Кому не треба йти до ТЦК за новим Законом про мобілізацію.

10 травня 2024 Стане у пригоді для: Підприємці

Кому не треба йти до ТЦК за новим Законом про мобілізацію.

Воєнний стан та загальну мобілізацію незабаром продовжать ще на 90 днів.

Президент  В. Зеленський 06.05.24. вніс на розгляд до Верховної Ради України два Законопроекти про продовження в Україні воєнного стану та загальної мобілізації ще на 90 днів: Законопроект №11234  «Проект Закону про затвердження Указу Президента України «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні» та Законопроект №11235 «Проект Закону про затвердження Указу Президента України «Про продовження строку проведення загальної мобілізації». Наразі воєнний стан продовжений до 13 травня 2024 року. Зеленський пропонує продовжити мобілізацію та воєнний стан ще на 90 днів, починаючи з 14 травня - до 11 серпня 2024 року. Якщо Законопроекти ухвалять, це буде вже 11 рішення стосовно дії воєнного стану та загальної мобілізації з початку повномасштабної війни. Про це повідомляє інформаційне агентство «УНІАН»:Рахунок підприємця: в якому банку найвигідніше відкрити рахунок ФОП, як не платити комісію за обслуговування

Законопроект №11234

Законопроект №11235

Оновлено План-графік податкових перевірок фізичних осіб на 2024 рік.

30 квітня на вебсайті Державної податкової служби України опубліковано зміни до Плану-графіка документальних планових перевірок на 2024 рік. Зміни внесено до розділу 3. Розділи 1,2,4 залишили без змін:

  • Розділ 1 « Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб» з урахуванням коригування 26.04.24.
  • Розділ 2 « Документальні планові перевірки фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів» з урахуванням коригування 26.04.24.
  • Розділ 3 « Документальні планові перевірки фізичних осіб» станом на 30.04.24.
  • Розділ 4 « Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб з питань правильності обчислення, повноти і своєчасності сплати податку на доходи фізичних осіб, військового збору та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» станом на 22.12.23.

Інформаційний лист ДПС № 5/2024: Огляд запитів платників податків на отримання консультацій у сфері міжнародного оподаткування.

Пресслужба Державної податкової служби України повідомляє, що Інформаційний лист №5/2024  присвячено окремим запитанням платників податків на отримання індивідуальних податкових консультацій у сфері міжнародного оподаткування. У листі ви дізнаєтеся відповіді на питання щодо:

  • оподаткування доходів нерезидентів;
  • трансфертного ціноутворення.

Ознайомитися з Інформаційним листом можна тут:

ДПСУ розроблено відеоролики за запитаннями заповнення податкових декларацій з місцевих податків і зборів, рентної плати.

Південне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків звертає увагу, що з метою забезпечення обізнаності платників податків, розроблені навчальні відеоролики за запитаннями заповнення податкових декларацій з місцевих податків і зборів, рентної плати, які розміщені на вебпорталі ДПС:

·      Заповнення податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянкиПередплата через інтернет-еквайринг: коли її слід провести через РРО?

·      Заповнення податкової декларації з туристичного збору

·      Заповнення податкової декларації збору за місця для паркування транспортних засобів

·      Заповнення розрахунку з рентної плати за користування надрами в цілях, не пов’язаних з видобуванням корисних копалин

Докладніше:

Кому не треба йти до ТЦК за новим Законом про мобілізацію.

Новий Закон про мобілізацію №3633-9 від 11.04.24. «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» (Законопроект №10449 від 30.01.24.) набуває чинності 18 травня 2024 року. Законом встановлено, що ті, хто перебуває на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів уточнити адресу проживання, номери телефонів та інші особисті дані. Для тих, хто перебуває на території України, оновити дані можна трьома способами:

  • самостійно прийти до ТЦК та СП;
  • через центри надання адміністративних послуг;
  • через е-кабінет.

Якщо ви за кордоном, то можна повідомити такі дані на офіційну електронну адресу або номер телефону ТЦК, які мають бути зазначені на офіційному сайті, або через електронний кабінет. Планується, що оновлення через ЦНАП має запрацювати з 17 травня, а електронний кабінет – з 17 червня.

Законодавець встановив обов’язок з актуалізації свої даних упродовж 60 днів (починаючи з 18 травня) для таких категорій:

  • призовники 17- 25 років, які мають посвідчення про приписку;
  • військовозобов’язані 25- 60 років, які мають тимчасове посвідчення або військовий квиток;
  • жінки медики та фармацевти, які перебувають на військовому обліку.

Не треба йти до ТЦК і оновлювати дані громадянам, які:

  • припинили громадянство України;
  • визнані непридатними до військової служби;
  • досягли граничного віку перебування в запасі.

Про це повідомляє адвокат і провідний юрисконсульт компанії Nota Group  А. Маринич на сайті «РБК-Україна»:

Закон України №3633-9

Мінагрополітики затвердило форму бізнес-плану для фермерських господарств.

Міністерство аграрної політики та продовольства України Наказом №1049 від 02.04.24. «Про затвердження форми типового бізнес-плану створення та функціонування фермерського господарства (особистого селянського господарства)» затвердило форму типового бізнес-плану для фермерських господарств. Типовий бізнес-план включає:

  • Резюме проекту.
  • Загальну характеристику господарства.
  • Фактичні виробничі ресурси господарства.
  • Опис цільового ринку та маркетингової стратегії проекту.
  • Ціль та доцільність проекту.
  • Фінансовий план господарства.
  • Потребу у фінансових ресурсах.
  • Техніко-економічне обґрунтування.
  • Ризики та шляхи їх мінімізації.

Наказ Мінагрополітики розроблений на виконання Указу Президента України №681 від 09.10.23. «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 9 жовтня 2023 року «Про стан забезпечення продовольчої безпеки».Etsy – основні аспекти роботи з платформою та оподаткування отриманих доходів

Наказ Мінагрополітики №1049

Указ Президента України №681

Вихідна допомога при звільненні: роз’яснення Держпраці.

Відповідають фахівці Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці. У сьогоднішніх реаліях звільнення не за власним бажанням стає буденністю, для захисту працівника у разі втрати місця роботи функціонує інструмент -  вихідна допомога. Вихідна допомога - це державна гарантія, яка полягає в грошовій виплаті працівнику у випадках, передбачених законом, роботодавцем в колективному договорі або сторонами у трудовому договорі. Підстави та розмір виплати вихідної допомоги визначені у ст. 44 КЗпП України. Працівникові виплачується вихідна допомога у розмірі не менше середнього місячного заробітку у разі:

  • відмови працівника від переведення на роботу в іншу місцевість разом з підприємством, установою, організацією, а також відмова від продовження роботи у зв’язку із зміною істотних умов праці (п. 6 ст. 36 КЗпП);
  • у разі змін в організації виробництва і праці, в тому числі ліквідації, реорганізації, банкрутства, перепрофілювання підприємства, установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників,  виявленої невідповідності працівника займаній посаді або виконуваній роботі внаслідок недостатньої кваліфікації або стану здоров’я, а так само в разі відмови у наданні допуску до державної таємниці або скасування допуску до державної таємниці (п. 1 ст. 40 КЗпП);
  •  (поновлення на роботі працівника, який раніше виконував цю роботу) (п. 6 ст. 40 КЗпП),  (у разі неможливості забезпечення працівника роботою, визначеною трудовим договором, у зв’язку із знищенням (відсутністю) виробничих, організаційних та технічних умов, засобів виробництва, майна роботодавця внаслідок бойових дій) КЗпП, (п. 6 ч. 1 ст. 41 КЗпП).

У розмірі двох мінімальних заробітних плат:

  • у разі призову або вступу на військову службу, направлення на альтернативну (невійськову) службу (п. 3 ст. 36 КЗпП).

У розмірі, передбаченому колективним договором, але не менше тримісячного середнього заробітку:

  • внаслідок порушення роботодавцем законодавства про працю, колективного чи трудового договору, вчинення мобінгу (цькування) стосовно працівника або невжиття заходів щодо його припинення (ст. 38, 39 КЗпП).

У розмірі не менше ніж шестимісячний середній заробіток:

  • у разі припинення трудового договору з підстав, зазначених у п. 5 ч. 1 ст. 41 КЗпП  (припинення повноважень посадових осіб).

КЗпП України

Як платнику дізнатися реквізити бюджетних рахунків.

Головне управління ДПС у Вінницькій області повідомляє, що актуальні реквізити бюджетних рахунків розміщені на головній сторінці офіційного вебпорталу ДПС та на вебсторінках територіальних органів ДПС :

Для того, щоб дізнатися реквізити бюджетних рахунків, необхідно: Щорічна відпустка: військові передумови

  • на офіційному сайті ДПС на головній сторінці в рубриці «Рахунки для сплати платежів» вибрати регіон (область чи місто), де платник стоїть на податковому обліку; 
  • в електронному файлі «Реквізити рахунків для сплати податків, зборів, платежів» формату xls за допомогою фільтрів знайти населений пункт та вид податку; 
  • використати реквізити бюджетних рахунків при заповненні розрахункового документу на сплату податків до бюджету. 

Крім того, платник має можливість дізнатися про реквізити  бюджетних рахунків у вкладці «Стан розрахунків з бюджетом» е-кабінету. Вхід до е-кабінету здійснюється за адресою:

Докладніше:

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки