Медичні огляди у працівників ФОП

21 грудня 2023 Стане у пригоді для: Підприємці

Медогляди працівників оплачує роботодавець зі своєї кишені. Всіх без розбору відправляти на медогляд не потрібно, хто зобов'язаний пройти і як виглядає процедура, розібралися в статті.

Медичні огляди у працівників ФОП

Кому проходити обов'язково

Є три категорії працівників, яким ви як роботодавець зобов'язані організувати проходження медоглядів:

1-а категорія. Люди, які працюють на важких роботах зі шкідливими або небезпечними умовами і де потрібен профвідбір (ст. 169 КЗпП, наказ № 246 і наказ № 263/121). Сюди ж відносяться водії. 

2-а категорія. Неповнолітні працівники до 18 років, приймаєте на роботу тільки після обов'язкового медогляду (ст. 191 КЗпП). До 21 року вони мають проходити медогляд щороку незалежно від професії й виду робіт (ст. 169 КЗпП).Роботодавець може відмовити в наданні днів відпочинку

3-я категорія. Працівники громадського харчування й торгівлі, всі, хто пов'язаний з обслуговуванням людей і потенційно може стати поширювачем інфекцій або спричинити отруєння (ст. 26 ЗУ № 4004 та ст. 21 ЗУ № 1645).

Перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких зобов'язані проходити профмедогляди, затверджений постановою КМУ № 559, а Правила проведення — наказом № 280, тут перелік лікарів та види досліджень.

Наркологічні й психіатричні огляди теж проходять не всі підряд. Перелік працівників і професій є в постанові КМУ № 1238.

Зокрема, там водії всіх категорій, ті, хто працює на висотних роботах, має справу з вибуховими матеріалами тощо.

Пройти такий огляд треба до попереднього/періодичного медогляду й надати комісії сертифікат або довідку про проходження (порядок проведення — в постанові КМУ № 1465).

Якщо працівник відмовляється проходити медогляд, ви маєте право відсторонити його від роботи без збереження заробітної плати й притягнути до дисциплінарної відповідальності (ст.ст. 46 і 159 КЗпП, ч. 5 ст. 26 ЗУ № 4004).

Які медогляди бувають

Попередній медогляд. Його проходять перед прийняттям на роботу, щоб визначити, чи може особа виконувати роботу без погіршення стану здоров'я, і ​​зафіксувати показники здоров'я.

Якщо людина не пройшла медогляд або комісія надала негативний висновок про те, що робота у вас протипоказана за станом здоров'я, — відмовтеся від працевлаштування.

Періодичні медогляди. Не рідше ніж один раз на 2 роки зобов'язані проходити співробітники, які вже працюють у вас. Для чого потрібні такі огляди:

  • щоби вчасно виявити ознаки гострих і хронічних профзахворювань, це важливо для всіх робіт, і особливо для громадського харчування, коли людина безпосередньо має справу з харчовими продуктами;
  • спостерігати в динаміці за станом здоров'я, якщо особа працює у шкідливих і небезпечних умовах.

На підставі висновків таких оглядів вирішують, чи продовжуватиме співробітник працювати, а ще розробляють реабілітаційні програми для працівників тощо. 

Позачерговий медогляд проводять:

  • за бажанням працівника, якщо здоров’я погіршилося через умови роботи;
  • коли погіршення здоров'я працівника загрожує безпеці його колег, а також ваших клієнтів. Ви самі можете ініціювати проходження медогляду, якщо помічаєте тривожні симптоми, наприклад людина млява, швидко втомлюється, кашляє вже кілька тижнів тощо;
  • виявлено інфекційне захворювання або людина є носієм бактерій;
  • погіршилась епідемічна ситуація.

Періодичність проведення медоглядів і перелік лікарів і аналізів у розрізі видів діяльності встановлено в наказі № 280

Як організувати й оформити

Організувати медогляд — завдання роботодавця. Для періодичних оглядів дотримуються такої схеми:

Визначаєте перелік осіб, яких треба направляти на медогляди.

Наступний крок — подати заявку до територіального органу Держпраці, до відділу з питань гігієни праці, зараз він виконує ці функції колишньої СЕС.

Складіть акт визначення категорій працівників, які мають пройти медогляд (додаток 1). Акт складається за участі представника колективу.

До заявки додають:

  • витяг зі штатного розпису;
  • якщо у вас шкідливе чи небезпечне виробництво, додаєте дані лабораторних досліджень умов праці на конкретних робочих місцях працівників відповідно до гігієнічної класифікації праці;
  • якщо є працівники до 21 року, ще й інформацію про них.

Заявку подаєте до початку року, а до 1 грудня треба скласти акт.

Протягом місяця (до 31 грудня) складаєте й подаєте до Держпраці поіменні списки працівників для медогляду в 4 примірниках (додаток 2 до Порядку № 246) і в паперовому, і в електронному вигляді. Погоджені екземпляри списків зберігаються у вас, у медустанові, де проходитимуть медогляди, у Держпраці й у Фонді соцстраху.

Укладаєте договір з медзакладом. У якому медцентрі проводити медогляди, вирішує роботодавець, це може бути тільки клініка, медцентр тощо. З ліцензією на медпрактику й акредитаційним сертифікатом, тобто це може бути і приватна установа.

Складаєте план-графік медоглядів. Затвердженої форми немає. Вказуєте в ньому перелік працівників, по кожному — дати відвідування лікарів, лабораторні, функціональні та інші дослідження — працівники не приходять у клініку коли заманеться. Підписуєте документ із медцентром і Держпраці.

Потім видайте наказ (розпорядження) про проведення обов'язкового профілактичного медогляду. Вказуєте строки, перелік працівників, які зобов'язані його пройти, і відповідальних.

Медичний центр призначає комісію, вона і проводить медогляди. Протягом місяця вам направлять Заключний акт за результатами медогляду, його треба зберігати 5 років (додаток 9).

Для проведення попереднього медогляду направляєте до медцентру лист із проханням провести медогляд конкретного працівника. А працівнику видаєте направлення (додаток 3), із яким він іде в медцентр.

Так само вчиняють, якщо працівника треба перевести на важку роботу, роботу зі шкідливими чи небезпечними умовами.

Як проходять медогляд

Працівник приходить у клініку в погоджений день із:

  • паспортом або правами для посвідчення особи;
  • фото 3 × 4 см;
  • медкнижкою, якщо є;
  • медичною картою амбулаторного хворого (якщо це нове місце роботи).

Обов'язковий профмедогляд складається із:

  • загального обстеження лікарів — терапевта, дерматовенеролога, отоларинголога, стоматолога і, за потреби, інших фахівців;
  • лабораторного й функціонального обстеження за Переліком із наказу № 280.

Для уточнення діагнозу можуть призначати додаткові обстеження для конкретної людини.

Результати медогляду й висновок заносять у картку працівника (додаток 7) й у медкарту, а на руки йому видають довідку про проходження медогляду (додаток 8). 

Коли будете звільняти працівника, видайте йому під підпис карту, можливо, йому потрібно буде проходити медогляди і на новій роботі. Копія картки зберігається в архіві медустанови протягом 15 років після звільнення.Порушення законодавства про відпустки: розмір відповідальності в 2024 році

Медкнижка

Працівнику видають медичну довідку про проходження медогляду (додатку 8) і особисту медичну книжку за формою № 1-ОМК

Як правило, особисту книжку видають працівнику на руки для проходження медогляду, потім він віддає її на зберігання роботодавцю. Це бланк суворої звітності, видає її тільки медустанова, яка проводить профілактичний медогляд. Заповнює особисту книжку представник медкомісії. Роботодавець туди записів не вносить.

У сфері громадського харчування, коли особа працює поза межами кафе, ресторану, на виїзді, особисту медкнижку вона повинна мати із собою.

З вересня 2018 року дані щодо профмедогляду і медкнижок українців зібрані в єдину електронну систему.

Ваш обов'язок — вести журнал реєстрації особистих медкнижок співробітників, вказуєте номер, серію, дату видачі книжки, ПІБ працівника. Встановленої форми немає — можете розробити власну.

Хто оплачує

Профілактичні медогляди платні. За сертифікати нарколога і психіатра теж треба платити.

Витрати на обов'язкові медогляди лягають на плечі ФОПФізична особа — підприємець (ст. 169 КЗпП, п. 2 Порядку № 559).

Вартість залежить від виду діяльності — виробництво, громадське харчування — і може відрізнятися в різних містах, залежати від клініки — комунальна лікарня чи приватна.

Не можна зобов'язати працівника сплатити за обов'язковий медогляд зі своєї кишені — це незаконно.

А от бланк особистої медкнижки купує працівник, коштує він приблизно 50 грн.

Гарантії для працівників

Зазвичай працівники проходять медогляд у робочі дні, але ви зобов'язані оплатити цей час у розмірі середнього заробітку (ст. 123 КЗпП). Не платити — незаконно.

Це не стосується попереднього медогляду до оформлення на роботу, адже людина ще не прийнята.

Середній заробіток розраховують виходячи з виплат за останні 2 місяці роботи до медогляду (порядок № 100). Оподатковується він на загальних підставах, як частина зарплати (пп. 2.2.12 Інструкції № 5).

У табелі обліку використання робочого часу в дні медогляду ставлять код 22 ( «ІН»).

Оподаткування витрат на медогляди

Як податковий агент працівника ви відображаєте витрати на медогляд у формі № 1ДФ з ознакою доходу «143».

Але оплата медогляду — це не виплата доходу фізособі, тому ПДФОПодаток на доходи фізичних осіб й ВЗВійськовий збір не оподатковується (консультація в ЗІР, підкатегорія 103.04).

Подбайте, щоб у вас були підтвердні документи із сумами витрат.

Перед улаштуванням на роботу працівник може пройти медогляд самостійно й оплатити його зі своєї кишені. В такому разі ви відшкодовує йому вартість оплаченого ним попереднього медогляду, ця сума включається до оподатковуваного доходу працівника як додаткове благо й оподатковується ПДФО й ВЗ на загальних підставах (консультація в ЗІР, підкатегорія 103.04).

Нюанси укладання трудової угоди з нефіксованим робочим часомУ формі № 1ДФ відображаєте суму з ознакою доходу «126».

Витрати на проведення обов'язкових медоглядів працівників не включають до фонду оплати праці, тому ЄСВЄдиний соціальний внесок на них не нараховують.

За що штрафують

Підприємець відповідає за можливі наслідки, коли допускає до роботи працівників без обов'язкового медогляду, якщо працівник кухні заразить відвідувачів кафе, водій потрапить у ДТП тощо.

Допустили до роботи людину без медкнижки й без медогляду. Мінімальний штраф у розмірі мінзаплати — 4173 грн (ст. 265 КЗпП).

Якщо це призвело до захворювань, отруєнь, втрати працездатності або інвалідності відвідувачів, покупців — ви зобов'язані відшкодувати їм шкоду: витрати на лікування, втрату працездатності тощо. Також можуть притягнути до кримінальної відповідальності (ст.ст. 48–49 ЗУ № 4004).

Не виконуєте розпорядження Держпраці про проведення медоглядів і надаєте хибну інформацію. Покарання — адмінштраф від 17 до 204 грн для працівника і від 102 до 425 грн для ФОП (ст. 18811 КпАП).

За виготовлення фіктивних довідок теж штрафують, на суму до 17 тис. грн; якщо людина скористалася підробкою — штраф до 850 грн, а ще можуть заарештувати на строк до шести місяців або посадити за ґрати на строк до 2 років (ст. 358 ККУ).

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки