Сезонні працівники

06 листопада 2023 Стане у пригоді для: Підприємці

Які роботи вважаються сезонними, як оформляти і звільняти працівників, платити їм зарплату.

Сезонні працівники

Сезонні роботи тривають до шести місяців на рік. Виконувати їх можна в певний сезон, бо залежать від погодних умов (п. 1 Указу № 310).

Не всі бізнеси, які працюють влітку чи взимку, сезонні. Ось список сезонних робіт (постанова КМУ № 278).

Що робити, якщо ваших видів діяльності в списку немає, а на літо треба найняти персонал, наприклад, у розважальний комплекс на Азовському морі? У цьому випадку укладаєте звичайний строковий договір, прописуєте, що працівник працюватиме з червня до вересня, або інший період.

Оформлення сезонників

Посади сезонного персоналу включіть до штатного розпису з позначкою, що вводите їх на певний період, як варіант можна внести зміни в штатний розпис.

Строковий трудовий договір із сезонником укладають максимум на шість місяців без випробувального терміну (п. 5 Указу № 310).

Тривалість роботи зафіксуйте в наказі: «працівника прийнято на сезонну роботу з__ до__», ознайомте з ним співробітника під підпис. У заяві працівник теж нехай вкаже дати роботи.

НАКАЗ про прийняття на роботу

Не вкажете строк — вважатиметься, що взяли працівника на невизначений термін.

Подайте в податкову повідомлення, що взяли сезонного працівника. У трудовій книжці запишіть, коли він приступив до роботи, без застережень про строкову чи сезонну роботу.

Як підприємцю оформити працівника

Договір ЦПХДоговір цивільно-правового характеру укладають, якщо потрібен фахівець, який виконає тільки певну роботу: транспортування вантажу, обробку від шкідників, санобробку приміщень пансіонату.

Пропишіть конкретні види роботи, строк виконання та розмір винагороди. Роботу приймете й оплатите за актом.

Це не сезонна робота, а робота за договором підряду, а підрядники працюють у своєму графіку й виконують завдання на свій розсуд.

Якщо Держпраці з'ясує, що підрядник фактично виконує сезонну або постійну роботу, може бути штраф за неоформленого працівника 30 мінзарплат — це 201000 грн.

Матеріальна відповідальність

Працівники часто мають справу з дорогим обладнанням, авто і грошима, але укласти договір про повну матеріальну відповідальність з сезонниками можна, якщо вони вказані в Переліку посад і робіт. Якщо ні — повна матеріальна відповідальність неможлива.

Зате можна покласти обмежену матеріальна відповідальність: винні компенсують розмір прямої дійсної шкоди, щоправда сума не більше середнього місячного заробітку винного (ст. 132 КЗпП).

Коли застосовувати? Якщо через недбалість поламають, зіпсують або знищать:

  • матеріали, продукцію, в тому числі при виготовленні;
  • інструменти, спецодяг, обладнання, видане в користування.

Як платити зарплату

У сезонних працівників немає особливого статусу — права й обов'язки такі самі, як у постійних співробітників, підпорядковуються правилам внутрішнього трудового розпорядку.Договори ЦПХ з фізичними особами

Платити зарплату сезонникам потрібно не менше від мінімалки — 6700 грн (ст. 95 КЗпП).

Зарплату за першу половину місяця платите з 16-го по 22-е число, за другу — з 1-го по 7-е число.

Виклик на роботу у вихідні та святкові дні дозволений лише в певних випадках (ст. 71, ч. 4 ст. 73 КЗпП). Компенсація за домовленістю: інший день відпочинку або подвійна оплата (ст.ст. 72, 107 КЗпП).

Розмір зарплати за посадою встановлюєте в штатному розписі, вирішите знизити чи підвищити ставку — дотримуйтесь правил, прописаних у ст. 32 КЗпП, і попередьте працівника мінімум за два місяці.

Відправляєте співробітника у відрядження — робоче місце й середній заробіток зберігається, і ви зобов'язані видати добові й відшкодувати витрати (ст. 121 КЗпП).

Сезон провалився, грошей немає

Навіть якщо сезон не вдався — ви підраховуєте збитки й борги, все одно треба заплатити зарплату людям.

Затримаєте зарплату більше ніж на місяць — Держпраці може оштрафувати вас.

За невиплату зарплати й авансу штраф 6700 грн (одна мінімалка).

Не виплатили при звільненні працівника вихідну допомогу, зарплату й компенсацію за невикористану відпустку. Якщо він піде до суду, вам доведеться виплатити зарплату за весь час вимушеного прогулу — до дня, коли виплатите борги працівникові.

Адмінштраф — від 510 грн до 1,7 тис. грн (ст. 41 КпАП). Якщо адмінштраф вже накладався, повторно протягом року оштрафують на 1,7–5,1 тис. грн.

Без причин не платите зарплату чи використовуєте зарплатні гроші не за призначенням — може бути кримінальна відповідальність, штраф від 8,5 до 17 тис. грн або виправні роботи до 2 років (ч. 1 ст. 175 ККУ).

А якщо і податки не платили, теж оштрафують.Чи можливе надання відпустки мобілізованому співробітнику під час служби?

Чи передбачена відпустка

Відпустка передбачена, тривалість залежить від відпрацьованого часу: з розрахунку не менше 24 календарних дні за відпрацьований рік. Для тих, хто працює на сезонних роботах у лісовому господарстві, — 28 днів.

Якщо сезонна робота триває 6 місяців, працівник має право мінімум на 14 днів відпустки.

Відпустку надають через 6 місяців тобто вже після закінчення трудового договору, але можна надати і раніше за ч. 7 ст. 10 ЗУ «Про відпустки». Ще можете в наказі або колективному договорі прописати, у яких саме випадках працівник може піти у відпустку до того, як відпрацює 6 місяців.

Працівникам, які у відпустку не ходили, виплачують грошову компенсацію при звільненні. Людина може відгуляти ці дні при звільненні (ст. 3 ЗУ «Про відпустки»). Час відпустки може перевищити строк трудового договору, тоді його дія автоматично продовжується до кінця відпустки, але договір не перетворюється на безстроковий.

Хвороба й декрет

Якщо співробітник захворіє, йому треба оплатити лікарняний. Максимальний період лікарняного — 75 календарних днів на рік, не більше (ч. 2 ст. 22 ЗУ № 1105).

Тривалість сезонних робіт — максимум 6 календарних місяців, тому за розрахунковий період для підрахунку лікарняних берете:

  • фактично відпрацьовані календарні місяці, з 1-го по 1-е число до хвороби, адже працівника взяли менше 12 календарних місяців назад (п. 26 Порядку № 1266);
  • фактично відпрацьовані календарні дні до хвороби, якщо співробітник пропрацював менше ніж календарний місяць (п. 27 Порядку № 1266).

Хвороба в перший день роботи. Середню зарплату для розрахунку допомоги беремо з посадового окладу на день хвороби (п. 28 Порядку № 1266).

Часто у сезонників страховий стаж за останні 12 місяців менше ніж півроку, їм належить:

Лікарняні. Розмір залежить від зарплати, з якої сплачувався ЄСВ, але не більше 220,11 грн на день у 2023 році.

Лікарняний для працівника ФОП

Декретні. Розмір також залежить від нарахованої зарплати, з якої сплатили ЄСВ, але не більше розміру, обчисленого із двократного розміру мінімалки. 

ПДФО, ВЗ і ЄСВ

Із зарплати сезонних працівників утримують 18% ПДФОПодаток на доходи фізичних осіб й 1,5% військового збору, нараховується 22% ЄСВЄдиний соціальний внесок.

Податкова соціальна пільга. Можна застосувати, якщо розмір зарплати не перевищує 3760 грн у 2023 р. і працівник подав вам заяву на застосування ПСП.

Нюанс у нарахуванні ЄСВ. Сезонник може отримувати зарплату за роботу (послуги), яку виконує довше календарного місяця. Тоді базу для нарахування ЄСВ визначають так: зарплату, нараховану за результатами роботи, ділять на кількість місяців, за які вона нарахована (ч. 2 ст. 7 ЗУ Про ЄСВ).

Наприклад, якщо виплачують премії за результатами сезонної роботи, нараховані при звільненні.

Якщо сезонна робота триває місяць або менше, ця норма не застосовується. Основна зарплата нараховується щомісяця, до неї ця норма теж не застосовується.

Звітність

Форма № 1ДФ. Подаєте раз на квартал, показуєте суми нарахованої зарплати в розділі I з ознакою доходу «101» і в розділі II при зазначенні військового збору.

Звіт із ЄСВ за формою № Д4. Подаєте щомісяця, показуєте зарплату сезонників. При прийнятті на роботу і звільненні вказують дати в таблиці 5, нараховану зарплату й нарахований ЄСВ — у таблиці 6.

Як звільняти

Закінчився сезон, співробітників звільняють, причина — закінчення строку трудового договору, п. 2 ч. 1 ст. 36 КЗпП. День звільнення — останній день дії договору.

Заява працівника не потрібна, але наказ про звільнення видайте: в останній день роботи чи напередодні, дата звільнення — з договору.

Строк договору минув, працівник на лікарняному. Звільнення законне. Заборона на звільнення під час хвороби діє, якщо звільнення ініціювали ви.

Звільнення до закінчення сезону з ініціативи роботодавця. Можливе за ст.ст. 40–41 КЗпП.

Є й особливі причини для звільнення (п. 7 Указу № 310):

  • роботи/виробництво скоротились або зовсім припинилися більш ніж на два тижні;
  • довше місяця працівник не виходить на роботу або безперервно хворіє. Якщо непрацездатний через травми або профзахворювання, отримані на роботі, місце за ним зберігається, допоки не відновиться / буде встановлена інвалідність, але тільки до закінчення договору;
  • без поважних причин людина не виконує своїх обов'язків за трудовим договором / правилами внутрішнього трудового розпорядку.

Працівник звільняється до закінчення договору. Причина: хвороба чи інвалідність, через що він не може працювати; за власним бажанням; або роботодавець порушив законодавство — не виплачує зарплату, змушує працювати у вихідні — або умови колективного / трудового договору (ст. 38, 39 КЗпП).

Попередити вас про звільнення співробітник має письмово за три дні (п. 6 Указу № 310).

Звільнення вагітних, матерів дітей до 3 років (до 6, якщо є медвисновок), одиноких матерів дітей до 14 років або матерів дітей з інвалідністю (ст. 184 КЗпП). Цю категорію працівниць звільнити можна після закінчення строкового договору, але ви повинні їх працевлаштувати.

Сезонна робота закінчилася, людина продовжує працювати. Сторони не вимагають розірвати трудовий договір — він вважається укладеним на невизначений строк, і звільнити за п. 2 ст. 36 КЗпП не вийде.

Змусили особу звільнитися за власним бажанням, щоб не платити вихідну допомогу. Працівник може поскаржитися в Держпраці або піти до суду. Штраф за таке порушення — мінімальна зарплата. Але якщо працівник піде до суду і виграє його, вам доведеться поновити його на роботі та виплатити середню зарплату за час вимушеного прогулу.

Вихідна допомога

Будете звільняти працівника — виплатіть вихідну допомогу не менше середньомісячного заробітку (ст. 44 КЗпП). Норма ст. 8 Указу № 310, де йдеться про тижневий середній заробіток, не застосовується, оскільки суперечить чинному законодавству.

Якщо працівник звільняється тому, що ви постійно порушуєте законодавство про працю, умови колективного чи трудового договору, вихідну допомогу виплачуєте, розмір — не менше ніж 3 розміри місячного заробітку.

Звільняти працівника без причин — незаконно, він звернеться до суду, а вам доведеться виплатити середній заробіток за час вимушеного прогулу: із дня звільнення до поновлення на роботі чи закінчення договору, щоправда, не більше ніж за три місяці.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки