Підприємець без доходу: податки та звітність

01 січня 2021 Стане у пригоді для: Підприємці

ФОП помилково вважають, що, позаяк вони не ведуть діяльність і не одержують доходу, платити податки й подавати звітність не потрібно.

Підприємець без доходу: податки та звітність

Чимало запитань надходить від ФОП: чи платити ЄП, якщо місяць-два немає діяльності й доходу? Відповідаємо відразу всім.   

Як платити ЄП, якщо немає доходу

ФОП на на 1-й або 2-й групі єдиного податку. Якщо не ведете госпдіяльність і не одержуєте доходу, але при цьому не закрили ФОП, платити єдиний податок ви все одно зобов'язані.

Платити ЄП треба за кожен місяць, не пізніше 20-го числа:

  • на 1-й групі — 210,2 грн;
  • на 2-й групі — 944,6 грн.

Штраф за несплату — 50% від ставки ЄП (п. 122.1 ПКУ), ще й пеня нараховується.

На законних підставах не платити ЄП 1–2-а групи без найманих працівників можуть один місяць у році на час відпустки або на більший період у разі хвороби і якщо у вас є лікарняний. Але тільки якщо подали до податкової заяву.

Як підприємцю оформити податкову відпустку

Якщо накопичилася заборгованість із ЄП і ви не погашаєте її два квартали поспіль, зобов'язані перейти на загальну систему. Або статусу єдинника вас позбавить податкова. І до заборгованості з єдиного податку додасться штраф і пеня за кожен день прострочення сплати.

Якщо діяльність тимчасово не ведете, просто перейдіть на 3-ю групу ЄП, адже ФОП на 3-й групі єдиний податок платять від доходу. Відповідно, при нульовому доході вони нічого платити не повинні, але мають подавати декларацію за такий квартал без доходу.

Тобто, якщо в третьому кварталі доходу не було, все одно подаєте декларацію з показниками першого і другого кварталів (консультація в ЗІР, підкатегорія 107.01.07). 

Як змінити групу єдиного податку

Нульова декларація з єдиного податку

Зараз податківці в консультації в ЗІР, категорія 107.01.07: якщо у ФОП взагалі не було доходу в звітному році й немає об'єктів оподаткування, декларацію можна не подавати.

Але ми рекомендуємо подати декларацію з нульовими показниками у встановлений строк, навіть якщо не маєте підприємницького доходу, адже податківці можуть передумати.

  • на 1–2-й групах — раз на рік, за 2020 рік подати декларацію треба до 1 березня 2021 року включно (рекомендуємо подавати);
  • на 3-й — раз на квартал, протягом 40 днів після закінчення кварталу. Подати декларацію за три квартали до 9 листопада включно, а за 2020 рік до 9 лютого 2021 року. А якщо подавали нульові звіти за квартали 2020 року, тим паче треба подати нульову декларацію за рік.

У графах, де потрібно вказати суму доходу за період, проставляються прочерки. Або не заповнюєте, якщо подаєте електронний звіт. У розділі для відображення податкових зобов'язань ФОП 1–2-ї груп указують суму нарахованого і сплаченого податку. На 3-й групі — прочерки.

Декларація з єдиного податку за три квартали 2020 рокуУ розділі для відображення податкових зобов'язань ФОП 1–2-ї груп указують суму нарахованого і сплаченого податку. На 3-й групі — прочерки.

ЄСВ платити обов'язково

Платити ЄСВ зобов'язані всі підприємці.

ФОП-єдинники, навіть якщо не одержують дохід, були на лікарняному або у відпустці. Мінімальний платіж — 22% від мінімальної зарплати.

У 2020 році це:

  • 1039,06 грн на місяць — з січня по серпень;
  • 1100 грн на місяць — з вересня по грудень.

Під час карантину можна було не нараховувати і не сплачувати ЄСВ за себе за березень, квітень і травень:

  • ФОП на загальній системі та єдинникам;
  • особам, які здійснюють незалежну профдіяльність;
  • членам фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах.

При цьому можна було сплачувати внесок за ці місяці, а інформацію про сплачені суми вказувати у звіті з ЄСВ.

Якщо й зараз продовжуєте не сплачувати ЄСВ, коли звільнення від сплати не діє, такий не сплачений внесок вважається заборгованістю, втім штрафи й пеню податківці поки не нараховують.

ФОП на загальній системі з 2021 році знову дозволили не сплачувати ЄСВ за місяці без доходу.

Як підприємцю сплачувати ЄСВ за себе

Не сплачують ЄСВ лише підприємці — пенсіонери за віком і особи з інвалідністю.

Як звітувати з ЄСВ

Звітувати про сплачені суми ЄСВ за формою Д5 потрібно незалежно від того, чи була діяльність, раз на рік, до 9 лютого, у році, наступному за звітним. За 2020 рік слід відзвітувати до 9 лютого 2021 року включно. За несвоєчасне подання доведеться сплатити штраф 340 грн.

Звіт із ЄСВ у підприємця

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки