Підприємець на загальній системі

04 січня 2024 Стане у пригоді для: Підприємці на ЗС

Як рахувати прибутки, сплачувати податки та збори, звітувати в податкову.

Підприємець на загальній системі

Підприємець може працювати лише на одній із двох систем оподаткування: загальній або спрощеній.

На відміну від спрощеної, на загальній системі немає обмежень за видами діяльності, кількістю працівників, річним оборотом і можна працювати по бартеру.

А ще на спрощеній системі оподатковується вся виручка підприємця, а на загальній — тільки те, що залишилося після оплати витрат на ведення діяльності. І вам може бути вигідно працювати на ЗСЗагальна система оподаткування, якщо є багато підтверджених витрат — на оренду, пальне, оплату постачальникам, зарплату працівникам, рекламу, зв'язок.Сплата ЄСВ та податків під час закриття підприємницької діяльності

Як підприємцю стати загальносистемником

Коли будете реєструватися підприємцем, вас автоматично зареєструють на загальній системі, не потрібно подавати додаткові заяви.

А якщо переходите з єдиного податку на загальну систему, не пізніше 10 календарних днів до початку кварталу подайте в свою податкову заяву про відмову від спрощеної. Спеціальної форми нема, пишіть у довільній.

На загальну систему можна потрапити і за порушення правил роботи на спрощеній: якщо перевищили обсяг доходу або отримали дохід за забороненим для ЄПЄдиний податок чи вашої групи КВЕДом.

У цьому випадку ви маєте самі перейти на загальну систему, інакше податкова анулює вашу реєстрацію платника ЄП, коли виявить порушення, а це може статися і заднім числом.

Які податки та збори платити

Підприємці на загальній системі з чистого доходу розраховують і сплачують:

  • ПДФОПодаток на доходи фізичних осіб — 18%;
  • військовий збір — 1,5%;
  • єдиний соціальний внесок — 22%.

Якщо необхідно — платять:

  1. ПДВПодаток на додану вартість — на загальній системі обов'язково реєструватися платником ПДВ, якщо за останні 12 місяців виручка від діяльності перевищила 1 млн грн. Але ви можете зареєструватися і за бажанням, якщо виручка менше.
  2. Акцизний податок — якщо торгуєте алкоголем, цигарками, бензином та іншими акцизними товарами.
  3. Податок на землю, якщо володієте земельними ділянками та паями.
  4. Податок на нерухомість, якщо володієте житловою та нежитловою нерухомістю.
  5. Податки за найманих працівників — ПДФО, військовий збір, ЄСВЄдиний соціальний внесок.

Як обчислити чистий дохід

На загальній системі оподатковуються не всі гроші, які заробив підприємець, а лише ті, що залишилися після оплати витрат на ведення діяльності.

Діє принцип: дохід мінус витрати. За підсумками кварталу треба підсумувати доходи і відняти витрати на ведення госпдіяльності. Різниця, яка вийде, і є чистим доходом. З нього розраховується ПДФО, військовий збір, ЄСВ (п. 177.2 ПКУ).

Ось приклад.

Підприємець у третьому кварталі виготовив і продав продукцію на 95 тис. грн.

На закупівлю матеріалів витратив 37 тис. грн, на оренду приміщення 15 тис. грн, на електроенергію 7 тис. грн і на зарплату працівникам 22 тис. грн.

Усього витрати склали 81 тис. грн.

А чистий дохід — 14 тис грн.

Суми для розрахунку чистого доходу беремо з книги обліку доходів і витрат, яку зобов'язані вести підприємці на ЗС.

У книгу обліку записують:

  1. готівкові й безготівкові надходження за день і дохід у натуральній формі (наприклад, якщо вам заплатили продукцією або ви одержали її по бартеру);
  2. витрати на ведення госпдіяльності, але тільки ті, які безпосередньо пов'язані з отриманням доходу і на які є первинні документи: витрати на оренду, зарплати працівникам, купівлю товару (повний перелік витрат, на які підприємцю-загальносистемнику дозволено зменшити дохід, щоб обчислити свій чистий дохід, наведений у п. 177.4 ПКУ).

А ще реквізити накладних і актів на куплений товар, продукти, а також роботи і послуги.

Як сплачувати ПДФО

ПДФО розраховується щокварталу, платежі за перший, другий і третій квартали називаються авансовими, сплатити їх треба після закінчення кварталу.

Останній день сплати:

  • 19 квітня — за І квартал;
  • 19 липня — за ІІ квартал;
  • 19 жовтня — за ІІІ квартал.

Як рахувати: підсумувати доходи і відняти підприємницькі витрати за квартал і з суми, яка вийде, сплатити 18% ПДФО (п. 177.2 ПКУ).

Витрат за квартал може бути більше ніж доходів, а чистий дохід зі знаком мінус, тоді авансовий платіж з ПДФО ви не сплачуєте.

Платіж з ПДФО за IV квартал не вносять окремо. Підраховують чистий дохід за рік, обчислюють із нього ПДФО і віднімають із цієї суми вже сплачені авансові платежі.

Сплачують податок після подання річної декларації про доходи.

Податкова декларація подається за звітний (податковий) період, який дорівнює календарному року для платників податку на доходи фізичних осіб – ФОП, протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року.

Строк сплати — протягом 10 календарних днів після останнього дня подання декларації (п. 57.1 ПКУ).

За 2023 рік остаточну суму ПДФО, з урахуванням сплаченої протягом року суми авансових платежів, треба сплатити в 2024 році (до 19 лютого).

Сплата ПДФО не переноситься, і якщо останній день сплати — вихідний або святковий день, сплатити податок потрібно в останній робочий день перед вихідним.

Якщо вийшла переплата з ПДФО, її зарахують у рахунок майбутніх періодів.

Переплату можна й повернути. Напишіть у податкову заяву, вкажіть рахунок, на який хочете отримати гроші. Спеціальної форми заяви немає. Правда, є ризик, що податкова може провести документальну перевірку і з'ясувати, чи була переплата.

За законом не платити ПДФО і не подавати декларацію про доходи можуть лише мобілізовані підприємці. Щоправда, тільки якщо протягом 10 днів після демобілізації встигли подати заяву в податкову.Пільги по ЄСВ для підприємців

Військовий збір

Військовим збором обкладаються ті ж суми доходу, що й ПДФО. Ставка ВЗ — 1,5% від чистого доходу.

Авансові платежі не перераховують, а платять один раз за підсумками року після подання декларації про доходи, в ті самі строки, що й ПДФО.

Непідприємницькі доходи

Якщо отримуєте не тільки підприємницькі доходи за зареєстрованими КВЕДами, вони оподатковуються окремо, як дохід фізособи.

Як звітувати перед податковою

На початку року підприємці на загальній системі подають декларацію про майновий стан і доходи за минулий рік. Заповнюють додаток Ф2, показують:

  • доходи й витрати за звітний рік;
  • авансові платежі з ПДФО в розрізі кварталів;
  • розрахунок ПДФО й ВЗ за рік.

Якщо не вели діяльність і не отримували дохід, усе одно подаєте «нульову» декларацію.

На те, щоб подати декларацію, надається 40 днів після закінчення року: з 1 січня до 9 лютого включно (пп. 49.18.5 ПКУ). Коли останній день подання звітності випадає на вихідний, він переноситься на наступний робочий день.

Новозареєстровані підприємці спочатку подають декларацію про доходи за квартал, у якому почали працювати на загальній системі, а потім вже як усі — раз на рік. Те саме стосується підприємців, які перейшли зі спрощеної системи на загальну.

Ось приклад:

ФОП зареєструвався в червні 2023 року. Першу декларацію про доходи він подає за II квартал до 10 серпня. Декларацію за рік — до 09 лютого 2024 року.

Якщо отримували дохід як фізособа, його теж треба задекларувати в тій самій декларації, але окремо від підприємницьких доходів.

Єдиний соціальний внесок

Цей внесок є обов'язковим до сплати раз на квартал. Ставка ЄСВ 22% від чистого доходу, який також оподатковується ПДФО і ВЗ (п. 2 ч. 1 ст. 7 Закону № 2464).

Отже, якщо заробили чистий дохід за III квартал 98 тис. грн, треба сплатити 21560 грн ЄСВ.ЗІР для ФОПа: короткий гайд по користуванню сервісом

Максимальний розмір бази оподаткування ЄСВ — 106 500 грн15 минимальных зарплат. за місяць.

Наприклад, якщо у працівника нарахована зарплата (або винагорода за договором ЦПХДоговір цивільно-правового характеру) становить 135 000 грн, то у січні 2024 року максимальний ЄСВ буде 106 500 х 22% = 23 430 грн.

Може трапитися, що грошей заплатити всю суму внеску немає, а останній день сплати от-от настане, тоді можна внести авансовий платіж у мінімальному розмірі — 22% від мінімальної зарплати, тобто 1 562 грн на місяць, або 4 686 грн за 1-й квартал в 2024 році, та  1 760 грн на місяць або 5 280 грн за квартал розпочинаючи з 01 квітня 2024 року.

Але наприкінці року обов'язково потрібно внести доплату (консультація в ЗІР, підкатегорія 301.09) до або в день подання звіту, тобто до 10 лютого наступного року.

Якщо чистий дохід за 2024 рік складе 500 тис. грн, а авансові платежі з ЄСВ за три квартали платили по 4 686 грн за 1ʼ-й квартал та 5 280 за 2-й та 3-й квартали, маєте доплатити 94 754 грн = (500 тис. × 22%) – 4 686 - 5 280 - 5 280  

Якщо за квартал дохід не отримували або підприємницькі витрати перевищили доходи і ви в мінусі, все одно потрібно сплатити мінімальну суму ЄСВ — 4 686 грн за 1-й квартал 2024 року, або 5 280 грн за 2-й, 3-й, та 4-й квартали  2024 року.

Водночас нагадаємо, що ФОПи-єдинники та ФОП на загальній системі оподаткування та особи, які провадять незалежну професійну діяльність та члени фермерського господарства звільняються від сплати ЄСВ за себе з 1 березня 2022 року до припинення війни, а також протягом наступних 12 місяців.

Однак це право не позбавляє права платників ЄСВ добровільно сплачувати ЄСВ за себе та зазначати суми такого ЄСВ в декларації з метою отримання страхового стажу.

Звітність з ЄСВ

Звітність із внеску треба подати до 10 лютого. ФОП на загальній системі заповнюють таблицю № 1 звіту Д5.

Звіт з ЄСВ (Форма Д5. Таблиця 1)

У звіті чистий дохід ви розбиваєте на кількість місяців, за які отримали дохід. Якщо були загальносистемником весь рік, поділіть на 12. Якщо зареєструвалися ФОП не з початку року, тоді чистий дохід вам треба ділити на кількість місяців роботи на ЗС.

Далі: чистий дохід за кожен місяць помножте на 22% — отримаєте ЄСВ за кожен місяць, далі підсумуйте загальну суму за рік.Що робити, якщо ФОП-пільговик зі сплати ЄСВ помилково задекларував чи заплатив ЄСВ

Якщо ви щось недоплатили протягом року у вигляді авансових внесків, маєте сплатити суму ЄСВ, якої бракує (консультація в ЗІРЗагальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс податкової, підкатегорія 301.04.02).

Не сплачують ЄСВ і не подають з нього звітність підприємці — пенсіонери за віком, особи з інвалідністю. А ще ФОП, мобілізовані на військову службу, але тільки якщо немає працівників, й після демобілізації протягом 10 днів подали заяву в податкову та копію військового квитка.

Використання РРО

Підприємці на ЗС при здійсненні розрахункових операцій в готівковій в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) повинні застосовувати РРО та/ або ПРРО з дотриманням норм Закону № 265.

Пільги по ЄСВ для підприємців

Також затверджено  окремі форми та умови проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування РРО та/або ПРРО з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій, якщо ваш вид діяльності зазначений у Переліку № 1336 й річний обсяг таких операцій не перевищує 1 185 700 грн. Але тоді треба вести розрахункову книжку і книгу обліку розрахункових операцій.

Штрафи з податків і звітності

Занизили чистий дохід і недоплатили податки, а податкова виявила це під час перевірки. Тоді податківці самостійно визначать суму ПДФО і, крім недоплати, вам виставлять штраф — 25% від цієї суми. Якщо таку ж помилку фіскали знайдуть у наступні три роки, оштрафують уже на 50% від суми недоплати з ПДФО.Як ФОП пільговики надають ЄСВ додатки

Прострочили сплату ПДФО або не перерахували авансовий платіж з податку. Штраф становитиме (п. 126.1 ПКУ):

  • 10% від несплаченої суми, якщо затримали сплату на 30 календарних днів включно від дня строку сплати;
  • 20% від несплати, якщо затримка більш ніж на 30 календарних днів від крайнього дня сплати.

До того ж якщо запізнилися зі сплатою більш ніж на 90 днів, треба заплатити пеню в розмірі 100% річних облікової ставки НБУ за кожен день прострочення починаючи з 91-го дня.

Не подали декларацію про доходи або подали, але із запізненням — сплатите штраф 170 грн за кожне порушення, а повторно протягом року за ті самі порушення — 1020 грн.

Адмінштраф за це — від 51 до 136 грн, а за повторне порушення — від 85 до 136 грн.

Несплата ЄСВ. Штраф — 20% несплачених або несвоєчасно сплачених сум внеску і пеня — 0,1% суми недоплати ЄСВ за кожен день прострочення сплати.

Можуть застосувати й адміністративні санкції за ст. 1651 КпАП залежно від розміру недоплати:

— за заборгованість до 5100 грн оштрафують на 680–1360 грнВід 40 до 80 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян.;

— борг більше 5100 грн — штраф від 1360 до 2040 грнВід 80 до 120 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян..

За повторне порушення цей штраф буде вже від 2550–5100 грнВід 150 до 300 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян..

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки