Платник отримав другу квитанцію: чи може ДПС не визнати звітність.

16 лютого 2024 Стане у пригоді для: Підприємці

Платник отримав другу квитанцію: чи може ДПС не визнати звітність.

Президент підписав Закони щодо продовження дії воєнного стану та загальної мобілізації.

Президент В. Зеленський 12.02.24. підписав Закони: №10456 від 05.02.24. «Про затвердження Указу Президента України «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні» та №10457 від 05.02.24. « Про затвердження Указу Президента України «Про продовження строку проведення загальної мобілізації». Воєнний стан та загальну мобілізацію офіційно продовжено з 05:30  14 лютого 2024 року на 90 діб, тобто до 05:30

14 травня 2024 року. Про це повідомляє депутат Я. Железняк у Телеграм-каналі:Оформлення та оплата роз’їзного (пересувного) характеру роботи

Закон №10456

Закон №10457

Мінфін доповнив План рахунків бухгалтерського обліку.

Наказом Міністерства фінансів України № 10 від 10.01.24. «Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України з бухгалтерського обліку» приведено норми Інструкції, затвердженої Наказом Мінфіну №291 від 30.11.99. із змінами «Інструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств і організацій» у відповідність до Закону України №1591-9 від 30.06.21. із змінами « Про платіжні послуги» в частині  відображення в бухгалтерському обліку господарських операцій з надання платіжних послуг небанківськими надавачами фінансових платіжних послуг, а також до НП(С)БО.

План рахунків доповнено субрахунками:

  • 308 «Готівка в національній валюті за операціями, проведеними  із застосуванням РРО»;
  • 309 «Готівка в іноземній валюті за операціями, проведеними  із застосуванням РРО»;

Підприємства, які здійснюють готівкові операції із застосуванням РРО, використовують субрахунки 308 та 309.

  • 686 «Розрахунки за операціями з переказу» – ведеться облік розрахунків за операціями надання платіжних послуг надавачами фінансових платіжних послуг;
  • 706 «Дохід процентний від фінансових послуг»;
  • 707 «Дохід комісійний від фінансових платіжних послуг».

На цих субрахунках надавачі фінансових платіжних послуг узагальнюють інформацію про проценти та комісійні доходи відповідно. Також ще підкоригували назву та призначення субрахунку 376 «Розрахунки за позиками та кредитами», на якому ведеться облік розрахунків за позиками членам кредитних спілок у кредитних спілках та наданими кредитами користувачам платіжних послуг надавачами фінансових послуг (крім банків). Наказ №10 набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

Детальніше:

Наказ Мінфіну №10

Наказ Мінфіну №291

Закон України №1591-9

В Україні запрацював Державний реєстр санкцій.

У Державному реєстрі санкцій громадяни зможуть безкоштовно знайти інформацію про субʼєктів, щодо яких застосували санкції. Про це повідомляється на сайті Ради національної безпеки і оборони України. Зазначається, що у реєстрі - 17 202 фізичних та юридичних осіб, які вважаються підсанкційними. Його ведення забезпечує Апарат РНБО України. Джерелами інформації реєстру є рішення РНБО, а також судові рішення про застосування санкцій. Дані в реєстрі є відкритими й загальнодоступними, крім випадків, передбачених Законом. Також на сайті є можливість в електронній формі отримати витяг з інформацією про фізичну або юридичну особу. Реєстр доступний за посиланням:

Детальніше:

Платник отримав другу квитанцію: чи може ДПС не визнати звітність.

Податківці роз’яснюють, що подання документів в електронній формі здійснюється платниками відповідно до Законів України № 851-4 від 22.05.03. із змінами  ««Про електронні документи та електронний документообіг» та  № 2155-8  від 05.10.17. із змінами «Про електронну ідентифікацію та електронні довірчі послуги», ПКУ, Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами, затвердженого Наказом Мінфіну № 557 від 06.06.17. (у редакції Наказу Мінфіну № 261 від 01.06.20.) (Порядок №557). Згідно з п. 49.8 ПКУ, прийняття податкової декларації є обов’язком ДПІ. Під час прийняття декларації  посадова особа податкового органу зобов’язана перевірити наявність і вірогідність заповнення всіх обов’язкових реквізитів, передбачених пп. 48.3 та 48.4 ПКУ.Як здійснити розрахунок індексації в 2024 році: визначення базового місяця

Відповідно до абзацу 2 п. 49.9 ПКУ, за умови дотримання вимог, встановлених ст. 48 і 49 ПКУ, податкова декларація, надана платником, також вважається прийнятою:

  • за наявності на всіх аркушах, з яких складається податкова декларація та, за бажанням платника податків, на її копії, відмітки (штампу) податкового органу, яким отримана податкова декларація, із зазначенням дати її отримання, або квитанції про прийняття податкової декларації у разі її подання засобами електронного зв’язку, або поштового повідомлення з відміткою про вручення, у разі надсилання податкової декларації поштою (пп. 49.9.1 ПКУ);
  • у разі, якщо податкова з дотриманням вимог п. 49.11 ПКУ не надає платнику податків повідомлення про відмову у прийнятті податкової декларації, не надсилає його платнику податків у встановлений цією статтею строк (пп. 49.9.2 ПКУ).

Згідно з абзацом 2 п. 9 розд. 2 Порядку, друга квитанція є підтвердженням про прийняття (реєстрацію) або повідомленням про неприйняття в податковому органі електронного документа.

ДПС має право після отримання платником податків другої квитанції про прийняття (реєстрацію) податкової декларації надіслати платнику письмове повідомлення про відмову у прийнятті його податкової декларації із зазначенням причин такої відмови протягом п’яти робочих днів з дня її отримання відповідно до п. 49.11  та пп. 49.11.1 ПКУ в разі подання платником податків до податкового органу засобами електронного зв’язку податкової декларації, заповненої з порушенням вимог пп. 48.3 та 48.4 ПКУ.

Закон №851-4

Закон №2155-8

Наказ Мінфіну №557

Наказ Мінфіну №261

Чи передбачена відповідальність до ФОП – платників ЄП за неведення обліку доходів у довільній формі.

Відповідають фахівці Головного управління ДПС у Тернопільській області.

Відповідно до абзаців першого-другого п. 44.1 ст. 44 ПКУ для цілей оподаткування платники податків зобов’язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством. Платникам податків забороняється формування показників податкової звітності, митних декларацій на підставі даних, не підтверджених документами, що визначені абзацом першим п. 44.1 ст. 44 ПКУ.

Облік доходів та витрат може вестися в паперовому та/або електронному вигляді, у тому числі через електронний кабінет (абзац четвертий п. 296.1 ст. 296 ПКУ). Згідно з абзацом першим п. 296.1 ст. 296 ПКУ фізичні особи - підприємці (ФОП) – платники ЄП 1 і 2 груп та платники ЄП 3 групи, які не є платниками ПДВ, ведуть облік у довільній формі шляхом помісячного відображення отриманих доходів.

При цьому нормами ПКУ та Кодексу України про адміністративні правопорушення, не передбачено відповідальності до платників ЄП - ФОП за неведення або неналежне ведення обліку доходів в довільній формі (у тому числі за не відображення помісячно отриманих доходів).

Водночас п. 121.1 ст. 121 ПКУ передбачена фінансова відповідальність у разі незабезпечення ФОП зберігання первинних документів, облікових та інших регістрів, бухгалтерської звітності, інших документів з питань обчислення і сплати податків та зборів протягом установлених ст. 44 ПКУ строків їх зберігання.

КУпАП

НБУ вивчає питання щодо обмежень карткових переказів. 

Як повідомляє  інформаційне агентство «Interfax- Україна», Національний банк України  напрацьовує проект рішення про обмеження карткових переказів і запровадження граничних лімітів переказу готівки через термінали самообслуговування, після чого обговорюватиме його з профільним Комітетом  ВРУ, повідомила перша заступниця голови НБУ К. Рожкова.

« З точки зору запровадження додаткових обмежень на операції фізичних осіб…обмежень щодо розпорядження… власними коштами, це дуже сенсативна тема. Ми це питання опрацьовуємо з усіх точок зору», - сказала вона на конференції «Фінанси для бізнесу під час війни»  в Києві. За її словами, проблема тіньових платежів справді актуальна. Рожкова зазначила, що це не стосується всієї країни, але при цьому зачіпає велику кількість компаній, які продовжують використовувати «найрізноманітніші механізми ухилення, зменшення оподаткування та інше».

« Тому, з урахуванням досвіду, який ми маємо, ми наразі опрацьовуємо це питання і далі вже радитимемось з нашими колегами з профільного комітету, як краще нам це зробити, щоб, з одного боку, не обмежити нормальний бізнес, нормальних людей, а з іншого - все-таки зменшити можливості маніпуляцій та обходу закону», - резюмувала Рожкова.

Перевірити наявність чи відсутність податкового боргу можна самостійно на вебпорталі  ДПС.

В ГУ ДПС у Рівненській області звертають увагу платників податків, що інформацію про наявність податкового боргу громадяни України, які не є суб’єктами господарювання, можуть отримати наступним чином:

1. Скориставшись Електронним кабінетом ДПС України: https://cabinet.tax.gov

та через офіційний. Вхід до приватної частини (особистого кабінету) Електронного         кабінету здійснюється після проходження користувачем електронної ідентифікації онлайн з використанням кваліфікованого електронного підпису. У приватній частині Електронного кабінету режим «Стан розрахунків з бюджетом» надає користувачу доступ до своїх особових рахунків зі сплати податків, зборів та інших платежів (дані інтегрованої картки платника). Червоним кольором позначені суми заборгованості перед бюджетом.ПСП на двох роботах: які очікуються наслідки

2. Громадяни мають право звернутися з письмовою заявою до податкового органу:

  • за своєю податковою адресою для проведення звірки даних щодо нарахованої суми податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки;
  • за своєю податковою адресою (місцем реєстрації) для проведення звірки даних щодо нарахованої суми транспортного податку;
  • за місцем знаходження земельної ділянки для проведення звірки даних щодо нарахованої суми плати за землю.

3. Інформацію про наявність податкового боргу громадяни отримують із надісланої (врученої) їм податкової вимоги. Податкова вимога не надсилається (не вручається), а заходи, спрямовані на погашення (стягнення) податкового боргу, не застосовуються, якщо загальна сума податкового боргу платника податків не перевищує ста вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3 060 грн).ФОП на ЄП та криптовалюта: здійснення розрахунків та надання послуг з обміну

Форма трудового договору – за згодою сторін.

В мирний час трудовий договір із фізичною особою-підприємцем обов’язково укладається в письмовій формі. Проте в період дії воєнного стану форма трудового договору визначається за згодою сторін, тобто може бути й усною. Це роз’яснили  робітники управління інспекційної діяльності у Запорізькій області, звернувши, однак, увагу на ст. 24 Кодексу Законів про працю України. Вона передбачає, що в будь-якому разі роботодавець має видати наказ про прийняття працівника на роботу та повідомити про це територіальний орган ДПС.

КЗпП

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки