Як оформити працівника в кафе та ресторан
28 грудня 2023 Стане у пригоді для: Підприємці
Із прийманням працівників у громадському харчуванні є нюанси — медичні книжки й медогляд, а ще важливо прописати обов'язки в трудовому договорі й посадовій інструкції.
Штатний розпис
Спочатку затверджуєте штатний розпис, потім наймайте людей на посади. У ньому не вказуєте конкретних працівників — лише посади, скільки людей потрібно і розмір зарплат (лист Мінсоцполітики № 162/06/187-07). На його підставі розробляють посадові інструкції, де перераховують обов'язки працівників, їхні права й відповідальність.
Обов'язковий медогляд
Працівники громадського харчування зобов'язані проходити медогляд, а результати фіксуються в медкнижці (ст. 26 ЗУ № 4004 і ст. 21 ЗУ № 1645).
Є перелік посад, для яких медогляд обов'язковий, це (постанова КМУ № 559):
- адміністрація;
- заввиробництвом;
- технологи;
- кухарі й кухонні працівники;
- кондитери;
- офіціанти.
Але про всяк випадок краще медкнижки мати всім працівникам.
До прийняття на роботу ці люди проходять попередній медогляд. А в процесі — періодичні профілактичні медогляди, за їх своєчасне проходження відповідаєте ви як роботодавець.
Строки, списки лікарів і досліджень, які необхідно пройти, встановлені в Переліку № 280. Там обстеження в терапевта, стоматолога, дерматовенеролога, отоларинголога, лабораторні дослідження тощо.
Під час оформлення співробітник має віддати вам медкнижку, там будуть результати медоглядів; можливо, протипоказання до деяких видів робіт.
Особиста медкнижка — бланк суворої звітності, видає її установа охорони здоров'я, яка проводить медогляд, заповнює представник медкомісії. Дані про професійні медогляди українців і про медкнижки зберігаються в єдиній електронній системі, підробити їх не вийде.
Медкнижка зберігається в працівника, якщо він працює в кафе, ресторані, точці на виїзді.
Без медкнижки не можна допускати людину до роботи, за це штрафують роботодавців, мінімум, що вам забезпечено, — штраф у розмірі мінімальної зарплати (ст. 265 КЗпП) за непроходження медогляду.
Трудовий договір
Одразу попереджаємо: з адміністраторами, офіціантами, барменами й кухарями не варто укладати договори ЦПХДоговір цивільно-правового характеру. Ці люди працюють за графіком, постійно мають бути на місці, роботу виконують не разово, а на постійній основі, платите ви їм власне за процес, а не за результат. Ви ж не будете прописувати в договорі, що офіціант повинен сервірувати 100 столів, кухар — приготувати 200 страв тощо.
До того ж є приклади, коли контролери Держпраці штрафували ФОПФізична особа — підприємець за офіціантів на ЦПДЦивільно-правовий договір як за неоформлених працівників, і суд визнавав ці штрафи правомірними.
Із персоналом громадського харчування укладають трудові договори. У них ви прописуєте посаду й обов'язки працівника, графік роботи, як і скільки платитимете.
А ще не забувайте про матеріальну відповідальність: співробітники громадського харчування мають справу з дорогим обладнанням, продуктами, бармени — з алкоголем, офіціанти й адміністратори — з грошима.
При оформленні співробітник має надати вам медичну й трудову книжки, паспорт.
Підписуєте договір, видаєте наказ про прийняття на роботу й повідомляєте податкову, що у вас з'явився новий працівник.
Як підприємцю оформити працівника
Вимоги до працівників
Для кожного співробітника треба чітко прописати обов'язки.
Вимоги до працівників кафе й ресторанів прописані в Довіднику професій, випуск 65 «Торгівля та громадське харчування».
Адміністратор залу. Код за класифікатором професій для штатного розпису — 4222.
Які обов'язки прописати в трудовому договорі й посадовій інструкції.
- Адміністратор у кафе й ресторанах організує обслуговування відвідувачів, зустрічає їх і розміщує в залі, бронює столики за телефоном або онлайн, приймає й оформлює замовлення на обслуговування весіль, ювілеїв, корпоративів тощо.
- Керує офіціантами та іншими працівниками залу й контролює їх. Його обов'язок — складати графік роботи персоналу.
- Контролює, як обслуговують відвідувачів і розраховують їх, у разі конфліктних ситуацій розбирається із претензіями.
- Ще адміністратор може брати участь у розробці оформлення залів, реклами, музичних програм, складанні спецменю.
- Знімає показання РРО, його сфера відповідальності — правильне ведення касових документів.
- Він забезпечує безпеку харчування, контролює, щоб працівники дотримувалися правил і норм з охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.
Шеф-кухар — код професії 5122.
Він головний на кухні, керує людьми й закупівлями, відповідає за меню та рецептуру страв, навчає й координує роботу підлеглих.
Обов'язки шефа для трудового договору й посадової інструкції:
- Керує діяльністю й випуском продукції власного виробництва у належному асортименті.
- Розробляє рецепти нових страв.
- Вивчає попит, щоб асортимент у кафе/ресторані відповідав запитам відвідувачів.
- Робить заявки на закупівлю продтоварів, сировини, напівфабрикатів. Забезпечує отримання запасів на складі: під його контролем строки, асортимент, кількість і якість продуктів.
- Контролює технологію приготування страв, норми закладання сировини й дотримання санітарії.
- Організує технологічний процес, підбирає кухарів та інших працівників, складає графіки їх виходу на роботу.
- Під його контролем — правильна експлуатація технологічного обладнання, інвентарю, ваг.
- Облік і складання звітів про виробничу діяльність.
- Контроль дотримання персоналом на кухні правил охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни, виробничої та трудової дисципліни, правил внутрішнього розпорядку.
- Навчає молодший персонал, інструктує з технології виготовляння їжі.
Кухар. Код 5122.
Взагалі прийнято розділяти обов'язки з приготування страв між кухарями, визначте, хто відповідає за супи, холодні закуски, гарячі страви тощо. А в невеликих закладах одна людина може відповідати й за кілька напрямів.
Обов'язки для трудового договору й посадової інструкції:
- Приготування страв і кулінарних виробів. Тут ви деталізуєте, чим саме займається ця особа. Відповідає за приготування їжі, яка потребує обробки: варить, смажить, запікає та випікає вироби. Або випускає холодні страви й закуски. Або виконує допоміжні роботи, первинну кулінарну обробку сировини.
- Оформляє порційні страви на тарілках, роздає страви масового попиту.
- Складає меню, заявки на напівфабрикати та інші інгредієнти, складає товарні звіти.
- Зобов'язаний дотримуватися рецептури й технології приготування страви і кулінарних виробів.
Офіціант. Код професії — 5123.
Обов'язки офіціанта — обслуговувати відвідувачів у закладі й на виїзному обслуговуванні: конференціях, прийомах тощо.
- Приймає замовлення у гостей;
- Допомагає відвідувачам вибрати або рекомендує страви та напої;
- Вносить замовлення до програми обліку закладу;
- Видає готові страви;
- Роздруковує або виписує рахунки на бланку, передає їх касиру, видає решту, здає гроші в касу;
- Прибирає та сервірує столи.
Бармен і бариста. Код професії — 5123. Обов'язки залежать від специфіки: у барі продають лише алкоголь і алкогольні коктейлі чи напої та закуски (хот-доги, паніні, снеки, випічку).
- Готувати алкогольні й безалкогольні напої, а ще холодні та гарячі страви, закуски.
- Пропонувати й продавати відвідувачам готові напої, безалкогольні й слабоалкогольні, кондитерські вироби, закуски, випічку тощо.
- Бармен повинен складати заявки на товар, відбраковувати неякісний; стежити за строками придатності й режимом зберігання.
- Ще він оформляє вітрину й прилавок, стежить за чистотою обладнання, обслуговує аудіо- та відеоапаратуру.
- Розраховує відвідувачів.
На продаж алкоголю не можна ставити неповнолітніх працівників.
Як оплачувати роботу
Для працівників громадського харчування можна встановлювати різні або змішані форми оплати. Але обов'язково пропишіть, як будете платити, у колдоговорі, положенні про оплату праці або наказі й погодьте із трудовим колективом. Також треба прописати в трудовому договорі, як працівник отримуватиме зарплату.
Фіксований оклад. За відпрацьовану норму часу платите зарплату не менше мінімальної (7100 грн у 2024 році, а з 1 липня 2024 року - 8000 грн). Можна встановити премії, наприклад, за проведення банкетів, перевиконання плану тощо. Види премій, умови й розмір установлює ФОП, їх прописують у положенні про оплату праці.
Підсумований облік робочого часу. Встановлюють, якщо кафе працює без вихідних, та ще й цілодобово. Персонал працює за графіком із таким розрахунком, щоб відпрацювати норму робочих годин за обліковий період.
Коли працівник відпрацював години за графіком, нараховуєте йому оклад, який установили в трудовому договорі чи штатному розписі (лист Мінсоцполітики № 242/0/102-17/282).
На практиці часто ФОП бере офіціанта на мінімальну ставку, а решта залежить від якості його обслуговування: добре працює — отримує чайові.
Стосовно чайових у нормативці прописано, що якщо офіціанти й бармени одержують дохід у вигляді відсотка від замовлень, який проходить по рахунку, то це змінна частина основної зарплати (пп. 2.1.2 Інструкції № 5).