Підприємець працює за місцем реєстрації: чи здатні фіскали прийти та перевірити

25 травня 2023 Стане у пригоді для: Підприємці

Як фіскали можуть прийти з перевіркою? Чи можуть вони вільно прийти додому до ФОП?

Підприємець працює за місцем реєстрації: чи здатні фіскали прийти та перевірити

Підприємці щодо інтернет-продажів часто проводять свою діяльність прямо з дому або в будь-якому іншому місці, зручному для них. Це з відсутністю обов'язку мати орендований склад чи офіс. Проте проведення податкових перевірок стосується всіх СГСуб’єкт господарювання, без винятків. Постає закономірне питання, як фіскали можуть прийти з перевіркою? Чи можуть вони вільно прийти додому до ФОПФізична особа — підприємець? Спробуємо розібратися.На підставі чого автоматично списують борги по єдиному податку для ФОП 1 та 2 групи

Для початку нагадуємо, що перевірка ФОП можлива в рамках:

  • документальних перевірок (планові/позапланові та виїзні/невиїзні);
  • фактичних перевірок.

Однак у період запровадження ВП на території України існує мораторій на проведення деяких видів перевірок. Однак цей момент може змінитися вже з 01.07.2023 через анонсування такого законопроекту в українському парламенті.

Тому на даний момент беремо до уваги, що податківці є обмеженими для візиту до будь-якого підприємця. І не має вирішального значення — це інтернет-торговець чи виконавець, чи є в оренді склад чи офіс. Проте виїхати на адресу контролюючі інстанції цілком здатні. Це стосується виїзних документальних та фактичних перевірок.

Куди можуть виїхати фіскали? Що особливого у підприємця, який працює вдома?

За загальним правилом, місцем проведення виїзних документальних перевірок є адреса платника податків, вказана в ЄДП. Однак законодавець не обмежив місце проведення такого контролю. Місцем проведення фактичної перевірки за п.п. 75.1.3 ПКУ є місце фактичного провадження діяльності, місце перебування господарських чи іншої власності такого підприємця. Таким чином, це може бути місце проведення госпдіяльності, яке фігурує у Реєстрі платників-єдинників, а адреса об'єкта з ф.№20-ОПП, а також податкова адреса (вони часто збігаються).

Однак при збігу фактичної адреси проведення хохдіяльності та місця реєстрації підприємця (наприклад, за довідкою ВПО), то фіскали просто так можуть здійснити перевірку.Запит податківців проігноровано? Передбачено штраф!

Важливо знати! Контролюючі інстанції в період здійснення перевірок мають право доступу до всіх приміщень та територій, які застосовуються для проведення підприємницької діяльності. Виняток становить житло громадян. Це зафіксовано у п.п.20.1.13 ПКУ.

Висновок: якщо підприємець немає додаткового приміщення, то перевірка за місцем проживання може бути проведено, оскільки це незаконно.

Податкова адреса = адреса в ЄДР – це адреса проживання ФОП як фізособи (адреса реєстрації або за довідкою ВПО). Це означає, що за будь-яких обставин це місце проживання фізособи. Інтернет-продавці найчастіше проводять роботу прямо з дому чи десь ще.

Таким чином, за наявності КВЕДів, пов'язаних із роботою через мережу інтернет (постачання/продаж товарів/послуг та податкову адресу – на території України), єдиним місцем для виходу на перевірку буде адреса проживання фізособи.

Важливо знати! Проникнути в житло можна лише для обшуку в рамках відкритого кримінального провадження, проте і для цього потрібен спеціальний документ.Наразі врегульовано нормами КПК України.

Висновок: якщо фіскали прийшли на адресу проживання підприємця, надають комплекс документів для перевірки, посвідчення, це не означає, що перевірку буде проведено. Оскільки фізособа має законне право не пустити їх у свій будинок.

Наявність обмеженого доступу до житла також є ускладненням виявлення порушень щодо дотримання Закону про РРО (п.12 ст.3).

Тут йдеться про ведення обліку товарних запасів та обов'язки щодо надання документів, які є підтвердженням даних товарних запасів, які в момент перевірки перебувають у місці здійснення продажів. Однак це правило є обов'язковим не для кожного.


Чи можуть перевірити підприємця, який працює вдома?

Це питання не з найпростіших. Відсутність законного доступу до місця проживання підприємця не є на заваді здійснення документальної невиїзної перевірки. Остання може проводитися у приміщенні ДПС, а рішення про її призначення приймається керівною ланкою. Так, формується відповідний наказ, а його копія надсилається платнику податків разом із повідомленням, у якому зазначається дата початку та місце, в якому проводитиметься подібна перевірка (п.79.2 ПКУ).

Подібний вид перевірок носить приватний характер по відношенню до подібних підприємців, особливо це стосується тих, які не мають конкретної адреси проведення підприємницької діяльності, або здійснюють її вдома.Порушення та штрафи у ФОП у 2023 році: звітність і податки

Для цілей документальних перевірок слід знати такі аспекти:

  1. У процесі проведення подібних перевірок фактична присутність підприємець не має обов'язкового характеру (п.79.3 ПКУ).Однак не є винятком для надсилання останньому наказу та повідомлення про проведення подібної перевірки;
  2. У межах таких перевірок можуть бути перевірені питання, пов'язані із застосуванням РРО/ПРРО (ч.1 ст.15 Закону про РРО). Проте виявлення порушень має ускладнення. Особливо щодо порушень, зазначених у п.12 ст.3 Закону про РРО;
  3. При призначенні виїзної перевірки остання не зможе відразу мати статус невиїзної.

Після того, як підприємця не виявлять за його податковим адресом, про це має бути складено акт про неможливість перевірки. Однак на практиці можуть звернутись безпосередньо до підприємця з проханням відвідати податкову зі своїми документами. Тобто буде проведено документальну невиїзну перевірку.

Оскільки фіскали не мають можливості оперативного перероблення виїзної перевірки на невиїзну, це надає ФОП право оскарження рішень за підсумками подібних перевірок (див., наприклад, постанову ВС від 17.08.2022 у справі № 520/13185/19).

Однак існує негативна судова практика по відношенню до платників податків. У змісті постанови ВС від 25.11.2021 у справі № 440/1961/19 Верховний Суд дійшов висновку про те, що порушення виявлені в ході документальної невиїзної перевірки за умови добровільного надання паперів ФОП вимагають додаткового вивчення і не можуть бути оскаржені просто так. Незважаючи на те, що було очевидним порушенням процедури здійснення перевірки.

Крім іншого, не варто забувати і про камеральні перевірки, що здійснюється фіскалами на базі даних, які вони можуть подивитися у своїй базі.

Висновок

Проведення фактичної та виїзної перевірки для підприємців, які провадять свою діяльність з дому, є неможливим. Однак може бути проведена документальна невиїзна та камеральна перевірки.Як самостійно відкрити компанію (LLC) і рахунок в банку в США

Однак все ж таки, у зв'язку з анонсуванням мораторію на проведення податкових перевірок з початку оголошення ВП все ж таки додає позитивні нотки до загальних норм проведення перевірок, крім відсутності певних можливостей на проведення перевірок співробітниками ДПС.

Однак не варто забувати про можливе зняття мораторію з 01.07.2023 року.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки