Прийняті спрощення у процес участі громадян у системі пенсійного страхуванняа та у розрізі підтримки пенсіонерів.

14 грудня 2022 Стане у пригоді для: Підприємці

Громадяни, які досягли 16 років і не є одержувачами пенсії, здатні в добровільному порядку додатково вносити страхові внески (для себе чи третіх осіб) для пенсійного страхування.

Прийняті спрощення у процес участі громадян у системі пенсійного страхуванняа та у розрізі підтримки пенсіонерів.

Детально про новели, внесені Законом України від 04.11.2022 року No2734
Схвалені законодавцем коригування вносять спрощення у процес участі громадян у системі пенсійного страхування, а також у розрізі підтримки пенсіонерів.

Громадяни, які досягли 16 років і не є одержувачами пенсії, здатні в добровільному порядку додатково вносити страхові внески (для себе чи третіх осіб) для пенсійного страхування.Пільги для ФОП в воєнний стан, за яких умов можна не платити ЄСВ та ЄП? ФОП 3 групи - 5% чи 2%

До схвалення цього Закону щодо добровільної участі в системі пенсійного страхування подібні договори могли оформляти виключно ті, хто не мав статусу застрахованих, а з його візуванням подібним правом тепер мають також працевлаштовані особи.

Як це працює.
Цей процес активний через державний вебпортал (Портал Дія) або вебпортал ПФУ. Громадянин оформляє договір із ПФУ шляхом приєднання до Типового договору щодо добровільної сплати страхових внесків.

Процес ідентифікації відбувається з допомогою застосування ЕЦП, ідентифікації через Bank ID, інших способів ідентифікації особистості.

Величину внесків, їх періодичність та строки виплати громадянин регулює індивідуально та самостійно.

Суми даних виплат зараховуються за місяць, у якому було надходження до ПФУ. У цьому місяці буде враховано всю величину внеску, як із зарплати, так і з індивідуальної оплати. При перевищенні максимальної величини страхового внеску за місяць сума перевищення перераховується на наступний місяць.

Необхідність подання звітності відсутня, оскільки ПФУ веде персоніфікований облік за фактом безпосереднього зарахування коштів.З повідомленням можна ознайомитись безпосередньо на веб-порталі ПФУ.ФОП чи ТОВ - що краще у 2022 році

Яким чином такі добровільні виплати вплинуть на зарплату.
У разі оплати громадянином на рахунок страхового внеску 2000 грн, то з урахуванням ставки ЄСВ у 22% це буде еквівалентно зарплаті 9 090,91 грн. Таким чином, місячна зарплата буде перевищена на місяць на цю величину. Тобто кожні 100 грн. добровільного внеску підвищують величину для розрахунку пенсії на 455,55 грн.

Благодійні пожертвування
Цей закон регулює і цей аспект, що стосується добровільних пожертвувань юридичних та фізичних осіб, як знеособлених так і персоніфікованих.

При цьому 70% від суми підуть на обраного пенсіонера як пожертвування, а 30% підуть на виплату пенсій у солідарній системі.Як найняти фінансового фахівця під свій бізнес

Коли закон запрацює.
Закон має юридичну силу з моменту опублікування. Однак механізм запуститься у безпосереднє функціонування протягом 3-х місяців. Буде затверджено та підвантажено на портали відповідні документи, і можна буде вже користуватися даними послугами.

 

 

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки