ЄСВ у ФОП: платити в будь-якому разі, можна готівкою, розстрочки немає

10 жовтня 2019 Стане у пригоді для: Підприємці

Коротко відповідаємо на часті запитання про сплату ЄСВ за себе підприємцями.

ЄСВ у ФОП: платити в будь-якому разі, можна готівкою, розстрочки немає

ЄСВ можна платити готівкою, якщо є рахунок

Навіть якщо у вас є підприємницький рахунок, ви маєте право сплатити ЄСВЄдиний соціальний внесок готівкою через касу банку. Це не порушення, і штраф за це не застосовують (консультація в ЗІРЗагальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс податкової, підкатегорія 301.09).

IBAN-рахунки для сплати податків, округлення сум у чеку

ФОП без доходу: ЄСВ платити обов'язково

Це стосується ФОПФізична особа — підприємець і на спрощеній, і на загальній системі. Сплатити ЄСВ за себе підприємці зобов'язані, навіть якщо не отримують доходу, були на лікарняному чи у відпустці. Не нижче мінімального внеску — 22% від бази нарахування.

У травні 2019 року суд виніс спірне рішення, за яким ФОП на спрощеній системі, які не ведуть діяльності й не отримують доходу, не зобов'язані сплачувати ЄСВ за себе (рішення Кіровоградського окружного адмінсуду від 23.05.2019 р. у справі № 340/453/19). 

Нагадаємо, що ЗУ «Про ЄСВ» не містить застереження про сплату внеску незалежно від отримання доходу. А нараховується внесок єдинниками на самостійно визначену суму доходу, не менше мінімального розміру — 2754,18 грн і не більше максимального — 62595 грн у 2019 році.

Як підприємцю сплачувати ЄСВ за себе

ФОП — наймані працівники платять ЄСВ за себе

Якщо ви підприємець і найманий працівник одночасно й ЄСВ за вас сплачує роботодавець, ви все одно зобов'язані сплачувати ЄСВ за себе як ФОП.

Не сплачують ЄСВ лише ФОП — пенсіонери за віком і особи з інвалідністю.

ФОП 1–2-ї груп був у податковій відпустці — ЄСВ сплачує

У законодавстві немає норми про звільнення підприємців на ЄП від сплати ЄСВ на період перебування у відпустці або на лікарняному.

Єдинники 1–2-ї груп, які на цей період звільняються від сплати єдиного податку за заявою, — сплачувати ЄСВ усе одно зобов'язані.

Переплата з ЄСВ: як повернути

Заборгованість із ЄСВ не підлягає розстрочці

ЄСВ треба сплачувати незалежно від фінансового стану платника. Навіть якщо підприємець не отримував дохід у звітному кварталі чи окремому місяці, він усе одно зобов'язаний сплатити мінімальний платіж із ЄСВ — 2754,18 грн.

Законодавством не передбачена розстрочка й відстрочка зі сплати заборгованості з ЄСВ. Навіть більше, заборгованість із внеску треба погашати в першу чергу.

Приміром, якщо у ФОП, окрім заборгованості з ЄСВ, є зобов'язання з інших податків або перед кредиторами, сплатити ЄСВ потрібно в першу чергу, цей платіж має пріоритет перед рештою зобов'язань, окрім виплати зарплати.

Як підтвердити сплату

Податкова передає дані про сплату ЄСВ до Пенсійного фонду, і, якщо їх там не виявиться, вам доведеться розбиратися, з якої причини податківці не передали інформації. Для звірки потрібно буде надати квитанцію про сплату або виписку з банку.

Узагалі квитанції про сплату податків і зборів треба зберігати 3 роки. А що стосується ЄСВ, документи, що підтверджують сплату внеску, варто зберігати довше.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки