Як ФОП звільнити співробітника без наслідків

22 листопада 2023 Стане у пригоді для: Підприємці

Найбільше проблемних ситуацій виникає у ФОП, коли він звільнив працівника, а той вважає своє звільнення незаконним і вирішує боротися за справедливість у суді.

Як ФОП звільнити співробітника без наслідків

Про всяк випадок нагадаємо, що працівник може звільнитися за власним бажанням (ст. 38 КЗпП), за згодою сторін (п. 1 ст. 36 КЗпП) або у зв'язку із закінченням строкового трудового договору (ст. 39 КЗпП).

А зі своєї ініціативи ФОП може звільнити працівника за ст. 40 КЗпП.Роботодавець може відмовити в наданні днів відпочинку

Але навіть коли працівник звільняється за власним бажанням або за згодою сторін, виникають спори.

Працівник: мене змусили звільнитися 

Найпоширеніша претензія працівників — «мене змусили написати заяву про звільнення за власним бажанням». Зазвичай слідом надходять претензії й вимога поновити на роботі й виплатити відшкодування.

Щоб запобігти таким ситуаціям, вам треба правильно оформити звільнення:

  1. На руках повинні мати заяву з підписом працівника, написану за два тижні до звільнення, через два тижні працівник звільнений за наказом і з ним проведений розрахунок.
  2. Якщо звільняєте за згодою сторін: заява працівника обов'язкова / окремий документ (угода) та ваш наказ про звільнення.

При цьому вчасно виплачені гроші, які належить людині виплатити, у тому числі за не відгуляну відпустку, і видана заповнена трудова книжка.

Працівник довго хворіє

Не можна розірвати трудовий договір з ініціативи роботодавця під час хвороби співробітника (ч. 3 ст. 40 КЗпП). Інакше кажучи, поки людина хворіє, ви не можете її звільнити, якщо вона сама не хоче звільнятися.Чи можливе надання відпустки мобілізованому співробітнику під час служби?

Допускається, що можна звільнити людину, яка хворіє більше чотирьох місяців підряд, на підставі п. 5 ст. 40 КЗпП. Чекаєте 4 місяці й лише потім звільняєте. За процедурою, з повідомленням, оформленням наказу.

Це важливо, інакше людина може оскаржити своє звільнення в суді, а вам доведеться виплатити їй компенсацію за вимушений прогул.

Ви маєте право звільнити людину, якщо стан здоров'я заважає їй виконувати обов'язки. Але в цьому разі у вас на руках мають бути медичні документи, що підтверджують знижену працездатність співробітника, протипоказання до певних видів діяльності.Договори ЦПХ з фізичними особами

Звільнення з ініціативи роботодавця

У кожному окремому випадку вам треба дотримуватися процедури звільнення й запастися документальними доказами, що звільнення законне, щоб не було можливості оскаржити його в суді.

Скорочення працівників. Спочатку проводите зміни в організації виробництва та праці; повідомляєте працівникам про скорочення за два місяці; перевіряєте, чи є серед претендентів на звільнення ті, кому належить віддати перевагу та залишити на роботі, кого скорочувати незаконно — їм запропонувати іншу роботу; і, нарешті, правильно оформити звільнення й віддати людям належні гроші.Скорочення під час війни: кого не чіпати?

Халатне ставлення до процесу й порушення процедури призведе до судових позовів. І якщо працівник доведе, що порушення були, через суд його поновлять на роботі, а вас зобов'яжуть виплатити середній заробіток за час вимушеного прогулу.

Звільняєте не кваліфікованого для виконання роботи співробітника. Спочатку вам треба довести, що людина справді не має достатньо кваліфікації й ви не вирішили позбутися невдалого співробітника. Що може бути підтвердженням: провели перевірку знань, а людина не пройшла її; висновки атестаційної комісії, що працівник не відповідає займаній посаді.

Прогул. Заздалегідь збирайте факти відсутності на роботі, фіксуйте, просіть пояснювальні в самого працівника, показання свідків. Потім за процедурою треба зібрати комісію та прийняти рішення про звільнення. Усе це треба робити, навіть якщо ви звичайний ФОП.Чи можливо форму трудового договору обирати за згодою сторін

Адже якщо не зібрати всі докази й документи, є ймовірність, що суд може виграти колишній працівник.

А ще пам'ятайте, що є категорії людей, які можна звільнити лише в разі ліквідації, з обов'язковим працевлаштуванням: 

  1. вагітні працівниці й жінки з дітьми до 3 років (до 6 років — у порядку й випадках, передбачених ч. 6 ст. 179 КЗпП;
  2. самотні матері дітей до 14 років і матері дітей-інвалідів (ч. 3 ст. 184 КЗпП);
  3. працівники, які виховують дітей без матері (у тому числі якщо вона на тривалому лікуванні), а також опікуни й піклувальники (ст. 1861 КЗпП);
  4. працівники до 18 років (ст. 198 КЗпП).

Не провели остаточний розрахунок зі звільненим

Найчастіше трудові спори виникають через гроші.

Тож пам'ятайте, що в день звільнення обов'язково треба розрахуватися з працівником: виплатити зарплату за відпрацьований час, компенсацію за невикористану відпустку, якщо є заборгованість — виплатити і її теж (ст.ст. 47, 116 КЗпП).

Що буде, якщо цього не зробити: працівник має право звернутися до суду з вимогою виплатити йому середній заробіток за весь період затримки, включно з днем фактичного розрахунку.

Будьте уважні, коли розраховуєте компенсацію працівнику за невикористану відпустку.

Помилка підприємців — вони вважають, оскільки людина пропрацювала кілька місяців, компенсація її не передбачена. Але хочемо нагадати: працівнику має право на відпустку через шість місяців роботи, але дні відпустки починають накопичуватися із дня прийняття людини на роботу.

Так, якщо у вас щорічна відпустка 24 календарних дні за рік, за приблизними підрахунками, за місяць роботи людина заробила 2 дні відпустки, а два місяці — 4, а за три — 6 днів. Отже, ви зобов'язані виплатити людині компенсацію при звільненні (ст. 24 ЗУ № 504).Юридичні нюанси оформлення трудової угоди з нефіксованим робочим часом

Інакше співробітник має право вимагати компенсацію через суд, і вам доведеться виплатити її.

Не виплатите належні гроші в день звільнення — доведеться додатково виплатити середній заробіток за час затримки, включно з днем фактичного розрахунку.

Така сама санкція буде, якщо не заповните трудову.

Невчасно видали трудову

На другому місці — історії, коли роботодавець невчасно видав трудову книжку або видав, але не в руки, а надіслав кур'єром або передав через іншого співробітника, а це все порушення. 

Скоро для більшості українців трудова книжка піде в небуття, і відпаде ця проблема, але поки що дійте в такому порядку: в останній день роботи треба видати заповнену трудову книжку (ст. 47 КЗпП, п. 4.1 Інструкції № 58).

І хоча роботодавці-підприємці трудові книжки своїх працівників зберігати не зобов'язані, запис у трудову зробити повинні (пп. 2.211 Інструкції № 58).

Працівник не з'явився в останній день. Тоді надсилаєте йому лист із вимогою з'явитися за трудовою, з повідомленням про вручення.

На руках у вас буде доказ, що затримка з видачею трудовою сталася не з вашої вини.

Якщо лист не надіслати, у працівника є шанс витребувати з вас компенсацію за затримку повернення книжки, а у вас немає доказів, що не видали не через свою вину.

Надіслати трудову книжку поштою можна, тільки якщо у вас на руках є письмова згода працівника. Якщо такого документа немає, закон забороняє пересилання. А інших варіантів видати книжку в трудовому законодавстві не прописали. І не варто передавати трудову через колег звільненого, залишати на охороні абощо — це потенційна загроза.

Потім працівник може почати з вами трудовий спір, заявити, що трудову ви загубили. Вам це не потрібно, тому краще буде, якщо ви домовитеся, щоби працівник з'явився за трудовою книжкою особисто.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки