Підприємці із зони АТО і Криму

10 квітня 2019 Стане у пригоді для: Підприємці

Як зареєструвати або закрити ФОП, якщо прописані в зоні АТО, як платити податки й подавати звітність.

Підприємці із зони АТО і Криму

Вимоги для реєстрації ФОП

Зареєстровані в зоні АТО. Зареєструватися підприємцем мешканці Донецької та Луганської областей можуть за адресою тимчасового проживання. Якщо зареєстровані в Донецьку, а проживаєте в Одесі, у документах на реєстрацію ФОПФізична особа — підприємець вказуйте адресу проживання в Одесі.

Додатково реєструватися в соцзабезі й отримувати довідку переселенця для реєстрації ФОП не потрібно.

Держреєстратор не може вимагати у вас реєстрацію тимчасового місця проживання, у відмінності від кримчан (ст. 4 ЗУ № 1669, лист ДФС № 8774/Р/99-99-17-02-02-1).

Прописані в окупованому Криму. Вас зареєструють ФОП за місцем проживання на підконтрольній території, але потрібна довідка переселенця.

Як зареєструватися підприємцем

Як зареєструватися ФОП

Якщо будете реєструватися підприємцем особисто, можна звернутися:

  • до держреєстратора у виконком сільських, селищних і міських рад; Київську міську, районну держадміністрацію;
  • у центр надання адміністративних послуг;
  • до нотаріуса, який виконує функції держреєстратора;
  • до акредитованих суб'єктів держреєстрації.

Подавати треба ті самі документи, що й усім особам, які реєструються ФОП:

  • заяву про держреєстрацію;
  • заяву про застосування спрощеної системи оподаткування — якщо хочете працювати на ЄП.

Заява про держреєстрацію підприємцем (Форма 10)

У заявах ви вказуєте адресу тимчасового місця проживання на підконтрольній Україні території.

При собі слід мати паспорт і оригінал податкового номера.

Якщо ФОП за вас реєструватиме посередник, потрібно оформити на нього довіреність у нотаріуса.

Документи можна надіслати і поштою, вони мають бути засвідчені нотаріально.

Онлайн-реєстрація через електронний сервіс Мін'юсту «Онлайн-будинок юстиції». Щоправда, попередньо вам треба отримати ЕЦПЕлектронний цифровий підпис

Як отримати ключ ЕЦП

Підприємці, які працюють у зоні АТО

Підприємці, що залишилися в зоні АТОАнтитерористична операція на сході України. й не можуть вести діяльність, платити податки й подавати звітність, не зобов'язані переїжджати на підконтрольну Україні територію і ставати на облік в іншій податковій.

Але якщо ведете діяльність, приміром працюєте фрилансером, можете виїхати на підконтрольну територію, безкоштовно отримати ключ ЕЦП в АЦСК податкової, здавати звітність через кабінет платника, платити податки онлайн.

Ви продовжуватимете стояти на обліку в своїй податковій, але тимчасово обслуговуватися в об'єднаних ДПІ Донецької та Луганської областей на підконтрольній території.

Так, підприємці з Горлівки обслуговуються в Бахмутській об'єднаній ДПІ, макіївські — у Покровській, донецькі — в Маріупольській ОДПІ. Список можна подивитися на сайтах Луганської та Донецької обласних податкових.

Як варіант, закрийте ФОП.

Можна призупинити діяльність, а вже після закінчення АТО протягом 30 днів подати до податкової заяву в довільній формі про продовження строку надання звітності й сертифікат Торгово-промислової палати, що підтверджує форс-мажор, через який звітність не подавали й не платили ЄСВЄдиний соціальний внесок (пп. 102.6.4 ПКУ).

Також можна розстрочити або списати податковий борг (постанова КМУ від 27.12.2010 р. № 1235, наказ Міндоходів від 10.10.2013 р. № 577).

Якщо ФОП переїхав із зони АТО в підконтрольне місто, він може перереєструватися в держреєстратора за новою адресою і стати на облік у ДПІ за місцем проживання.

Якщо на підконтрольну територію переїхали, але зміни до Єдиного держреєстру не внесли, залишитеся на обліку в «тимчасовій» об'єднаній ДПІ в рідній області.

Як перереєструватися з непідконтрольної території

Щоб змінити місцезнаходження з непідконтрольної території на підконтрольну, треба подати заяву держреєстратору в будь-якому місті України й заплатити адмінзбір — 192,1 грн (0,1 прожиткового мінімуму для працездатних осіб), реквізити можна дізнатися у держреєстратора.

Заява про реєстрацію змін даних ФОП (форма 11)

На облік у ДФС за новим місцезнаходженням вас поставлять не пізніше наступного робочого дня після отримання відомостей з Єдиного держреєстру (п. 5 наказу Мінфіну від 14.11.2014 р. № 1127). Із цього моменту ви можете платити податки і здавати звітність у нову податкову. Реєструвати РРОРеєстратор розрахункових операцій (касовий апарат)., отримувати ліцензії ви теж будете в новій ДПІ.

Навіть якщо повернетеся назад на непідконтрольну територію, платити податки й подавати звітність зможете дистанційно за новим місцем обліку.

Сплата ЄСВ

Підприємці з реєстрацією в зоні АТО тимчасово на період антитерористичної операції звільняються від нарахування і сплати ЄСВ та подання звітності із внеску (п. 9-4 розд. VIII ЗУ № 2464).

Але після закінчення АТО внесок за весь цей період доведеться сплатити. Штрафи й пеня при цьому не застосовуються.

На підприємців із кримською реєстрацією це не поширюється.

Протягом 30 календарних днів після закінчення АТО треба подати до податкової за основним місцем обліку або за місцем тимчасового проживання заяву в довільній формі й сертифікат ТПП, який підтверджує, що ЄСВ не платили через форс-мажорні обставини.

Антитерористична операція триває вже п'ятий рік, сума мінімальних платежів із ЄСВ перевалила за 30 тис. грн і продовжуватиме зростати, і після закінчення АТО її доведеться сплатити. Тому якщо діяльність ви не ведете й перебуваєте на окупованій території, є сенс закрити ФОП і спробувати списати безнадійний борг.

До того ж у законі прописано, що можна до закінчення АТО не платити ЄСВ і штрафів не буде.

Але є протилежна думка податкової. І за право сплатити ЄСВ із відстрочкою треба буде поборотися в суді. На думку податківців, за несвоєчасну сплату ЄСВ платники із зони АТО несуть відповідальність, як і інші ФОП (ІПК від 24.11.2017 р. № 2702/5/99-99-13-02-01-15/ІПК). Тобто повинні платити вчасно, а якщо не платять, винні штраф 20% від несплати й 0,1% пені за кожен день прострочення.

Суди не згодні з позицією податківців (рішення ВСУ від 30.03.2018 р. у справі № 812/292/18, від 22.05.2018 р. у справі № 805/3054/17-а). На їхню думку, не обов'язково навіть надавати сертифікат ТПП, достатньо того, що платник перебуває на обліку на території АТО. І стягнення штрафу й пені за несвоєчасну сплату ЄСВ — необґрунтована вимога податківців. А от заява необхідна для визнання безнадійної недоїмки.

Що з єдиним податком

Звільнення від сплати щомісячних платежів з єдиного податку на період проведення АТО не передбачено. А ФОП 1–2-ї груп мають сплачувати ЄПЄдиний податок навіть якщо не ведуть діяльність.

Тому таким підприємцям можна перейти на 3-ю групу або на загальну систему.

Сплата ПДФО

Контрагенти, які виплачують дохід ФОП із місцезнаходженням або місцем проживання в зоні АТО чи Криму, зобов'язані утримати з таких підприємців ПДФОПодаток на доходи фізичних осіб й військовий збір як зі звичайних фізосіб. Так треба робити, навіть якщо ФОП надав замовнику копію виписки з Єдиного держреєстру (лист ГУ ДФС у м. Києві від 31.03.2017 р. № 7121/10/26-15-13-01-12).

Як закрити ФОП

Щоб закрити ФОП, переселенці мають діяти за таким самим алгоритмом, як і інші підприємці:

  1. Погасити заборгованість із податків і ЄСВ, якщо вона у вас є, — із заборгованістю ФОП не закриють.
  2. Подати заяву держреєстратору: особисто, онлайн або через посередника (форма № 12).
  3. Знятися з обліку в ДФС за основним місцем, де перебували на обліку, або за місцем перебування (консультація в ЗІР, підкатегорія 119.14).
  4. Подати ліквідаційну звітність.
  5. Закрити підприємницькі рахунки в банку і пройти перевірку податкової.

Як закрити ФОП

Заборона на штрафи й перевірки

На час проведення АТО підприємцям-переселенцям заборонено нараховувати штрафи й пені на заборгованість за кредитними договорами та договорами позики (ст. 2 ЗУ № 1669).

Ще податківцям заборонили перевіряти підприємців, які ведуть діяльність у населених пунктах на непідконтрольній території та на лінії зіткнення (консультація в ЗІР, підкатегорія 136.01). Виняток — позапланові перевірки підприємств із високим ступенем ризику відповідно до критеріїв Кабміну

Заборона на планові й позапланові перевірки поширюється на ФОП, які перереєструвалися на підконтрольну територію України. А також тих, хто втратив первинні документи в період АТО. Якщо ще не повідомили, то треба повідомити податкову, що неможливо вивести первинні документи, і вказати, за які періоди (абз. 7 пп. 38.11 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки