Договір ЦПХ з підприємцем

19 червня 2019 Стане у пригоді для: Підприємці

Що врахувати при підписанні договору підряду з ФОП, щоб його не визнали трудовим.

Договір ЦПХ з підприємцем

Якщо вирішили оформити працівника не за трудовим договором, а як ФОПФізична особа — підприємець за договором ЦПХДоговір цивільно-правового характеру, так робити ризиковано. Держпраці стежить за цим, і якщо доведе, що виконавець насправді є найманим працівником, оштрафує замовника за кожну таку особу на 125190 грн.

Хто може перевірити діяльність підприємця

Виписки з реєстрів

Коли будете підписувати договір, запитайте в контрагента підтвердження:

  • що він дійсно підприємець;
  • що види діяльності, за якими він надаватиме вам послуги, внесені до ЄДРЄдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань і реєстру єдинників, якщо ФОП на спрощеній системі.

Які це документи: копія виписки або витяг з Єдиного держреєстру, витяг із реєстру єдинників.

Навіщо це треба: за контрагентів-ФОП ви не платите податків за договорами ЦПХ, а за звичайних фізосіб утримуєте і сплачуєте.

Договори ЦПХ з фізичними особами

Якщо таких документів немає і виявиться, що ваш контрагент — звичайна фізособа, із суми винагороди вам треба утримати 18% ПДФОПодаток на доходи фізичних осіб й 1,5% військового збору, а «зверху» нарахувати ЄСВЄдиний соціальний внесок.

Вашим контрагентом не може бути ФОП на 1-й групі єдиного податку, бо вони мають право надавати виключно побутові послуги населенню. А ФОП на 2-й групі ЄПЄдиний податок може надавати послуги лише єдинникам.

Умови договору

Ми не рекомендуємо використовувати болванку договору з однаковим текстом і підписувати з кожним виконавцем без урахування робіт і послуг, які плануєте отримати.

Важливо: складати договори з ФОП під кожен окремий випадок і чітко вказувати очікуваний результат виконаних робіт/послуг. А ще договір підряду з підприємцем не повинен мати ознак трудового.

Звичайно, буде добре довірити складання договорів юристам, тому що в кожній сфері свої нюанси, але можете впоратись і самостійно.

Ось загальні рекомендації, що прописати в ЦПДЦивільно-правовий договір.

Предмет договору: чітко сформулюйте результат, який отримаєте як замовник: «розробка дизайну мобільного додатка», якщо договір із дизайнером інтерфейсів; «укладання угод з продажу товару в інтересах комітента», якщо це агентський договір, «складання фінансової звітності та ведення обліку» — в договорі про надання бухпослуг.

Важливо, щоб в предметі договору не фігурували назви професій, типу надання послуг дизайнера, бухгалтера, розробника тощо.

Прописуйте результат, який отримаєте, а не процес, як-от обробка вхідних замовлень від клієнтів.

Перелік робіт/ послуг: які конкретно роботи/послуги вам надає ФОП-підрядник. Якщо мова про дизайн додатку, можна прописати, скільки саме екранів за техзавданням має намалювати дизайнер.

Субпідрядники. Підрядник, з яким ви підписали договір, може надати послугу особисто або залучити до роботи третіх осіб — субпідрядників, таку можливість треба відобразити в договорі. Відповідати за результати роботи все одно буде ФОП, з яким підписали договір.

Строки. Договір ЦПХ не може бути безстроковим, тому що ознака трудових відносин.

Обов'язково припишіть узгоджені з виконавцем дати, у які очікуєте отримати результат робіт. Якщо роботи не будуть виконані в строк, можна прописати санкції.

Вартість робіт. У якому обсязі виконавець повинен виконати роботи (надати послуги), щоб отримати оплату, і в якій сумі. Можна прописати вартість кожної дії, яку включено до переліку вимог до виконавця.

Строки виконання з датами, наприклад: проект буде зданий 25.09.2019 р. Якщо роботу вам здають частинами, прописуєте дати здачі для кожної ітерації. За зрив строків можна встановити штрафи.

Як прийматимете результати робіт/послуг. За актом прийому-передачі виконаних робіт / наданих послуг. В акті вказуйте обсяг наданих послуг/робіт, наприклад «надано послуги із встановлення п'яти скляних навісів вхідної групи за адресою ...» і їхня вартість.

Оплата за договором. Як будете платити підприємцю за ЦПД: на рахунок чи готівкою, порядок і строки виплати винагороди — все це теж прописують у договорі. Формулювання може бути приблизно таким: «на рахунок, протягом трьох днів після підписання акта приймання-передачі».

Будьте пильні зі щомісячними виплатами: якщо оплата раз на місяць в одні й ті самі дати, та ще й однакові суми — це буде схоже на виплату зарплати і викличе підозри.

Можна написати так: «Сума винагороди визначається в останній день кожного місяця на підставі акта та вартості послуг згідно з цим договором. І виплачується протягом 5 календарних днів після підписання акта наданих послуг».

ЦПД не регулює організацію чи процес виконання робіт. Не можна прописати в договорі з ФОП, що він має підпорядковуватися:

  • вам як замовнику, менеджеру чи будь-кому ще;
  • внутрішньому трудовому розпорядку, іншим документам, які регулюють робочий процес.

Виконавець за ЦПД самостійний і діє на власний ризик — це відрізняє його від найманого працівника, який підпорядковується правилам трудової дисципліни.

Пропишіть, як урегулюєте конфлікт, якщо він виникне: в судовому порядку / досудове врегулювання.

На що звернути увагу

Поширена помилка — дати підряднику підписати документи: про ознайомлення з режимом роботи, внутрішнім трудовим розпорядком, посадовою інструкцією, про проходження інструктажу, видати постійний пропуск із прописаною в ньому посадою.

Так діють стосовно найманих працівників, але не контрагентів.

Якщо виконавець ходить на роботу за графіком, звітує про виконану роботу, підпорядковується керівнику чи самому ФОП, отримує оплату два рази на місяць навіть без результатів роботи й без актів — у разі перевірки ви ризикуєте, що контролери визнають, що він виконує завдання працівника, а ви ухиляєтеся від податків.

Подивіться на свій офіс, виробництво, магазин очима перевіряючих. Заздалегідь підготуйте відповідь, на якій підставі у вас перебуває 30 осіб, кожен на своєму обладнаному технікою робочому місці. Або чому в вашому цеху працює 50 осіб, а трудові договори лише з трьома.

Пам'ятайте, що в офісі або на робочому місці в цеху працюють працівники, а виконавці — в будь-якому зручному місці в будь-який час.

Матеріальна відповідальність

Прописати її можна оформленим у штат за трудовим договором працівникам.

Матеріальна відповідальність працівників

В договорі про надання послуг не можна прописати матеріальну відповідальність, але можна — відшкодування збитків. Так, якщо підрядник розбив скляний навіс під час монтажу, він зобов'язаний відшкодувати його вартість, а якщо через це затримано здачу об'єкта — збиток і за це. Якщо інше не передбачено договором.

У розділі «Відповідальність сторін» — як виконавець відповідатиме за втрату або пошкодження майна, зрив строків: «Виконавець відповідає за пошкодження майна, переданого йому замовником для надання послуг / виконання робіт за договором». Виняток — форс-мажорні ситуації.

І пропишіть, як виконавець буде відшкодовувати шкоду: «Виконавець зобов'язаний на вимогу замовника відшкодувати шкоду в повному обсязі».

Строк відшкодування можете прописати «за згодою сторін» або конкретні дати.

Податки

Якщо у вас на руках підтвердні документи, що виконавець є підприємцем, винагорода за договором ЦПХ — це його підприємницький дохід. А сплата податків із доходу — його клопіт.

Ви не повинні утримувати з цього доходу податки й нараховувати ЄСВ.

Коли ФОП платять ПДФО й військовий збір

Контрагент самостійно сплатить 5% ЄП з отриманого доходу, якщо він на 3-й групі. А ФОП-загальносистемник врахує при розрахунку чистого доходу, з якого сплатить 18% ПДФО, 1,5% ВЗ й 22% ЄСВ.

На практиці буває так: ФОП просить потенційного працівника зареєструватися підприємцем, укладає з ним договір ЦПХ замість трудового. Якщо це розкриється, вам доведеться сплатити штраф 125190 грн за кожного такого «працівника».

За договорами ЦПХ зі звичайними фізособами ви є їхнім податковим агентом і зобов'язані утримати 18% ПДФО, 1,5% ВЗ і нараховуєте 22% ЄСВ з виплаченої суми винагороди за ЦПД. Обов'язок із перерахування цих грошей до бюджету лежить на вас. 

Звітність

Виплати за договорами підряду з підприємцями ви відображаєте в розрахунку за формою № 1ДФ. Звіт подається раз на квартал: за поточний квартал звітуєте в наступному, протягом 40 днів після закінчення кварталу.

Нарахований і виплачений дохід за ЦПД відображаєте з ознакою доходу «157». У розділі II форми № 1ДФ вказують загальну суму доходів, у тому числі виплати фізособам-підприємцям, із яких військовий збір не утримують (див. лист ДФС № 65/Б/99-99-13-01-01-15/ІПК).

Контрагенти-підприємці в 1ДФ

У звіті з ЄСВ виплати за ЦПД з підприємцями показувати не треба.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки