Пенсійна реформа 2025 року: накопичувальна система та осучаснення пенсійних виплат 

17 жовтня 2024 Стане у пригоді для: Підприємці

Пенсійна реформа 2025 року: накопичувальна система та осучаснення пенсійних виплат 

2024 рік видався багатим на законодавчі зміни. Частина з них вже набрала чинності, а деяк і — почнуть працювати з 2025 року. Наразі зміни торкнуться майбутнього пенсійного забезпечення. Мова йде про нові пенсійні зміни, що плануються на наступний календарний рік. Тож працююче населення матиме нові варіанти збільшення суми  майбутньої пенсійної виплати.

Варто звернути увагу на проєкт Закону «Про накопичувальне пенсійне забезпечення» від 17.04.2023 р. № 9212 (далі — Законопроєкт № 9212). Законопроєкт визначає правові, економічні та організаційні засади загальнообов’язкового накопичувального пенсійного забезпечення в Україні та регулює правовідносини, пов’язані з цим видом діяльності. Можемо дійти висновку, що наразі триває робота над новою комплексною програмою пенсійного забезпечення.

Найближчим часом Законопроєкт № 9212 мають повторно розглянути у Верховній Раді України. Переведення співробітника на іншу посаду

Які зміни запрацюють в 2025 році?

Головна мета пенсійної  реформи — створення додаткової накопичувальної пенсійних виплат з метою отримання більшої суми пенсійних виплат. Йдеться про такі блоки змін:

Запровадження накопичувальної системи двох видів:

·       загальнообов’язкова накопичувальна пенсійна система — це система, що базується на засадах накопичення на індивідуальних пенсійних рахунках в авторизованих пенсійних фондах, на пенсійних депозитних рахунках в авторизованих банках та на індивідуальних пенсійних рахунках у авторизованих страхових організаціях коштів учасників системи загальнообов’язкового накопичувального пенсійного забезпечення та здійснення пенсійних виплат за рахунок таких коштів. Передбачає відрахування із заробітної плати на особисті пенсійні рахунки. Це будуть додаткові кошти, які пенсіонер зможе отримати до пенсійних (солідарних) виплат.

Розмір накопичувального внеску встановлюється у Законі України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та накопичувального внеску до системи загальнообов’язкового накопичувального пенсійного забезпечення». Якщо ці зміни наберуть чинності, така система зменшить розмір заробітної плати працюючого населення України, зважаючи на розмір відрахувань обов’язкового характеру. Участь працюючого населення в такій системі є обов’язковою до досягнення 55-річного віку.

Роботодавцеві потрібно обов’язково сплачувати пенсійні внески за працівників, тобто на їх користь. Запланований розмір внесків — це 1% для 2023 року (проте Законопроєкт № 9212 не набрав чинності в минулому році), 1,5% в 2024 році та 2% у 2025 та наступні роки від розміру заробітної плати особи. Зі свого боку держава такі внески буде здійснювати нарахування та сплату додаткового накопичувального внеску за платників — тобто проводити додаткове фінансування.

·      добровільна накопичувальна система. Працівник матиме змогу додатково накопичити кошти, незважаючи на обов’язкові накопичувальні платежі.

Договір про добровільну участь набирає чинності з дня його підписання. Передбачено, що платниками, які мають право на добровільну сплату ЄСВ є:

  • члени особистого селянського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню;
  • особи, які досягли 16-річного віку та не перебувають у трудових відносинах з роботодавцями та не належать до платників ЄСВ;
  • іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають або працюють в Україні;
  • громадяни України, які працюють або постійно проживають за межами України, якщо інше не встановлено міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування.

Договором про добровільну участь може бути передбачена одноразова сплата особою єдиного внеску за попередні періоди, в яких особа не підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню (у тому числі за період з 1 січня 2004 року по 31 грудня 2010 року). Всі кошти від накопичувальних систем зараховуватимуться на індивідуальний пенсійний рахунок чи інший рахунок, що передбачений Законопроєктом № 9212 в системі персоніфікованого обліку з метою обліку накопичених на користь такого учасника пенсійних коштів;

Зважаючи на норми Законопроєкту № 9212, розмір єдиного соціального внеску не змінюється та включається до суми ЄСВ. Таким чином за рахунок обов’язкової та добровільної систем збільшується розмір відрахування, що в свою чергу впливає на розмір пенсійного забезпечення.

За рахунок працюючого населення в країні діє солідарна система. Вона є основною в системі пенсійного забезпечення, адже роботодавці за кожного працюючого працівника сплачують ЄСВ. Такі три компоненти дозволять збільшити пенсійні накопичення громадян.

Законодавці працюють й над новою формулою за допомогою якої розраховуватиметься розмір пенсійного забезпечення, на розмір якого впливатиме сума сплаченого ЄСВ та кількість відпрацьованих років. Відомо, що на розмір майбутньої пенсії впливатимуть:

  • сума сплаченого ЄСВ;
  • кількість відпрацьованих років.

Ці дві складові переводитимуться в бали, що в свою чергу впливатимуть на розмір пенсії. З деталями всіх доповнень та змін матимемо можливість ознайомитися після розгляду проєкту Закону № 9212 в українському парламенті.    Як грамотно звільнити працівника через завершення термінового трудового договору                              

Коли можна отримати кошти?

Особа, на пенсійний рахунок якої надходили кошти, має можливість їх отримати у декількох випадках, що передбачено Законопроєктом № 9212:

  • досягнення ним віку, що дає право на призначення пенсії за віком у солідарній системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування;
  • виникнення в нього підстав для лікування тяжких (критичних) захворювань/станів здоров’я (рак, інфаркт міокарда, інсульт, коронарне шунтування, ниркова недостатність, трансплантація життєво важливих органів та інші критичні захворювання/стани здоров’я, визначені лікарсько-консультативною комісією);
  • виникнення у членів його сім’ї першого ступеня споріднення підстав для лікування тяжких (критичних) захворювань/станів здоров’я;
  • виїзд за кордон на постійне проживання;
  • визнання його особою з інвалідністю І або ІІ групи.

Крім цього передбачено, що в разі смерті особи, право на отримання пенсійних виплат за рахунок коштів, що знаходяться на одному з її рахунків, набувають її вигодо набувачі або ж спадкоємці.

Автор: Наталія Киріченко,

фахівець з питань трудового законодавства та кадрового діловодства

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки