ФОП-єдинник хоче продавати товари за кордон

21 квітня 2020 Стане у пригоді для: Підприємці на ЄП

Запитання: чи можна на 2-й групі продавати товари на іноземних майданчиках? 

ФОП-єдинник хоче продавати товари за кордон

Обмеження за групами

Підприємці 1-ї групи точно не мають права займатися зовнішньоекономічною діяльністю. Для 1-ї групи доступно лише:

  • надання побутових послуг виключно населенню;
  • продаж товарів з торгових місць на ринках, податківці наполягають, що не можна торгувати в магазинах на території ринках.

ФОП 2-ї групи. Можуть експортувати-імпортувати товари за зовнішньоекономічними контрактами, крім заборонених на цій групі та ЄП.

Але вам не можна надавати послуги іноземним контрагентам. Тобто продавати товари можна, надавати послуги — ні.

Надавати послуги / виконувати роботи ви можете тільки населенню і контрагентам-єдинникам. А ось замовити роботи/послуги можна в кого завгодно.

ФОП 3-ї групи. Обмежень для вас немає, ви можете працювати з іноземними контрагентами: надавати послуги, виконувати роботи, продавати товари за кордон.

Обмеження стосуються лише видів діяльності.

Чим не можна займатися на єдиному податку

Нагадуємо, якщо ви як звичайна особа, не підприємець, отримуєте дохід із джерел за межами України, раз на рік вам треба подати декларацію про майновий стан і доходи та сплатити з такого доходу 18% ПДФО й 1,5% військового збору.

Обмеження

Єдинники не можуть займатися експортом та імпортом підакцизних товарів (пп. 14.1.145 ПКУ).

Що належить до підакцизних товарів — перераховано в п. 215.1 ПКУ. Це етиловий спирт та ін. спиртові дистиляти, алкогольні напої, пиво; тютюнові вироби (тютюн і промислові замінники тютюну; паливо; електроенергія, а також легкові авто, кузови до них, причепи та напівпричепи, мотоцикли та ін. транспортні засоби, призначені для перевезення 10 осіб і більше, вантажні авто.

Є цілий список того, що заборонено на єдиному податку.

Наприклад, не можна продавати предмети мистецтва та антикваріат, організовувати торги й аукціони предметів мистецтва: це позиції з довідника УКТ ЗЕД, група 97, коди 9701–9706 (там картини, оригінали гравюр, скульптури, антикваріат, якому від 100 років тощо (консультація в ЗІРЗагальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс податкової, категорія 107.05). Заборонені КВЕД 47.91 (у частині діяльність інтернет-аукціонів) і 82.99 (діяльність незалежних аукціоністів).

Весь список заборонених для єдинників КВЕД є в статті «Чим не можна займатися на єдиному податку». 

На 2-й групі заборонено все, що пов'язано з виробництвом, поставкою, продажем ювелірних і побутових виробів з дорогоцінний металів і каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння. Почитайте нашу статтю для ФОП 2-ї групи.

2-а група єдиного податку

Електронні гроші

Раптом ви не знаєте, для єдинників заборонені негрошові розрахунки, такі як бартер, взаємозалік та ін. (п. 291.6 ПКУ).

Порушення на ЄП: за що можна вилетіти зі спрощеної системи

Щодо електронних грошей. На думку податкової, вони перетворюються на реальні грошові кошти тільки після виведення на рахунок ФОП, а не в момент отримання оплати від покупця. Тому податківці стверджують, що приймання електронних грошей заборонене на єдиному податку. 

Продаж товарів на іноземних маркетплейсах

На 2-й групі можна продавати товари на майданчику «Амазон» та інших маркетплейсах. На 3-й так само, обмежень немає.

Але є нюанс із одержанням оплат. Приміром, з «Амазону» не можна вивести кошти на рахунки українських банків, але є легальне рішення — використовувати платформу Payoneer.

Ви реєструєтеся в Payoneer, отримуєте унікальні реквізити рахунку в США, Німеччині, Великобританії чи іншій країні. Payoneer агрегує на цьому рахунку ваші оплати, згодом ці гроші ви зараховуєте на підприємницький рахунок, відкритий в українському банку.

Рекомендуємо проконсультуватися з досвідченим бухгалтером, як налаштувати таку торгівлю, щоб не було проблем з податковою.

Валютний дохід у ФОП-єдинника

Дата, коли гроші надійшли на ваш рахунок ФОП, — це дата отримання доходу. Потрібно перерахувати валюту в гривні за курсом НБУ, який діє в цей день, суму, що вийде включаєте в дохід.

Як працювати з рахунком ФОП

Фактично обміняти валюту виможете в будь-який інший день за більшим чи меншим курсом. Суму в книзі корегувати не треба. Позитивну курсову різницю до доходу ви не включаєте.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки