Змінено строки зберігання бухгалтерських і фінансових документів

23 лютого 2024 Стане у пригоді для: Підприємці

Змінено строки зберігання бухгалтерських і фінансових документів

Уряд затвердив План дій на 2024 рік.

Кабінет Міністрів України 16.02.24. затвердив План дій Уряду на 2024 рік. Про це повідомив Прем'єр-міністр Д. Шмигаль, інформує Урядовий портал. Як зауважив Прем'єр-міністр, План дій Уряду містить майже 450 завдань. Це законопроекти, програми, постанови. Прем’єр-міністр назвав основні пріоритети документу:

  • обороноздатність, а також безпека для наших громадян, програма «Український щит»;
  • європейська інтеграція України;
  • відбудова зруйнованого;
  • нова ветеранська політика;
  • освіта для успішної країни;
  • реформа соціальної сфери, соціальний перехід;
  • стійка економіка;
  • побудова ефективної цифрової держави;
  • енергетична незалежність;
  • сучасна доступна медицина.

Серед інших пріоритетів: верховенство права, регіональний розвиток та децентралізація, наука та інновації, консолідація українського суспільства, захист довкілля.Як оподатковується дохід сумісників

Змінено строки зберігання бухгалтерських і фінансових документів.

Наказом Міністерства юстиції №40/5 від 04.01.24. «Про внесення змін до наказу Міністерства юстиції України від 12 квітня 2012 року №578/5» внесено зміни до Переліку типових документів, що створюються під час діяльності державних органів, органів місцевого самоврядування, інших юридичних осіб, із зазначенням строків зберігання документів. Після оновлення строки зберігання документів, що зазначаються у Переліку, застосовуються і фізичними особами – підприємцями (раніше для ФОП це було добровільним). Строк зберігання для документів та інформації, пов'язаних з обчисленням та сплатою податків і зборів, встановлюється для фізичних осіб - підприємців відповідно до ПКУ і складає 3 роки (п. 1.4 Переліку). Також уточнено, що строки зберігання первинних документів, фінансової звітності, інших документів, пов'язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, внесків, інших платежів, розраховуються з дня подання податкової чи іншої звітності, для складення якої використовуються зазначені документи, а в разі її неподання - з передбаченого ПКУ граничного строку подання такої звітності. Крім того, змінилися і строки зберігання окремих документів, які стосуються фінансово-господарської діяльності (переважно з 1-3 років збільшено до 5). При цьому зазначено, що:

  • документи, пов'язані з предметом податкової перевірки, інспектування (ревізії) органу державного фінансового контролю та/або адміністративним чи судовим оскарженням, прийнятого за її (його) результатами рішення, зберігаються не менше встановленого мінімального строку та протягом одного року після закінчення передбаченого строку для судового оскарження рішення, а у разі такого оскарження - протягом одного року з дня набрання законної сили судовим рішенням, яким закінчено розгляд справи, а у разі оскарження такого судового рішення - протягом трьох місяців з дня набрання законної сили остаточним судовим рішенням, подальше оскарження якого неможливе;
  • документи, щодо яких сплинув мінімальний строк зберігання, що стосуються звітних періодів, за які більше не може проводитись податкова перевірка, інспектування (ревізія), підлягають знищенню (крім тих, що можуть бути використані для документального забезпечення процесу відшкодування матеріальної шкоди, заподіяної внаслідок збройної агресії російської федерації та тимчасової окупації);
  • документи та інформація, на які поширюються вимоги статей 39 і 39-2 ПКУ, зберігаються не менше ніж 7 років.

У новій редакції викладено також ст.311 Переліку, якою визначено тривалість зберігання фінансової звітності. Цей Наказ набрав чинності 10 лютого 2024 року.

Наказ Міністерства юстиції №40/5

Наказ Міністерства юстиції №578/5

ДСНС створила е-реєстри щодо аудиту пожежної та техногенної безпеки.

Державна служба з надзвичайних ситуацій України створила і впроваджує в роботу новіелектронні сервіси для забезпечення організації незалежного аудиту пожежної та техногенної безпеки суб’єктів господарювання. Як розповіли у ДСНС, мета створення е-реєстру - спростити ведення бізнесу та обмежити кількість різних перевірок. Але найголовніша мета - підвищити рівень пожежної безпеки. Що таке гіг-контракт та які його особливості

Восени 2022 року Парламент ухвалив Закон №2655-9 від 06.10.22. «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо перших кроків дерегуляції бізнесу шляхом страхування цивільної відповідальності» щодо до дерегуляції бізнесу шляхом страхування цивільної відповідальності, який дає змогу суб’єктам господарювання із середнім та/або незначним ступенями ризику ініціювати на своїх об’єктах незалежний аудит відповідності вимогам пожежної й техногенної безпеки. Це дозволить укласти договори страхування й зменшити кількість планових перевірок, збільшити період між ними й посилити гарантії відшкодування збитків у разі порушення бізнесом вимог пожежної безпеки. За умови наявності страхового поліса цивільної відповідальності планові перевірки суб’єктів господарювання із середнім ступенем ризику можуть не проводитися до 6 років поспіль, а з низьким ступенем ризику - до 10 років. Аудит не має негативних наслідків, санкцій та є добровільним. На сайті ДСНС запрацювала електронна форма, через яку зацікавлені організації й експерти можуть подати документи для проходження професійної атестації та отримання кваліфікаційного сертифіката. Окрім того, впроваджено е-реєстр організацій, які проводять аудит пожежної та техногенної безпеки, експертів у сфері пожежної і техногенної безпеки, куди вноситимуть записи про видані сертифікати, та Реєстр договорів страхування, укладених за результатами аудиту й отриманих актів.

Закон №2655-9

Інформація щодо показників податкової ефективності з ПДВ.

На сайті ДПС публікується інформація щодо показників податкової ефективності з ПДВ з 2019 року (помісячно на дату граничного терміну подання декларації за видами економічної діяльності на рівні секцій згідно з КВЕД 009:2010). З інформацією щодо показників податкової ефективності з ПДВ можна ознайомитись за посиланням:

Цю інформацію на вебпорталі ДПС можна знайти так:

  • зайти в меню «Діяльність»;
  • у меню «Діяльність» відкрити «Окремі показники декларування ПДВ за галузями».

З 13 лютого ДПСУ знатиме про відкриті електронні гаманці.

Міністерство фінансів України Наказом №698 від 13.12.23. «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 18 серпня 2015 року №721» внесло зміни до Порядку подання повідомлень про відкриття/закриття рахунків платників податків у банках та інших фінансових установах до органів контролю. Тепер він матиме назву Порядок подання повідомлень про відкриття/закриття рахунків/електронних гаманців платників податків у банках, інших фінансових установах, небанківських надавачах платіжних послуг/ емітентах електронних грошей до контролюючих органів. Отже, Порядок приводиться у відповідність до положень Закону №2888-9 від 12.01.23. «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо платіжних послуг». Порядок доповнили положеннями, згідно з якими:

  • одночасно з банками та іншими фінансовими установами обмін інформацією щодо відкриття/закриття рахунків платникам податків відбуватиметься також між ДПС і небанківськими надавачами платіжних послуг;
  • обмін інформацією щодо відкриття/закриття електронних гаманців відбуватиметься між ДПС і емітентами електронних грошей.

Цей Наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

Звертаємо увагу, що Наказ Мінфіну №698 ще було підкориговано Наказом Мінфіну №5 від 04.01.24. Накази були опубліковані 13 лютого 2024 року в «Офіційному віснику».

Наказ Мінфіну №698

Наказ Мінфіну №5

Закон №2888-9

Оновлено версію програмного забезпечення ПРРО від ДПС.

Державна податкова служба України повідомляє про оновлення програмного забезпечення безоплатного ПРРО від ДПС для всіх версій застосунку (Android, iOS, Windows та Web-версія). Доопрацьований функціонал ПРРО від  ДПС дозволяє здійснювати розрахункові операції з покупцями/споживачами на умовах оплати товару/послуги частинами (переплата/чергова сплата/остаточний розрахунок) всім суб’єктам господарювання, які не є платниками ПДВ.Припинення реєстрації ФОП-єдинника: тонкощі подання звітності та остаточних розрахунків

Яка відповідальність за Z-звіт без обов’язкових реквізитів.

Контролери ДПСУ нагадали, що відсутність обов’язкового реквізиту у фіскальному звітному чеку може свідчити про порушення вимог змісту розрахункового документа (касового чеку). За рішенням контролюючих органів до суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції за товари (послуги), у разі встановлення протягом календарного року в ході перевірки факту невидачі (в паперовому вигляді та/або електронній формі) розрахункового документа, що підтверджує виконання розрахункової операції, застосовуються фінансові санкції у таких розмірах:

  • порушення, вчинене вперше -100 % вартості проданих товарів (робіт, послуг) з порушеннями;
  • за кожне наступне вчинене порушення - 150 % вартості проданих товарів (робіт, послуг) з порушеннями.

При цьому, за наведене порушення до фізичних осіб – підприємців, які є платниками ЄП та не зареєстровані платниками ПДВ, що здійснюють діяльність з продажу товарів (крім, підакцизних товарів, технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів, виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів та каміння) або надають послуги, фінансова відповідальність застосовується у таких розмірах:

  • 25 %  вартості проданих з порушенням товарів (робіт, послуг) – за порушення, вчинене вперше;
  • 50 %  вартості проданих з порушенням товарів (робіт, послуг) – за кожне наступне вчинене порушення.

Роз'яснення ДПС із категорії 109.18 розділу Запитання-відповіді з Бази знань «ЗІР»

Що варто знати про електронні трудові книжки.

Відповідають фахівці Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці.

Починаючи з 10 червня 2021 року в Україні офіційно діють електронні трудові книжки. Електронні трудові книжки - це цифровий аналог паперової трудової книжки. Її впровадили, щоб удосконалити облік трудової діяльності українців, зменшити паперовий документообіг і пов’язані з цим ризики втрати чи пошкодження документів. Тепер кожен роботодавець зобов’язаний надавати відомості про трудову діяльність своїх найманих працівників в електронному форматі. Зокрема, робити записи про прийняття на роботу, переведення, звільнення, строкову військову службу та інші події. 

Відповідно до Закону №1217-9 від 05.02.21. із змінами « Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі» внесення відомостей про трудову діяльність працівника до Державного реєстру через вебпортал електронних послуг ПФ у вигляді сканованих або оцифрованих копій, передбачених законодавством документів (трудової книжки, довідок тощо), здійснюється працівником і роботодавцем із обов’язковим накладенням кваліфікованого електронногоСпрощена форма чеку для ФОП

підпису. За Законом, у працівників та роботодавців є п’ять років для оцифрування трудових  книжок (до 10 червня 2026 року). Після перевірки даних із боку ПФ та їх внесення до Реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, буде сформований кінцевий варіант електронної книжки.  Відтоді паперова версія стане непотрібною. Проте працівник зможе її зберігати або вести паралельно з електронною версією.

Закон №1217-9

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки