Як оформити на роботу неповнолітнього

07 березня 2024 Стане у пригоді для: Підприємці

Якщо вирішили взяти на роботу неповнолітнього співробітника, маєте знати: клопоту буде більше, ніж із дорослим.

Як оформити на роботу неповнолітнього

Наймають із 14 років

Неповнолітні — це особи до 18 років, працювати можуть із 16. За згодою одного з батьків — із 15 років.

Із 14 років можна приймати на роботу школярів і учнів профтехучилищ і учбових спецзакладів, якщо є згода хоча б одного батьків. Але доручити їм можна лише легку нешкідливу роботу, щоб вона не заважала навчанню.

Як підприємцю оформити працівника

Документи для оформлення

До підписання трудового договору із працівником до 18 років обов'язково просіть надати вам:

  • паспорт, в Україні його видають із 14 років;
  • РНОКППРеєстраційний номер облікової картки платника податків — видають підліткам особисто із 14 років;
  • письмову згоду на роботу від одного з батьків і копію його паспорта, якщо підлітку 14–15 років;
  • довідку з висновком про проходження медогляду (додаток 8 до Порядку № 246). До підписання трудового договору потенційного працівника ви направляєте на обов'язковий медогляд (додаток 3 до Порядку № 246). До 21 року працівники зобов'язані проходити його щороку (ст. 191 КЗпП). Якщо протипоказань для роботи немає, оформлюйте;
  • трудову книжку, якщо підліток встиг десь попрацювати, а якщо ви — перший роботодавець, перший запис робите саме ви.

Медичні огляди у працівників ФОП

Ось такий дозвіл потрібно отримати від батьків неповнолітнього працівника — це обов'язково:

Згода на праевлаштування неповнолітньої дитиниКоли всі ці документи у вас на руках, ви:

  • підписуєте зі співробітником трудовий договір;
  • видаєте наказ про прийняття на работу;
  • надсилаєте повідомлення до податкової про прийняття нового працівника.

Наказ може виглядати, приміром так:

Наказ про прийняття на роботу неповнолітньої дитиниВипробування

Для неповнолітніх працівників не встановлюється (ст. 26 КЗпП). Є сумніви, що спрацюєтеся і звільните без проблем — підписуйте строковий трудовий договір — на три місяці, півроку — дивіться самі. Напишіть у наказі, що приймаєте на роботу на певний строк.

Початок роботи

До старту роботи роз'ясніть співробітнику його права та обов'язки, під підпис ознайомте із правилами внутрішнього трудового розпорядку й колективним договором, якщо є.

Розкажіть про умови праці.

Проведіть вступний інструктаж із техніки безпеки, санітарії та гігієни праці, протипожежної охорони. Все під підпис. Якщо не проведете, а вас перевірить Держпраці й опитає співробітників, неповнолітній одразу зізнається, що такого не було, і вас оштрафують. 

Стосовно неповнолітніх працівників до 18 років ведуть спеціальний облік із зазначенням дати їхнього народження (ст. 189 КЗпП). Це потрібно, щоб простежити, коли неповнолітній втратить право на пільги, прописані для нього в законі.

Можна вести облік у довільній формі, наприклад у журналі обліку працівників, які не досягли 18 років (лист Мінсоцполітики № 697/021/106-13). 

Ще законодавство зобов'язує роботодавців вести персональний облік призовників за місцем роботи (ч. 5 ст. 34 ЗУ № 2232).

Робота до 36 годин на тиждень

Неповнолітнім працівникам установіть скорочений робочий час (ст. 51 КЗпП):

  • із 16 до 18 років — 36 годин на тиждень;
  • із 15 до 16 років — 24 години на тиждень.

Учні, які працюють під час навчального року у вільний час:

  • із 16 до 18 років — 18 годин на тиждень. У якийсь день підліток може працювати 4 години, у якийсь три, головне не перевищувати 18-годинний ліміт;
  • із 15 до 16 років — 12 годин на тиждень, або приблизно 2–2,5 години на день.

Правило «скорочений на годину день» перед святами й неробочими днями для неповнолітніх не діє: у них уже скорочений робочий час (ст. 53 КЗпП).

Відрядна робота оплачується залежно від норми виробітку пропорційно скороченому робочому часу.

Заборонені роботи

Підлітки часто працюють офіціантами, продавцями на точках продажу морозива, напоїв і кави, аніматорами з дітьми, доставляють їжу й товари з інтернет-магазинів. На роботи, де дорослому потрібна медкнижка, потрібна вона і працівнику-підлітку.

До 18 років заборонена важка, шкідлива й небезпечна робота, а також робота під землею, всі види перераховані в наказі МОЗ № 46.

Ще є обмеження щодо ваги, підіймання та переміщення вантажів (наказ МОЗ № 59).

Не можна залучати неповнолітнього до роботи:

  • виключно пов'язаної з підійманням/переміщенням важких речей, як робота вантажника;
  • із підіймання й перенесення важких предметів, якщо є медичні протипоказання за медвисновком;
  • тривалої роботи з підіймання й перенесення важких речей, якщо працівнику до 15 років;
  • із вантажами довше 1/3 робочого часу.

Співробітникам до 18 років заборонено працювати:

  • уночі — з 10 годин вечора до 6 ранку (ч. 3 ст. 54 КЗпП), зважте на це, коли будете наймати офіціантів, адже графік на таких роботах недитячий — з 8:00 до 20:00, з 10:00 до 23:00;
  • понаднормово — якщо підліток працює з 10:00 до 17:00, ви не можете просити його працювати довше;
  • у вихідні (ст. 192 КЗпП).

Ризикнете залучити або примусити до такої роботи — батьки поскаржаться до контролюючих органів, і ви матимете неприємності. За вимогою батьків ви зобов'язані звільнити підлітка.

В законодавстві немає заборони відправляти неповнолітніх у відрядження.

Їх не можна тимчасово переводити на іншу роботу без їхньої згоди (ст. 33 КЗпП).

Заборонено торгувати алкоголем і сигаретами

У законодавстві є пряма заборона щодо торгівлі продавцями-підлітками до 18 років:

Що з матвідповідальністю

Із неповнолітніми не можна укладати договори про повну матвідповідальність (ч. 1 ст. 1351 КЗпП).

Але працівників до 18 можна притягати до матвідповідальності на загальних підставах, у такому разі працівник відповідатиме в розмірі прямої дійсної шкоди, але не більше середнього місячного заробітку (ст. 132 КЗпП).

Якщо кур'єр-підліток поламає велосипед, загубить трекер або розіб'є посилку замовника, ви можете отримати від нього відшкодування в сумі, яка дорівнює його місячному заробітку. Так, якщо велосипед коштує 10 тис. грн, а заробіток кур'єра — 6,3 тис. грн, 10 тис. вам ніяк не отримати.

Зарплата неповнолітніх

У співробітників до 18 років немає завищених вимог до зарплати, і заради досвіду вони готові працювати за мінімальні гроші. Підприємець зможе заощадити на такому співробітнику, але платити все одно треба не менше від мінімалки.

Неповнолітні працюють за графіком, але це не впливає на зарплату, тобто оклад працівника до 18 має бути такий самий, як у дорослого на цій позиції.

Якщо за штатним розписом оклад продавця 20 тис. грн, і на цю посаду ви взяли 17-річну дівчину, і працює вона 36 годин на тиждень, а не 40, усе одно виплачуєте в повному розмірі 20 тис. грн.

Робота у вільний від навчання час. Оплачується пропорційно відпрацьованому часу.

Відрядна робота. Оплачується за відрядними розцінками, які діють для дорослих, із доплатою за тарифною ставкою за час, на який тривалість їхньої роботи скорочується.

Податки та внески

Із зарплати неповнолітніх утримується ПДФОПодаток на доходи фізичних осіб й ВЗВійськовий збір, нараховується ЄСВЄдиний соціальний внесок у тому самому порядку, що й в інших співробітників.

А ось податкова соцпільга застосовується в підвищеному розмірі — 150%, якщо працівник — учень або студент (пп. «г» пп. 169.1.3 ПКУ), — 4534,50 грн, але тільки якщо не одержує стипендію з бюджету (пп. 169.2.3 ПКУ).

Для застосування ПСППодаткова соціальна пільга студент пише на ваше ім'я заяву про застосування пільги до його зарплати й має принести довідку з навчального закладу, що не отримує стипендію з бюджету.

Форму 1ДФ і звіт Д4 заповнюєте як за звичайних співробітників, ніякі особливі коди виду доходу не використовують.

Відпустка — коли захоче

Щорічна основна відпустка працівників до 18 років — 31 календарний день (ч. 2 ст. 75 КЗпП; ч. 8 ст. 6 ЗУ «Про відпустки»).

Піти можуть коли забажають: новим працівникам не потрібно працювати півроку, вони можуть написати заяву на відпустку через два-три місяці роботи (ст. 195 КЗпП). А ви зобов'язані відпустити. Зважте на це, коли будете складати графік відпусток.

Заборонено взагалі не відпускати неповнолітнього працівника у щорічну відпустку (ст. 11 ЗУ «Про відпустки»). Також не можна замінити відпустку грошовою компенсацією — ні основну, ні інші, на які він має право.  

Ось випадки, коли працівник може попроситися у відпустку, а ви не маєте права відмовити йому в цьому:

  1. Після закінчення ПТУ (денна форма). Якщо працівник вчився більше 10 місяців, ви зобов'язані надати йому оплачувану відпустку протягом перших 3 місяців роботи — 31 календарний день. Вчився менше 10 місяців — час навчання зараховуєте у виробничий стаж, який дає право на щорічну основну відпустку (ст. 38 ЗУ «Про профосвіту»).
  2. Працівник суміщає роботу й навчання — має право на навчальну відпустку, і не можна не відпустити (ст.ст. 13–15 ЗУ «Про відпустки»). Коли щорічна відпустка збіглася з навчальною і працівник вимагає розділити їх, ви зобов'язані дозволити відгуляти її іншим часом (п. 4 ч. 1 ст. 80 КЗпП).
  3. Вступні іспити до ВНЗ — надаєте неоплачувану відпустку на 15 календарних днів (без урахування часу на поїздку до вишу й назад).

Як звільнити неповнолітнього

За власним бажанням. Процедура така сама, як і з іншими працівниками, за два тижні подає вам заяву й відпрацьовує ці два тижні у звичайному порядку.

З ініціативи роботодавця. Хочете звільнити неповнолітнього працівника за хронічні запізнення чи неякісну роботу — доведеться погодити це з рай- або міськкомісією у справах неповнолітніх. Тому рекомендуємо складати акти щоразу, коли працівник порушує трудову дисципліну, це доказ, що звільняєте по заслузі.

Закриваєте ФОП. Звільнення можливе, якщо працевлаштуєте підлітка. 

Звільнення через реорганізацію, скорочення штату (п. 1 ст. 40 КЗпП), якщо працівник не відповідає посаді (п. 2 ст. 40 КЗпП) або повернулася з декрету співробітниця, яка раніше виконувала цю роботу (п. 6 ст. 40 КЗпП). У цих трьох випадках звільнити можна, лише якщо працевлаштуєте його на іншу роботу (ст. 198 КЗпП).

Навіть більше, якщо треба скоротити штат, а кваліфікація та продуктивність працівників під звільнення однакова, потрібно віддати перевагу студентам, які вчаться у ВНЗ і спецнавчальних закладах без відриву від виробництва (п. 4 ч. 2 ст. 42 КЗпП).

Незаконно звільните неповнолітнього — це грубе порушення трудового законодавства. Як дізнаються контролери про звільнення? Просто — на вас можуть поскаржитися батьки підлітка.

ФОП можуть притягнути до відповідальності, штраф — від 51 тис. до 85 тис. грн (від 3000 до 5000  НМДГ) за п. 2 ст. 172 КК. За цією статтею може бути покарання у вигляді виправних робіт до двох років і навіть арешт до шести місяців.

На вимогу батьків/опікунів трудовий договір можна розірвати, якщо робота загрожує здоров'ю або порушує інтереси працівника (ст. 199 КЗпП).

Видайте наказ про звільнення.

НАКАЗ про звільнення неповнолітньої дитиниЦього можуть вимагати і держоргани.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки