Податковій відкривають доступ до банківських рахунків українців за кордоном

05 липня 2024 Стане у пригоді для: Підприємці

Податковій відкривають доступ до банківських рахунків українців за кордоном

План-графік податкових перевірок платників податків змінили.

 28 червня 2024 року на вебсайті Державної податкової служби розміщено оновлений План-графік проведення документальних планових перевірок платників податків на 2024 рік. Зміни внесено до розділів 1 та 2:

  • Розділ 1 « Документальні планові перевірки платників податків -юридичних осіб» з урахуванням коригування 28.06.24.
  • Розділ 2 « Документальні планові перевірки фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів» з урахуванням коригування 28.06.24.
  • Розділ 3 « Документальні планові перевірки фізичних осіб» станом на 30.04.24.
  • Розділ 4 « Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб з питань правильності обчислення, повноти і своєчасності сплати податку на доходи фізичних осіб, військового збору та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» станом на 22.12.23.

З 28 червня діють нові довідники податкових пільг.

Державна податкова служба України на офіційному вебпорталі опублікувала нові (станом на 28.06.24.) довідники:

  • Довідник податкових пільг №124/1, що є втратами доходів бюджету;
  • Довідник інших податкових пільг №124/2.

У довідниках надано перелік пільг із податку на прибуток, плати за землю, ПДВ, акцизного податку, податку на нерухоме майно, місцевих податків та зборів, а також початок та кінець дії пільг.Як оподатковується дохід сумісників

Податковій відкривають доступ до банківських рахунків українців за кордоном.

Державна податкова служба отримала схвалений Глобальним Форумом ОЕСР Звіт про зрілість системи управління інформаційною безпекою в Україні та обмін інформацією для податкових цілей. Про це повідомляє пресслужба ДПС:

Зазначається, що оцінювання проходило в кілька етапів, починаючи з 2019 року. Фінальний етап відбувся з 11 по 14 грудня 2023 року. «Особливу увагу було приділено процесам обміну інформацією, захисту конфіденційності, управління ризиками, питанням логічного та фізичного контролю доступу, підходів до забезпечення кібербезпеки», - заявили у податковій службі. «Імплементація загального стандарту звітності CRS та стандарту Country-by-Country Reporting (CbCR) координується Секретаріатом ОЕСР. Обов’язковим кроком до імплементації автоматичного обміну інформацією є приєднання компетентного органу до Загальної системи передачі даних СTS, яку використовують юрисдикції для безпечного обміну інформацією відповідно до  стандартів CRS та CbC», - додали в ДПС.

Голова податкового Комітету у ВРУ Д. Гетманцев пояснив у Телеграм-каналі:

«Це означає, що у ДПС найближчим часом з’явиться інформація про стан банківських рахунків резидентів України за кордоном, а також цілий ряд фінансової інформації про учасників міжнародних груп компаній в розрізі іноземних юрисдикцій щодо сплати податків, обсягів доходів, видів діяльності, чисельності працюючих та багато іншого».

Станом на червень 2024 року понад 115 юрисдикцій є учасниками міжнародного багатостороннього автоматичного обміну інформацією - Україна зобов'язалася розпочати автоматичний обмін вже у вересні 2024 року. Про це пише Інтернет-видання «Економічна правда».

Уряд розширив  можливості програми «Доступні кредити 5-7-9%» у сфері енергетики.

За ініціативою Міненерго та Мінекономіки Уряд розширив можливості Державної програми « Доступні кредити 5-7-9 %», яка є важливим інструментом фінансової підтримки для підприємств малого та середнього бізнесу, для сфери енергетики. Програму буде розширено для бізнесу за напрямом будівництва і улаштування газотурбінних, газопоршневих та біогазових генерацій цих установок. Це допоможе збільшити можливості підприємців для самозабезпечення електроенергією та посилити стійкість бізнесу до можливих збоїв в електропостачанні. Програма передбачає спрощення реалізації розподіленої генерації, а також надання фінансової державної підтримки для встановлення генеруючих потужностей. У межах програми здійснено низку заходів для спрощення реалізації розподіленої генерації. А саме:

  • до 2 днів (раніше було 10) скорочено терміни видачі та погодження технічних умов на приєднання споживачів до електромереж та зменшено кількість документів для отримання послуги;
  • ·до 1 місяця (раніше було 3) скорочено термін надання послуги приєднання до газорозподільних систем та зменшено кількість необхідних документів.

Крім цього, за поданням Міненерго  - Уряд затвердив Порядок надання фінансової державної підтримки фізичним особам, що встановлюють генеруючи установки з альтернативних джерел енергії у домогосподарствах. Передбачено надання пільгового фінансування для придбання та встановлення генеруючого обладнання - фотоелектричних модулів та/або вітрових електроустановок потужністю від 1 кВт до 10 кВт та установок зберігання енергії. Для придбання та встановлення відповідного обладнання надаватиметься безвідсотковий кредит строком до 5 років. Кредит буде видаватися уповноваженим банком через Фонд розвитку підприємництва.Аутсорсинг та аутстафінг: що таке і як працює

Докладніше:

Правила реєстрації єдиного податку пропонують змінити.

19 червня 2024 року у Верховній Раді України зареєстрований Законопроект №11352  «Проект Закону про внесення змін до статті 298 Податкового кодексу України щодо державної реєстрації фізичних осіб – підприємців». Метою прийняття цього Законопроекту є врегулювання діяльності ФОП та зменшення податкових ризиків, зайвої звітності, приведення до уніфікованого підходу до застосування спрощеної системи для  платників єдиного податку. Законопроектом №11352 пропонується внести зміни до абзацу першого п.п. 298.1.2 ПКУ, запропонувавши наступну редакцію:  «Зареєстровані в установленому порядку фізичні особи - підприємці, які протягом 10 днів з дня державної реєстрації подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для 1 або 2 групи, вважаються платниками єдиного податку з дня їх державної реєстрації».

У разі затвердження Закону, він набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Законопроект №11352

Податковий кодекс України 

Уряд спростив військовий облік українців за кордоном.

7 червня Кабінет Міністрів України ухвалив важливі зміни до Постанов, що регулюють військовий облік та мобілізацію. Мова йде про Постанову КМУ №675 від 07.06.24. « Про внесення змін до порядків, затверджених постановами Кабінету Міністрів від 30 грудня 2022 р.№1487 і від 16 травня 2024 р. №560». Зокрема, Уряд підтримав проект, розроблений Міністерством оборони України з метою приведення до вимог ст.37 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» (№2232-12 від 25.03.92. із змінами) та врегулювання питань постановки на військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які перебувають за межами держави. Нововведення стосуються можливості постановки на військовий облік через закордонні дипломатичні установи України для осіб, які перебувають не в Україні понад три місяці.  Відтепер призовники, військовозобов’язані та резервісти зможуть ставати на облік без особистої присутності у районному ТЦК та СП. Крім того, із переліку документів, що підтверджують право на відстрочку від призову для українців за кордоном, виключено вимогу про подання висновку лікарсько-консультативної комісії про потребу в постійному догляді для осіб з інвалідністю 2 групи. Також змінено порядок надання інформації про адміністративні правопорушення призовників, військовозобов’язаних та резервістів: тепер дані будуть надсилатися ТЦК та СП до поліції в електронному вигляді. Нові правила набувають чинності з дня їх опублікування.

Постанова КМУ №675

Закон України №2232-12

Недостатня податкова ефективність з ПДВ -один із критеріїв для проведення перевірки платника податків.

У Головному управлінні ДПС у Волинській області звертають увагу, що рівень сплати (податкового навантаження/ ефективності) є одним із контрольних показників аналізу діяльності підприємств. Низький рівень податкової ефективності слід вважати підставою прогнозування ДПС ймовірної мінімізації сплати податків, за результатами аналізу цей показник може створити підставу для ініціювання призначення податкової перевірки.  

Нагадаємо, що критерії відбору платників податків - юридичних осіб з високим ступенем ризику відповідно до п.п. 69.352 п. 69 підрозділу 2 розділу 20 ПКУ та Наказу Мінфіну України №524 від 02.06.15. із змінами  «Про затвердження Порядку формування плану-графіка проведення документальних планових перевірок платників податків», включають:

  • рівень сплати податку на прибуток нижчий на 50 та більше відсотків за рівень сплати податку за відповідною галуззю;
  • рівень сплати ПДВ нижчий на 50 та більше відсотків за рівень сплати податку за відповідною галуззю;
  • перевищення дебіторської заборгованості над перевищує кредиторською більше ніж у два рази.

Для правильного здійснення критеріїв відбору до Плану-графіка проведення документальних планових перевірок платників податків на 2025 рік, просимо переглянути відповідність внесених до ЄДР даних в частині основного виду діяльності щодо фактично здійсненого виду діяльності.Як підприємцю оформити працівника

Інформація про показники податкової ефективності з ПДВ, сформована за видами економічної діяльності на рівні класу згідно видів економічної діяльності ДК 009:2010 розміщена на вебпорталі ДПС у розділі Головна> Діяльність> «Помісячно податкова ефективність з ПДВ на рівні класу».

Податковий кодекс України

Наказ Мінфіну №524

Як будемо працювати та відпочивати у липні 2024 року?

Законом України №2295-9 від 31.05.22. «Про внесення змін до статті 73 Кодексу законів про працю України щодо встановлення святкового дня - Дня Української Державності» внесено зміни до ст.73 КЗпП України. Її доповнено нормою - запровадження 28 липня  Дня Української Державності як святкового дня. Але потім було внесено зміни щодо цього свята, Законом №3258-9  від 14.07.23. « Про внесення змін до статті 73 Кодексу законів про працю України». Тепер святкуємо 15 липня. Тобто, вихідним днем мав би бути понеділок, 15 липня. Проте воєнний стан в Україні продовжено до 12 серпня 2024 року. У період дії воєнного стану не застосовуються ст.71-73 КЗпП (святкові і неробочі дні). Це означає, що офіційних святкових та неробочих днів в Україні немає. При цьому графік роботи та час відпочинку встановлює роботодавець самостійно.

Закон України №2295-9

Закон України №3258-9

КЗпП України

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки