Надання щорічної відпустки виключно у вихідні: законне?

19 серпня 2024 Стане у пригоді для: Підприємці

Надання щорічної відпустки виключно у вихідні: законне?

Чи здатний співробітник йти у відпустку виключно у вихідні дні? Для кого це вигідно? Чи не виникне у роботодавця проблем при такому наданні відпустки? Давайте розбиратися разом.

Право на відпустку

Юридичним регулятором, який містить правила надання відпусток, виступає Закон про відпустки. Фізособи, які здійснюють трудову діяльність за відповідним договором, мають право на отримання відпустки.Які первинні документи повинні мати ФОП та яка відповідальність за їх відсутність

Відпустка – це законна гарантія відпочинку працівникам. Роботодавці несуть зобов'язання щодо реалізації права своїх співробітників на відпочинок у формі відпустки.

При цьому роботодавець зобов'язаний дотримуватись вимог щодо:

  • збереження робочого місця та трудової функції, а також ЗП на період відпустки;
  • заборони заміщення відпустки у вигляді грошової компенсації, крім випадків, обумовлених ст.24 Закону про відпустки.

Відпустка та вихідні дні

Тривалість відпусток визначається Законом про відпустки, іншими законами та НПА, що регулюють право працівників на відпочинок. Розраховується відпустка у календарних днях, незалежно від режимів та графіків провадження трудової діяльності (ст. 5 Закону про відпустки).

Святкові та неробочі дні не беруться до уваги для розрахунку тривалості щорічної відпустки. Таким чином, якщо святкові або неробочі дні підпадають на час відпустки, їх не потрібно оплачувати і відпустка буде продовжена на такі дні.

Важливо пам'ятати! У період ВС святкових та неробочих днів закон не передбачає.Усі інші календарні дні, які підпадають на період щорічної відпустки, слід оплачувати, зокрема й вихідні.

Таким чином, для цілей проплати днів щорічної відпустки не є важливим, що конкретний день відпустки вважається вихідним або робочим за графіком роботи. За будь-яких обставин його потрібно сплатити. А саме, вихідні дні, на які підпадає відпустка, вважаються відпусткою та їх слід оплачувати.

Приходячи до висновку, бачимо, що відпустка може стартувати та завершуватися вихідним днем. Це не суперечитиме чинній нормативці. Адже остання не містить вимог щодо обов'язкового старту щорічної відпустки з робочого дня або її завершення напередодні вихідного дня.

Перейдемо до поділу відпустки лише у вихідні дні. Чи можливо при графіку роботи зі стандартної п'ятиденки скористатися усією відпусткою виключно у вихідні щотижня з суботи по неділю (по 2 дні)?

Поділ відпустки

Надання щорічної основної відпустки передбачено тривалістю не менше ніж 24 календарні дні за відпрацьований робочий рік, який слід відраховувати з дня оформлення трудової угоди (ч. 1 ст. 6 Закону про відпустки).

Важливо пам'ятати! За своїм бажанням співробітник може взяти всю відпустку, а може домовиться брати її частинами, погодивши це з роботодавцем. А саме підробити його. Правила дроблення відпустки врегульовані ст. 12 Закону про відпустки.Хто відповідатиме за помилки колишнього головбуха?

При дробленні відпустки на частини є особлива умова. Так, основна безперервна частина відпустки має тривати щонайменше 14 календарних днів. Це директивна норма ч. 6 ст. 79 КЗпП та ч. 1 ст.12 Закону про відпустки.

Відповідно до законодавства, працівник може попросити роботодавця розділити свою щорічну основну відпустку на частини. Однак, остаточне рішення про поділ відпустки належить роботодавцю, який має право погодитися з проханням працівника, запропонувати свої умови поділу відпустки або взагалі відмовити у поділі, керуючись виробничими потребами.

Важливо, що закон не встановлює обов'язкової черговості використання частин відпустки. Тобто працівник може використати основну частину відпустки не першою, а, наприклад, після вже використаних частин. 

Також законодавство не забороняє розпочинати кожну частину відпустки з вихідного дня. Це означає, що працівник може використати частину своєї відпустки, наприклад, з понеділка по п'ятницю, а наступну частину – з суботи до неділі. 

Таким чином, працівник може сам пропонувати варіанти поділу відпустки, але остаточне рішення залишається за роботодавцем.

Надаємо відпустку, аналізуємо вигоду та ризики

Отже, стало ясно, що чинна нормативка не містить заборон на використання щорічної відпустки у вихідні дні. Головне, щоб при дробленні відпустки його основна частина досягала не менше ніж 14 днів.

Тобто, за клопотанням співробітника та за погодженням від роботодавця, щорічна відпустка може бути роздроблена, наприклад так: 2+2+2+2+2+14=24 (календарні дні).

А всі частини відпустки можуть стартувати з будь-якого дня тижня, у тому числі з вихідного.

У ситуації, коли працівник використовує частину відпустки у вихідні, він отримує кілька переваг. Переведення співробітника на іншу посаду

По-перше, працівник отримає зарплату за повністю відпрацьовані робочі дні місяця та, додатково, відпускні за дні відпустки, які припадають на вихідні. 

По-друге, працівник, по суті, може "монетизувати" дні відпустки, оскільки використовуючи їх у вихідні, він отримує за них грошову компенсацію.

Однак, при використанні відпустки у вихідні дні працівник втрачає частину свого законного відпочинку, який є важливою складовою щорічної відпустки. Щодо компенсації відпустки без звільнення, то її можна отримати, якщо відпустка за робочий рік перевищує 24 календарні дні (див. лист Мінекономіки від 03.05.2023 № 4706-05/20086-09). 

У цьому випадку працівник може отримати компенсацію за дні відпустки, що залишилися, після використання ним не менше 24 календарних днів відпустки. Роботодавець, у свою чергу, також отримує деякі переваги, дозволяючи працівникові використовувати частину відпустки у вихідні. 

По-перше, роботодавець виконує свої зобов'язання щодо надання працівникові відпустки, встановлені законом. 

По-друге, роботодавець уникає накопичення невикористаних днів відпустки, за які потрібно буде виплатити компенсацію під час звільнення працівника. І, нарешті, роботодавець не стикається з необхідністю пошуку заміни працівникові, який перебуває у відпустці. 

Таким чином, використання частини відпустки у вихідні дні має як свої плюси, так і мінуси для обох сторін. Працівнику це дозволяє збільшити заробіток, але забирає частину відпочинку, а роботодавець отримує можливість виконати свої зобов'язання, не створюючи собі додаткових турбот.

Працівник використовує 14 днів основної відпустки в травні, а 10 днів, що залишилися, хоче використовувати у вихідні дні червня. Роботодавець погоджується на це. Працівник отримує оклад 16 000 грн, та середньоденна відпускна для червневої відпустки становить 523,20 грн. Роботодавець може виплатити відпускні до початку кожної частини відпустки.У цьому випадку працівник отримає 1046,40 грн за кожні два вихідні дні, тобто 5 разів за червень. 

Роботодавець також може виплатити всі відпускні за червневі вихідні одразу до початку першої частини відпустки, тобто 5232,00 грн. У результаті загальна сума зарплати працівника за червень становитиме 21 232,00 грн (16 000 грн оклад + 5232,00 грн відпускні). 

Поділ відпустки лише на вихідні не порушує законодавство, але це не найкращий варіант. Хоча працівник отримує додатковий дохід за вихідні дні, він втрачає можливість повноцінного відпочинку, що є ключовим елементом відпустки.

Особливих ризиків при цьому не виникає, адже працівник-трудоголік ризикуватиме виключно своїм здоров'ям та вільним часом.Як підприємцю оформити працівника

Однак до роботодавця можуть поставити незручні питання Держпраці. При масовості такого надання відпустки це може бути розцінено як приховану виплату компенсації за дні відпустки.

Висновки

Працівник може вибрати, чи використовувати свою відпустку повністю або розділити її на частини. Поділ відпустки можливий за згодою з роботодавцем. Основна безперервна частина відпустки має бути не менше ніж 14 днів. 

Інші дні відпустки можна використовувати як окремо, так і поєднуючи їх у групи, за погодженням з роботодавцем. Закон не вимагає, щоб відпустка або її частини розпочиналися з робочого дня. Також немає заборони на використання частини відпустки у вихідні дні. 

Якщо працівник за згодою з роботодавцем використовує не основну частину відпустки лише у вихідні дні, він фактично отримує компенсацію за відпустку, але позбавляється можливості повноцінно відпочити.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки