Овердрафт для бізнесу

19 липня 2022 Стане у пригоді для: Підприємці

Овердрафт — це гроші, які банк дає в борг під відсотки на короткий строк без застави.

Овердрафт для бізнесу

Зазвичай овердрафт підключають, коли гроші потрібні зараз, щоб закрити поточні зобов'язання: заплатити постачальникам, орендодавцям, зарплату працівникам.

Виглядає це так:

  1. Банк встановлює на рахунку віртуальний ліміт — суму, на яку можна зайти в мінус.
  2. Коли терміново потрібні гроші, ви проводите оплати за рахунок цього ліміту, за використання платите відсоток, а борг банку автоматично погашається із надходжень на рахунок.

Приміром вам терміново потрібно заплатити 42 тис. грн постачальнику, інакше ризикуєте втрапити на штрафи, на рахунку є 28 тис. грн, тобто не вистачає 14 тис. грн. Якщо у вас підключений до рахунку овердрафт, ви зможете провести цю оплату і повернути борг пізніше.

Овердрафт виручає, коли з'являються непередбачені витрати, а виручка ще не надійшла: терміновий ремонт транспорту, який використовуєте в бізнесі, співробітник захворів на COVID-19 і потрібно оплатити тестування для інших працівників. 

Якщо ліміту достатньо, можна купити нове обладнання, заплатити за роботу консультантів із формування відділу продажів, ремонт тощо, але важливо розуміти, наскільки розумно пускати на такі витрати кредитні гроші.

Якщо потрібна велика сума, овердрафт не підійде, краще брати кредит.

Звіт про рух грошових коштів у ФОП

Овердрафт — майже кредит

Овердрафт схожий на кредит, але в нього свої особливості:

Нецільовий кредит. Для одержання овердрафту не потрібен бізнес-план, обґрунтування цільового призначення позичених грошей, як при оформленні кредиту. Гроші можна використовувати на будь-які цілі: закупівлю товару, обладнання, погашення кредиторської заборгованості, податки та інші обов'язкові платежі.

Короткостроковий кредит. Овердрафт — гроші для покриття поточних постійних витрат зі швидким поверненням. Обов'язкова умова — погасити використану суму в межах розрахункового періоду його використання. Потім знову можна скористатися цими грошима. Якщо потрібні гроші на запуск нового проекту або напряму, краще скористатися звичайним кредитом, його можна гасити кілька років, помірними сумами.

Беззаставний кредит. Овердрафт доступний, якщо надходження на рахунок регулярні, не потрібна застава рухомого або нерухомого майна, що вартістю дорівнює позичці.

Дорогий в обслуговуванні кредит. Відсотки за користування овердрафтом вищі, ніж за іншими видами кредитування, але якщо швидко сплатите борг, то переплата невелика. Якщо банки надають пільговий період, протягом нього відсотки не нараховуються.

Повне автоматичне погашення. Борг закривається автоматично із надходжень на рахунок. Важливо відстежувати крайню дату періоду використання кредитних грошей — обнуління овердрафту і планувати, де братимете потрібну суму для закриття боргу, хоча б на добу.

Обмеження суми кредитних коштів — до 1–2 млн грн, залежно від середньомісячного обороту на рахунку за квартал/півроку. Сума може бути і більше, якщо банк гарантовано зможе повернути гроші з урахуванням ваших активів.

Овердрафт підключається один раз і використовується багаторазово протягом року, за необхідності. А от кредит довелося б оформляти щоразу, коли грошей недостатньо, платити відсотки за весь період, незалежно від того, користувалися грошима чи ні.

Лізинг у підприємця

Як оформити овердрафт

Якщо у вас добра кредитна історія і стабільні грошові потоки, банк попередньо погодить підключення, можна зайнятися підготовкою документів.

Кілька рахунків у різних банках. Підключайте овердрафт у тому, де основний оборот, тоді сума буде більшою. Або підшукайте банк, який розглядає загальні грошові потоки за всіма відкритими рахунками.

Умови отримання. Банк охочіше підключить овердрафт давньому і надійному клієнту зі стабільним грошовим потоком:

  • оплачуєте основні бізнес-витрати з рахунку (оренда, податки, товар), підключили зарплатний проект, використовуєте еквайринг;
  • систематично надходять оплати на рахунок, банк може проаналізувати структуру та історію доходів.

Також позитивне рішення стосовно овердрафту може бути, якщо працюєте з постійними надійними клієнтами, вони вчасно платять, а умови оплати закріплені в письмових договорах.

Ліміт овердрафту

Ліміт овердрафту — це сума, на яку можна зайти в мінус за рахунком. Банк розраховує її в індивідуальному порядку, під клієнта.

Усе залежить від щомісячних надходжень, зазвичай у межах 30–40% від обороту за рахунком.

Якщо в середньому за останні три місяці на ваш рахунок надходило 450 тис. грн/міс., розраховувати можна на 135–180 тис. грн овердрафту.

Як правило, у перший місяць ліміт мінімальний, якщо виручка росте — банк перегляне ліміт у більшу сторону.

Підвищити ліміту овердрафту можна, якщо всі розрахунки бізнесу переведете в банк, у якому підключений овердрафт. Якщо ще не використовуєте еквайринг, підключіть, вносьте готівкову виручку на рахунок, обороти за рахунком ростимуть, і банк збільшить ліміт.

Ліміт можуть понизити, якщо скоротилися обороти, клієнт перетворює гроші на готівку, виводить їх на рахунки компаній-одноденок, значиться в боржниках в інших банках (інформація Бюро кредитних історій).

Важливо заздалегідь знати, що ліміт буде знижений, щоб спланувати платежі на майбутнє, якщо розраховували провести їх за рахунок овердрафту.

Це допоможе уникнути ситуації, коли розраховували використати 100 тис. грн на виплату зарплати, а банк скоротив ліміт до 50 тис. грн, зрештою законні строки виплати зарплати і сплати податків зірвані, а надходження на рахунок очікуються не скоро.

Зазвичай банки попереджають про скорочення ліміту: надсилають повідомлення на електронку або в банкінг. Заздалегідь уточніть у свого банку канали, щоб не проминути повідомлення, і відстежуйте актуальний ліміт.

Ставка, комісія за користування

Шукайте ці умови в тарифах вашого банку. У цілому ставки на овердрафт відносно високі, тому що кредит ризиковий і без застави.

Договором може бути передбачена:

  • одноразова комісія за відкриття кредитної лінії;
  • щомісячні відсоток за користування;
  • підвищені відсотки за прострочення.

Комісія нараховується тільки на фактично використану суму овердрафту, якщо в мінус не заходили, платити не треба, але договором можуть бути передбачені додаткові фіксовані комісії, тому уважно читайте договір.

Документи для оформлення

Погодження кредитного ліміту в середньому займає до 3 днів, усе залежить від банку, у якому обслуговуєтеся.

Банк самостійно аналізує інформацію про рух грошей на рахунку, розрахує, яку суму гарантовано зможете повернути. Але все одно попросить надати пакет документів. Стандартно це:

  1. Анкета-заявка на надання овердрафту — спочатку банк аналізує клієнта за заявкою і, в разі позитивного рішення, просить додаткові документи.
  2. Оборотні відомості за розрахунками з постачальниками та клієнтами з деталізацією за контрагентами і призначенням платежів (картка рахунку) за три місяці, півроку.
  3. Копії поданих податкових звітів за останній рік, розшифрування виручки за КВЕД (якщо ваших актуальних звітів немає в базі банку).
  4. Для юросіб: установчі документи, протокол загальних зборів учасників / рішення власника щодо одержання овердрафту.

Банк обробить документи, розрахує ліміт суми і складе договір кредитування. Зазвичай договір складається на строк до року, а надалі його можна продовжити або переукласти.

Як користуватися овердрафтом

Після підключення овердрафту залишок на рахунку збільшиться на суму ліміту. У клієнт-банку ваші гроші та сума овердрафту відображаються окремо.

Користуватися грішми банку можна відразу, щойно закінчаться власні: проводити оплати з рахунку, зняти гроші в касі або в банкоматі для розрахунків готівкою.

Можна оплатити будь-які госпвитрати, утримання офісу, кур'єрську доставку, паливо.

Овердрафт — нецільовий кредит, але банки не схвалюють, коли ці гроші використовують не для бізнесу: позичають під відсотки, переводять на свої рахунки в інших банках (наприклад, на депозит). Такі платежі можуть бути відхилені, але все залежить від банку. Краще заздалегідь уточнити стосовно контролю витрат в обслуговуючому банку.

Коли треба повернути овердрафт, щоб не платити штраф

Стандартно овердрафт потрібно погасити протягом 30 днів з моменту, коли зайшли в мінус за рахунком, строки можуть бути різні, залежно від банку. Після закінчення цього періоду гроші треба повернути в повному обсязі, баланс має стати позитивним.

Якщо борг не можете повернути повністю в строк, деякі банки передбачають мінімальний платіж, у ПриватБанку це відсоток від заборгованості, не менше 10%. Платите його і прострочення не маєте.

Щоб спланувати потрібну суму і не пропустити дату погашення овердрафту, відстежуйте строк використання кредитних коштів, зазвичай банки нагадують про наближення граничного терміну погашення на електронку, повідомленням в інтернет-банкінгу.

Якщо пропустите дату або не зможете повернути борг вчасно, банк візьме високу комісію і застосує штрафні санкції за підвищеною ставкою згідно з договором. Так відбуватиметься наприкінці кожного розрахункового періоду, доки не погасите овердрафт.

Гроші за користування овердрафтом спишуться автоматично із вхідних платежів. Спочатку закривається сума комісій, потім сам овердрафт. Якщо суми, що надійшла, не вистачає на повне погашення, борг збережеться до наступного надходження.

Не відтягуйте повернення овердрафту на останній день, клієнти можуть підвести з оплатою, гроші прийдуть пізніше, ніж очікували, а у вас виникне прострочення і підвищені відсотки.

Якщо довго не повертати овердрафт

Не можна витратити ліміт овердрафту, не погасити його і перестати користуватися рахунком. Банк не пробачить вам борг, може навіть дійти до суду. Крім боргу, доведеться виплатити штраф і пеню за прострочення й компенсувати судові витрати. Як мінімум, зіпсуєте собі кредитну історію.

Якщо очікуються фінансові труднощі (сезонний спад продажів, і без того велика кредиторська заборгованість тощо) і найближчим часом не передбачається надходжень для погашення овердрафту, не використовуйте ці гроші.

Домовтеся з кредиторами про відстрочення платежу або знайдіть недороге альтернативне фінансування.

Як працювати з кредиторською заборгованістю

У давніх контрагентів можна просити зачекати й перенести платіж, розбити на кілька платежів і виплачувати поступово невеликими сумами, це завжди краще, ніж повне замороження оплат. Якщо йдеться про оплату товару, нереалізовані залишки можна повернути постачальнику, тому краще передбачити повернення в договорі.

Можна залучити безпроцентну позику або фіндопомогу, за ними відсотки нижчі та лояльніші умови повернення.

Якщо потрібної суми на дату обнуління ліміту немає, можна взяти позику на кілька днів і швидко повернути.

Облік овердрафту у ФОП

Овердрафт не включають у підприємницькі доходи та витрати, операції із цими грошима взагалі не відображаються в обліку:

  1. ФОП на єдиному податку без ПДВ. Овердрафт не включається до доходу. Якщо не повернете банку борг в строк, цю суму не потрібно включати в підприємницький дохід у кінці звітного кварталу або року, адже ви її повернете, просто з простроченням.
  2. ФОП на загальній системі — до складу витрат включити виплати за кредитами (овердрафтом) теж не можуть, це не РКО банку, а відсотки, їх немає в п. 177.4 ПКУ. До складу витрат можна включати лише витрати за рахунок овердрафту, але не відсотки за його використання.

Автор: Олександра Джуріло, фінансовий аналітик

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки