Декларація підприємця-єдинника за 2023 рік

12 травня 2023 Стане у пригоді для: Підприємці на ЄП

Єдинники звітують перед податковою про доходи в декларації з ЄП. 1–2-а групи — раз на рік, 3-я — щокварталу.

Декларація підприємця-єдинника за 2023 рік

У які строки подавати

ФОП 1–2-ї груп єдиного податку подають декларацію після закінчення року, останній день подання — 2 березня 2024 року.

Як заповнити декларацію ФОП 1–2-ї груп ЄП

3-я група звітує до податкової раз на квартал. Квартал закінчився — маєте 40 календарних днів на подання декларації, тобто декларацію за 2023 рік слід подати до 10 лютого 2024 року включно.

Коли останній день подання випадає на вихідний або свято, подати декларацію можна наступного за ним робочого дня. 

Декларація ФОП на 3-й групі за рік

Останній день подання декларації з ЄП у 2023 році:

  • за 2012 рік — 10 лютого 2023 року;
  • за І квартал — 11 травня 2023 року;
  • за півріччя — 10 серпня 2023 року;
  • за три квартали — 9 листопада 2023 року.

Декларація підприємця — платника ЄП

Змінювалася група ЄП. Якщо перейшли на «старшу» групу ЄП або відмовилися від спрощеної системи, декларацію треба подати в строки подання звітності за квартал (пп. 296.5.1 ПКУ).

Якщо в II кварталі перейшли з 3-ї групи на 2-гу, декларацію маєте подати за II квартал, а потім звітуватимете вже за підсумками року. Якщо, навпаки, почали працювати на 3-й групі в II кварталі — подаєте звітність за перше півріччя, за три квартали, за рік.Як платити податки ФОП, де брати реквізити, звідки платити і скільки

Підприємець без доходу

Підприємці без доходу все одно подають декларацію з нульовими показниками. Неподання звітності — це зразу штраф.

Знайшли помилку після відправлення декларації

У такому випадку подаєте «нову звітну» декларацію й виправляєте помилки. Подавати нову звітну можна скільки завгодно разів до останнього дня строку подання звіту. Навіть якщо занизили дохід — штрафу не буде.

Як це буває: ви здали декларацію 9 січня, і податкова прийняла її. Аж раптом ви виявили, що наробили помилок — порахували не весь дохід або, навпаки, задекларували більше, ніж заробили. Помилки можна виправляти в новій звітній 1–2-й групам — до 1 березня, а 3-й — до 11 лютого.

Після того як строк подання звітності закінчився, уточнюючу декларацію потрібно подавати окремим документом зі статусом «уточнююча».

Правила заповнення

  1. Дані в декларації з ЄП мають збігатися із записами в книзі обліку доходів за звітний період.
  2. Якщо подаєте нульову декларацію в електронному вигляді — нулі не проставляєте, залишаєте комірки порожніми, якщо в паперовому — ставите прочерки. І заповнюєте лише загальну інформацію.
  3. 3-я група звітує з доходів наростаючим підсумком. Тобто за I квартал, півріччя, три квартали й рік (п. 296.7 ПКУ).
  4. Підписує декларацію підприємець особисто (п. 48.5 ПКУ): паперову — від руки, електронну — ключем ЕЦПЕлектронний цифровий підпис.

Як заповнити загальну інформацію

У рядку «01» вибирайте тип декларації «звітна» або «нова звітна». Звітна — це декларація, яку подаєте за квартал або рік. «Нова звітна» — це теж звітна декларація, яку подаєте повторно до закінчення періоду подання звітності.

«02» — період, за який звітуєте про підприємницькі доходи: квартал або рік. Вибрати місяць можна, якщо подаєте довідкову декларацію, для отримання довідки про доходи.

«03» заповнюється, якщо подаєте уточнюючу декларацію за минулі періоди — квартал чи рік.

«04» — назва податкової, куди надійде звіт. ДФС проводить реорганізацію податкових, їхні назви змінюються, тому краще уточніть, до якої податкової відноситеся.

«05», «06» — ПІБ й адреса реєстрації підприємця, зазначена в Єдиному держреєстрі й реєстрі єдинників.

«07» — РНОКППРеєстраційний номер облікової картки платника податків — це ваш податковий номер. Якщо відмовилися отримувати його через релігійні переконання і про це є відмітка в паспорті — зазначте серію й номер паспорта.

Що вказувати в розділі I:

У рядку «08» укажіть чисельність працівників за той місяць звітного року або кварталу, в якому їх було найбільше. Якщо є співробітники в декреті по вагітності й пологам або по догляду за дитиною до 3 (6) років, їх теж враховують, але щодо них має бути підтвердна довідка (пп. 291.4.1 ПКУ).

Якщо працівників нема, ставите прочерк.

Не треба рахувати фізосіб, з якими працюєте за договорами ЦПХДоговір цивільно-правового характеру (консультація в ЗІРЗагальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс податкової, підкатегорія 107.1).

«09» — перелічіть усі коди КВЕД, за якими отримували дохід у звітному періоді. Якщо у вас їх 15, а протягом року отримували дохід тільки за трьома — укажіть три. 3-я група зазначає  КВЕДи, за якими був дохід у кварталі.

Якщо в рядках «01»–«07» будуть помилки, декларацію ДФСДержавна фіскальна служба може не прийняти.

Розділи для 1-ї й 2-ї груп

Розділ ІІ — для підприємців 1-ї групи, а розділ ІІІ — для 2-ї, заповнюються за одним принципом.

Потрібно вказати загальну суму платежів з єдиного податку за кожен квартал, незалежно від того, чи були вони фактично сплачені (консультація в ЗІР, підкатегорія 107.08).

Як це виглядатиме в декларації за 2023 рік:

  • 1-а група — 805,2 грн на квартал, якщо платите ЄП за ставкою 10%;
  • У 2-ї — 4020 грн на квартал.

Якщо були в податковій відпустці або на лікарняному, подавали до ДФС заяву з цього приводу, не рахуйте місяць, у якому ЄП не платили. Сума ЄП за квартал, у якому була відпустка/лікарняний буде:

  • у 1-ї групи — 536,8 грн, замість 805,2 грн;
  • у 2-ї групи — 2680 грн, замість 4020 грн.

У другій таблиці — дохід за рік, підсумкова сума із графи «6» книги обліку доходів (графи «7» — якщо продовжуєте вести книгу за старою формою (Наказ Мінфіну № 1637)).

Рядки «02»/«04» заповнюються, якщо у звітному періоді був дохід: від заборонених на вашій групі, на ЄП і не внесених до реєстру єдинників видів діяльності, негрошових розрахунків (бартер, взаємозалік). Такий дохід оподатковується за ставкою ЄП 15%. Просто перенесіть дані із графи «8» книги обліку доходів (графи «9» — якщо книга за старою формою), якщо впевнені в їх правильності.

1-а та 2-а групи також заповнюють розділ V, там треба вказати суму доходу в рядку «8», це та сама сума, яку відобразили в рядках «1»/«3».

Розділ для єдинників 3-ї групи

Розділ ІV заповнює 3-я група: вказуєте розмір доходу за I квартал, півріччя, три квартали або рік, обираєте рядок відповідно до своєї ставки ЄП.

Рядок «07» треба заповнювати, лише якщо порушили правила роботи на ЄП й отримали дохід від заборонених видів діяльності, негрошових розрахунків або перевищили ліміт у 5 млн грн на рік. Такий дохід оподатковується за ставкою 15% (рядок «07» таблиці).

Якщо ви — підприємець без доходу, в електронним формі Розділ ІV й V просто не заповнюєте, нулі ставити не треба.

Як обчислити єдиний податок

У розділі V розраховують єдиний податок, який потрібно сплатити за звітний квартал. Якщо заповнюєте електронний звіт, усі суми розрахуються автоматично, вам треба тільки перевірити правильність.

Заповнює цей розділ 3-я група і єдинники 1–2-ї груп. 

Рядок «08» — сума доходу, яку заробили за квартал. Якщо був заборонений на ЄП дохід, підсумуйте з іншим доходом і запишіть у цьому рядку.

«09» заповнюєте, тільки якщо отримували заборонений дохід, розраховується ЄП за ставкою 15%. Якщо такого доходу не було, в електронному звіті цей рядок не заповнюєте, а в паперовому ставите прочерк.

«10»/«11» заповнює тільки 3-я група: потрібно вказати ЄП за вашою ставкою: 5% — неплатники ПДВ, 3% — платники.

«12» — 3-я група складаєте суми ЄП за звичайною ставкою + ЄП за підвищеною ставкою 15%. 1–2-а групи: заповнюєте тільки, якщо був заборонений дохід, суму з рядка «09» треба помножити на 15%.

«13» заповнює тільки 3-я група. ЄП з попередніх декларацій (рядок «12»): у декларації за півріччя — сума ЄП зі звіту за I квартал, за три квартали — податок із декларації за півріччя й за рік — із декларації за три квартали.

«14» — це сума ЄП, яку будете платити за квартал, за який подаєте звіт:

3-я група заповнює обов'язково: від суми в рядку «12» треба відняти суму в рядку «13»;

1–2-а групи: заповнює, тільки якщо був заборонений дохід, вказуєте суму з рядка «12».Підготовка ФОП до звітності: що потрібно врахувати

Ось приклад заповнення для 3-ї групи:

У паперовому звіті на останній сторінці поставте дату подання, свій підпис, ПІБ і РНОКПП або серію й номер паспорта, якщо податкового номера немає. В електронному звіті ці дані часто заповнюються автоматично, треба лише перевірити. Адже без них паперову декларацію можуть не прийняти, а електронна не буде відправлена.Що вважається доходом підприємця-єдинника в 2023 році

Уточнюємо помилки

Некритичні помилки, яких припустилися в декларації за минулий період, можна уточнити при поданні наступної декларації.

Приміром, якщо завищили або неправильно розрахували дохід за III квартал і переплатили ЄП на 3-й групі, дані можна уточнити в декларації за рік, а переплату повернути чи зарахувати в рахунок майбутніх платежів з ЄП.

Якщо занизили дохід і недоплатили ЄП. Уточнюючу декларацію краще подати окремим документом, щойно виявите помилки — так штраф буде меншим. Адже його розмір залежить від способу уточнення (п. 50.1 ПКУ):

  • 3% від суми недоплати з ЄП, якщо подаєте окрему уточнюючу декларацію;
  • 5% від суми недоплати, якщо виправляють помилку у звітній декларації за поточний період.

Пеня. Якщо самостійно виявили й виправляєте помилку в декларації, пеня починає нараховуватися через 90 календарних днів після граничного терміну сплати податку за період, у якому була помилка (п. 129.9 ПКУ). Тобто якщо ви подали декларацію, в якій неправильно розрахували єдиний податок, але протягом 90 днів виправили помилки у звітності за поточний період, сплатити потрібно буде лише суму недоплати й штраф.

Як уточнювати. У розділі I у полі «3» вкажіть період, за який уточнюєте показники.

У розділі для вашої групи ЄП зазначте правильну суму доходу за звітний період з урахуванням виправлень. Якщо в декларації за III квартал відобразили неправильну суму доходу, то при заповненні звітності за рік указуєте вже правильну суму доходу.

Розділ V заповнюють так само, як і у звітній декларації, але в розрахунку використовують виправлені дані.

У розділі VI розраховують суми штрафу й пені, якщо занизили дохід і була недоплата ЄП, у рядку «19» штраф розраховується за ставкою 3% або 5% і вказується відповідна ставка.

«15» — сума з рядка «14» декларації, у якій виявлено помилку.

«16» — правильна сума ЄП за звітний період, у якому виправляєте помилку.

«17» — заповнюєте, тільки якщо занизили ЄП у минулій декларації. Вказуєте суму ЄП, яку потрібно доплатити. Як обчислити: рядок «16» − рядок «15» = рядок «17».

«18» — заповнюєте, якщо вказали ЄП більше, ніж потрібно. Як порахувати: сума в рядку «16» − рядок «15», без знака «мінус» (сума в рядку «16» повинна бути менше від суми в рядку «15»).

«19» — заповнюєте, якщо після того як виправили помилки, виникла недоплата з ЄП: значення рядка «17» множите на 5%, якщо виправляєте помилку в поточній декларації, або на 3%, якщо подаєте уточнюючу.

«20» — пеня за недоплату ЄП. Треба нараховувати, лише якщо виправляєте помилки, що призвели до недоплати після спливу 90 днів після граничного терміну сплати ЄП.

Зміна групи ЄП

Якщо протягом року змінювали групу ЄП, заповнюєте відразу два розділи декларації — для поточної групи й попередньої. Дохід, отриманий під час роботи на кожній групі, вказуйте наростаючим підсумком.

Якщо перейшли на 3-ю групу, вказувати дані про дохід, отриманий на «молодшій» групі ЄП, треба буде в усіх деклараціях, які здаватимете після переходу.

Так, наприклад, у IV кварталі ви перейшли з 2-ї на 3-ю групу, отже в декларації за рік треба заповнювати:

  • розділ III для 2-ї. Вказуєте дохід за три квартали на 2-й групі, до переходу, наприклад 900 тис. грн.
  • розділ IV для 3-ї групи. Вказуєте дохід, отриманий у IV кварталі, наприклад 650 тис. грн.
  • розділ V — відображаєте показники за рік наростаючим підсумком. У рядку «08» — загальна сума доходу за рік: 900 тис. грн + 650 тис. грн = 1 млн 550 тис. грн. У рядку «11» — сума ЄП, яку треба сплатити за IV квартал. Ця ж сума відображається в рядках «12» і «14». 

Дохід за три квартали роботи на 2-й групі до розрахунку не включаєте, бо на 2-й групі платили фіксовану ставку ЄП.

Як вчинити, коли вже на новій групі отримали оплату за послуги чи відвантажені товари на попередній групі? Податкова має роз'яснення, що робити (консультація в ЗІР, підкатегорія 107.08):

  1. ФОП із 3-ї групи перейшов на 2-гу. На новій групі отримав дохід за послуги, надані на 3-й групі. Як діяти: ФОП зобов'язаний подати уточнюючу декларацію, включити отриману суму до загального доходу за період роботи на 3-й групі й сплатити із цього доходу ЄП. У книзі обліку доходів відобразити цю суму треба на дату фактичного отримання, але вона не включається до оподатковуваного доходу, отриманого на новій групі.
  2. ФОП із 2-ї групи перейшов на 3-ю. На новій групі отримав гроші за товари або послуги, продані на «молодшій» групі. Цю суму ФОП включає в дохід на 3-й групі й оподатковує ЄП. Адже види діяльності, дозволені для 1-ї або 2-ї груп ЄП, не суперечать умовам перебування на 3-й групі.

Як здати декларацію з ЄП

Електронну звітність можна надіслати через кабінет платника податкової й будь-який онлайн-сервіс подання звітності. Потрібен ключ ЕЦП, ним підписують звіти й розшифровують квитанції податкової.

Як зрозуміти, що податкова отримала вашу декларацію: після відправлення ви одержите квитанцію № 1 — це означає, що ваш звіт надійшов на сервер податкової.

Прийняття декларації податковою підтверджує квитанція № 2 зі статусом «прийнято».

Крайній термін відправлення звіту — остання година останнього дня подання звітності (п. 49.5 ПКУ). Ми не радимо чекати до останнього — сервери податкової можуть не працювати, і ви прострочите подання звітності.

На папері доведеться заповнити відразу два екземпляри декларації. Віднести до податкової можна особисто або відрядити уповноважену особу. На екземплярі ФОП інспектор ставить відмітку «прийнято».

Рекомендованим листом із повідомленням про вручення й описом вкладення. Відіслати лист потрібно не пізніше ніж за 5 календарних днів до останнього дня подання звітності (п. 49.5 ПКУ). Але ліпше набагато раніше. Якщо в декларації є помилки, податкова не прийме її, тоді інспектор протягом 5 робочих днів від дня одержання декларації надішле мотивовану відмову, і вам потрібен буде час на виправлення помилок і відправлення звіту.

Причини відмови прийняти декларацію

  1. Помилки в даних ФОП — у ПІБ й адресі, РНОКПП, групі ЄП тощо, декларацію можуть не прийняти навіть через друкарську помилку, тому будьте уважні.
  2. Не приймуть звіт, якщо не зазначений або неправильно зазначений період, за який подається звіт, чи немає підпису підприємця.
  3. Вам не можуть відмовити в прийнятті декларації з нульовими показниками.

Якщо подаєте електронну звітність і накоїли помилок, у квитанції про відмову вам укажуть на помилки.

Штрафи за звітність з ЄП

Якщо не подали декларацію з ЄП чи прострочили подання, треба сплатити 340 грн штрафу.

На 3-й групі прострочення або неподання звітності з ЄП двічі й більше за рік — це штраф у 1020 грн (ст. 120, п. 300.1 ПКУ).

Ще неподання декларації може бути приводом для проведення податкової перевірки.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки