Перевірка контрагента: що треба дізнатися заздалегідь

01 лютого 2024 Стане у пригоді для: Підприємці

Виявити несумлінного контрагента краще завчасно, а не на етапі, коли він не виконав зобов'язання.

Перевірка контрагента: що треба дізнатися заздалегідь

Контрагентів варто перевіряти, якщо це перша угода і потрібно впевнитися в благонадійності партнера, особливо коли відвантажуєте продукцію з відстроченням платежу.

Великі компанії можуть дозволити собі службу безпеки, яка перевірить потенційного партнера, дрібніші фірми — скористатися послугами юристів або спеціальних сервісів, таких як YouControl або Opendatabot. Частину даних ви можете перевірити самостійно з відкритих реєстрів.

Важливо правильно проаналізувати інформацію.Первинні документи ФОП

Чим ризикуєте, якщо співпрацюєте з підозрілими фірмами

Коли співпрацюєте з несумлінними і шахрайськими компаніями, ви ставите свій бізнес під приціл.

Приміром, під фінансовий моніторинг банку може потрапити переказ сумнівному контрагенту. Податкова теж бере на олівець підозрілі компанії та пильніше придивляється до їхніх контрагентів, адже, можливо, ви берете участь у шахрайських схемах чи економите на податках.

Компанія-одноденка може не заплатити вам за поставку або отримати від вас передоплату і не поставити товар.

Коли укладаєте угоду, обов'язково запитуйте пакет копій основних документів.

У яких випадках треба перевіряти контрагентів

Перевіряти контрагентів потрібно майже завжди, а особливо якщо це ваша перша угода і потрібно впевнитися в благонадійності партнера. У період, коли одні бізнеси масово закриваються, інші відкриваються, є ймовірність натрапити на шахрайську компанію.

Якщо відвантажуєте продукцію з відстроченням платежу. Або навпаки — платником виступаєте ви, а компанія працює за повною передоплатою, ви побоюєтеся, що вона зникне з вашими грішми.

Знаходили погані відгуки про компанію — підприємство не виконує зобов'язання за договором. Звичайно ж, такі відгуки можуть виявитися справою рук нечесних конкурентів, але це привід для перевірки.

Компанія нещодавно зареєстрована, і є ризик, що це компанія-одноденка, створили її, щоб укласти контракти, зібрати передоплати й зникнути в невідомому напрямку.

Перевіряти варто не лише компанії, з якими тільки збираєтеся підписати контракт, а й своїх боржників. Адже вони можуть почати процедуру банкрутства, а ви ні сном ні духом.

Статус контрагента

Перше, що потрібно зробити, — перевірити, чи є діючим підприємство у контрагента чи на стадії процедури банкрутства.

Перевірити можна в Єдиному держреєстрі за кодом ЄДРПОУ юрособу, за РНОКПП — підприємця. Статус підприємства повинен бути «не перебуває у стані припинення».

Але інформація в Реєстрі може оновлюватися із запізненням, і, можливо, при благополучному статусі в Реєстрі насправді є рішення Вищого господарського суду України про банкрутство вашого контрагента. Тому обов'язково перевірте на сайті суду теж за ЄДРПОУ/ РНОКПП.

«Є документи ВГСУ про банкрутство». Це дуже погано. Якщо ви переказали гроші банкруту, таку угоду можуть оскаржити в суді кредитори. Щоб отримати гроші назад, можливо, прийдеться чекати кілька років, а може, своїх грошей ви не отримаєте ніколи.

Контрагент може перебувати «в стані припинення».

Як давно зареєстроване підприємство. На цей параметр треба звертати увагу, якщо зафіксували підозрілі моменти за іншими параметрами перевірки. Адже підприємство може бути не просто новачком на ринку, а фірмою-одноденкою або бути створене для шахрайських операцій, отримання готівки. Або створене на заміну ліквідованого.

Перевірити коди КВЕД

Види діяльності контрагента мають відповідати послугам, які контрагент надає в рамках вашої угоди.

Вас має насторожити відсутність зв'язку між основним видом діяльності компанії та неосновними. Приміром, фірма займається роздрібною торгівлею, будівельним бізнесом, має КВЕД «рекламні агентства» і «торгівля їжею на винос», консультує з питань економічної діяльності.

Підозрілою є також аномальна кількість видів діяльності: якщо їх більше 20–30, можливо, компанія створена під «сірі» угоди.

Якщо ваш контрагент ФОП і надає послуги/роботи або продає товари, а відповідні коди КВЕД у нього не зареєстровані та виявиться, що він працює з вами не як підприємець, а як звичайна фізособа, ви як його податковий агент будете зобов'язані показати виплати йому в податковому розрахунку 1ДФ і утримати із цих грошей ПДФОПодаток на доходи фізичних осіб й ВЗВійськовий збір.

Перевіряйте Єдиний держреєстр та інформацію в реєстрі платників єдиного податку.

Що імпортує та експортує контрагент. Номенклатура згідно з УКТ ВЕД. Компанії-шахраї можуть показувати продукцію, яка не відповідає видам діяльності.

Дійсність ліцензій, статус платника ПДВ, борги з податків

Якщо діяльність контрагента передбачає наявність ліцензії, треба перевірити, чи дійсна вона, чи відповідає видам діяльності. Без ліцензії він не має права укладати угоди.

Також важливо перевірити актуальність реєстрації платником ПДВ. Щоб потім не зіштовхнутися з втратою податкового кредиту, з відшкодуванням сум ПДВ. Контрагент може надати вам дані про реєстрацію платником ПДВ, а свідоцтво може бути анульоване ДПС. Дані про платників ПДВ. 

Проблеми з податковою. Велика заборгованість з податків може стати приводом для судових проваджень і можливого арешту рахунків підприємства.

Фігурант у судових провадженнях

Якщо ваш потенційний контрагент фігурує в судових провадженнях, інші фірми постійно намагаються в нього щось відсудити, є велика ймовірність, що ваш контрагент — порушник домовленостей.Які є адреси ФОП

Які це справи: господарські, адміністративні або кримінальні. Погано, якщо домінують кримінальні. Робіть висновки, чи варто працювати з такою компанією.

Важливо, у якому статусі виступає контрагент: як відповідач чи як позивач, на які суми позови. Погано, якщо ваш контрагент відповідач одразу в декількох справах.

На що ще звернути увагу

Переможець тендерів. Перевірте, не чи потрапила компанія до списку несумлінних підрядників, адже це багато говорить про її надійність.

У яких тендерах брала участь — сумнівних чи ні. Чи відповідає номенклатура згідно з держзакупівлями і види діяльності підприємства.

Фірма зареєстрована за адресою масової реєстрації. Це завжди означає одне: контрагент не перебуває за заявленою адресою, де перебуває — невідомо, і в разі спору знайти його буде важко. Якщо адреса компанії недійсна, у неї можуть виникнути проблеми з податковою, якщо дійде до суду, рахунки компанії можуть заарештувати, і ви не отримаєте оплату.

Розмір статутного капіталу. Мінімальний розмір статутного капіталу не заборонений, але варто додатково запитати в контрагента, чому так. Адже разом з іншими підозрілими моментами це ознака шахрайської компанії.

Склад засновників. Чи не стоять за компанією особи із сумнівною репутацією. Якщо засновників багато, можливо, серед них є підприємство-шахрай.

Директор. Як часто в компанії змінюється директор, чи не керує він одразу кількома організаціями — адже це може бути підставна особа.

Чи має директор обмеження на підпис угод і яких сум воно стосується, чи має він право підписувати договори. Якщо у директора право підпису угод у межах 50 тис. грн, а ви підписали договір поставки на 500 тис. грн, його можуть визнати недійсним.

Якщо угоду підписує особа за довіреністю, обов'язково переконайтеся, чи дійсна ця довіреність.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки