Як бути, якщо смартфон із ПРРО загубився, облік без книги

06 вересня 2020 Стане у пригоді для: Підприємці

Записи щодо обліку можна буде вести у зошиті, журналі, таблиці Excel або продовжувати вести книгу.

Як бути, якщо смартфон із ПРРО загубився, облік без книги

Податківці розповіли, як вести облік з 1 січня 2021 р.

Податківці роз'яснили, як з 1 січня 2021 р. вести облік (запитання № 10): 

  1. ФОП на загальній системі — повинні будуть вести облік доходів і витрат у паперовому і/або електронному вигляді, мати документи, що підтверджують походження товару. До затвердження типової форми чинною залишається книга обліку.
  2. ФОП 1– 3-ї груп ЄП без ПДВ матимуть право вести облік у довільній формі — щомісячно відображати отримані доходи в паперовому/електронному вигляді.
  3. ФОП на 3-й групі з ПДВ. Також матимуть право вести облік у довільній формі та щомісячно відображати доходи і витрати, облік можна вести в паперовому і в електронному вигляді.

Що ще роз'яснили податківці:

  • не треба подавати повідомлення/заяву про скасування реєстрації зареєстрованих з 01.01.2021 р. книг;
  • ведення обліку в довільній формі. Записи можна вести в будь-якому реєстрі, вибраному на власний розсуд, — у зошиті, журналі, таблиці Excel або продовжувати вести книгу. Повідомляти ДПС про вибраний спосіб не потрібно, такої вимоги в ПКУ немає. Але податкова має право запитати цю інформацію для перевірки дотримання лімітів доходу на ЄП. У вас мають бути записи як мінімум про місячні обороти, адже на їхній основі складається декларація з ЄП;
  • можливість вести облік через кабінет платника з'явиться, коли Мінфін затвердить типові форми;
  • з 01.01.2021 р. зникнуть підстави для застосування до ФОП на ЄП адмінштрафу за неналежне ведення обліку доходів і витрат за ст. 1641 КпАП
  • треба продовжувати дотримуватися пп.пп. 44.1 і 44.3 ПКУ — ведення обліку доходів, витрат та інших показників, пов'язаних з визначенням об'єктів оподаткування і/або податкових зобов'язань, на підставі первинних документів (документів на придбані товари) та їх належне зберігання. 

POS-термінал має бути з'єднаний з РРО

Якщо платник використовує програмний або апаратний РРО, POS-термінал для приймання оплат картками повинен бути підключений до такого фіскалізованого РРО (консультація в ЗІР, підкатегорія 109.20). 

А це означає, що при проведенні оплати потрібно роздрукувати фіскальний чек або створити електронний на ПРРОПрограний реєстратор розрахункових операцій .

Якщо ж проводите оплату через POS-термінал, а через РРО не проводите — це порушення порядку проведення розрахунків готівкою, відповідальність за п. 1 ст. 17 ЗУ № 265

  • за перше порушення — 100% вартості проданих товарів (робіт, послуг);
  • за наступні — 150% вартості.

Якщо смартфон з ПРРО загубився

У податківців запитали, що робити, якщо смартфон або планшет, на який встановлено ПРРО, загубився (консультація в ЗІР, підкатегорія 109.24). 

Вони відповіли: ПО може бути одночасно встановлене на будь-якій кількості пристроїв, але використовуватися один ПРРО може тільки на одному пристрої, одним касиром.

Тобто не можна ПРРО встановити на кілька пристроїв одразу.

Якщо використовуєте кілька ПРРО, потрібна відповідна кількість зареєстрованих касирів, щодо яких подано повідомлення про надання інформації про кваліфікований сертифікат відкритого ключа.

А якщо пристрій викрадений, треба подати повідомлення № 2-ПРРО з позначкою «Крадіжка пристрою або компрометація ключа» — реєстрація такого ПРРО буде скасована.

Оплати на рахунок ФОП, зараховані через банківський ПТКС, вважаються безготівковими

В індивідуальній консультації податківці роз'яснили, що якщо ФОП надає послуги СТО і клієнти оплачують його роботу готівковими або картковими перерахуваннями через термінал, що належить банку, то:

Якщо ФОП не приймає готівку, платіжні картки тощо, а гроші за послуги від клієнтів зараховуються на його розрахунковий рахунок через банківський ПТКС — такі розрахунки вважаються безготівковими. І якщо підприємець використовує виключно такий спосіб розрахунків, застосовувати РРО не потрібно (ІПК ДПСУ від 12.08.2020 р. № 3314/ІПК/99-00-07-05-01-06). 

ФОП не використовує РРО: які документи видавати покупцям

Податківці роз'яснили: ФОП-єдинник, який не застосовує РРО/ПРРО при продажі товарів / наданні послуг, має надавати на вимогу покупця чек, накладну або інший розрахунковий документ, що засвідчує передання права власності на товар/послугу від продавця до покупця. Такий документ може бути як у паперовій, так і в електронній формі (консультація в ЗІР, підкатегорія 109.02).

Як заповнити 20-ОПП, якщо приміщення розділили надвоє

Платник розділив власне приміщення на два і більше об'єктів різного призначення (наприклад, магазин і перукарню), як заповнювати форму № 20-ОПП.

Податківці роз'яснили, що інформацію про таке приміщення треба вказувати кількома рядками (консультація в ЗІР, підкатегорія 109.15):

  1. У першому — інформація про закриття об'єкта, призначення якого змінюється, у графу 2 вноситься значення «6 — закриття об'єкта оподаткування».
  2. У наступних — інформація про створені або відкриті на основі закритого об'єкти, у графу 2 вноситься значення «1 — первинне надання інформації про об'єкти оподаткування».

Кожному новоствореному об'єкту присвоюється ідентифікатор за правилами п. 4 Пам'ятки.

Повідомлення 20-ОПП: як подають ФОП

Повідомлення з інформацією про об'єкти оподаткування, зареєстровані у держоргані без присвоєння реєстраційного номера (кадастрового номера, реєстраційного номера об'єкта нерухомого майна), подаєте до ДПС за основним місцем обліку в паперовому вигляді з доданням копії документа, що підтверджує реєстрацію об'єкта. І в цьому випадку графу 12 «Реєстраційний номер об'єкта оподаткування» не заповнюєте (п. 8.4 розд. VIII Порядку № 1588).

Держпраці штрафує, якщо немає посадових інструкцій працівників

У Держпраці поділилися, що на підприємствах часто немає посадових інструкцій на працівників. А це порушення, вони мають бути навіть у ФОП-роботодавців. 

Законодавство не забороняє відхилятися від типових інструкцій і частково перерозподіляти обов'язки працівників між іншими особами. 

Обов'язки продавця

Держпраці підкреслила, що працівники повинні бути ознайомлені зі своїми трудовими обов'язками під розписку — у наказі про приймання на роботу залишають запис: «З посадовою інструкцією ознайомлений», дату і підпис.

А якщо такої інструкції немає, виходить, що працівник зі своїми обов'язками не ознайомлений або ознайомлений, але не повністю.

Відсутність посадової інструкції — це порушення трудового законодавства. Штраф за це — одна мінімалка, з 01.09.2020 р. — 5 тис. грн (ст. 265 КЗпП), за кожну відсутню посадову інструкцію за посадами штатного розпису. 

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки