ Мінфіну №225

Перелік документів для укладання договору про добровільну сплату єдиного внеску.

Головне управління ДПС у Рівненській області інформує, що перелік документів, необхідних для укладення договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, передбачено п.п.1 п. 3 розд. 5 Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої Наказом Міністерства фінансів України №449 від 20.04.15. із змінами (Інструкція № 449). «Про  затвердження Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування». Всі платники, які мають право на добровільну сплату ЄСВ, подають до контролюючих органів за місцем проживання в паперовому або електронному вигляді:

  • заяву про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування або про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування (одноразова сплата єдиного внеску) за формою згідно з додатком 3 до Інструкції №449;
  • копію трудової книжки (за наявності);
  • виписку з системи персоніфікованого обліку (ОК-5);
  • копію документа, що посвідчує особу.

Особи, зазначені у абзаці 2 п. 1 розд. 5  Інструкції №449, члени особистого селянського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (одночасно на пенсійне, на випадок безробіття, у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності), надають також документ, що підтверджує їх членство у такому господарстві.

Наказ Мінфіну №449

Чи зобов’язана ДПС направити документи про проведення позапланової  перевірки, в зв’язку з припиненням діяльності ФОП?

Відповідають фахівці Головного управління ДПС у Запорізькій області.

Документальну позапланову перевірку проводять також у разі припинення підприємницької діяльності ФОП або якщо подано заяву про зняття з обліку платника податків (пп.78.1.7. п.78.1  ст.78 ПКУ). До початку проведення позапланової невиїзної перевірки, пов’язаної з припиненням підприємницької діяльності ФОП або незалежної професійної діяльності фізичної особи, посадові особи ДПС зобов’язані направити копію Наказу та письмове повідомлення про дату початку та місце проведення позапланової невиїзної перевірки. Пунктом 79.2 ст.79 ПКУ визначено, що документальна позапланова невиїзна перевірка проводиться посадовими особами ДПС виключно на підставі рішення керівника (заступника, уповноваженої особи) ДПС, оформленого Наказом, та за умови вручення платнику у порядку, визначеному ст.42 ПКУ, копії Наказу про проведення документальної позапланової невиїзної перевірки та письмового повідомлення про дату та місце проведення. Якщо контролери повідомили платника про дату початку та місце проведення позапланової невиїзної перевірки рекомендованим листом з повідомленням про вручення, то перевірка розпочинається не раніше 30 календарного дня з дати надсилання документів платнику (крім перевірки, визначеної ст.200 ПКУ).Які є умови для вилучення автомобілів для військових потреб

Докладніше:

Податковий кодекс України

На якому вебсайті можна переглянути інформацію про види діяльності платника податків?

Відповідають фахівці Головного управління ДПС у Рівненській області. Відповідно до п.7 частини 1 ст.1 Закону України № 755-4 від 15.05.03. із змінами « Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань (ЄДР) - єдина державна інформаційна система, що забезпечує збирання, накопичення, обробку, захист, облік та надання інформації про юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадські формування, що не мають статусу юридичної особи. Відомості, що містяться в ЄДР, є відкритими і загальнодоступними (крім реєстраційних номерів облікових карток платників податків та паспортних даних) та у випадках, передбачених Законом №755-4 (частина 1 ст. 11). Згідно з абзацом другим п. 1 частини 2 ст. 11 Закону №755-4  відомості, що містяться в ЄДР, надаються у вигляді безоплатного доступу через портал електронних сервісів або з використанням Єдиного державного вебпорталу електронних послуг до відомостей з ЄДР, які актуальні про види діяльності на момент запиту. Розпорядником ЄДР є Міністерство юстиції України, на офіційному вебсайті якого за адресою: (https://usr.minjust.gov.ua/content/free-search) здійснюється безкоштовний пошук відомостей у ЄДР (по фізичній особі - підприємцю, юридичній особі, відокремленому підрозділу юридичної особи) та перегляд інформації про види діяльності (КВЕД) платника податків.

Закон України №755-4

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки