Як працювати з великими компаніями без відстрочення платежу

08 серпня 2022 Стане у пригоді для: Підприємці

Постачальники часто змушені продавати товари з відстроченням платежу: відвантажили товар або виконали роботи / надали послуги, виставили рахунок, а оплату отримають лише через кілька місяців.

Як працювати з великими компаніями без відстрочення платежу

Це погано для бізнесу, якщо гроші на оренду, зарплати, оплати постачальникам і підрядникам потрібні зараз.

Фінансові показники бізнесу: дохід, виручка, прибуток

Якщо постачальник хоче одержати гроші раніше, можете домовитися з банком про послугу факторингу.

Що таке факторинг

Факторинг — це коли постачальник продає банку (факторинговій компанії) дебіторську заборгованість і отримує оплату за вже поставлений товар/послугу. Тобто виручку, яку маєте отримати потім, ви обмінюєте на гроші зараз і платите за це комісію.

Факторинг майже як кредит, але є відмінності й переваги.

  1. Отримуєте оплату відразу. Клієнт має право розраховуватися протягом усього строку за договором, навіть в останній день, гроші від банку ви отримаєте зразу після підтвердження факту поставки. Це дуже виручає, якщо гроші потрібні в обороті.
  2. Не потрібна застава, оскільки гроші одержуєте вже під відвантажені товари.
  3. Не треба контролювати дебіторку — це стає клопотом банку, адже тепер ваш покупець винен не вам.
  4. Немає обмежень щодо суми фінансування. Сума залежить від обсягу поставок і може збільшитися зі зростанням продажів клієнту.
  5. Можливість уникнути касових розривів: ви оминете ситуації, коли ви активно продаєте або надаєте послуги, вам усі винні, а фактично грошей немає. Зможете планувати гроші наперед і вчасно платити за зобов'язаннями.
  6. Дешевше в обслуговуванні — комісія за факторинг нижче від кредитних відсотків.
  7. Строки — часто банки надають додатковий період очікування, це означає, що клієнт може розрахуватися пізніше зазначених у договорі поставки строків.

Факторингові відносини регулюються ст.ст. 1077–1086 ЦКУ, ст. 350 ГКУ, ЗУ «Про фінансові послуги».

Учасники факторингової угоди

Учасників факторингових відносин троє (ст. 1077 ЦКУ).

  • Клієнт (кредитор). У цій ролі виступає постачальник, який відвантажив товар із відстроченням платежу. Може бути ФОП і юрособа (ст. 1079 ЦКУ).
  • Боржник (дебітор) — компанія, яка отримала товар від постачальника, поки не оплатила його, але зобов'язується це зробити в строки, передбачені в договорі поставки.
  • Банк або факторингова компанія (фактор). Приймає на себе зобов'язання виплатити постачальнику заборгованість дебітора.

Договір факторингу укладається між кредитором і фактором.

Перший відступає своє право грошової вимоги до дебітора, а банк зобов'язується оплатити це грошове зобов'язання за винагороду — комісію або відсоток за послуги фактору (ст. 1077 ЦКУ).

Схема факторингу виглядає так.

Компанія «Смарагд» виробляє і продає кетосолодощі, домовилася про поставки з мережею супермаркетів біля дому «Бурштин», оборот компанії в перспективі збільшиться, але торгові мережі платять із відстроченням у три місяці.

А всі ці три місяці «Смарагду» треба платити за оренду цеху й зарплату співробітникам, закуповувати продукти, оборотних коштів протриматися так довго не вистачить. «Смарагд» неминуче очікує касовий розрив. Але його можна уникнути за допомогою факторингу.

У банку «Смарагду» пропонують перевести 95% виручки відразу. Натомість банк отримає право на гроші, які винна мережа супермаркетів «Бурштин». Коли мережа розплатиться з банком, він перерахує «Смарагду» залишок суми — 5% від суми, це залишок виручки за вирахуванням комісії за послугу факторингу.

За такої схеми виграють усі: постачальник отримує оплату відразу, покупець працює за зручною йому схемою із відстроченням платежу, а банк-посередник отримує свої відсотки з угоди.

Види факторингу

Факторинг буває:

  • відкритим — повідомляєте боржнику про переуступку;
  • закритим — не повідомляєте, банк автоматично перенаправляє оплату на потрібні рахунки.

Реальний і консенсуальний — коли перевідступлюють наявний борг або майбутній, щоб перестрахуватися.

Внутрішній і зовнішній — між резидентами відбувається перевідступлення або фактор і дебітор у різних країнах.

Але головні види факторингу — з регресом і без регресу.

Факторинг із регресом. Якщо дебітор не розрахується з фактором, це повинен буде зробити кредитор. Інакше кажучи, банк перетворює ваш факторинг на кредит — ви маєте повернути перший платіж і заплатити комісію за користування грішми та роботу з документами.

Дебіторська заборгованість зберігається на вашому балансі, усі ризики на вас. Першим платежем фактор перераховує вам не всі гроші, а тільки частину.

Факторинг із регресом простіше отримати, і коштує він дешевше. Підходить для угод тільки із сумлінними клієнтами.

Факторинг без регресу: ризики з несплати боргу — на факторі. Якщо ваш контрагент виявиться несумлінним або неплатоспроможним, банк самостійно має стягнути борг із клієнта або геть втратити цю суму.

Підходить для роботи з новими та неперевіреними клієнтами, яких складно контролювати або які перебувають у віддалених регіонах. Для постачальника вигідніший факторинг без регресу.

Фактор навіть може виплатити вам усю суму одним платежем, але візьме високу комісію.

Підписання договору факторингу

Послуги факторингу надають не всі банки. Якщо не знайдете варіант, який би вам підходив, можна звернутися у факторингову компанію.

До підписання договору банк запитує пакет документів: інформацію про фінансове становище самого постачальника і клієнта-боржника — чинний договір поставки, оборотні відомості за період тощо.

Ця інформація потрібна для аналізу відносин між кредитором і дебітором — визначення структури боргів, надійності боржника і для того, щоб установити ліміт фінансування (максимальну суму фінансування під клієнта).

Для кожного боржника встановлюється окремий ліміт, банк може переглянути його залежно від зміни обсягів операцій між учасниками.

Більше поставок — вищий ліміт. Після погодження умов підписується договір факторингу між кредитором і фактором.

Якщо хочете перевести відразу кілька угод у факторинг:

  • договори факторингу підписуються по кожному боржнику окремо: по кожному подається пакет документів, окремо встановлюються ліміти;
  • не з кожним боржником можна працювати на умовах факторингу: у банків є свої списки партнерів, як правило, це великі відомі компанії. Тобто якщо ваш покупець або замовник — компанія з іменем, банк із більшою ймовірністю оформить факторинг. Навряд чи вийде «перепродати» борг компанії без історії, зареєстрованої два місяці тому.

Треба повідомити контрагенту, що він винен фактору

Повідомити боржника про переведення боргу треба письмово, зробити це можете ви або банк (ст. 1082 ЦКУ).

Як правило, постачальник-кредитор направляє офіційного листа або додаткову угоду до договору, де повідомляє, що тепер він винен гроші фактору, і зазначає нові реквізити для сплати.

Банк теж підтверджує інформацію боржнику. Якщо цього не зробити і клієнт заплатить напряму постачальникові, вважатиметься, що боржник виконав свої зобов'язання, це не буде порушенням.

Провести неформальні переговори. Ми рекомендуємо попередньо повідомити контрагенту, що продаєте його борг фактору, щоб це не стало для нього неприємною новиною. 

Відправлення документів, що підтверджують поставку товарів/послуг. Постачальник передає фактору документи, що підтверджують факт поставки товару з відстрочкою і прийняття товарів покупцем, — накладні, рахунки, акти.

Банк просить заповнити загальний регістр за поданими угодами, де видно всю інформацію про поставки, підсумкову суму фінансування. Банк перевіряє документи, підтверджує їх у клієнта і готується до фінансування.

Буває, боржники неохоче погоджуються, в обмін на підписання додаткової угоди про факторинг вибивають у постачальників вигідніші умови — збільшити строки відстрочення і просять внести це в договір поставки.

Хоча факторинг і без того збільшує відстрочення: боржник отримає плюс 30 додаткових днів, що вигідно для покупця.

Отримання фінансування

Банк або факторингова компанія перераховує більшу частину суми за поданим регістром на рахунок постачальника, це може бути 95% суми угоди. Відсоток основної суми фінансування різний, залежить від строків відстрочення платежу та умов банку, зазвичай це 80–95% від загальної суми боргу.

Погашення фактором залишку боргу. Коли дебітор оплачує всю суму за відвантаження фактору, він може провести повний розрахунок із кредитором: перераховує на рахунок решту 5–20% суми боргу (або іншу суму, залежить від банківських умов).

Комісія банку

За свої послуги фактор бере комісію, ці витрати лягають на постачальника.

У договорі можна прописати, що до одержання фінансування постачальник повинен перерахувати невеликий відсоток від суми боргу на окремий рахунок (2–5% від суми боргу) — це сума депонування.

Таким чином банк тимчасово заморожує частину суми як гарантію виконання сторонами своїх зобов'язань.

А коли угода закриється, банк утримає свою комісію із цієї суми, а залишок поверне на рахунок постачальника. Крім суми депонування, банк може утримувати додаткову комісію за адміністрування платежів і користування кредитними грошима.

Банк може і не утримувати свою комісію, а взяти її із суми депонування, яку постачальник перерахував до отримання фінансування на окремий рахунок. Така схема підходить для єдинників, щоб вони не потрапили під заборонений взаємозалік.

Облік факторингу

Особливості обліку факторингу у єдинників. Тут податківці висловили дві протилежні позиції.

Порушення на ЄП: за що можна вилетіти зі спрощеної системи

Перевідступлення права вимоги за угодою купівлі-продажу товарів (робіт, послуг) податкова вважає негрошовим розрахунком, який заборонений на ЄП, за застосування таких операцій анулюють реєстрацію єдинника (п. 291.6 ПКУ, консультація в ЗІР, підкатегорія 107.01.03).

Очима податківців операція факторингу виглядає так: продавець отримує оплату за продані товари/послуги не прямо від покупця, а за іншим договором. І, як наслідок, втрачає статус єдинника за порушення способу розрахунків за п. 291.6 ПКУ.

Щоправда, є кілька консультацій, у яких податківці наголошують на самому способі розрахунків: якщо перевідступлення було в грошовій формі, жодних порушень немає. 

І справді, у ст. 1077 ЦКУ зазначено, що за договором факторингу кредитор відступає фактору право грошової вимоги, фактор робить перерахування на рахунок кредитора в грошовій формі, і все це відбувається на платній основі.

Рекомендуємо в договорі факторингу передбачити окремий платіж за послуги банку, щоб не було приводу трактувати це як заборонений взаємозалік. Краще отримати індивідуальну податкову консультацію під конкретний випадок.

Загальна система. Особливостей відображення отриманих від банку сум за договором факторингу немає. Для вас це звичайний дохід, відображаєте датою надходження в книзі. Для платників ПДВ першою подією завжди буде відвантаження товарів, тому теж ніяких змін немає.

Автор: Олександра Джуріло, фінансовий аналітик

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки