ФОП хоче проводити екскурсії іноземцям 

29 травня 2019 Стане у пригоді для: Підприємці

Яку групу єдиного податку обрати, який КВЕД зареєструвати, чи можна приймати оплати валютною готівкою.

ФОП хоче проводити екскурсії іноземцям 

Хочу офіційно зареєструватися підприємцем. Із чоловіком будемо робити екскурсії унікальними маршрутами в Україні для іноземних туристів, підбирати готелі. Який КВЕДКласифікація видів економічної діяльності зареєструвати, чи підійде 1-а група? Чоловікові треба реєструватися чи достатньо одному з нас бути підприємцем? Що треба врахувати саме в плані податків, які документи знадобляться в роботі?

Який КВЕД реєструвати. Вам підійде КВЕД 79.90 Надання інших послуг бронювання та пов'язана з цим діяльність. За ним надають послуги туристичних гідів, бронюють готелі й транспорт для перевезень на екскурсії.

Плануєте відкрити турагентство — зареєструйте ще два КВЕДи: 79.11Діяльність туристичних агентств й 79.12Діяльність туристичних операторів.

Вирішите організовувати конференції, бізнес-покази — потрібен КВЕД 82.30Організування конгресів і торговельних виставок.

Як зареєструвати новий КВЕД

Реєстрація ФОП. Ви запитали, чи реєструвати ФОПФізична особа — підприємець вам і чоловіку. Достатньо зареєструватися підприємцем одному з вас, щоб оформляти документи й приймати гроші.

Чоловіка можете прийняти на роботу. Держпраці наполягає: з родичами теж треба оформляти трудові відносини. Або укладіть із ним договір ЦПХДоговір цивільно-правового характеру, якщо плануєте коли-не-коли залучати.

Як зареєструватися підприємцем

Яку групу єдиного податку вибрати. 1-а група одразу відпадає — не можна працювати із КВЕДом, який вам підходить. Ця група для тих, що торгує на ринках або надає побутові послуги населенню (пп. 1 п. 291.4 ПКУ). Екскурсії — не побутові послуги.

Для 2-ї групи КВЕД 79.90 дозволений. Але на 2-й групі можна надавати послуги лише платникам єдиного податку та населенню (пп. 2 п. 291.4 ПКУ). Послуги для іноземців і юросіб на ЗС під забороною. І ви не зможете навіть укласти агентський чи інший посередницький договір із юрособою-загальносистемником.

Реєструйтеся на 3-ю групу ЄПЄдиний податок, зможете працювати з ким завгодно, отримувати дохід у гривні й у валюті.

Ліміт доходу за календарний рік — 5 млн грн. Отримаєте більше — перейдете на загальну систему. Або зареєструєте підприємцем на 3-й групі ЄП чоловіка, тоді кожен може отримати дохід по 5 млн грн.

Підприємець на 3-й групі єдиного податку

Сплата єдиного податку. Ставка ЄП — 5% від доходу для неплатників ПДВПодаток на додану вартість , якщо зареєструєтеся платником ПДВ, платитимете єдиний податок 3% від доходу.

Не в сезон, коли немає доходу, ЄП не платите.

Як рахувати дохід. Треба зареєструвати книгу обліку доходів у податковій і вносити туди всі суми готівки й безготівкових надходжень. Дані в книзі мають підтверджуватися первинними документами (банківською випискою, товарним чеком, розрахунковою квитанцією, актом наданих послуг). Це і є дохід, із нього після закінчення кварталу треба сплатити єдиний податок.

Все, що потрібно знати підприємцю про книгу обліку доходів

Якщо вам платять валютною готівкою. Коли будете надавати послуги іноземним туристам, а вони захочуть платити вам чи то доларами, чи євро, чи злотими, майте на увазі, що на території України заборонені розрахунки готівкою у валюті (ст. 5 ЗУ «Про валюту і валютні операції»).

Але отримувати валютні оплати можна на рахунок. У день, коли гроші надійдуть на валютний рахунок, зробіть запис у книзі обліку. У дохід включіть суму в гривнях за офіційним курсом НБУНаціональний банк України, який діяв у день надходження грошей на валютний рахунок.

Документи. Оформляти й зберігати треба договори, претензії та інші документи, які підтверджують, що ви правильно включили або не включили суму в дохід.

У деяких угодах ви будете посередником, особливо якщо в планах працювати не лише зі звичайними фізособами, а й із компаніями. Посередником ви виступаєте, коли бронюєте для гостей готель, орендуєте транспорт, наймаєте гіда, а посереднику важливо довести, що транзитні гроші, які він отримав від замовника, — не його дохід.

Посередницькі договори в підприємця

Для цього потрібен договір на надання посередницьких послуг, звіт посередника й первинні документи.

РРО. Якщо працювати з безготівковими грошима, РРОРеєстратор розрахункових операцій (касовий апарат). не потрібен. Але, швидше за все, ви будете працювати і з готівкою. Коли дохід перевищить 1 млн грн, треба зареєструвати РРО й проводити оплату через нього.

Декларація з ЄП. На 3-й групі подають раз на квартал. Заповнюєте на підставі записів у книзі обліку доходів. Строк подання — протягом 40 днів після закінчення кварталу. Ще протягом 10 днів після останнього дня подання декларації з ЄП сплачуєте ЄП до бюджету.

Декларацію подають і за квартали, коли доходу не отримують, — із нульовими показниками.

ЄСВЄдиний соціальний внесок платять раз на квартал незалежно від того, чи отримували дохід, мінімальний платіж — 2754,18 грн за квартал у 2019 році. Крайній строк сплати — включно до 19-го числа місяця, який іде після закінчення кварталу. Звіт із ЄСВ (форму Д5) подають раз на рік — до 10 лютого.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки