Порушення на ЄП: за що можна вилетіти зі спрощеної системи

02 лютого 2022 Стане у пригоді для: Підприємці на ЄП

Заборгованість з єдиного податку два квартали поспіль, дохід від заборонених і незареєстрованних видів діяльності, негрошові розрахунки.

Порушення на ЄП: за що можна вилетіти зі спрощеної системи

Заборгованість із ЄП

Якщо два квартали підряд на кожне перше число місяця за вами тягнеться непогашена заборгованість із єдиного податку, яка перевищує 3060 гривень (це 180 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (ст. 59.1 НКУ), вашу реєстрацію єдинника анулюють, і примусово переведуть на загальну систему.

Повернутися на спрощену систему можна буде тільки після закінчення чотирьох послідовних кварталів (п. 299.11 ПКУ).

За борги з ЄСВЄдиний соціальний внесок зі спрощеної на загальну систему не переводять, але важливо пам'ятати, що заборгованість із внеску не має строку давності. Її в будь-якому разі доведеться сплатити, і чим раніше, тим краще, бо на суму боргу щодня нараховується пеня.

Ваші особисті борги як фізособи можуть стати підставою для відмови в реєстрації єдинником (консультація в ЗІР, підкатегорія 107.09).

Як перевірити, чи є заборгованість: у кабінеті платника в розділі «Стан розрахунків з бюджетом» є дані щодо сплати податків і зборів.

Перехід: із загальної системи на спрощену, з єдиного податку на ЗС

Дохід від незареєстрованних видів діяльності

Отримувати підприємницький дохід можна тільки за тими КВЕДами, які внесли до реєстру платників єдиного податку.

Дохід за незареєстрованними КВЕДами оподатковується підвищеною ставкою ЄП в 15%, і ФОП має подати заяву про перехід на загальну систему. 

Якщо не перейти самостійно, коли це порушення виявлять податківці, вони можуть перевести вас зі спрощеної на загальну систему заднім числом.

Для 1-ї й 2-ї груп це важливо ще й тому, що ставку ЄПЄдиний податок місцеві ради встановлюють залежно від видів діяльності.

Групи єдиного податку для ФОП

Податківці наполягають, що й із 3-ї групи зобов'язані перейти на загальну систему, якщо отримали дохід за видами діяльності, не зазначеними в реєстрі єдинників (консультація в ЗІР, підкатегорія 107.04).

Як діяти:

Спочатку реєструєте новий КВЕД у держреєстратора, можна подати заяву через «Дію», одночасно можна подати заяву про внесення нових кодів у Реєстр платників єдиного податку.

Як ФОП зареєструвати КВЕД онлайн: що врахувати єдинникам 

Дуже важливо додати КВЕД у реєстр платників ЄП. Якщо  адже поки КВЕД не буде в Реєстрі, Заяву можна подати в податкову на папері, або онла

Строк подання заяви податківцям: не пізніше 20-го числа місяця після внесення нових КВЕДів у Держреєстр (п. 298.5 ПКУ).

Податківці дозволяють 3-й групі подати заяву разом із декларацією за квартал, у якому отримали дохід від нового виду діяльності (консультація в ЗІР, підкатегорія 107.12).

Анулювали реєстрацію єдинника заднім числом: що робити

Заборонені види діяльності

Незареєстровані КВЕДи — це одна історія, і вона вирішувана, просто реєструєте потрібний вид діяльності й працюєте за ним. Але є заборонені на спрощеній системі види діяльності. Причому для 1-ї й 2-ї груп заборонені деякі КВЕДи, які дозволені на 3-й.

Чим не можна займатися на єдиному податку

У нас є окрема стаття, де повністю й частково заборонені коди КВЕД перелічені.

Якщо коротко — це: азартні ігри та лотереї, обмін валют; виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів; аудит; видобуток, виробництво, реалізація дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння; продаж предметів мистецтва та антикваріату; організація торгів (аукціонів) предметами мистецтва; організація гастролей.

Коди КВЕД для 1-ї групи

Дохід від заборонених видів діяльності також оподатковується підвищеною ставкою ЄП в 15%. І ФОП зобов'язаний перейти на загальну систему.

Коди КВЕД для 2-ї групи

Негрошові розрахунки

Ще одне обмеження для єдинників — проводити розрахунки з покупцями й замовниками можна тільки готівковими або безготівковими грошима (п. 291.6 ПКУ). Ключовий момент — у розрахунках використовуватися гроші. Негрошові розрахунки заборонені.

Про які розрахунки йдеться.

Бартер. Це коли дві сторони обмінялися послугами або товарами, зобов'язання виконані, а грошей ніхто не отримав (пп. 14.1.10 ПКУ). Оскільки гроші в операції не беруть участі, бартерні операції на спрощеній системі заборонені (консультація в ЗІР, підкатегорія 108.01.01).

Різновид бартеру — взаємозалік (ст. 601 ЦКУ) теж заборонений на спрощеній системі. Наприклад, у двох ФОП є зобов'язання одне перед одним на рівнозначну суму, і замість оплати за угодою вони використовують взаємозалік, більше ніхто нікому нічого не винен, але гроші в угоді не брали участь — так робити заборонено на ЄП. 

Електронні гроші. ДПС операції з електронними грошима не відносить до готівкової або безготівкової форми розрахунків і раніше наполягала, що єдинники не можуть проводити розрахунки за допомогою електронних платіжних систем.

Електронні гроші — це засіб проведення платежів в обмін на грошові кошти, і відповідно до законів України вони не є грішми (лист НБУ № 25-109/5294). 

Два роки тому податківці спочатку видали, потім відкликали скандальну консультацію про те, що розрахунки через електронні платіжні системи, зокрема LiqРау, не належать до грошових розрахунків, а тому заборонені на спрощеній системі (ІПК від 24.01.2019 р. № 255/6/99-99-13-01-02-15/ІПК).

Якщо єдинник використовує електронні платіжні системи, він зобов'язаний перейти на загальну систему з першого числа місяця, що настає за кварталом, у якому використовував цей спосіб розрахунків (пп. 4 пп. 298.2.3 ПКУ).

У законодавстві сказано, що, якщо СПД приймає електронні гроші як оплату, використовувати їх він може виключно для обміну на безготівкові гроші.

Особливості комісійної торгівлі ФОП

Однозначної позиції стосовно електронних грошей немає, податківці все ніяк не визначаться, до яких розрахунків їх віднести — до грошових чи негрошових.

Винагорода посередника. Коли отримуєте оплату за угодою і перераховуєте другій стороні тільки належні їй гроші, а свою винагороду залишаєте собі, податківці можуть трактувати цю операцію як бартер (пп. 14.1.10 ПКУ), який заборонений на єдиному податку (п. 291.6 ПКУ).

Посередницькі договори в підприємця

А ще займатися посередництвом можуть не всі єдинники.

  • 1-а група ЄП. Можна надавати тільки побутові послуги населенню, а посередництво під забороною (пп. 1 п. 291.4 ПКУ).
  • 2-а група. Заборонено надавати посередницькі послуги з купівлі, продажу, оренді й оцінки нерухомості (КВЕД 68.31) (абз. 4 пп. 2 п. 291.4 ПКУ). Не можна в статусі посередника продавати ювелірку й побутові вироби з дорогоцінний металів, дорогоцінного і напівдорогоцінного каміння (у т. ч. органогенного утворення). З юрособами й ФОП на загальній системі укладати посередницькі договори вам не можна.
  • 3-я група. Немає обмежень для роботи за посередницькими договорами.

Розрахунки векселем. Вексель видають як засіб розрахунків за фактично поставлені товари, виконані роботи, надані послуги (ст. 4 ЗУ № 2374-III).

Коли людина приймає вексель, грошові зобов'язання за договором припиняються і з'являються грошові зобов'язання за векселем. Тобто погашаються не в грошовій формі. А це вже негрошові розрахунки, і для єдинника вони під забороною.

Як про факт негрошових розрахунків та про інші порушення можуть дізнатися податківці: під час перевірки у вас, або зустрічної перевірки контрагента.

Перевищили ліміт

Ліміт доходу за рік. Одне з основних обмежень на спрощеній системі — ліміт доходу, який можна отримати за рік.

Якщо ФОП на 1–2-й групах перевищив ліміт річного доходу, є можливість перейти на «старшу» групу ЄП, тобто залишитися на спрощеный системі.

А якщо ви вже працюєте на «старшій», 3-й групі, — доведеться перейти на загальну систему.

Група ЄП 1-а 2-а 3-я
Граничний обсяг доходу в 2022 році 1 085 000 грн, це 167 размірів мінімальних зарплат 5 421 000 грн, це 834 мінімалки 7 585 500 грн, це 1167 мінімалок
Зобов'язання переходу після перевищення Після перевищення подайте заяву про перехід на 2-ю або 3-ю. Якщо не перейти добровільно й перевищення виявлять податківці, переведуть примусово на загальну систему, можливо заднім числом. Добровільно слід подати заяву про перехід на 3-ю групу. Якщо не подати й перевищення виявлять податківці, примусово переведуть на загальну систему заднім числом. Перехід на загальну систему

Як змінити групу єдиного податку

Перевищили ліміт із найму працівників. На 2-й групі — більше 10 працівників; на 1-й — прийняли співробітника, хоча це заборонено. Перевищення ліміту по працівникам — порушення, яке веде до переходу на ЗС, втім ФОП не  припускаються такої помилки, адже часто співпрацюють з виконавцями за договорами ЦПХ.

Штрафи

З доходу від незареєстрованних і заборонених видів діяльності, суми перевищення ліміту для групи й оплат за угодами з негрошовими розрахунками треба сплатити 15% єдиного податку й перейти на загальну систему.

Як заповнити декларацію ФОП на 3-й групі за 2021 рік

У декларації з ЄП є окремий рядок, де вказують суму доходу, отриману від заборонених видів діяльності, яка обкладається за ставкою 15%:

  • для 1-ї групи — рядок «02»;
  • для 2-ї групи — рядок «04»;
  • для 3-ї групи — рядок «07».

Як заповнити декларацію за 2021 рік ФОП 1–2-ї груп ЄП

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки