Облік у ФОП в 2021 році, як отримувати оплату за послуги, щоб не використовувати РРО

10 січня 2021 Стане у пригоді для: Підприємці

При розрахунках за послуги, якщо вони здійснені за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування, РРО можна не використовувати.

Облік у ФОП в 2021 році, як отримувати оплату за послуги, щоб не використовувати РРО

Із січня вести облік можна в довільній формі

Податківці нагадали, що ФОП-єдинники без ПДВ з 2021 року можуть вести облік у довільній формі, щомісячно відображаючи отримані доходи. А ФЛП 3-ї групи з ПДВ — доходи та витрати. 

Підприємець сам вирішує, як вести облік — у паперовому чи електронному вигляді.

Книга обліку і первинні документи у ФОП у 2021 році

За бажання може продовжувати вести книгу обліку доходів.

Якщо книга закінчиться, нову реєструвати не потрібно, цей обов'язок ФОП скасовано.

З 1 січня з'явилася можливість сплати податків і зборів, ЄСВ на єдиний рахунок

Податківці роз'яснили: щоб скористатися єдиним рахунком, треба подати через кабінет платника Повідомлення про використання або про відмову від використання єдиного рахунку, код форми J/F1307001.

Подати заяву можна один раз протягом календарного року. А використовувати єдиний рахунок платник починає з дня, який настає за днем подання повідомлення про використання рахунку. Консультація в ЗІР, підкатегорія 134.05.

Якщо не хочете використовувати єдиний рахунок, можете платити податки, як платили раніше.

Нова форма декларації для єдинників

З 1 січня набув чинності наказ Мінфіну, яким затверджені нові форми декларації платника єдиного податку (наказ Мінфіну № 752). 

У новій редакції декларації ФОП 1–3-ї груп з'явився окремий Додаток 1 «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску».

Також оновлено форму декларації для 4-ї групи.

Як заповнити декларацію ФОП на 3-й групі за 2020 рік

Подавати нову форму треба буде за звітні періоди 2021 року. За 2020 рік звітуйте за старими формами.

РРО і оплата послуг через Приват24, Ощад24, Монобанк, LiqPay

У грудні запрацювала норма, згідно з якою РРО не застосовуються, якщо розрахунок за послуги проведений виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування і/або сервісів переказу коштів.

Хто зобов'язаний використовувати РРО в 2021 році

Нацбанк у своєму листі виклав позицію щодо здійснення операцій з використанням Приват24, Ощад24, Монобанку, LiqPay тощо (лист НБУ від 30.12.2020 р. № 57-0009/80572), пише «Дебет-Кредит».

НБУ дав визначення банківської операції: це «рух грошей на банківських рахунках, здійснюваний згідно з розпорядженнями клієнтів або в результаті дій, які в рамках закону призвели до зміни права власності на активи» (ст. 2 ЗУ «Про банки»). 

При проведенні таких операцій банк може використовувати різні платіжні інструменти: платіжні доручення, платіжні вимоги, вимоги-доручення, векселі, чеки, банківські платіжні картки та інші дебетові й кредитні платіжні інструменти, що застосовуються в міжнародній банківській практиці.

А «переказ коштів — це рух певної суми коштів з метою її зарахування на рахунок отримувача або видачі йому у готівковій формі. Ініціатор і отримувач можуть бути однією і тією ж особою» (п. 1.24 ст. 1 ЗУ «Про платіжні системи»). 

НБУ висловив думку про те, що банки можуть пропонувати своїм клієнтам різноманітні сервіси дистанційного обслуговування і включати туди довільний перелік банківських операцій. І звернувся до банків, які пропонують клієнтам Приват24, Ощад24, Монобанк, LiqPay, щоб ті дали визначення, що ж це таке.

НБУ дійшов висновку, що Приват24 і Ощад24 — це системи дистанційного обслуговування, а Монобанк і LiqPay — сервіси банків для проведення розрахунків клієнтами, здійснення оплати товарів і послуг. А перекази коштів за допомогою цих сервісів є переказами з рахунку платника на рахунок отримувача і вважаються банківськими операціями. Звертаємо вашу увагу, що йдеться не про розрахункову операцію в розумінні Закону про РРО.

Але якщо прив'язати цей лист НБУ до можливості не використовувати РРО при розрахунках за послуги, якщо вони здійснені за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування (Приват24, Ощад24 і систем інших банків), — РРО під час таких розрахунків можна не використовувати.

Що стосується можливості не використовувати РРО при оплаті послуг через сервіси переказу коштів, тобто  платіжні системи, — ознайомитися з їх переліком можна на сайті НБУ.  

Торгівля вживаними складними побутовими товарами і РРО

Податківці роз'яснили: якщо ФОП-єдинник торгує технічно складними побутовими товарами, які раніше були у використанні, незалежно від їхнього гарантійного строку експлуатації, розрахунки мають проводитися із застосуванням РРО або програмного РРО (консультація в ЗІР, підкатегорія 109.05).

Використання РРО в сфері охорони здоров'я: кому потрібно

З 1 січня ФОП-єдинники, які надають платні послуги в сфері охорони здоров'я, зобов'язані застосовувати РРО/ПРРО.

Податківці роз'яснили, що платні послуги в сфері охорони здоров'я можуть надавати ФОП, які визначені в розділі Класифікатора видів діяльності 86 «Охорона здоров'я», йдеться про КВЕД:

  • 86.1 «Діяльність лікарняних закладів»;
  • 86.2 «Медична та стоматологічна практика»;
  • 86.9 «Інша діяльність у сфері охорони здоров'я».

Розділ 86 включає лікарні широкого профілю та спеціалізовані лікарні короткочасного або тривалого перебування пацієнтів, санаторії, профілакторії, будинки для людей похилого віку з медобслуговуванням, психлікарні, установи для осіб з розумовими вадами, реабілітаційні центри, лепрозорії та ін. установи, які мають матбазу та проводять діагностичне і медичне лікування пацієнтів.

Також цей розділ включає медконсультації та лікування у сфері загальної та спеціалізованої медицини лікарями загального напряму, медспеціалістами та хірургами; стоматологічні послуги загального та спеціалізованого характеру, послуги ортодонтів. Ще він включає оздоровчі заходи, які виконують не лікарні або практикуючі лікарі, а парамедичний персонал.

Нардепи пропонують підвищити мінімалку до 8 тис. грн

Зареєстровано законопроєкт № 4565, яким пропонується підвищити розмір мінімальної зарплати в 2021 році: 

  • з 1 січня — 7 тис. грн (зараз 6 тис. грн), з 1 липня — 7,5 тис. грн, а з 1 грудня — 8 тис. грн (6,5 тис. грн згідно з прийнятим бюджетом);
  • у погодинному розмірі: з 1 січня — 42,13 грн, з 1 липня — 45,14 грн, з 1 грудня — 48,15 грн.

Нагадаємо, що від мінімалки розраховується мінімальний платіж з ЄСВ і розмір ЄП для 2-ї групи.

А законопроєктом № 4567 пропонується підвищити прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць: 

  • з 1 січня 2021 року — 4504 грн;
  • з 1 липня — 5345 грн;
  • з 1 грудня — 6187 грн.

Телефонні аферисти вимагають хабарі в роботодавців. У Держпраці кажуть, що це не вони

У Держпраці поскаржилися, що почастішали випадки, коли від імені керівництва Головного управління Держпраці в Київській області невідомі особи телефонують з номеру 066 724 45 09 і «шахрайським шляхом спонукають їх до неправомірних дій». 

У Держпраці кажуть, що це не вони, і в разі надходження таких дзвінків просять телефонувати за номером 068 422 48 75 і повідомляти правоохоронців.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки