Як бути з працівниками під час карантину

18 березня 2020 Стане у пригоді для: Підприємці

Багато підприємців змушені припинити роботу через карантинні обмеження, але що робити з працівниками? 

Як бути з працівниками під час карантину

На всій території України введено карантин з 12 березня по 3 квітня (Постанова КМУ № 211). А ще, щоб зупинити поширення коронавірусу, низка бізнесів змушені були припинити роботу.

Нагадуємо, що будь-який крок роботодавця стосовно співробітників має бути оформлений документально.

Неоплачувана відпустка

Це буде ідеальний варіант, якщо домовитеся з працівником про надання неоплачуваної відпустки.

Взагалі безкоштовна відпустка за сімейними обставинами та з інших причин надається не більше ніж на 15 календарних днів на рік (ст. 84 КЗпП, ст. 26 ЗУ «Про відпустки»).

Але 17.03.2020 р. Верховна Рада прийняла тимчасові зміни на період карантину, за якими строк перебування у відпустці без збереження зарплати в цей період не включатиметься в загальний 15-денний строк (ч. 2. ст. 84 КЗпП).

Відпустка працівника за свій рахунок

За законом, якщо людина захворіє в безкоштовній відпустці, така відпустка не продовжується на кількість днів лікарняного. І оплачувати цей лікарняний роботодавець не зобов'язаний (ст. 23 ЗУ № 1105).

Звільнити працівника під час неоплачуваної відпустки не можна. 

Як оформити:

  1. Людина подає вам заяву, вказує причину, дату початку відпустки за свій рахунок і її тривалість.
  2. Видаєте наказ.

Зі своєї ініціативи ви не можете відправити людину в безкоштовну відпустку, це порушення КЗпПКодекс законів про працю України.

Безкоштовну відпустку працівник може оформити і на період карантину. Ця опція доступна для батьків дитини до 14 років або для інших родичів, які фактично доглядають за нею, під час карантину.

Карантин і заборона на роботу ряду бізнесів установлені до 3 квітня, але не виключено, що їх можуть продовжити.

Щорічна відпустка працівника підприємця

Втім людина може взяти на період карантину і звичайну, оплачувану відпустку. Як оформити, читайте в статті.

Якщо простій у бізнесі

Якщо немає можливості відправити людину у відпустку — залишається оголосити простій.

За законом простоєм вважається призупинення роботи через відсутність організаційних або технічних умов (немає визначення в законодавстві, що конкретно мається на увазі), необхідних для виконання роботи, невідворотної сили або інших обставин (ст. 34 КЗпП).

Обставиною непереборної сили може бути стихійне лихо та інші ситуації, які ставлять під загрозу життя або нормальні умови існування людей.

Запровадження карантину прирівняли до форс-мажорних обставин, і відповідну зміну внесли до ст. 141 ЗУ «Про торгово-промислові палати в Україні».

Якщо простій не з вини працівника, ви повинні продовжувати платити йому не менше 2/3 окладу (ч. 1. ст. 113 КЗпП).

У період простою може бути збережений і середній заробіток, якщо виникла виробнича ситуація, небезпечна для життя або здоров'я працівника / людей довкола нього та навколишнього природного середовища не з його вини (ч. 3 ст. 113 КЗпП).

Простій встановлюється наказом.

Якщо можлива віддалена робота

У КЗпП немає термінів «віддалена» або «дистанційна робота», а Порядок надомної праці регулюється давнім Положенням № 275 від 1981 р., Мінсоцполітики дало роз'яснення щодо порядку застосування цього Положення.

Але на період карантину чи обмежувальних заходів, пов'язаних із поширенням COVID-19, роботодавцям дозволили доручати працівникам виконувати роботу з дому.

Передбачається, що надомну роботу людина виконує згідно із вказівками роботодавця за місцем проживання або в інших приміщеннях на вибір, головне не в офісі роботодавця. Отримує за таку роботу винагороду.

Насправді надомну роботу виконують переважно білі комірці. Якщо умови роботи дозволяють, працювати з дому можна відправити менеджера з продажів, бухгалтера, маркетолога. Такий співробітник трудиться на загальних підставах зі штатними працівниками. Умову про можливість дистанційної роботи внесіть у трудовий договір.

Як відправити штатного працівника на віддалену роботу в період карантину через COVID-19:

Алгоритм такий: людина пише заяву і просить дозволити працювати віддалено: «Прошу дозволити працювати вдома за адресою: м. Київ, Оболонський проспект 16, кв. 12, у період з 18 березня по 3 квітня 2020 року, за 8-годинним графіком роботи, з понеділка по п'ятницю».

А ви оформляєте наказ:

Якщо вдома замість працювати людина не виконує свої завдання і влаштувала собі відпустку, звільнити її ви можете за такою самою процедурою, як штатного співробітника.

Установити неповний робочий день

Домовитися про роботу неповний день можна в будь-який момент (ст. 56 КЗпП). Але якщо переводите працівника на неповний робочий день зі своєї ініціативи — процес довгий:

  1. Видати наказ про внесення змін в організацію виробництва і праці з обґрунтуванням причини змін (ч. 3 ст. 32 КЗпП). Без причин установити не можна.
  2. За 2 місяці до введення попереджаєте працівників під підпис.
  3. Одержуєте від кожного працівника письмову заяву, що з новими правилами він згоден / не згоден.
  4. Видаєте накази про переведення на неповний робочий час. Пишете нові інструкції та знайомите з ними працівників.

Якщо треба на перспективу, запустіть процес зараз.

Як встановити неповний робочий день

Якщо переведення на неповний день на прохання працівника, усе набагато швидше — людина пише  заяву, ви видаєте наказ і вносите зміни до трудового договору.

Ви зобов'язано надати можливість працювати неповний день, якщо про це попросить вагітна співробітниця, мати дитини до 14 років, дитини-інваліда, співробітниця, яка доглядає за хворим членом сім'ї (є медвисновок), та ін. працівник.

Приклад наказу на такого працівника:

Інструкція про те, як установити неповний час, викладена в нашій статті.

Якщо продовжуєте працювати 

Рекомендації Держпраці роботодавцям на період карантину:

  1. Дбати про чистоту на робочих місцях працівників. Робочі поверхні слід регулярно протирати деззасобами.
  2. Пропагандувати миття рук і провітрювання приміщень. На видних місцях — диспенсери з деззасобами, і регулярно заправляти їх. Т
  3. Маски для обличчя. Ними рекомендують обзавестися, якщо є скупчення людей із нежиттю (кашлем) на роботі. Для утилізації одноразових масок (фільтрів для масок) треба використовувати спеціальні урни.

Якщо у працівника температура вище 37,3 °C і є ознаки застуди. Рекомендуйте залишатися вдома, навіть якщо у людини легкі симптоми. Прийом жарознижуючих може лише замаскувати захворювання.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки