Штрафи за звільнених під час карантину, РРО для всіх перенесли, ЄСВ за березень і квітень можна не платити

22 березня 2020 Стане у пригоді для: Підприємці

СПД-роботодавці не звільняються від сплати ЄСВ за найманих працівників.

Штрафи за звільнених під час карантину, РРО для всіх перенесли, ЄСВ за березень і квітень можна не платити

За кожного звільненого під час карантину обіцяють оштрафувати на 51 тис. грн

Штраф будуть застосовувати за ст. 172 КК «Грубе порушення законодавства про працю». Санкція за статтею — штраф 34 тис. — 51 тис. грн (це від 2 до 3 тис. НМДГ). Або на строк до 3 років позбавлення права займати певні посади / займатися певною діяльністю, або виправні роботи до 2 років.

Про це заявив начальник Головного слідчого управління Нацполіції Максим Цуцкіридзе і пообіцяв, що правоохоронні органи оперативно реагуватимуть на порушення трудового законодавства.

Нагадаємо, що введено адмінвідповідальність за порушення правил карантину та рішень місцевих органів (ст. 443 КпАП). І Нацполіція, Держпродспоживслужба, посадові особи й виконавчі комітети місцевої влади мають право складати протоколи на громадян і посадових осіб. Рішення про накладення штрафів — за судом.

Мораторій на податкові перевірки. Держпраці теж обіцяє припинити перевірки роботодавців під час карантину

З 16 березня на період карантину Держпраці призупинила проведення планових і позапланових перевірок та інспекційних відвідувань з питань:

  • виявлення неоформлених трудових відносин;
  • проведення масових заходів, у яких бере участь 10 або більше осіб;
  • особистий прийом громадян;
  • перевірки знань з питань охорони праці.

Але продовжує прийом звернень громадян через поштову скриньку, електронну пошту й за телефоном. 

18 березня набув чинності ЗУ № 533-IX, згідно з яким:

  1. З 18 березня по 18 травня запроваджено мораторій на документальні перевірки правильності нарахування, обчислення та сплати ЄСВ. Поточні перевірки зупинені до 18 травня.
  2. Тимчасово, до 31 травня забороняється проведення органами держнагляду (контролю) планових перевірок, крім: держнагляду за діяльністю СПД з високим ступенем ризику, відповідно до затверджених КМУ критеріїв оцінки; у сфері дотримання вимог щодо застосування регульованих цін; санітарного й епідемічного благополуччя населення.

Якщо людина на лікарняному через коронавірус

У ЗУ «Про загальнообов'язкове державне соцстрахування» з'явився п. 22.51 — період перебування в закладах охорони здоров'я, на самоізоляції під меднаглядом у зв'язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), а також локалізацію та ліквідацію її спалахів та епідемій.

Лікарняний для працівника ФОП

Фонд соцстраху оплачує такий період хвороби з шостого дня, відшкодовуватимуть незалежно від страхового стажу 50% зарплати.  

Податківці вкотре нагадали, що розстрочки зі сплати ЄСВ немає

ДПС нагадала: ЄСВ треба сплачувати незалежно від фінансового стану платника. Якщо ФОП не отримав дохід у звітному кварталі або окремому місяці кварталу, він усе одно зобов'язаний сплатити мінімальний платіж із ЄСВ — це 1039,06 грн на місяць. 

Як платити податки в період карантину

Нагадуємо. За період з 1 березня по 30 квітня підприємців на спрощеній і загальній системах звільнили від сплати ЄСВ за себе (п. 910 розд. VIII ЗУ «Про ЄСВ»).

ЄСВ за працівників не скасовували, але з 1 березня по 30 квітня штрафні санкції не будуть застосовуватися, якщо (п. 911.1 розд. VIII ЗУ «Про ЄСВ»):

  • сплатите ЄСВ не вчасно;
  • сплатите не всю суму ЄСВ одночасно з видачею виплат, на які внесок нараховується (штрафів не буде тільки в цей період, що не означає, що ЄСВ ви можете взагалі не сплачувати);
  • несвоєчасно подасте звітність із ЄСВ.

Також у цей період не буде нараховуватися пеня із внеску, а нарахована в ці дати пеня має бути списана (п. 911.2 розд. VIII ЗУ «Про ЄСВ»).

А ще з 18.03 по 18.04 запровадили мораторій на документальні перевірки правильності нарахування й сплати ЄСВ (п. 912 розд. VIII ЗУ «Про ЄСВ»).

Введення РРО для всіх перенесли

Згідно ЗУ № 533-IX, який вступив в силу 18.03.2020 р.:

  1. З  01.08.2020 р. замість 19 квітня — можливість користуватися програмними РРО замість класичних.
  2. З 01.01.2021 р. — розширюється перелік видів діяльності, для яких використання РРО є обов'язковим, запроваджується механізм «кешбек», раніше планувалося з 01.10.2020 р.
  3. З 01.04.2021 р. усі ФОП 2–4-ї груп повинні використовувати РРО, раніше — з 01.01.2021 р.

Алкоголем і тютюновими виробами не можна торгувати через інтернет

Податківці роз'яснили, що торгувати алкоголем і тютюном можна тільки в торговельному приміщенні (консультація в ЗІР, підкатегорія 13.04).

Також не можна доставляти цю продукцію покупцеві на замовлення в інтернет-магазині. Це стосується й іноземних суб'єктів господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва.

Податкова просить надсилати запити в електронному вигляді

Податківці нагадали: запити можна надсилати на електронну пошту або через кабінет платника, розділ «Листування з ДПС».

Запит, звернення прикріплюєте у форматі pdf (обмеження — 2 МБ).

У період карантину ЦОПи податкової працюватимуть за графіком: з 10:00 до 16:00, обідня й технічна перерва — 10–15 хвилин. Невеликі ЦОПи — з 10:00 до 13:00 із перервою.

Контакт-центр ДПС працюватиме з 10:00 до 17:00, консультують щодо обробки електронної звітності та інших електронних сервісів за телефоном 0 800 501 007 (напрямок 0). На запитання щодо роботи кабінету відповідають за цим самим номером або за посиланням http://cabinet.tax.gov.ua/help/. 

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки