Програмний РРО: еквайринг, КОРО, вибір рішення

13 серпня 2020 Стане у пригоді для: Підприємці

Програмний РРО передає розрахункові документи та фіскальні звітні чеки на сервер податкової. Реєструється як РРО стаціонарний.

Програмний РРО: еквайринг, КОРО, вибір рішення

ПРРОПрограний реєстратор розрахункових операцій — це програма або додаток, у якому реалізовані фіскальні функції, використовувати можна на смартфоні, планшеті та програмних комплексах.

Як ФОП використовувати РРО з 1 серпня

Програмний РРО — зручний варіант, особливо для невеликих ФОП, які змушені проводити розрахунки через РРО, бо перевищили ліміт в 1 млн грн, торгують складними побутовими товарами, що підлягають гарантійному ремонту (повний перелік у Постанові КМУ № 231), лікарськими засобами та виробами медпризначення, підакцизними товарами.

Обмежень щодо використання майже немає, не можна застосовувати тільки роздрібним торговцям паливом.

Чи потрібна КОРО на ПРРО

На звичайний апаратний РРО реєструють КОРОКнига обліку розрахункових операцій. , щоб не припиняти торгівлю, коли на точці раптом зникло світло або пристрій вийшов з ладу. У такі моменти треба кожен продаж проводити через КОРО.

Коли ФОП ведуть КОРО

А от із ПРРО зовсім інша історія, оскільки вся інформація про операції, проведені через РРО, потрапляє на фіскальний сервер.

Навіть коли немає інтернету або зв'язку із сервером ДПС, можна проводити операції в режимі офлайн. 

У чеках буде зазначено, що операція проведена в автономному режимі, і вказано контрольне число (консультація в ЗІР, підкатегорія 109.10).

А коли зв'язок відновиться, ви просто подасте в податкову дані за чеками, створеними в офлайн-режимі. Зробити це потрібно протягом години. І окремо повідомити ДПС час і дату, коли зв'язок відновився.

Є обмеження стосовно часу: в офлайн-режимі програмний РРО можна використовувати не більше 36 год підряд, на місяць — не більше 168 год.

Тобто реєструвати КОРО на ПРРО немає потреби.

Чек ПРРО

ПРРО формує електронні чеки, вони прирівняні до паперових. Тобто покупець у разі повернення товару може пред'явити такий чек.

У чеках, сформованих в офлайн-режимі, буде відмітка про це і контрольне число, в решті паперовий і електронний чек однакові. 

Облік товарних запасів

ФОП тепер зобов'язані вести товарний облік і зберігати первинні документи на товар (п.12 ст.3 ЗУ «Про РРО») й надавати їх податківцям при перевірці.

Виняток — підприємці на єдиному податку без ПДВ, але тільки ті, хто не зобов'язаний використовувати РРО / ПРРО.

Також зобов'язані такий облік вести все ФОП на загальній системі.

Як саме вести — незрозуміло, порядку ведення обліку товарних запасів немає, а вести бухоблік ФОП не зобов'язані. Тож, як мінімум, вам треба подбати про наявність документів на придбані товари.

Іншими словами, якщо ви ФОП-єдинники і продаєте складні побутові товари, що підлягають гарантійному ремонту, ліки, медвироби, вироби з дорогоцінних металів і каменів, — облік товарних запасів вам вести треба. Це складно влаштувати, якщо точок у вас кілька, а документи зберігаються в офісі.

Товари без документів можуть визнати безоплатно отриманими.

Якою датою оприбутковувати готівку

Оприбуткувати готівку в касі треба на дату проведення розрахунку нею через ПРРО (п. 11 Положення № 148).

Фактично це дата створення електронного чека, передання його на фіскальний сервер податкової та повідомлення для його реєстрації й довгострокового зберігання.

Використовую просто РРО, хочу ПРРО

Якщо використовуєте зараз апаратний РРО, можете продовжувати це робити, доки строк його експлуатації не мине.

Переходити на ПРРО не обов'язково, але можна, якщо хочете.

Що робити, коли вирішили, що більше не хочете використовувати звичайний РРО: можете замість нього зареєструвати програмний.

Але спочатку вам потрібно зняти з реєстрації ваш поточний пристрій, для цього подаєте заяву в податкову.

І вже потім треба завантажити ПРРО на пристрій, на якому будете його використовувати, і подати заяву на реєстрацію на фіскальному сервері програмного РРО.

Чи можна використовувати і звичайний РРО, і програмний? Ми не знайшли заборони в нормативці.

Що з POS-терміналами

Використовувати POS-термінали для приймання оплати картками може будь-який ФОП, навіть якщо він не зобов'язаний використовувати РРО. Для цього потрібно відкрити рахунок і укласти договір торгового еквайрингу з банком. Ми докладно писали про підключення еквайрингу в статті.

Торговий еквайринг: підключення, комісія, абонплата й облік

А от ФОП, які зобов'язані використовувати РРО, зобов'язані приймати оплати картками через POS-термінал на точках. Це стосується і користувачів програмних РРО.

Вибирати програмні POS-термінали поки що не можна, але активно тестується технологія Visa — Tap to Phone, за допомогою якої можна приймати оплати зі смартфонами на Android із NFC.

Також можна розглянути рішення «Смарт Каса». Це мобільний платіжний термінал із фіскальними функціями ПРРО, коштує 13800 грн на «Розетці».

 Програмний РРО від податкової

Податкова, як і обіцяла, розробила ПРРО, програма безкоштовна. Потестувати її можуть навіть підприємці, які використовувати РРО поки що взагалі не зобов'язані.

Завантажити ПРРО від податківців можна на сайті ДПС

Податківці підготувалися і надали кілька роз'яснень, як використовувати програму. Продовжили роботу контакт-центру до 20:00 і готові відповідати на запитання користувачів.

ЕЦП та ПРРО

ПРРО податкової передає дані про операції на фіскальний сервер за допомогою ЕЦПЕлектронний цифровий підпис. Щоб почати використовувати ЕЦП для підпису чеків, які передаватимете на сервер, треба спочатку зареєструвати сертифікат ключа ЕЦП. Зробити це можна через кабінет платника, меню «Програмний РРО», розділ «Касири».

Які варіанти є ще, крім ПРРО від ДПС

Ви не зобов'язані використовувати рішення податкової, є й інші варіанти, але майже всі вони поки що працюють у бета-версіях.

Який вибрати, рекомендувати не можемо, відгуків, як працюють ці рішення в бойових умовах, ми не знайшли.

  • «Смарт Каса». Додаток для торговців, сфери послуг і онлайн-бізнесу. Про пристрій писали вище.
  • Мобільний додаток Checkbox. Анонсований вихід у бету. Формувати чеки можна в додатку або чат-боті, на веб-сторінці. Обіцяють інтеграцію з 1С та плагіни для підключення до CMS-систем онлайн-магазинів, типу Wordpress. Підключити можна на наземній точці та в інтернет-магазині. До жовтня можна користуватися безкоштовно. Потім рішення для малого бізнесу коштуватиме 149 грн на місяць за одну касу.
  • Також у бета-версії працює «Вчасно. Каса». Тариф до 300 чеків на місяць — безкоштовний. 99 грн за одну касу — і формування необмеженої кількості чеків. 
  • Fondy пропонує рішення для онлайн-магазинів. 

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки