Як оформити працівника в кафе та ресторан

28 грудня 2023 Стане у пригоді для: Підприємці

Із прийманням працівників у громадському харчуванні є нюанси — медичні книжки й медогляд, а ще важливо прописати обов'язки в трудовому договорі й посадовій інструкції.  

Як оформити працівника в кафе та ресторан

Штатний розпис

Спочатку затверджуєте штатний розпис, потім наймайте людей на посади. У ньому не вказуєте конкретних працівників — лише посади, скільки людей потрібно і розмір зарплат (лист Мінсоцполітики № 162/06/187-07). На його підставі розробляють посадові інструкції, де перераховують обов'язки працівників, їхні права й відповідальність.

Як скласти штатний розпис

Обов'язковий медогляд

Працівники громадського харчування зобов'язані проходити медогляд, а результати фіксуються в медкнижці (ст. 26 ЗУ № 4004 і ст. 21 ЗУ № 1645).

Є перелік посад, для яких медогляд обов'язковий, це (постанова КМУ № 559): 

  • адміністрація;
  • заввиробництвом;
  • технологи;
  • кухарі й кухонні працівники;
  • кондитери;
  • офіціанти.

Але про всяк випадок краще медкнижки мати всім працівникам.

До прийняття на роботу ці люди проходять попередній медогляд. А в процесі — періодичні профілактичні медогляди, за їх своєчасне проходження відповідаєте ви як роботодавець.

Строки, списки лікарів і досліджень, які необхідно пройти, встановлені в Переліку № 280. Там обстеження в терапевта, стоматолога, дерматовенеролога, отоларинголога, лабораторні дослідження тощо.

Під час оформлення співробітник має віддати вам медкнижку, там будуть результати медоглядів; можливо, протипоказання до деяких видів робіт.

Особиста медкнижка — бланк суворої звітності, видає її установа охорони здоров'я, яка проводить медогляд, заповнює представник медкомісії. Дані про професійні медогляди українців і про медкнижки зберігаються в єдиній електронній системі, підробити їх не вийде.

Медкнижка зберігається в працівника, якщо він працює в кафе, ресторані, точці на виїзді.

Без медкнижки не можна допускати людину до роботи, за це штрафують роботодавців, мінімум, що вам забезпечено, — штраф у розмірі мінімальної зарплати (ст. 265 КЗпП) за непроходження медогляду.

Трудовий договір

Одразу попереджаємо: з адміністраторами, офіціантами, барменами й кухарями не варто укладати договори ЦПХДоговір цивільно-правового характеру. Ці люди працюють за графіком, постійно мають бути на місці, роботу виконують не разово, а на постійній основі, платите ви їм власне за процес, а не за результат. Ви ж не будете прописувати в договорі, що офіціант повинен сервірувати 100 столів, кухар — приготувати 200 страв тощо.

До того ж є приклади, коли контролери Держпраці штрафували ФОПФізична особа — підприємець за офіціантів на ЦПДЦивільно-правовий договір як за неоформлених працівників, і суд визнавав ці штрафи правомірними.

Із персоналом громадського харчування укладають трудові договори. У них ви прописуєте посаду й обов'язки працівника, графік роботи, як і скільки платитимете.

А ще не забувайте про матеріальну відповідальність: співробітники громадського харчування мають справу з дорогим обладнанням, продуктами, бармени — з алкоголем, офіціанти й адміністратори — з грошима.

При оформленні співробітник має надати вам медичну й трудову книжки, паспорт.

Підписуєте договір, видаєте наказ про прийняття на роботу й повідомляєте податкову, що у вас з'явився новий працівник.

Як підприємцю оформити працівника

Вимоги до працівників

Для кожного співробітника треба чітко прописати обов'язки.

Вимоги до працівників кафе й ресторанів прописані в Довіднику професій, випуск 65 «Торгівля та громадське харчування».

Адміністратор залу. Код за класифікатором професій для штатного розпису — 4222.

Які обов'язки прописати в трудовому договорі й посадовій інструкції.

  1. Адміністратор у кафе й ресторанах організує обслуговування відвідувачів, зустрічає їх і розміщує в залі, бронює столики за телефоном або онлайн, приймає й оформлює замовлення на обслуговування весіль, ювілеїв, корпоративів тощо.
  2. Керує офіціантами та іншими працівниками залу й контролює їх. Його обов'язок — складати графік роботи персоналу.
  3. Контролює, як обслуговують відвідувачів і розраховують їх, у разі конфліктних ситуацій розбирається із претензіями.
  4. Ще адміністратор може брати участь у розробці оформлення залів, реклами, музичних програм, складанні спецменю.
  5. Знімає показання РРО, його сфера відповідальності — правильне ведення касових документів.
  6. Він забезпечує безпеку харчування, контролює, щоб працівники дотримувалися правил і норм з охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.

Шеф-кухар — код професії 5122.

Він головний на кухні, керує людьми й закупівлями, відповідає за меню та рецептуру страв, навчає й координує роботу підлеглих.

Обов'язки шефа для трудового договору й посадової інструкції:

  1. Керує діяльністю й випуском продукції власного виробництва у належному асортименті.
  2. Розробляє рецепти нових страв.
  3. Вивчає попит, щоб асортимент у кафе/ресторані відповідав запитам відвідувачів.
  4. Робить заявки на закупівлю продтоварів, сировини, напівфабрикатів. Забезпечує отримання запасів на складі: під його контролем строки, асортимент, кількість і якість продуктів.
  5. Контролює технологію приготування страв, норми закладання сировини й дотримання санітарії.
  6. Організує технологічний процес, підбирає кухарів та інших працівників, складає графіки їх виходу на роботу.
  7. Під його контролем — правильна експлуатація технологічного обладнання, інвентарю, ваг.
  8. Облік і складання звітів про виробничу діяльність.
  9. Контроль дотримання персоналом на кухні правил охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни, виробничої та трудової дисципліни, правил внутрішнього розпорядку.
  10. Навчає молодший персонал, інструктує з технології виготовляння їжі.

Кухар. Код 5122.

Взагалі прийнято розділяти обов'язки з приготування страв між кухарями, визначте, хто відповідає за супи, холодні закуски, гарячі страви тощо. А в невеликих закладах одна людина може відповідати й за кілька напрямів.

Обов'язки для трудового договору й посадової інструкції:

  1. Приготування страв і кулінарних виробів. Тут ви деталізуєте, чим саме займається ця особа. Відповідає за приготування їжі, яка потребує обробки: варить, смажить, запікає та випікає вироби. Або випускає холодні страви й закуски. Або виконує допоміжні роботи, первинну кулінарну обробку сировини.
  2. Оформляє порційні страви на тарілках, роздає страви масового попиту.
  3. Складає меню, заявки на напівфабрикати та інші інгредієнти, складає товарні звіти.
  4. Зобов'язаний дотримуватися рецептури й технології приготування страви і кулінарних виробів.

Офіціант. Код професії — 5123.

Обов'язки офіціанта — обслуговувати відвідувачів у закладі й на виїзному обслуговуванні: конференціях, прийомах тощо.

  1. Приймає замовлення у ​​гостей;
  2. Допомагає відвідувачам вибрати або рекомендує страви та напої;
  3. Вносить замовлення до програми обліку закладу;
  4. Видає готові страви;
  5. Роздруковує або виписує рахунки на бланку, передає їх касиру, видає решту, здає гроші в касу;
  6. Прибирає та сервірує столи.

Бармен і бариста. Код професії — 5123. Обов'язки залежать від специфіки: у барі продають лише алкоголь і алкогольні коктейлі чи напої та закуски (хот-доги, паніні, снеки, випічку).

  1. Готувати алкогольні й безалкогольні напої, а ще холодні та гарячі страви, закуски.
  2. Пропонувати й продавати відвідувачам готові напої, безалкогольні й слабоалкогольні, кондитерські вироби, закуски, випічку тощо.
  3. Бармен повинен складати заявки на товар, відбраковувати неякісний; стежити за строками придатності й режимом зберігання.
  4. Ще він оформляє вітрину й прилавок, стежить за чистотою обладнання, обслуговує аудіо- та відеоапаратуру.
  5. Розраховує відвідувачів.

На продаж алкоголю не можна ставити неповнолітніх працівників.

Як оплачувати роботу

Для працівників громадського харчування можна встановлювати різні або змішані форми оплати. Але обов'язково пропишіть, як будете платити, у колдоговорі, положенні про оплату праці або наказі й погодьте із трудовим колективом. Також треба прописати в трудовому договорі, як працівник отримуватиме зарплату.

Зарплата працівників ФОП

Фіксований оклад. За відпрацьовану норму часу платите зарплату не менше мінімальної (7100 грн у 2024 році, а з 1 липня 2024 року - 8000 грн). Можна встановити премії, наприклад, за проведення банкетів, перевиконання плану тощо. Види премій, умови й розмір установлює ФОП, їх прописують у положенні про оплату праці.

Підсумований облік робочого часу. Встановлюють, якщо кафе працює без вихідних, та ще й цілодобово. Персонал працює за графіком із таким розрахунком, щоб відпрацювати норму робочих годин за обліковий період.

Коли працівник відпрацював години за графіком, нараховуєте йому оклад, який установили в трудовому договорі чи штатному розписі (лист Мінсоцполітики № 242/0/102-17/282). 

На практиці часто ФОП бере офіціанта на мінімальну ставку, а решта залежить від якості його обслуговування: добре працює — отримує чайові.

Стосовно чайових у нормативці прописано, що якщо офіціанти й бармени одержують дохід у вигляді відсотка від замовлень, який проходить по рахунку, то це змінна частина основної зарплати (пп. 2.1.2 Інструкції № 5).

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки