Відновлюються перевірки контролюючих інстанцій

23 грудня 2022 Стане у пригоді для: Підприємці

Відновлюються перевірки контролюючих інстанцій

Відновлюються перевірки контролюючих інстанцій.

Кабінет Міністрів України вніс свої корективи та дозволив проведення позапланових перевірок. Підставою послужать рішення окремих органів центральної виконавчої влади, які відіграють важливу роль у забезпеченні формування держполітики у цих галузях.Як оформити кур'єра

Після ухвалення Постанови №1363 від 06.12.2022 року, яка внесла корективи до Постанови №303 від 13.03.2022 року, Уряд дозволив низку заходів державного нагляду. Зокрема, проведення перевірок контролюючими інстанціями у розрізі формування відповідної держполітики щодо сфер діяльності, які потенційно можуть вплинути на дотримання прав та інтересів людини, здоров'я, захист довкілля, а також державну безпеку. Це правило також стосується процесу дотримання Україною своїх міжнародних зобов'язань упродовж дії воєнного стану.

У Європейській бізнес-асоціації сподіваються, що цей інструмент не буде застосовуватися як заходи тиску на прозорий бізнес, а підніме на новий рівень виявлення зловживань і порушень у сфері несумлінних суб'єктів.

Постанова набула чинності з 10 грудня 2022 року.

Переміщення підприємства в іншу місцевість в період війни: чи повідомляти працівників завчасно.

Головне управління Держпраці у Київській області пояснює, як діяти роботодавцю при переміщенні (евакуації) підприємства, установи та організації в іншу місцевість.

Коли підприємство, установа, організація разом з працівниками вимушені у зв’язку з воєнними діями продовжувати  свою роботу в іншій  місцевості , то у всіх його працівників тоді змінилися істотні умови праці.Бізнес ФОП: кав'ярні

Варто вважати, що згідно із  ч.2 ст.3  Закону України № 2136 від 15.03.22. «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану»., що у період воєнного стану норми ч.3 ст.32  КЗпП та інших  законів України  щодо повідомлення  працівника про зміну істотних умов праці не застосовують.КЗпПКодекс законів про працю України

 

Торгівля як на території міста, так і села: чи повинен ФОП в обох випадках використовувати РРО.

Якщо у ФОП – платника єдиного податку один господарський  об’єкт знаходиться у місті, то у такому об’єкті  РРО чи ПРРО застосовується на загальних підставах відповідно Закону № 265/95 від 06.07.95. із змінами «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері  торгівлі, громадського харчування та послуг».

У господарському об’єкті на території села, селища за умови дотримання вимог п.1 Постанови Кабінету Міністрів  № 1336 від 23.08.00. із змінами «Про забезпечення реалізації  статті 10 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій  у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг». та граничного розміру річного обсягу розрахункових  операцій з продажу товарів (надання послуг), можна проводити розрахункові операції  без застосування РРО та/або ПРРО з використанням  РК та КОРО, за умови, якщо на це є рішення сільської чи селищної ради.

Так, пунктом 1 згаданого Переліку визначено, що фізичні особи – підприємці, які платять єдиний податок, мають право  здійснювати розрахунки без застосування реєстраторів розрахункових  операцій або програмних РРО з використанням розрахункових  книжок та книг обліку розрахункових операцій при здійсненні роздрібної торгівлі на території  села, селища товарами (крім підакцизних товарів).Обов'язки продавця

Варто зазначити, що пункт 1 Переліку не застосовується за наявності хоча б однієї з умов:

  • роздрібна торгівля  здійснюється в торговому об’єкті, де також здійснюється торгівля підакцизними  товарами;
  • фізичними особами – підприємцями  також здійснюється дистанційна торгівля, зокрема, інтернет;
  • сільськими, міськими радами прийнято рішення про  обов’язкове  застосування на території села, селища РРО та/або ПРРО для форм і умов діяльності, визначених п.1 Постанови №1336.

Джерело: Інформація ГУ ДПС в Івано-Франківській області.

 

Перевізники можуть вже працювати із сайтом е-ТТН.

Міністерство інфраструктури повідомило про запуск сайту е-ТТН.

Він містить перелік провайдерів, які доєдналися до системи, а також  інструкції для користувача щодо  початку роботи з е-ТТН.

Також на  сайті усі нормативні акти, що регулюють питання перевезення вантажів автомобільним транспортом з використанням електронної форми ТТН. Окрім того, на цьому сайті  можна знайти відповіді  на актуальні запитання щодо реалізації проекту.ФОП: колорист, бровист, перукар, майстер манікюру

е –ТТН стане обов’язковою для всіх автомобільних вантажних перевезень територією України одразу після скасування воєнного стану.

  

ФОП - надає в суборенду житлові приміщення: чи дозволено застосовувати 2 групу платника єдиного податку.

Підприємець, який надає в суборенду житлові приміщення лише до 400 кв.метрів (включно)  та/або нежитлові приміщення до 900 кв.метрів (включно), має право застосовувати 2 групу ЄП за умови здавання таких приміщень в суборенду платникам ЄП  та/або населенню.

Про це відзначили  спеціалісти ГУ ДПС у Хмельницькій області.

Нагадаємо, що дія п.п.2 ст.291.4 ПКУ не поширюється на фізичних осіб-підприємців, які надають посередницькі послуги з купівлі, продажу, оренди та оцінювання нерухомого майна (група 70.31.КВЕД ДК 009-2005), послуги з надання доступу до  мережі інтернет, а також здійснюють діяльність з виробництва, постачання, продажу ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних  металів. Такі підприємці належать виключно до 3 групи ЄП, якщо відповідають вимогам, встановленим для такої групи.

Зокрема, не можуть бути платниками ЄП  1-3 груп фізичні особи-підприємці, які надають в оренду земельні ділянки, загальна площа яких перевищує 0,2 га, житлові  приміщення та/або їх частини, загальна площа яких перевищує  400 кв.метрів, нежитлові  приміщення та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 900 кв.метрів (п.п.291.5.3 ПКУ)

Податковий кодекс України

Відповідно до КВЕДКласифікація видів економічної діяльності ДК 009:2010, діяльність, пов’язана із наданням в оренду власного чи орендованого нерухомого майна відноситься до групи 68.20.

 

Пенсійний Фонд України назвав три кроки успішного збереження трудової книжки онлайн.

У ПФ зазначили, що оцифрувати трудову книжку може як фізична особа, так і роботодавець за своїх працівників. Однак перед подачею трудової книжки на оцифрування радять перевірити правильність її оформлення.Хто з ФОП має право працювати без РРО у 2022 році

ПФ пропонує виконати такі три основні кроки:

Крок №1. Перевірте правильність написання:

  • прізвища, ім’я по батькові (ПІБ),вони мають бути вказані повністю;
  • дати народження.

Усі дані мають відповідати даним паспорту.

Особливу увагу необхідно звернути на оформлення записів про зміну ПІБ.

Крок №2. Перевірте наявність необхідних підписів та печаток на першій сторінці:

  • підпис власника;
  • підпис особи, відповідальної за видачу трудових книжок на підприємстві;
  • печатка підприємства (якщо трудова книжка оформлена  після 01.01.75.)

Крок №3. Уважно вивчіть всі записи в розділі  «Відомості про роботу»:

  • у записах про прийняття на роботу та звільнення з роботи  повинна зазначатися дата початку виконання роботи, повне найменування підприємства, назва посади чи професії, а також номери і дати наказів про прийняття/звільнення;
  • якщо за час роботи назва підприємства змінювалася, то окремим  рядком має бути зроблено запис про перейменування із зазначенням документу;
  • записи про звільнення чи переведення мають бути здійснені у відповідності з чинним законодавством, засвідчені печатками.

  

Верховна Рада дозволила зберігати пальне до 2000 літрів без ліцензії.

13.12.22. Верховна Рада  прийняла у другому читанні два законопроекти щодо сприяння відновленню енергетичної інфраструктури України: законопроект №8196 від 10.11.22. із змінами до ПКУ: «Проект Закону про внесення змін  до Податкового кодексу України щодо сприяння відновленню енергетичної інфраструктури  України». та законопроект №8197 від 10.11.22. із змінами до МКУ: «Проект Закону про внесення зміни до Митного кодексу України щодо сприяння відновленню  енергетичної інфраструктури України».

Про це розповів депутат Я. Железняк в Телеграм.Як платити податки ФОП, де брати реквізити, звідки платити і скільки

Із головних змін:

  • на законодавчому рівні впроваджується ввезення генераторів, іншого обладнання, Starlink без мита та ПДВ, у тому числі для фізичних осіб;
  • таке звільнення розповсюджуватиметься і на поштові  та експрес-відправлення;
  • зберігати пальне можна буде без ліцензії до 2000 літрів, а все що більше треба буде повідомити по декларативному принципу податковій.

Законопроекти наберуть чинності через три дні з дня їх опублікування.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки