Бізнес: устрична ферма

30 січня 2022

Андрій Пигулевський створив єдину в Україні устричну ферму. В інтерв'ю на каналі DANTES у проекті «Я роблю бізнес!» він розповів, як творив свій стартап. Публікуємо найцікавіше з розмови.

Бізнес: устрична ферма

А.П.: Все почалося тоді, коли я закохався в устриці та почав експерименти, а було це у 2012 році, на моїй кухні. Купивши їх у якійсь київській крамниці, я взагалі не знав, як їх відкривати і що з ними робити. Спробував роздовбати, підрізав, видавив трохи лимона і ковтнув. У цей момент, у мене, як у фільмі, запалилися всі лампочки, і я підсів на устриць. Щодня їздив у магазин та купував свіжі, а потім вони кудись зникли з магазинів.

У 2012 році їх було дуже складно знайти, і я зрозумів, що щось треба з цим робити. Я поїхав до Франції набиратися досвіду і за півроку повернувся до України, починати перші проби.

Практично всю устрицю, яку вирощують у Франції, у Португалії або будь-де, очищають. Вона проходить процес депурації (очищення), під час якого устрицю поміщають на дві доби в басейн, де вона прочищає свій шлуночок, очищається від води, яка була в ній до цього. Але саме на Телегольському лимані, настільки чиста вода, що вона відноситься до класу «А +» і з неї можна подавати всі морепродукти прямо на стіл, можна не очищати, а одразу їсти.

Ось і причина чому сюди, на ферму, так непросто дістатися. Для розведення устриць Андрій шукав чисту воду, а таку не знайдеш там, де юрба відпочиваючих, ось і сховався.

А.П.: Мішки, в яких ростуть устриці, виготовлені зі спеціального поліетилену, який стійкий до ультрафіолету та морської води. В одному мішку знаходиться близько двохсот устриць, роздрібна ціна яких приблизно 30 гривень. У цьому мішку трієчка, відмінна ціна для неї – трошки менше одного євро.

Трієчка – це розмір, скільки він росте?

А.П.: Так, трієчка – це невеличка устриця, яка росте 16-18 місяців до цього розміру. У Франції вона зростає вдвічі повільніше. Справа в тому, що тут, у лимані, устриці постійно знаходяться під водою, харчуються все своє життя, а там вони ростуть тільки в період припливу - це 12 годин на добу, а коли відлив, вони знаходяться практично на суші, відповідно, не харчуються і не ростуть. Так само, в лимані набагато поживніша, «жирніша» вода в плані харчування для устриць, він мілкий, добре прогрівається.

Ти це досліджував перед тим, як зупинитися тут, правильно?

А.П.: Звичайно. У світовому океані, хороша біологічна активність – це 7 грамів на один кубічний метр, а у нас цей показник доходить до 500 грамів. Для устриці тут рай.

Багато хто намагається зайнятися цим бізнесом, але в якийсь момент кидає чи каже, що наша устриця «не та» і це все не підходить, легше закуповувати, з чим це може бути пов'язане?

А.П.: Будь-який бізнес повинен підживлюватися пристрастю до продукту, я хотів кидати це вже разів з двадцять. Привезти сюди тихоокеанську гігантську устрицю і почати її вирощувати – це був сміливий експеримент, на якому я втратив близько тридцяти тисяч євро.

Я зробив 12 посадок по всьому Чорному морю, завіз матеріал, який був необхідний. Потрібно було зрозуміти, на якій глибині їх вирощувати, і в перші три роки в мене нічого не виходило, були шторми, які розмивали всю посадку.

Де ти брав гроші для цього всього?

А.П.: У мене був бізнес, досить великий, пов'язаний з IT сферою. Якось, сидячи вдома, читаючи англомовну статтю з приводу устриць, мені дзвонить мій друг і каже, що давай підемо потусим до дівчат, одна з яких мені дуже подобалася, на що я йому відповів, що дуже зайнятий і мені потрібно зосередитись. Ось тоді я зрозумів, що для це для мене, і наскільки це важливо.

Скільки у тебе зараз ось цих мішків із устрицями?

А.П.: На даний момент десь п'ять тисяч мішків з устрицями.

Це так багато!

А.П.: Ні, це небагато. У середньому, наприклад, у французьких господарствах десятки тисяч мішків.

Скільки ти закупив устриць у момент, після якого у тебе все пішло?

А.П.: На закупівлю малька я витрачаю п'ять-шість тисяч євро на рік, за кількістю – десь три мільйони мальків, з яких виживає 20-30%. Паралельно, тобі потрібно купити мішки, вартість яких п'ять євро за штуку, потрібно платити людям зарплату, доки вони виростуть, адже тобі треба доглядати це все.

Як доглядати?

А.П.: Раз на два тижні ми витягуємо мішок з води і добре їх перетрушуємо для того, щоб обламувалися краї, і устриця не росла в ширину, а формувала чашечку для м'яса, вглиб. Зараз розповім, як відкривати устрицю французьким способом. Беремо ножик, затискаємо куточок гострого краю в руках, праворуч устриці шукаємо щілинку і вкручуємо наш куточок ножа в цей отвір. Підчіплюємо та підрізаємо верхню частину устриці, відкриваємо. У високому суспільстві, на званих вечерях, єдиний допустимий звук під час їжі – це сьорбок від устриці.

Що ти робиш у той час, коли устриці сплять, узимку?

А.П.: Теж сплю, відпочиваю.

Так, для того, щоб усе було так класно, потрібно не один рік до цього йти, але може воно того варте?

А.П.: У мене є й погана новина щодо устриць. Група серйозних вчених вважає, що через 40-50 років устриць на нашій планеті не стане.

А як її може не стати, якщо ви її вирощуєте?

А.П.: Температура світового океану піднімається і починають розвиватися нові віруси. Особливо шкідливі для устриць віруси герпесу, це тисячі різних варіацій того, що вискакує у нас на губі, вони вражають ніжку, яка допомагає устриці закриватися, і устриця практично миттєво вмирає. Мене тішить лише те, що за цей час я встигну багато заробити, тому що перед тим, як устриць не стане, за всіма прогнозами, одна штучка коштуватиме близько 100 доларів.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки