Що ФОП має знати про права працівників

11 грудня 2019 Стане у пригоді для: Підприємці

Якщо плануєте найняти на роботу співробітників, вам стануть у пригоді знання про їхні права й ваші обов'язки.

Що ФОП має знати про права працівників

Право на оформлення трудових відносин

Коли працівник влаштовується до вас на роботу, ви укладаєте з ним трудовий договір, не усний, а на папері.

Зовсім скоро можна буде укладати трудові договори в електронному форматі, у роботодавця і працівника мають бути ЕЦПЕлектронний цифровий підпис. Відповідний законопроект все прийнятий, але ця норма поки не запрацювала.

Як підприємцю оформити працівника

Людина має право відмовитися працювати у вас, якщо замість трудового договору ви пропонуєте їй співпрацю за договором ЦПХДоговір цивільно-правового характеру. І ви не можете змусити людину, якщо їй такий формат відносин не підходить

У трудовому договорі описано обов'язки — співробітника й ваші, умови роботи.

Ви не можете змусити людину виконувати обов'язки, не передбачені трудовим договором, потрібно внести зміни, скласти новий. Не лише роботодавець має право ініціювати зміни до умов договору, працівник теж має таке право.

Договір може бути строковим і безстроковим, у строковому прописують строк його дії, а коли він мине, співробітника звільняють. Але якщо після закінчення строку договору працівника не звільнили й він продовжує працювати, договір вважається безстроковим, і ви не можете звільнити людину.

Сезонні працівники

Ви взагалі не можете без причини звільнити людину, якщо вона працює у вас за трудовим договором.

А от працівник має право розірвати трудовий договір за своїм бажанням, коли захоче цього, попередивши вас за два тижні й відпрацювавши цей час. Це стосується і строкового, і безстрокового договорів.

Випробувальний термін за згодою працівника

Випробувальний термін установлюють у момент укладення трудового договору, і лише якщо працівник згоден (ст. 26 КЗпП). Умова про випробувальний термін має бути прописана в трудовому договорі, якщо її немає, вважається, що людина прийнята на роботу без випробувального терміну.

Як оформити випробувальний термін

Є категорії працівників, яким узагалі не можна встановлювати випробувальний термін, серед них вагітні, матері маленьких дітей, працівники до 18 років (ст. 26 КЗпП).

Якщо людина згодна, вважається, що на час випробувального терміну вона прийнятий на постійну роботу з умовами. Тобто це не тимчасова робота. Змусити людину проходити випробувальний термін ви не маєте права.

Заднім числом оформляти випробувальний термін незаконно.

Звільнення після випробувального терміну, якщо працівник проти

Зарплата без затримок

Платити зарплату працівникам ви повинні не коли заманеться, а мінімум два рази на місяць у робочі дні. У які дні, вирішуєте ви й прописуєте в наказі або встановлюєте в колдоговорі, погодивши зі співробітниками.

Навіть якщо працівник попросив платити йому раз на місяць — так робити не можна, це порушення порядку виплати зарплати, і за таке штрафують.

У законі є вимога про те, що між виплатами може пройти не більше 16 к. д. і що зарплату треба видати не пізніше семи днів після закінчення місяця, за який її виплачують (ст. 115 КЗпП).

Аванс можете платити 16-го числа поточного місяця, а другу половину — 3-го числа наступного місяця.

Зарплата працівників ФОП

Коли день зарплати випадає на вихідний, святковий, неробочий день, гроші видаєте заздалегідь — у робочий день перед вихідним. Видасте пізніше — це виплата із затримкою.

  1. Відпускні виплачуєте за три дні до початку відпустки, а не після.
  2. Гроші, що належить виплатити при звільненні, — у день звільнення.

Штраф — 12519 грн, якщо порушили строки виплати зарплати, авансу більше ніж на місяць або виплатили суму не повністю. До того ж і працівник може зажадати компенсацію за затримку.

А ще в Держпраці наполягають: щоразу при виплаті зарплати треба повідомляти працівнику (ст. 110 КЗпП):

  • загальну суму зарплати з розшифруванням за видами виплат;
  • розміри й підстави відрахувань і утримань із зарплати;
  • суму до виплати.

Щоправда, не уточнили, як саме повідомляти працівникам цю інформацію, особливо якщо перераховуєте гроші на зарплатну картку.

Ще працівник має право попросити перераховувати зарплату на особисту картку, просто не всі знають про це (ч. 5 ст. 24 ЗУ «Про оплату праці»). Для роботодавця це може бути незручно, але відмовити, пославшись на закон, ви не можете — такої статті немає.

Працювати 40 годин на тиждень

Роботодавець має право сам установити тривалість робочого часу, але з урахуванням вимог КЗпП.

Це може бути 5-денний тиждень, але час роботи людини не може перевищувати 40 годин (ст. 50 КЗпП).

Можна встановити 6-денний робочий тиждень із одним вихідним, але робочий час усе одно не повинен перевищувати 40 годин на тиждень, а тривалість зміни — 7 годин на день.

Графік роботи працівника при 40-годинному тижні може бути 5/2 або 6/1. Якщо змушуєте працювати довше, з вами можу судитися. Тому, якщо ваш бізнес передбачає, що потрібно працювати більше, подбайте про наймання кількох людей, які працюватимуть за графіком, але тривалість робочого тижня в кожного з них не повинна перевищувати 40 годин.

А ще не забувайте, що відпочивати у вихідні й свята — законне право працівника. Якщо ви попросили працювати у вихідний, святковий (неробочий) день — таку роботу оплатіть у подвійному розмірі (ст. 107 КЗпП).

Як платити за роботу у вихідний

За роботу у вихідний людина може вибирати компенсацію — оплату в подвійному розмірі або день відпочинку замість робочого (ст. 72 КЗпП).

Перерва

Усі ваші працівники мають право на перерву для відпочинку й прийому їжі. Тривати вона може не більше 2 годин (ст. 66 КЗпП), а мінімальна тривалість у законі не прописана, але за цей час людина має встигнути і відпочити, і поїсти.

Час початку й закінчення перерви може бути фіксований або плаваючий, встановлюється в правилах внутрішнього трудового розпорядку / колективному договорі за погодженням із працівниками.

Перерва не включається до робочого часу: якщо у вас діє 8-годинний робочий день, то 8 годин людина працює, а годину чи більше відпочиває.

Є роботи, де через умови виробництва перерву встановити не можна — тоді ви повинні забезпечити співробітникам можливість обідати в робочий час. Перелік таких робіт установлює роботодавець. При найманні нових людей попереджайте про це.

Правила трудового розпорядку: що прописати

І взагалі, не забувайте знайомити працівників під підпис із правилами внутрішнього розпорядку: підписав правила — значить погодився за ними працювати. Затверджуються правила за погодженням із працівниками, їх повинен мати навіть ФОП, у якого працює дві особи.

І звичайно, якщо в правилах прописана годинна перерва, а ви дозволяєте вийти на обід на пів години, це порушення прав працівника.

Співробітники можуть поскаржитися в Держпраці, контролери з радістю прийдуть до вас із перевіркою й зобов'яжуть заплатити штраф — 4173 грн (одна мінімалка).

Право на відпустку

Усім вашим працівникам належить надавати оплачувану відпустку, в тому числі тим, хто працює неповний день/тиждень або за сумісництвом.

Щорічна відпустка працівника підприємця

Відпустка починає накопичуватися з моменту підписання трудового договору.

Уже через шість місяців роботи людина має право на відпустку, насправді вона може попроситися і раніше, але ви маєте право відмовити. Але, як завжди, є категорії працівників, яким відмовити не можна, — вагітні, інваліди, сумісники та ін., перераховані в ч. 7 ст. 10 ЗУ № 504.

За рік роботи у співробітника накопичується не менше 24 календарних днів відпустки (ст. 75 КЗпП і ст. 6 ЗУ № 504). За місяць роботи набігає 2 дні відпустки.

Щороку до 5 січня ви складаєте графік відпусток і знайомите з ним працівників під підпис.

Соцстрахування

Ваші працівники — учасники системи соціального страхування. ЄСВ, який ви як роботодавець сплачуєте за співробітників, дає їм право на отримання лікарняних, декретних від Фонду соцстраху й на пенсію в старості.

ФОП хоче вирахувати ЄСВ із декретних працівниці

Якщо платите зарплату офіційно, ви є податковим агентом своїх працівників і повинні утримати й сплатити до бюджету 18% ПДФО й 1,5% ВЗ, а також сплатити 22% ЄСВ, але не із зарплати працівника, а зі своїх грошей, перекладати цей платіж на працівника незаконно.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки