ФОП хоче звільнити працівника з гепатитом

02 жовтня 2019 Стане у пригоді для: Підприємці

Відомості про стан здоров'я людини захищені лікарською таємницею, а звільняти співробітника через хворобу — заборонено.

ФОП хоче звільнити працівника з гепатитом

Запитання: Працівник заразився вірусом гепатиту А. Чи можу я його через це звільнити. 

Коли звільнення незаконне

Стаття 51 КЗпП гарантує право на працю та передбачає правовий захист у разі необґрунтованої відмові в прийнятті на роботу й незаконного звільнення. Тобто якщо в роботодавця відсутні об'єктивні причини, які можуть бути підставою для звільнення працівника.

Що робити з працівником, який довго хворіє

У КЗпП є вичерпний перелік об'єктивних причин для звільнення з ініціативи роботодавця: це порушення трудової дисципліни (прогули, запізнення тощо), невідповідність займаній посаді й грубе порушення обов'язків за посадовою інструкцією. Усе це має бути підтверджено документами, а просто так взяти і звільнити людину через хворобу ви не маєте права.

За інформацією МОЗ, гепатит А — захворювання печінки, спричинене вірусом. На відміну від гепатиту В та С, гепатит А не провокує розвиток хронічної хвороби печінки й рідко закінчується смертю. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, майже всі уражені гепатитом А мають шанс одужати й у них формується довічний імунітет до хвороби.

Інкубаційний період гепатиту — 14–28 днів; якщо немає гострої печінкової недостатності, госпіталізація не потрібна. Заразитися гепатитом А можна через воду, їжу й контактно-побутовим шляхом.

Лікарняний чи відпустка

Ви не вказали, чи перебуває ваш працівник на лікуванні. Якщо ні, вам потрібно обговорити з ним, чи потрібна в його випадку госпіталізація або лікарняний на період лікування.

Лікарняний для працівника ФОП

У такому разі він підтвердить свою відсутність на робочому місці листком непрацездатності, який має бути оплачений: перші 5 календарних днів — за рахунок роботодавця, а решта — за рахунок Фонду соцстрахування. У період лікарняного ви не можете звільнити людину чи скоротити його посаду.

Щоб уникнути ризику зараження інших працівників, до одужання хворий може взяти оплачувану відпустку. Ви не маєте права своїм рішенням відправити його в безоплатну відпустку, навіть якщо у вас благі наміри. Людина сама може взяти неоплачувану відпустку — 15 днів на рік (ст. 26 ЗУ «Про відпустки»).

Відпустка працівника за свій рахунок

Якщо ж хворий працівник порушує трудову дисципліну або не виконує свої обов'язки, ці порушення потрібно зафіксувати на папері, а також слід проводити атестацію робочого місця.

Звільнити або відсторонити від роботи

У п. 2 ст. 40 КЗпП зазначено, що трудовий договір може бути розірвано власником у випадках виявленої невідповідності працівника займаній посаді, виконуваній роботі через брак кваліфікації або за станом здоров'я, що перешкоджають продовженню даної роботи.

Як правильно звільнити працівника

Здатність або нездатність людини виконувати свої обов'язки за станом здоров'я має підтвердити медкомісія. А ви, перш ніж звільнити людину, зобов'язані запропонувати їй іншу посаду, вакантних місць може й не бути або працівник може відмовитися від запропонованого варіанта.

Ви не вказали, у якій сфері працюєте, але, якщо це громадське харчування, торгівля, а хворий — продавець, офіціант, кухар, він не може виконувати свою роботу, й вам потрібно відсторонити працівника від виконання обов'язків на час гострого перебігу хвороби, на період відсторонення від роботи місце за ним зберігається.

Медичні огляди у працівників ФОП

Суд може визнати правомірним припинення трудового договору, якщо буде встановлено, що людина звільнена на підставі фактичних даних, які підтверджують, що через стан здоров'я (стійке зниження працездатності) вона не може належним чином виконувати трудові обов'язки, або якщо їх виконання протипоказане за станом здоров'я або небезпечне для членів трудового колективу або громадян, яких вона обслуговує, і її неможливо перевести з її згоди на іншу роботу (постанова Пленуму ВСУ № 9).

Якщо незаконно звільните людину, вона може поновитися на робочому місці через суд, а вас зобов'яжуть виплатити зарплату за час вимушеного прогулу.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки