Оподаткування криптовалюти в Україні Нормативне регулювання

13 червня 2024 Стане у пригоді для: Підприємці

Оподаткування криптовалюти в Україні Нормативне регулювання

Криптовалюта має чітко відрегульований правовий статус в Україні, її оподаткування також не врегульовано жодною нормативкою.

Криптовалюта вже давно не новий інвестиційний актив і в низці країн світу законодавство називає не лише її правовий статус, а й порядок її оподаткування. Відповідно, податкові органи активно цікавляться нюансом оподаткування доходів, прив'язаних до криптовалюти.Помилки ФОП на ЄП в роботі з податковою

Що таке криптовалюта у релевантності з українським податковим законодавством?

Законодавство, яке визначає правовідносини, що з'являються через оборот віртуальних активів, так само як і криптовалюти, в Україні ще не було анонсовано.

Говоримо про Закон України від 17 лютого 2022 року № 2074-IX «Про віртуальні активи». Цей Закон набирає законної сили з моменту анонсування закону України про внесення коригувань до ПКУ щодо нюансів оподаткування операцій з віртуальними активами (далі – ВА). А релевантний законопроект «Про внесення змін до ПКУ та інших законодавчих актів України щодо врегулювання обігу віртуальних активів в Україні» лише пройшов реєстрацію у Верховній Раді України.

Закон «Про віртуальні активи» надає таке визначення віртуальному активу: «це нематеріальне благо, яке перебуває об'єктом цивільних прав, має вартість і виражається сукупністю даних в електронній формі». 

Переважання та оборотність ВА визначається системою забезпечення обороту віртуальних активів. ВА здатний підтвердити майнові права, зокрема права вимоги на інші об'єкти цивільних прав.

Незважаючи на невизначеність правового статусу, Національне агентство із запобігання корупції у роз'ясненнях щодо заповнення декларацій осіб, задіяних у виконанні функцій країни чи місцевого самоврядування, все ж таки визначає правила декларування криптовалюти та наводить найменування криптовалюти у релевантності зі стандартами FATF (групи з протидії) яке і зафіксовано у Законі України від 06.12.2019 No 361-IX «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, отриманих злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню поширення зброї масового знищення»:

Криптовалюта – це цифрове обчислення вартості, яке слід реалізовувати у цифровому форматі або передавати і яке може застосовуватись для платіжних чи інвестиційних цілей.

Податкове ж законодавство та роз'яснення фіскальних органів не надають ухвал криптовалюті, посилаючись на те, що криптовалюта не має певного правового статусу в Україні, зокрема, відсутня нормативка для її класифікації та регулювання операцій з нею.Дропшипінг як різновид інтернет-торгівлі

Що з оподаткування криптовалюти за кордоном?

У ряді країн світу, таких як США, країни Європейського Союзу, Індії тощо, законодавством чи додатковими законодавчими актами чи роз'ясненнями фіскальних органів визначено для своїх платників податків правила оподаткування доходу від операцій із криптовалютою.

Цікаво, що саме визначення криптовалюти передбачає те, що це платіжний засіб, проте оподаткування здійснюється за правилами, передбаченими для інвестиційних активів, таких як акції та інші цінні папери. Тобто для цілей оподаткування визначається інвестиційний прибуток або збиток, а саме відмінність між сумою доходу від продажу інвестиційного активу та сумою витрат на купівлю цього активу.

Наприклад, США фіскальні органи визначають криптовалюту як актив, у зв'язку з яким виникають оподатковувані події під час продажу чи обміні інший інвестиційний актив.

Оподаткування також залежить від терміну володіння криптовалютою, тобто від покупки (отримання) до моменту продажу (вибуття):

  • Якщо володіння криптовалютою менше 1 року, то застосовується ставка на прибуток від приросту капіталу до 37%.
  • Якщо володіння криптовалютою більше 1 року, то застосовується ставка доходу від приросту капіталу до 20%.

У Німеччині немає окремого законодавства з оподаткування операцій із криптовалютою, проте є практика та позиція податкових органів та судів. У цій країні криптовалюта в цілому також вважається активом та оподатковується, якщо період між реалізацією та придбанням активу не перевищив рік.

Звільняється від оподаткування дохід від вибуття активу у разі його володіння понад 1 рік. Також є поріг прибутку, що звільняється від оподаткування – 600 євро на рік.

У Німеччині немає окремих ставок для оподаткування доходу від криптовалюти – застосовуються податки та ставки у межах загальних правил.

Що із оподаткування криптовалюти в Україні?

У ПКУ відсутні окремі положення щодо оподаткування криптовалюти або віртуальних активів.

Проте є позиція податківців щодо порядку оподаткування доходу фізособи від операцій із криптовалютою.

Згідно з цими роз'ясненнями податкова подія, тобто подія, коли виникає оподаткування, є продажем криптовалюти.

Порядок та правила оподаткування залежить від того, де знаходиться джерело виплати доходу.Якщо таке джерело вважається закордонним, то дохід від реалізації криптовалюти підлягає включенню до загального річного оподатковуваного доходу як закордонного доходу.

Якщо виплата доходу відбувається фізособою - резидентом у межах України, то прибуток від реалізації криптовалюти декларується як інший доход.

Базою оподаткування обох випадках вважається сума коштів, отримана платником податків від операцій із криптовалютой.

Дохід є об'єктом оподаткування двома податками: ПДФО за ставкою 18% та ЗС за ставкою 1,5%.

Декларування доходу здійснюється шляхом подання декларації про майновий стан та доходи. Декларація про майнове становище та доходи подається до 1 травня року, наступного за звітним, а податки потрібно сплатити до 1 серпня року, наступного за звітним. Наприклад, термін подання декларації за 2024 рік буде 1 травня 2025 року, а термін сплати податків – до 1 серпня 2025 року.Як ФОП на ЄП проводити 10 і більше мільйонів обороту: договір комісії

Висновок

Криптовалюта не має певного правового статусу в Україні, її оподаткування також не визначено на законодавчому рівні.

Є роз'яснення фіскальних органів з оподаткування операцій із криптовалютою. На думку фіскалів, базою оподаткування вважається дохід від реалізації, а не прибуток від продажів, тобто витрати на купівлю не можуть зменшити базу оподаткування.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки