Продавець включає до рахунка на оплату відсоток за зняття готівки

26 листопада 2019 Стане у пригоді для: Підприємці

Запитання: «Якщо я прошу при оплаті замовлення, щоб покупець перерахував відсоток за переведення грошей у готівку, які можуть бути наслідки? Я так роблю вже два роки, і нічого, але трапляються покупці, які обурюються».

Продавець включає до рахунка на оплату відсоток за зняття готівки

Збільшення заявленої ціни — порушення

Ви маєте запам'ятати одне з прав споживачів: покупець має право платити за товар за ціною на ціннику. А якщо ФОПФізична особа — підприємець нав'язує оплату комісій, він порушує закон.

Права споживачів: придбання і повернення

А ще покупець має право отримати необхідну, доступну, достовірну і своєчасну інформацію про продукцію. А ціна як раз у списку основних даних про товар (ст. 12 ЗУ «Про захист прав споживачів»).

Якщо покупець вирішив купити товар на вашому сайті, він зробив свій вибір, у тому числі, виходячи з вартості товару. А якщо прямо під час оплати з'ясовується, що ціна змінилася, стала більше, це незаконно.

ФОП повинен продати товар за ціною на ціннику — це виконання умов публічного договору купівлі-продажу між продавцем і покупцем (ст. 633 ЦКУ). Й, якщо покупцю доведеться сплатити більше, захищаючи свої права, він може звернутися до суду.

Ви не можете перекладати на покупця свої підприємницькі витрати. Людину не повинно турбувати, яким чином підприємець розпоряджається доходами — залишає на рахунку чи знімає.

Покупець може зібрати докази порушення своїх прав, зробити скрини й фото, записати відео, зберегти чек і листування, у якому ви просите перерахувати більше грошей, аніж коштує товар. І звернутися із заявою до Держспоживслужби чи навіть подати на вас до суду.

Як приймати оплати в інтернет-магазині

Зобов'язані використовувати РРО

Ви не уточнили, але судячи з питання займаєтеся онлайн-торгівлею, так ось, ви зобов'язані використовувати РРО, якщо приймаєте оплати від покупців платіжними картами.

РРО треба використовувати, якщо ви на спрощеній системі й ваш дохід в потомному році перевищив 1 млн грн.

А через РРО проводити операцію слід за повну суму покупки

Не використовувати РРО можна, якщо приймаєте безготівкові оплати, що це в розумінні податкової:

  1. Гроші з розрахункового рахунку покупця переводяться на поточний рахунок продавця/виконавця.
  2. Покупець вносить оплату через банк для зарахування на рахунок продавця.

Оплата платіжною карткою через POS-термінал, інтернет-еквайринг не відноситься до безготівкових розрахунків у розумінні податківців, і при такому варіанті приймання платежів РРО потрібний.

Якщо РРО використовувати зобов’язані, але не використовуєте, вас можуть оштрафувати.

Якщо дали для оплати особисту картку

Із вашого запитання незрозуміло, на підприємницький рахунок ви отримуєте гроші чи на картку фізособи.

Видача готівки з підприємницького рахунку через картку банку обходиться вам приблизно в 1%, видача готівки через банкомат по карті — близько 0,75%, усе залежить від вашого тарифного пакету. Закладайте вартість інтернет-еквайрингу та зняття готівки з рахунку у вартість товару/послуги.

Торговий еквайринг: підключення, комісія, абонплата й облік

А от якщо для отримання оплат від покупців використовуєте картку фізособи, а не підприємницький рахунок, — це порушення. У цьому випадку ви отримуєте підприємницький дохід як фізособа, без сплати податків.

Банки можуть повідомляти ДПС, коли ФОП відкриває підприємницькі рахунки для госпдіяльності, так і рахунків фізособи для власних потреб. В автоматичному режимі податківці не отримують інформацію про відкриття рахунків фізосіб, які не є підприємцями.

Податкова може роками закривати очі на те, що людина отримує гроші за ведення підприємницької діяльності на рахунок фізособи, а потім одним махом оштрафувати вас за весь час приховування доходів.

За законом, інформацію щодо руху коштів на рахунках податкова може отримати за рішенням суду.

Податкова перевірка у підприємця

Не варто витрачати гроші з рахунку ФОП на особисті потреби

Про всяк випадок нагадаємо, що Нацбанк в оновленій Інструкції про відкриття та закриття рахунків пропонує заборонити використовувати поточні рахунки ФОП для операцій, пов'язаних із власними потребами.

Зараз після сплати податків підприємницький дохід з рахунку ФОП можна перерахувати на особистий рахунок фізособи, відкритий для власних потреб. 

Рахунок ФОП і особисті операції, послуги РКО в обліку

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки