Турпослуги, торгівля електротоварами, вендінговий бізнес і РРО, робота ФОП з дому і 20-ОПП

01 лютого 2021 Стане у пригоді для: Підприємці

Якщо місце проживання ФОП є місцем здійснення його підприємницької діяльності, треба подати форму 20-ОПП.

Турпослуги, торгівля електротоварами, вендінговий бізнес і РРО, робота ФОП з дому і 20-ОПП

Туристичні послуги через інтернет і РРО

У податківців запитали, чи треба використовувати РРО, якщо підприємство надає туристичні послуги через інтернет, а розрахунки проводить за допомогою платіжної платформи WayFor Pay або FONDY.

Податківці відповіли, що з 10 грудня 2020 року діють зміни до законодавства про РРО — п. 14 ст. 9 ЗУ «Про РРО», яким передбачено, що РРО не застосовують у разі проведення розрахунків за послуги виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування і/або сервісів переказу коштів (ІПК від 25.01.2021 р. № 271/ІПК/99-00-07-05-01-06). 

Хто зобов'язаний використовувати РРО в 2021 році

РРО і вендингова торгівля: коли використовувати

У податківців запитали, якщо ФОП 2-й групи торгує напоями через вендингові автомати, а розрахунки від покупців відбуваються кредитними картками через POS-термінали, чи треба встановлювати ПРРО на автомат і з якого періоду, оскільки транзакції проходять через банк.
ДПС відповіла, що в 2021 році РРО не використовують ФОП, які не перевищили обсяг доходу в 220 мінімальних зарплат, це 1 млн 320 тис. грн. Крім тих єдинників, які використовувати РРО зобов'язані, якщо торгують: 

Тобто ФОП, який продає товари через торговельні автомати, зобов'язаний використовувати РРО після перевищення ліміту в 1 млн 320 тис. грн.

Також податківці розповіли, що в Реєстрі РРО/ПРРО є кілька моделей РРО для використання у вендингових автоматах, але ФОП може прийняти рішення про використання ПРРО (ІПК від 25.01.2021 р. № 269/ІПК/99-00-07-05-01-06). 

Торгівля побутовими електротоварами і РРО

ФОП запитав у податківців: чи треба використовувати РРО з 1 квітня 2021 року при отриманні оплати за побутові електротовари за допомогою плаката з QR-кодом, отриманим від ПриватБанку.

І коли проводити розрахункову операцію через РРО, якщо покупець оплатив товар у неробочий час або вихідний.

Податківці відповіли у ІПК від 25.01.2021 р. № 270/ІПК/99-00-07-05-01-06, що продавець, оператор платіжної системи, отримавши оплату відповідно до умов електронного договору, повинен надати покупцю електронний документ, квитанцію, товарний або касовий чек або ін. документ, що підтверджує факт отримання коштів, із зазначенням дати здійснення розрахунку (п. 3 ст. 13 ЗУ № 675).

Але квитанція за розрахунок за допомогою електронного платіжного засобу — це не розрахунковий документ у розумінні ЗУ «Про РРО», і вона не підтверджує самого факту продажу товару (отримання послуг), а лише підтверджує ініціювання переказу коштів з рахунку власника картки (лист від 28.11.2019 р. № 57-0007/62082).

Якщо товар чи послуга придбана з використанням платіжної картки, ці кошти на рахунок продавця надійдуть від екваєра, а не від самого власника картки. А екваєр самостійно визначає порядок обліку торговців, з якими він має укладені договори.

У ДПС зробили висновок, що розрахункові операції із застосуванням електронного платіжного засобу не супроводжуються розрахунковими документами, що підтверджують факт продажу товарів і/або надання послуг, на відміну від виписок банку про проведення платежів через онлайн-систему банківських платежів.

І послалися на лист НБУ від 24.04.2020 р. № 57-0009/20338, у якому зазначено, що операції переказу коштів з рахунку платника без використання електронного платіжного засобу на рахунок отримувача не належать до розрахункових операцій у розумінні ЗУ «Про РРО».
При цьому РРО застосовувати обов'язково при торгівлі технічно складними товарами з 2017 року.

Також податківці зазначили, що в запитанні ФОП немає даних про інформацію, яку містить QR-код, отриманий у ПриватБанку.

І роблять висновок, що при торгівлі електротоварами, що є технічно складними товарами, розрахункові операції необхідно проводити із застосуванням РРО, крім безготівкового переказу коштів з рахунку платника без використання електронного платіжного засобу на рахунок отримувача, що не належить до розрахункових операцій у розумінні ЗУ «Про РРО», як зазначено в листі НБУ від 24.04.2020 р. № 57-0009/20338.

При цьому ФОП має провести через РРО розрахункову операцію на підставі виписки банку і направити покупцю розрахунковий документ установленої форми на повну суму покупки разом із замовленим товаром.

Декілька КВЕД у декларації: як вказати

У декларації з ЄП треба вказувати код і назву тих КВЕД, за якими підприємець отримував дохід у звітному періоді, про це сказано в консультації податківців у ЗІР, підкатегорія 107.01.07.

Як заповнити декларацію за 2020 рік ФОП 1–2-ї груп ЄП

Якщо заповнюєте декларацію через кабінет платника податкової, у формі міститься одне поле для КВЕД, але можна додати ще.

Якщо ФОП працює у своїй квартирі, треба подати 20-ОПП

Податківці роз’яснили: якщо місце проживання ФОП — будинок чи квартира — є місцем здійснення підприємницької діяльності або пов'язаним із нею місцем, такий ФОП має подати повідомлення за формою 20-ОПП про об'єкти оподаткування / пов'язані з оподаткуванням. У ньому треба повідомити податківців про місце проживання як об'єкт оподаткування. Після чого на такий об'єкт може бути зареєстрований РРО/ПРРО.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки