Чи буде РРО-штраф за несвоєчасне проведення операції через РРО/ПРРО

20 червня 2024 Стане у пригоді для: Підприємці на ЗС

Чи буде РРО-штраф за несвоєчасне проведення операції через РРО/ПРРО

Щоразу, коли підприємцю платять за товар чи послуги (готівкою, через термінал або шляхом розрахунку через інтернет), необхідно таку операцію провести через РРО/ПРРО. Але не завжди буває можливість це зробити одразу ж. Існують різні причини цього явища, але факт залишається фактом, адже частина операцій проводиться пізніше, ніж потрібно. Це відбувається наприкінці робочої зміни чи зовсім іншого дня. Чи цікавить детальна інформація, що за це загрожує підприємцю? Розбираємось у цьому питанні.Які передбачені штрафи у 2024 році за порушення роботи з РРО/ПРРО: найпоширеніші порушення і розміри штрафів

Що відбувається у процесі генерування чека РРО/ПРРО?

Коли проводяться розрахункові операції (не важливо за готівку або одним з безготівкових способів оплати), то підприємець за послугу або товар зобов'язаний провести такі операції через РРО/ПРРО. Про це чітко сказано у (ст. 3 Закону про РРО).

А генерується чек на РРО/ПРРО у проміжок часу, коли клієнт оплачує покупку.

Якщо це відбувається за готівку, чек робиться і віддається клієнту одразу після отримання грошей.

Безготівковий розрахунок через термінал має на увазі, що чек РРО/ПРРО також одночасно з операцією має бути вже готовим.

Оплата через Інтернет має на увазі різні варіанти, починаючи від:

  1. Формування чека при проведенні операції, коли еквайр повідомляє про оплату (інформація від ДПСУ від 21.06.2019 № 2877/6/99-99-14-05-01-15/ІПК, ГНСУ від 14.12.2020 № 5149/ІПК/99-00-07-05-01-06). Але, раптом, оплата проводиться після закінчення роботи, адже чек не вдасться видати в неробочий час;
  2. Чек виписується не пізніше наступного робочого дня підприємця, шляхом обліку виписок про переміщення коштів і з послідовним контролем всіх часових рамок кожної з розрахункових операцій. Це не повинно бути пізніше, ніж коли клієнт отримує послуги або товар (повідомлення ДПСУ від 13.11.2023 № 4093/ІПК/99-00-07-04-01-06, від 14.11.2023 № 4119/ІПК/99-00- 24-03-03-06, від 13.03.2024 № 1300/ІПК/99-00-07-04-01 ІПК, від 13.03.2024 № 1306/ІПК/99-00-07-04-01 ІПК тощо. п.).

Оплата в мережі безперечно враховує умови, в яких ведеться робота. Момент оплати та отримання клієнтом товару, а з ним і чека РРО може відрізнятися та відбуватися у різний час. Тут потрібно проводити операцію за допомогою РРО/ПРРО з періоду часу, коли клієнт вніс плату і до моменту відправки товару.

У податковій службі такий порядок розуміють, що зазначено у БЗ 109.19.

Які операції можуть мати сумні наслідки?

Буває так, що операції через РРО/ПРРО проводяться з абсолютними порушеннями і за термінами та іншими параметрами. За таке підприємці можуть нести відповідальність. Розберемо випадки на прикладах:

  1. Операція пройшла наприкінці робочої зміни перед створенням остаточного звіту, коли на чеку вибивається дата;
  2. Чек щодо операції через РРО/ПРРО відбувається взагалі в інший день, а не коли вона була проведена.

Безумовно, затримка є в такому разі, але й сам підприємець цікавиться, чи можна так робити і що за це буде?

Ну, є порушення у користуванні РРО/ПРРО, бо сам процес відбувається не у відведені законодавством проміжки часу.

Такий порушник відповідає за ст. 17 Закону про РРО. Однак, як це здійснити – не зрозуміло до кінця. Нам здається, це буде вкрай складно. Штраф накладається на підприємця за:

  1. Те, що той не провів розрахункові операції шляхом РРО/ПРРО згідно з фіскальним режимом роботи;
  2. Те, що той не видав у вигляді паперового чи цифрового документа чек, що доводив би виконання такої операції.

Тепер дивимося, що виходить. Підприємець із затримкою провів операцію, але його ніхто не може оштрафувати. Адже операція була, її здійснили і це було зроблено з деякою затримкою. А це не підстава штрафувати. Адже за розрахункові операції із затримкою згідно зі статтею 17 Закону про РРО немає відповідальності.Перейменування вулиці та РРО

Однак є інші види штрафів і вони можуть бути підставами для податківців щодо накладення санкцій. Розберемося докладніше.

Чек не було видано

Підприємець із затримкою провів операцію РРО/ПРРО, але може уникнути штрафу за те, що не видав чек РРО/ПРРО клієнту, якщо вдасться підтвердити для податківців, що сам чек був виданий із запізненням.

Наприклад, операція була здійснена до кінця робочої зміни, коли формувався чек.Таким чином, для податкової буде складно зрозуміти, що чек був виписаний і не вчасно було здійснено операцію. Для цього потрібно взяти та зіставити всі проведені транзакції за добу у плані розрахунків та прийняття плати. Погодьтеся, це завдання не з легких. На купюрах немає знаків про те, що гроші надійшли у той чи інший проміжок часу. Ну, а витяг з банку говорить лише про те, що за обсяг плати надійшов у проміжок часу. Але, коли точно з якого часу це було зроблено, там не говориться. Тоді раптом операцію було проведено із запізненням, але до формування добового Z-звіту немає сенсу побоюватися штрафу за те, що чек не було виписано.

А от якщо РРО/ПРРО операція була в іншу дату. Не так, як того вимагає закон і нормативні акти, тут дізнатися про невідповідність буде дуже просто під час перевірки. Тоді потрібно донести до податківців, що чек було згенеровано із запізненням та його вручили клієнту. У випадку, якщо йдеться лише про паперовий чек, це буде явно недоказно для підприємця. Навряд чи хтось повірить, що покупець після покупки повернувся, щоб забрати паперовий чек. Тут уже уникнути штрафу буде неможливо.

Але документи зараз є й у цифровій формі. Тут уже за операцій ПРРО вони тільки так і формуються. Підприємець у цьому випадку просто наводить докази, що цифровий чек було надіслано клієнту на абонентський номер або e-mail (частина 1 статті 3 Закону про РРО). Оскільки Закон передбачає відповідальність за невиписку чека, а вже те, коли і як, чи вчасно чи ні це було проведено, тут нічого не говорити. Для страховки краще мати пошту чи абонентський номер клієнта.

Які ще є шанси нести відповідальність за несвоєчасні операції?

Припустимо, підприємець не вчасно провів операцію, але може підтвердити, що клієнт отримав чек і все пройшло відповідно до закону. Ось тут немає абсолютної впевненості, що все буде добре і ніхто не буде оштрафований. У пункті 1 статті 17 Закону про РРО зазначаються інші варіанти, коли підприємця притягують до відповідальності, якщо він здійснює операцію та не вказує цілу суму проданої продукції чи послуг.

Така реакція представників податкової періодично буває на операції, де через РРО/ПРРО все було проведено із затримкою і тоді вони пред'являють такого типу порушення.Передплата через інтернет-еквайринг: коли її слід провести через РРО?

Звісно, ​​це абсолютно несправедливе звинувачення. Так, чек було невчасно оформлено, але оплата надійшла в результаті операції за повну суму товару.

Штраф можливий лише якщо раптом будуть незаперечні докази, що підприємець проводить махінації і пробиває не весь товар у змові з покупцем, щоб це не відобразити в чеку. У вашому випадку, якщо у чеку є вся сума і вона ідентична вартості купленого товару – все нормально. Немає підстав турбуватися. 

Найгірше, якщо такого роду звинувачення у бік підприємців розглядають суди та приймають рішення не на їхню користь (ось одне з таких рішень у справі № 440/11/23). Дані проблемні питання ми вважаємо недоцільними та безпідставними.

Який може бути штраф?

Завдання працівників податкової полягає часто у бажанні довести порушення підприємцем закону. Раптом той провів операцію та за несвоєчасні дії йому виписують штраф.Якими вони можуть бути?

За операцію в інший день, чим слід, можуть бути такі суми:

  1. Повна стовідсоткова вартість товарів чи послуг, проведена з порушеннями. При тому, якщо таке порушення зроблено вперше;
  2. Штраф у розмірі 150% вартості товарів або послуг, які були продані з порушеннями. І такий розмір буде за кожне чергове порушення.

Певні підприємці, наприклад ФОП, які сплачують Єдиний податок, не зареєстровані платниками ПДВ та не провадять діяльність з продажу ризикових товарів з 1 серпня 2023 року по 31 липня 2025 року, але не довше, ніж до закінчення ВП, застосовується зменшений штраф: 25 % вартості проданих з порушенням товарів за перше порушення, та 50% вартості – за чергове вчинене порушення.

Штраф можна взагалі обійти, але лише тим підприємцям, що підпадають під дію критеріїв у зонах активних та можливих бойових дій або перебувають на тимчасово окупованих територіях.

Згідно з поширеними заходами, ми особисто впевнені, що продавець повинен проводити операції через РРО/ПРРО до закінчення робочого дня, коли є можливість. Вчинення таких дій в іншу дату може призвести до підозри, що було порушення і такого підприємця притягнуть до відповідальності.

Висновок

Коли клієнт платить за товар чи послуги, чек має бути виписаний у момент передачі готівки чи надходження безготівкових коштів. Якщо ж оплата йде в мережі інтернет, чек виписується пізніше часу, коли товар відправляють клієнту.Проведення дистанційної оплати послуг та можливість звільнення від РРО/ПРРО

Коли чек виписується другого дня після проведення операції, підприємцю можуть виписати штраф.При цьому санкція передбачає саме штраф за невидачу чека клієнту.

У разі коли чек видається до закінчення дня, в який була проведена операція з урахуванням РРО/ПРРО, довести порушення та виписати штраф для податківців буде малоймовірно.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки