Звіт ЄСВ для пільгових груп ФОП

15 лютого 2024 Стане у пригоді для: Підприємці на ЄП

Звіт ЄСВ для пільгових груп ФОП

Не всі бізнесмени мають платити ЄСВ, серед них є ті, хто може цього робити. То хто ж це? І хіба ці ФОП зобов'язані звітувати про підприємницьку діяльність за 2023 рік? Про це ми докладніше розповімо у цьому тексті.

Особи з інвалідністю та пенсіонери

Пільговики. Якщо підприємець – пенсіонер є одержувачем виплат за вислугу років, має інвалідність чи підпадає під ст. 26 Закону України від 09.07.2003 No 1058-IV, такі люди отримуватимуть виплати чи пенсію. Із цього приводу детально роз'яснюється у ч. 4 ст. 4 Закону України від 08.07.2010 № 2464-VI.

Що важливо, вищезазначені особи зобов'язані отримувати пенсію від української держави. А от у випадках, коли пенсію виплачує інша держава, сплата ЄСВ вважається обов'язковою. Такими є особливості роботи нашої податкової системи, про що докладно можна прочитати за посиланням.Як підприємцю сплачувати ЄСВ за себе

Щодо тих підприємців, які отримують виплати у зв'язку із втратою годувальника. Якщо ФОП не досяг віку, що встановлюється ст. 26 Закону No 1058, він отримує виплати, тоді він повинен на загальних підставах сплачувати ЄСВ. Якщо ж підприємець має право на отримання пенсії за віком, а йому нараховується пенсія у зв'язку із втратою годувальника, то ця пільга його не стосується, про що пояснюється у постанові Верховного Суду України.

Від сплати «за себе» ЄСВ звільнено підприємців лише наступного місяця після анонсування такого статусу.Якщо ж право на звільнення від ЄСВ втрачається (наприклад, підприємець більше не має статусу особи з інвалідністю), то його необхідно починати платити в той місяць, коли статус більше не діє.

Однак, ФОП з числа пенсіонерів, осіб з інвалідністю, які мають право не вносити ЄСВ відповідно до нормативки, можуть сплачувати внесок, якщо вони погоджуються брати участь у системі обов'язкового державного соціального страхування.

Щодо звітності щодо ЄСВ для пільгових груп

Єдиноподатники. Тим пенсіонерам та особам з інвалідністю, які потрапляють під спрощені 1 - 3 групи ФОП, немає необхідності спрямовувати додаток 1 до декларації платника ЄП, у разі коли звільнення за ч. 4 ст. 4 Закону № 2464, поширювалося на них протягом усього звітного року і вони не наважилися приєднатися до платників ЄСВ щодо участі у роботі системи обов'язкового державного соціального страхування. Це видно з пояснень податківців з питань спрямування звітності.

Загальносистемники. Для платників за загальною системою немає вказівок на те, що пільговиків звільняють від подання додатка ЄСВ 1. Цей додаток, за словами податківців, можна не спрямовувати ФОП-загальносистемникам, якщо вони були пенсіонерами, особами з інвалідністю та отримували виплати за 12 місяців звітного року. Звичайно ж згадується про випадки, коли добровільно не було прийнято рішення про сплату ЄСВ.

Пільга не весь рік. Проте закономірним є питання: як бути тим, хто не з початку року став пенсіонером, а може навіть особою з інвалідністю або ж був позбавлений цього статусу за звітний рік? Для ФОП встановлюються певні місяці, в які він має внести ЄСВ (при врахуванні, що немає інших приводів не нараховувати цьогорічні внески). І звіт за подібні місяці має бути надіслано.ФОП прийняв рішення оплачувати ЄСВ «за себе» у період війни: а як?

Таким чином, підприємець спрямовує додаток ЄСВ до податкової декларації. А ось умови щодо ЄСВ у додатку необхідно враховувати лише за місяці, на які у ФОП не поширювалися пільги щодо єдиного внеску.

Важливо знати! Направлення звітності щодо ЄСВ наприкінці року є імперативним для ФОП, якщо вони протягом року надсилали декларацію («Звітна» + «Довідкова») з додатком ЄСВ з нагоди нарахувань пенсій, матеріальної допомоги, страхових виплат.

Працівники та гіг-фахівці

Пільговики. Відповідно до Закону № 2464 ФОП, які працюють за трудовою угодою десь за основним місцем працевлаштування або отримали гіг-контракти з представниками Дія Сіті, мають право на пільгу.

Для цих ФОП не є імперативною сплата ЄСВ за ті місяці, коли їхній головний роботодавець або представник Дія Сіті провів за них сплату ЄСВ, яка склала не менше мінімального страхового внеску. Останній на 2023 рік складав 1474 грн.

У ч. 6 ст. 4 Закону № 2464 пояснюється, що за вищевказані місяці ФОП навіть за бажання не мають права виплачувати за себе ЄСВ. На цьому наголошують і у своєму роз'ясненні представники фіскальної служби.

Також фіскали уточнюють, що ФОП не зобов'язаний повідомляти контролюючі органи про саму оплату за нього ЄСВ його основного роботодавця або резидента Дія Сіті (згадується про суму, яка становить не менше мінімального страхового внеску).

Однак, коли основний роботодавець чи резидент Дія Сіті не вносив за свого співробітника з числа ФОП чи гіг-фахівця з різних передумов (не було основи для нарахування внеску, безоплатну відпустку протягом місяця), тоді сам підприємець зобов'язаний внести за подібний місяць свій ЄСВ.

Але є випадки, коли основний роботодавець чи резидент Дія Сіті сплатив ЄСВ менш ніж мінімальний страховий внесок. У Мінфіні роз'яснюють, що у подібному випадку за ці місяці ФОП з основним місцем працевлаштування чи гіг-спеціаліст сам встановлює базу, на основі якої нараховується ЄСВ. Вона має становити не більше її максимуму. І тоді оплачує ЄСВ, проте величина останнього не може бути меншою за мінімальний страховий внесок.

Але відразу податкова служба додатково роз'яснює, що ФОП на ЄП зобов'язані вносити ЄСВ за місяць, коли їх роботодавець найменше вносив них мінімальний страховий внесок. І цієї причини немає у вітчизняній нормативці. Хоча сама ДПС і стверджує, що ФОП добровільно вносять ЄСВ у таких випадках.

Важливо знати!! Коли в такі місяці йде оплата за себе ЄСВ, це потрібно оформити не у вигляді доплати різниці, а у розмірі не менше мінімального страхового внеску.

Що необхідно врахувати: якщо роботодавець вносить ЄСВ за свого співробітника ФОП за сумісництвом (не за основною роботою), то звільнення від внеску, яке гарантується нормативкою, не діє.Розмір ЄП та ЄСВ у 2024 році

Яким чином ФОП з основною роботою чи гіг-фахівець, резидент Дія Сіті проводить звітність?

Єдиноподатники. У разі, коли роботодавець вносив ЄСВ за співробітника ФОП за основним місцем працевлаштування або гіг-фахівця за кожен місяць у звітному році у розмірі не менше мінімального страхового внеску, ФОП не слід надсилати додаток 1 до своєї декларації єдинника. Про це прописано у релевантному пункті у декларації.

Але якщо в деякі місяці року було перерахування ЄСВ за себе через відсутність оплати мінімального страхового внеску з боку роботодавця, то додаток до декларації подати необхідно. Як радять у фіскальній службі, у 2 графі табличного додатка 1 у декларації єдинників потрібно поставити нулі за місяці, коли роботодавець чи резидент Дія Сіті сплачував мінімальний страховий внесок.

Загальносистемники. Вище повідомлялося, що у декларації про майнове становище та доходи не прописано, що якщо є певні пільги, то додаток ЄСВ1 можна не надсилати. Однак не прописано навіть те, що робити фіскалам, які дозволяють так робити ФОП-загальносистемнику, коли роботодавець за основним місцем працевлаштування або резидент Дія Сіті протягом звітного року сплатив ЄСВ не менше від мінімального страхового внеску. Їм просто найкраще спрямовувати додаток ЕСВ1 з нулями.

А от, коли у певні місяці ФОП сплатив за себе ЄСВ тому що його роботодавець чи резидент Дія Сіті цього не зробив чи заплатив менше за необхідне, додаток ЄСВ підприємець направити просто зобов'язаний.

Як у таких випадках потрібно оформлювати табличну частину додатку ЕСВ1.

У графі 3 прописується розмір чистий прибуток за конкретний місяць, якщо прибутку немає, то ставляться нулі.

У графі 4 нулі вказуються навпроти місяців, у які роботодавець чи резидент Дія Сіті платив ЄСВ не менше за необхідну величину. Коли внески не вносилися, тоді в ті місяці, в які ФОП було отримано чистий прибуток, має проводитись певна база нарахування такого внеску. Ця база не може бути нижчою за мінімальну ЗП (у 2023 році — 6700 грн), але й не вищу за максимальну базу нарахування ЄСВ (у 2023 році — 100500 грн).

Той самий алгоритм відноситься до ФОП-загальносистемників, якщо останні вносили ЄСВ у місяці, коли їхній основний роботодавець або резидент Дія Сіті платив за них ЄСВ менше, ніж необхідну величину.

У графі 5 зазначається ставка ЄСВ (22,00).

У графі 6 проставляється сума нарахованого внеску, яка обчислюється як добуток суми, наведеної у графі 4, та ставки ЄСВ.

ФОП-загальносистемники без доходів

ФОП-загальносистемник, якщо він не заробив чистого доходу в якомусь із місяців за звітний рік, може не вносити ЄСВ за цей місяць. Але, якщо він хоче, то може сам поставити базу щодо нарахування ЄСВ. Її розмір зобов'язаний не завищувати максимальну суму бази нарахування ЄСВ (2023 року — 100500 грн). Але сам розмір ЄСВ повинен не бути меншим, ніж мінімальний страховий внесок (2023 року — 1474 грн).

Ну, а як ситуація у ФОП-загальносистемників зі звітністю, якщо немає доходів. Якщо дивитися на інформацію податкової служби, то якщо відсутні доходи від підприємництва в кожному з місяців звітного року, додаток ЄСВ1 можна не подавати.

Це становище набирає чинності, якщо ФОП добровільно не сплатив ЄСВ у місяці без доходу.

Однак, якщо навіть в один із місяців був чистий прибуток, то додаток ЕСВ1 треба спрямовувати в загальному порядку. Ну, якщо не було жодних приводів для пільги щодо ЄСВ.Зміни по ЄСВ: чого чекати в 2024 році

Військові пільги

Пільговики. Збройна агресія РФ проти України вплинула на звільнення ФОП від сплати ЄСВ за себе на підставі законодавчих актів. Це регулюється кількома пунктами Закону № 2464. Щодо тих норм, що охоплюють усіх ФОП.З 1 березня 2022 року і до закінчення військового стану в Україні та протягом 12 місяців після його завершення тимчасово всі ФОП (все у плані систем сплати податків) можуть не сплачувати ЄСВ за себе. Кожен підприємець, залежно від певного місяця, вирішує, сплачує він ЄСВ чи ні.

Важливо пам'ятати, що

  1. Чинить звільнення від сплати ЄСВ за себе (не відстрочення сплати);
  2. Можна не сплачувати внесок у випадках, навіть коли підприємець продовжує діяльність та має прибуток;
  3. Положення Закону діє незалежно від податкової адреси та місця провадження діяльності підприємцем;
  4. Щомісяця, коли немає плати ЄСВ не буде враховано у страховому стажі (у плані пенсії або виплат зі втрати працездатності);
  5. У разі, коли ФОП плати ЄСВ за себе, це необхідно здійснювати за загальними правилами (враховувати всі зазначені терміни, вимоги до розмірів виплат).

Але є не лише загальне звільнення з ЄСВ, а й спеціальні пункти у законодавстві.

Від плати ЄСВ за себе звільнено ФОП, які не мають найманих співробітників та покликані під час особливого періоду на військову службу під час мобілізації або залучені до виконання обов'язків щодо мобілізації на посадах, обумовлених штатами військового часу, на весь термін військової служби. Йдеться саме про підприємців, охоплених мобілізацією, а не покликаних за контрактом чи на строкову військову службу.

Звільнення стосується і покликаних на військову службу ФОП-резервістів, які не мають найманих співробітників, та діє на весь час їхньої військової служби.

Для звільнення від сплати ЄСВ до податкової необхідно подати заяву підприємця, копію військово-облікового документа з їхніми даними. Вирушають вони протягом 10 днів після звільнення з військової служби. У випадках, коли ФОП перебував на лікуванні/реабілітації у зв'язку з виконанням обов'язків під час мобілізації/служби, направляти до ДПС документи слід протягом 10 днів після завершення лікування/реабілітації.

Звільнення від сплати ЄСВ стосується також підприємців, якщо ті не мають найманих працівників на період позбавлення особистої волі (полону) внаслідок збройної агресії проти України та протягом 6 місяців після їхнього звільнення. Після звільнення та/або закінчення лікування/реабілітації протягом 90 днів підприємець або члени його сім'ї зобов'язані направити до податкової заяви.


Як за умов війни зі звітністю?

ЄСВ-звітність. Відповідно до нормативки, у нас в країні діють військові пільги.ФОП звільнено від обов'язків, зазначених у ч. 2 ст. 6 Закону № 2464. Йдеться про звітність щодо ЄСВ, яку ці підприємці (всіх систем оподаткування) не спрямовують.

А що ж стосується пільги, яка дозволяє на період військового стану і протягом 12 місяців після його завершення не платити ЄСВ усім ФОП?

У податковій декларації розрахунок ЄСВ не вказується на період, у який не обчислювався та не сплачувався єдиний внесок.

У цьому плані додаток ЄСВ потрібно заповнювати відповідно до місяців, у які на ФОП поширювалася пільга. Навпроти них ставимо нулі.

Припустимо, відповідно до Закону № 2464 підприємець не платив ЄСВ весь 2023 рік, що далі? Тим, що ФОП, які до 01.08.2023 перебували на спецЕН, можна було не подавати додаток ЄСВ до останньої декларації щодо спецЕН, якщо протягом усіх місяців 2023 року вони не сплачували єдиний внесок (про це докладно у роз'ясненні від податківців). Відповідно, припускаємо, що така сама схема зобов'язана працювати в плані подання додатку ЄСВ наприкінці року для ФОП усіх груп. Проте хотілося б побачити додаткові роз'яснення від податківців. Поки ж їх немає, ми радили б про всяк випадок подавати додаток ЄСВ з нульовими зобов'язаннями.

Якщо ЄСВ було сплачено або задекларовано з помилками

У разі, якщо підприємець мав право скористатися пільгами, однак припустився помилки при оплаті ЄСВ, декларації суми внеску у додатку ЄСВ, як треба вчинити?

Помилково сплатили. ФОП у такому разі має право повернути собі суму, яку він переплатив за ЄСВ.

Як це здійснити?

Наприклад, підприємець готується надати річний звіт та задекларувати нульові свідчення щодо єдиного внеску у додатку ЄСВ у тих місяцях, коли була пільга. Додаток щодо ЄСВ немає потреби подавати, у разі коли пільга була цілий рік і це передбачено законами. Тоді є можливість переплатити по ЄСВ.

Сума переплати може повернутися платнику після заяви підприємця або піти в рахунок плати ЄСВ на майбутнє. Податкова на цей випадок залишила роз'яснення в Порядку зарахування на рахунок майбутніх платежів єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування або повернення надмірно та/або помилково сплачених коштів.

Помилково прозвітували. ФОП з числа пільговиків не застрахований від помилок у процесі подання декларації чи додатку ЄСВ.

Потрібно розуміти, що податкова служба з 01.08.2023 може накласти штраф на підприємця, який, маючи право на пільгу, подав звітність, де була інформація про нарахування ЄСВ, проте не заплатив за окремими зобов'язаннями. Про ці аспекти додатково пояснюють податківці за цим посиланням.

Насамперед врахуйте, що з 01.08.2023 року податківці можуть застосувати штрафні санкції до ФОП, який хоч і має право на пільгу, але направив звітність, що має інформацію про суми нарахованого єдиного внеску, і при цьому не сплатив самостійно певних зобов'язань. Про це, зокрема, йдеться у роз'ясненні ГУ ДПС у Хмельницькій обл. від 04.08.2023.

Не слід забувати, що за несплату чи прострочену плату зобов'язань щодо ЄСВ діє штраф у розмірі 20% від не перерахованих сум.

Також на суму заборгованості накладається пеня у розмірі 0,1% недоплати за добу простроченого платежу.

Ці санкції підприємцям необхідно подолати перед тим, як підійдуть граничні терміни декларування. Але сторнування зобов'язань щодо сплати ЄСВ — це досить непростий процес і тут відіграє роль, який із пільг ФОП хотів би скористатися.

Найпростіше, якщо підприємець має основне місце роботи або він є гіг-спеціалістом, а його роботодавець або резидент Дія Сіті сплачував ЄСВ у розмірі не менше мінімального страхового внеску. Про це повідомлялося раніше, де вказувалося, що ФОП може у таких випадках не сплачувати за себе ЄСВ. Таким чином, немає перешкод у плані подання уточнень до додатку ЄСВ щодо сторнування помилково нарахованих оплат.

А от у разі, коли йдеться про пенсіонерів чи осіб з інвалідністю, то все інакше. Адже вони сплачують ЄСВ на підставі добровільного приєднання до системи загальнообов'язкового державного соціального страхування. У податковій розцінюють звітність цього типу ФОП щодо їх зобов'язань у плані ЄСВ як рішення добровільно сплачувати внесок. Їм навіть забороняють робити зміни у звітності після її подання, оскільки ця добровільно задекларована плата, з погляду податківців, має бути виплачена загальних підставах і може бути скасована.

Тепер уже в податковій службі стверджують, що коригувати помилки щодо зобов'язань щодо подачі ЄСВ для підприємців з числа пенсіонерів та людей з інвалідністю не так складно. З цих питань податківці самі рекомендують консультуватися з ними.Зміни в платіжках на ЄП та ЄСВ з 1 грудня 2023 року: приклади заповнення

Подібні обставини стосуються і підприємців без доходів, а також тих, хто підпадає під військові пільги.Але все ж таки, які б не були заборони з боку податкової, за фактом навіть до 01.01.2022 ФОП могли виправляти помилки у зобов'язаннях щодо ЄСВ. Необхідно до закінчення граничних термінів спрямування декларації надати виправлений додаток ЄСВ разом із звітністю на кшталт «Звітна нова». І вже у додатку показано підставу для нарахування ЄСВ та сума внеску лише за місяць звітного періоду. Всі інші місяці йдуть з нулями в графах, що додаються. Лише абсолютно нульові звіти протягом останніх кількох років неможливо було подати. Вони були заблоковані Пенсійним фондом.

Що важливо під час коригування вашої звітності після закінчення строків подання, так це внесення правок у плані помилок у додатку ЄСВ, які впливають на суму внеску (у більшу чи меншу сторони). А її податкова служба може виписати штраф за ст. 165 КУпАП у розмірі від 510 до 680 грн. Саме тому завжди слід пам'ятати про всі пільги, які вас стосуються та їх треба враховувати у плані звітності щодо ЄСВ.

Висновок

Підприємцям з числа пенсіонерів та осіб з інвалідністю, які мають законні пільги і протягом року не платили ЄСВ на добровільній основі, немає потреби звітувати щодо ЄСВ.Що з виплатою за лікарняним, коли ФОП не сплачував ЄСВ за себе?

Військовий стан та 12 місяців після його завершення дає право підприємцям усіх типів оподаткування не нараховувати та не платити за себе ЄСВ.

Якщо за звітний рік ФОП-загальносистемники не мають прибутку, то їм не слід спрямовувати додаток ЄСВ 1, якщо вони добровільно не проводили плату за ЄСВ за місяці без прибутку.

Передплатіть, щоб прочитати повністю

Ви можете купити цю статтю або оформити підписку і отримати доступ до всіх статей.
Оформити підписку за 149 грн/міс

Я вже передплатив цю статтю

Покупка статті

Будь ласка, введіть ваш E-mail для покупки статті Звіт ЄСВ для пільгових груп ФОП

Вартість статті складає 24грн.

Отримайте цифровий доступ до всіх статей лише за 149 грн на місяць

Отримати доступ

Будь ласка, введіть ваш E-mail, щоб отримати доступ до статті Звіт ЄСВ для пільгових груп ФОП

Отримайте цифровий доступ до всіх статей лише за 149 грн на місяць

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки