Оренда у ФОП-єдинника: площа, податки, статус орендаря

28 січня 2020 Стане у пригоді для: Підприємці на ЄП

Договір оренди з фізособою, як покарають, якщо здаєте кв. м більше, ніж дозволено, чи треба підсумовувати площі, якщо здаєте квартиру і склад, ФОП на 2-й групі орендує приміщення у загальносистемника.

Оренда у ФОП-єдинника: площа, податки, статус орендаря

Договір оренди на 3-й групі з фізособою

На 3-й групі вашим орендарем може бути хто завгодно — фізособа, ФОП, ТОВ на загальній системі.

Як здавати й орендувати нерухомість, якщо ти підприємець

Головне дотримуватися правила: загальна площа кожного об'єкта або частини, яка здається в оренду, не повинна перевищувати встановлених для єдинника норм (п.п. 291.5.3 ПКУ, ІПК від 20.09.2019 р. № 345/6/99-00-04-07-03-15/ІПК).

Якщо здаєте не все приміщення, а його частину — детально й чітко опишіть об'єкт оренди в договорі, можна виділити площу, яку передаєте орендареві, на техплані.

Як покарають, якщо здаю кв. м більше дозволених лімітів

Це порушення умов роботи на спрощеній системі, і згідно з вимогами пп. 5 пп. 298.2.3 ПКУ ви зобов'язані будете перейти на загальну систему з 1-го числа місяця, що настає за звітним періодом, у якому сталося порушення (уклали договір оренди).

Порушення на ЄП: за що можна вилетіти зі спрощеної системи

Чи треба підсумовувати площі, якщо здаю квартиру і склад

Квартира — житлове приміщення, для таких приміщень орендний ліміт — 100 кв. м, склад — нежитлове, ліміт на здавання — 300 кв. м.

Підсумовувати площі різних категорій об'єктів не треба. Якщо здаєте і те й інше, просто додержуйтеся лімітів, установлених для кожної категорії.

А от якщо здаєте кілька квартир, загальна їх площа не повинна перевищувати 100 кв. м.

Також ви можете здати частину об'єкта: якщо у вас нежитлове приміщення на 800 кв. м, здати як ФОП-єдинник ви можете тільки 300.

Не можна здати частину приміщення як ФОП-єдинник, а частину, що не перевищує ліміти, — як звичайна фізособа (консультація в ЗІР, підкатегорія 107.01.02).

У той же час є ІНК, у якій податківці відзначають: якщо фізособі на правах власності належить майно, яке він здає в оренду: частину площі земельної ділянки здає як звичайна фізособа, частину як ФОП, і площа майна перевищує дозволені ліміти, такий ФОП не має права працювати на спрощеній системі (ІНК від 21.01.2019 р № 217 / Л / 99-99-13-01-02-14 / ІПК). Із консультації можна зробити висновок, що заборони одночасно здавати в статусі фізособи та ФОП немає, головне не перевищувати ліміти.

ФОП на 2-й групі орендує приміщення у загальносистемника

Ви можете орендувати приміщення у ТОВ на загальній системі, його площа може бути будь-якою, обмежень немає. Ліміти не враховуєте, адже вони стосуються лише здавання в оренду, тобто випадків, коли в статусі орендодавця виступаєте ви.

Якщо орендодавець ви. На 2-й групі можна надавати послуги населенню та єдинникам; ТОВ на ЗС — не можна. Оренда з метою оподаткування прирівняна до послуги (пп. 14.1.203 ПКУ), тому здавати нерухомість в оренду загальносистемникам не можна.

Орендуєте приміщення у фізособи

Якщо ви як підприємець орендуєте магазин, склад, офіс у звичайної фізособи, ви маєте утримувати з доходу фізособи-орендодавця й сплачувати до бюджету з орендних платежів 18% ПДФО й 1,5% ВЗ (п. 170.1 ПКУ) протягом 40 календарних днів після закінчення звітного кварталу.

Виплачений фізособі орендний дохід треба відобразити в розрахунку за формою № 1ДФ.

Розрахунок № 1ДФ: коли подавати і як заповнити

Код ознаки «106» — дохід від надання майна в лізинг, оренду або суборенду (строкове володіння і/або користування), код «126» — для відшкодування вартості комуналки.

Якщо орендуєте приміщення у ФОП, податки не сплачуєте, але обов'язково уточнюйте, у якому статусі людина здає вам приміщення.

Не потрібно сплачувати ЄСВ, адже оренда — це не виконання робіт / надання послуг, на оплату яких нараховується внесок. 

Підприємець орендні КВЕДи не реєстрував і здає нерухомість як фізособа. Якщо ваш орендар така сама фізособа, відповідальність за нарахування і сплату ПДФО й ВЗ із доходу, який отримуєте від оренди, лежить на вас.

20-ОПП і орендована нерухомість

Коли у підприємця з'являється новий об'єкт оподаткування, треба про це повідомити податкову, як це зробити — подати форму 20-ОПП.

Повідомлення 20-ОПП: як подають ФОП

Це стосується орендованих приміщень, які використовуєте в діяльності.

У графі 10 «Вид права на об'єкт» вказуєте: «7» — право довгострокового користування або оренди чи «8» — право короткострокового користування, оренди або найму

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки