Строкова трудова угода: оформлення, робота, припинення

27 серпня 2024 Стане у пригоді для: Підприємці

Строкова трудова угода: оформлення, робота, припинення

Що є строковий трудовий договір? Коли його слід укладати? Які трудові гарантії поширюються на працівників-строковиків? Поговоримо про це у цьому матеріалі.

Які особливості передбачені законом для строкової трудової угоди?

Укладання строкової трудової угоди є обґрунтованим, якщо трудові відносини не можуть тривати протягом невизначеного тимчасового строку через:

  • передбаченого характеру трудової функції;
  • умов виконання праці;
  • -нтересів самого працівника;
  • інших випадках, обумовлених нормативкою.

Дане визначення можна знайти у ч.2 ст.23 КзпП.

Строковий трудовий договір оформлюють на певний часовий період. Його тривалість не має обмежень, а саме його можна укласти як на один день, так і на 2-10 років.Електронні трудові книжки: звільняємо працівника

Важливо знати! Трудові угоди, що оформляється з працівниками з метою виконання тимчасових, сезонних робіт, також вважаються видом строкових трудових договорів.

Термін дії.

Термін дії трудової угоди може визначатися конкретною датою, а саме з певної дати на місяць, рік, або може бути прив'язаним до певної події, або обсягу робіт (без зазначення конкретної дати завершення).

Таким чином, якщо у змісті строкової трудової угоди не зазначено конкретної дати її завершення, то визначити останній день її активності допоможуть визначити умови, які стали передумовами для його оформлення.

Наприклад, договір оформлений:

  • на період виконання певного фронту робіт.У разі роботодавець зобов'язаний його припинити в останній день виконання цих робіт;
  • на період відсутності постійного співробітника. Працівника, який підміняє постійного співробітника на умовах строкової трудової угоди, слід звільняти у день, що передує дню виходу на роботу постійного співробітника (див. лист Мінсоцполітики від 10.06.2015 № 231/06/186-15);
  • на термін, що досягає місяця або року, тоді потрібно дотримуватися передумов, зазначених у ст.241-1 КЗпП.

Нагадуємо про правила розрахунку термінів, зафіксованих у ст.241-1 КЗпП.

Так, якщо тимчасові рамки обчислюються:Як підприємцю оформити працівника

  • Місяцями - він завершується в релевантне число останнього місяця. При цьому його закінчення терміну припадає на місяць, у якому відсутня релевантна кількість, строк завершується в останній день такого місяця;
  • Завершується в релевантний місяць і число останнього року строку.

Нюанс трансформації

Якщо після завершення часових рамок трудової угоди виконання роботи фактично продовжується і жодна сторона не запросила їх припинення, договір вважатиметься продовженим на невизначений термін (ст.39-1). А саме строкова трудова угода автоматично пролонгується та трансформується у безстрокову.

Розуміючи такі ризики, роботодавцю слід чітко передбачати дату завершення терміну дії трудового договору, за можливості наводячи у змісті трудового договору конкретну дату його закінчення.

Трудові угоди, які переукладалися один або кілька разів, за винятком випадків, наведених у ч.2 ст.23 КЗпП, є оформленими на невизначений термін.

Таким чином, строкові трудові угоди укладені за всіма правилами з дотриманням вимоги ч.2 ст.23 КЗпП не повинні трансформуватись у безстроковий договір. Навіть у разі переоформлення їх кілька разів.

Оформлення строкового трудового договору

1. Укладання строкової трудової угоди можливе як у письмовій, так і усній формі.

Нормативка в цьому випадку цього не регулює і не забороняє. Більше того, у період ВР сторони самі визначаються із формою трудового договору за погодженням (ч.1 ст.2 Закону №2136).

Якщо ви вирішили оформляти договір письмово, не забувайте прописати у його змісті термін дії в обов'язковому порядку.Передача трудової книжки співробітнику: як це робити

При укладанні договору в усній формі термін його активності вказується в заяві про прийом на роботу. З такої заяви роботодавець видає наказ, у якому фіксується термін дії трудових відносин.

2. Слід пам'ятати у тому, що з прийомі працювати слід направити відповідне повідомлення. Співробітник не може бути допущеним до роботи без оформленої трудової угоди, виданої наказу керівника компанії, та повідомлення податківців про прийом на роботу (ст.24 КЗпП).

Важливо пам'ятати! Подання повідомлення є обов'язковим, незалежно від виду трудової угоди. Його слід направити до ДПС до початку роботи за укладеною трудовою угодою.

3. При оформленні трудової угоди роботодавець може передбачити випробувальний термін для нового співробітника з метою перевірки його придатності до виконання дорученої роботи (ч.1 ст.26 КЗпП).Важливо пам'ятати! Випробувальний термін має фігурувати у наказі про прийом працювати. Ч.3 ст.26 КЗпП свідчить, що випробування передбачається для пільгових категорій працівників. Це стосується осіб, з якими термін договору досягає 12 місяців, на тимчасові сезонні роботи, ВПО тощо.

Однак подібне обмеження було актуальним у мирний час. У період ВП випробування може передбачатись для будь-яких категорій співробітників (абз. 1 ч. 2 ст. 2 Закону № 2136).

Під час випробувального терміну працівників поширюється закони про працю. Для робочих термін випробування – трохи більше 1 месяца. Для інших у випадку – трохи більше 3 місяців, за узгодженням з профспілкою, - 6 місяців (ст.27 КзпП).

Важливо знати! Роботодавець несе обов'язок з інформування співробітників-строковиків, про вакансії, релевантні їх кваліфікації, які обумовлюють можливість оформлення безстрокової трудової угоди, а також забезпечити рівні можливості для таких працівників для її оформлення (ч.3 ст.23 КЗпП).

Слід враховувати, що нормативка не визначає порядку процедур подібного інформування. Роботодавець здійснює це певним чином (див. роз'яснення Мінекономіки від 01.08.2022).

Таким чином, роботодавець повинен проінформувати про нові вакансії, але не зобов'язаний працевлаштовувати строковиків на такі вакансії.

Оплата праці строковиків

Працівники-строковики мають ідентичні права та гарантії, що й постійні співробітники. Оплата праці строковиків відповідає передбаченим їм посадам, як і постійних співробітників.

Крім іншого, останні також підзвітні правилам внутрішнього трудового розпорядку, мають права і гарантії щодо оплати праці. А саме щодо мінімальної ЗП, яка вважається державною соціальною гарантією.Роботодавець отримав нові підстави для розірвання трудового договору

Це означає, що величина ЗП за повністю виконану працю не може бути нижчою за величину мінімальної ЗП (ст. 31 Закону про оплату праці).

Важливо пам'ятати! Дану вимогу слід виконувати незалежно від терміну дії трудової угоди, місця роботи та статусу співробітника.

Також строковики мають право на відпочинок, і мінімальна тривалість відпустки сягає 24 календарних днів за відпрацьований робочий рік, який обчислюється з моменту укладання трудової угоди. Вони також мають права і на інші види відпусток.

А саме декретний, додатковий, соціальний тощо.

Такі співробітники мають право на отримання допомоги з тимчасової непрацездатності на загальних підставах, а також на допомогу у зв'язку з вагітністю та пологами.

Як звільнити строковика

Про нюанси припинення трудових відносин із працівниками-строковиками ви можете прочитати в матеріалі за цим посиланням.

Висновки

  • Укладання термінового трудового договору є виправданим за відсутності можливості встановити невизначений термін дії для такої угоди;
  • Договір оформляється у письмовій чи усній формі, з обов'язковим виконанням атрибутики прийому на роботу;
  • Обов'язково слід прописувати термін дії;
  • Строковики мають ті ж права, що і працівники, постійно працевлаштовані в компанії.
  • Мають рівні права щодо відпусток, лікарняних.

Важливо! Дотримуйтесь прав та трудових гарантій своїх співробітників, щоб уникнути судових позовів. Слід розуміти, що у трудових спорах суди займають здебільшого саме бік працівників.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки