Роз'яснення НБУ щодо використання рахунків ФОП, рахунки для сплати податків у 2020 році

12 січня 2020 Стане у пригоді для: Підприємці

Підприємець має право після сплати податків і зборів отримати чистий дохід готівкою або перерахувати гроші на свої рахунки фізособи, відкриті для власних потреб.

Роз'яснення НБУ щодо використання рахунків ФОП, рахунки для сплати податків у 2020 році

Нацбанк роз'яснив, що мав на увазі, коли заборонив використовувати рахунки ФОП для особистих витрат

Нацбанк дав роз'яснення щодо своєї постанови № 162, якою уточнив порядок використання поточних рахунків ФОП, зазначивши, що не вносив змін по суті, а лише уточнив норму про порядок використання поточних підприємницьких рахунків.

Резюмуємо сказане в роз'ясненні:

  1. Витрачати гроші з рахунку ФОП можна тільки для здійснення підприємницької діяльності за всіма видами розрахунково-касових операцій, крім пов'язаних з власними потребами.
  2. Підприємець має право після сплати податків і зборів отримати чистий дохід готівкою або перерахувати гроші на свої рахунки фізособи, відкриті для власних потреб. При цьому в НБУ уточнили, що перераховувати кошти з рахунку ФОП на рахунок для власних потреб можна після підтвердження про сплату податків і зборів або відсутність заборгованості. У роз'ясненні прямо не йдеться, чи треба ФОП чекати закінчення кварталу, якщо податки він сплачує в квартальні строки, щоб вільно розпоряджатися власними грошима.
  3. Немає обмежень по виплаті чистого доходу ФОП, у тому числі через банкомат за допомогою корпоративної картки.
  4. Що стосується санкцій за порушення правил розрахунків ФОП, у НБУ тільки відзначили, що контроль за сплатою податків і зборів та застосування, передбачених законом штрафних санкцій за порушення податкового законодавства покладено на контролюючі органи. І надали посилання на перелік боржників на кінець 2019 року.

ДПС також написала, що використовувати рахунки ФОП для особистих витрат не можна

На своїй сторінці у Фейсбуці ДПС опублікувала повідомлення про те, що НБУ заборонив підприємцям витрачати гроші з рахунку ФОП на особисті потреби. Але офіційне роз'яснення поки не надала, хоча постанова НБУ набула чинності 3 січня.

«Тепер ви не зможете розплачуватися в супермаркеті з підприємницької картки», — йдеться в повідомленні. 

Також сказано, що лише після сплати податків та інших платежів ФОП можуть перерахувати кошти з підприємницьких рахунків на свої рахунки фізособи та використовувати для особистих витрат.

При цьому незрозуміло, що криється під фразою «після сплати податків» — чи повинен ФОП спочатку сплатити податки, а потім переводити свій дохід на картку фізособи. Також незрозуміло, як вчиняти ФОП, якщо йому потрібно заправити авто, яке він використовує в госпдіяльності та в особистих цілях, або купити в супермаркеті паперові стаканчики або побутову хімію в офіс, адже це теж підприємницькі витрати.

Держказначейство просить СПД припинити платити податки на старі рахунки

Кошти, які платники перерахували на старі рахунки Казначейство не зараховує, а повертає платникам, як нез'ясовані надходження, сказано в повідомленні Держказначейства.

З 3 по 9 січня 2020 року на недіючі рахунки було направлено 271,7 тис. грн платежів.

У кабінеті платника можуть відображатися старі рахунки.

Відповідальність за порушення при використанні РРО хочуть пом'якшити

У Верховній Раді зареєстрований законопроект № 2711, яким пропонується:

Як ФОП використовувати РРО в 2020 році

  1. Передбачити для програмних РРО можливість формувати й передавати фіскальні звіти та електронні чеки в автоматичному режимі, з використанням даних фіскального сервера ДПС.
  2. Проводити документальні перевірки ФОП залежно від ступеня ризику такого СПД. Перелік ступенів ризику має встановити Мінфін.
  3. Пом'якшити критерій застосування штрафів до СПД: якщо при перевірці виявлено, що на місці розрахунків розбіжність суми готівки та суми в денному звіті РРО не більше 20% мінімалки, штраф не застосовується, у 2019 році це 944,6 грн (зараз пропонується штрафувати, якщо розбіжність у 10% від мінімалки — 472,3 грн).
  4. Уточнити норму щодо штрафу в розмірі 5 НМДГ: зараз зобов'язують попередньо програмувати кожен товар, навіть якщо такий товар має незначні відмінності, пропонують прибрати «кожного товару».
  5. Не притягати до відповідальності СПД — користувачів програмних РРО, якщо не надрукували / не створили контрольну стрічку. Користувачів апаратами РРО це не стосується.  

Коли ФОП на ЗС може включити до витрат вартість товарів, куплених у єдинника

Податківці роз'яснили, що ФОП на загальній системі має право включати до складу витрат вартість товарів (робіт, послуг), придбаних у ФОП на єдиному податку, якщо такі витрати пов'язані з господарською діяльністю та підтверджуються первинними документами.

Витрати підприємця на загальній системі

Перелік витрат прописаний у п. 177.4 ПКУ. Докладніше про це можете прочитати в нашій статті «Витрати ФОП на загальній системі». 

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки