Анулювали реєстрацію єдинника заднім числом: що робити

10 вересня 2019 Стане у пригоді для: Підприємці на ЄП

Розбираємо ситуацію, коли ФОП дізнається, що податкова позбавила статусу єдинника й перевела на загальну систему заднім числом: борги з податків, неподана звітність, облік по-новому, РРО.

Анулювали реєстрацію єдинника заднім числом: що робити

Із яких причин можна вилетіти зі спрощеної системи

За порушення правил роботи на єдиному податку ФОП зобов'язаний самостійно перейти на загальну систему з кварталу, що настає за тим, у якому стали порушником.

Якщо підприємець не перейшов самостійно і продовжує вести діяльність на спрощеній системі, порушення можуть виявити податківці й перевести на загальну систему заднім числом, як раз у ті строки, коли він зобов'язаний був це зробити самостійно.

За які порушення можуть позбавити статусу єдинника (пп. 298.2.3 ПКУ):

  1. Отримували дохід від заборонених на спрощеній системі видів діяльності. Пам'ятайте, що для 1-ї та 2-ї груп заборонені деякі КВЕДи, дозволені на 3-й.
  2. Отримували дохід за КВЕДами, які не внесли до реєстру єдинників.
  3. Використовували негрошові форми розрахунків із покупцями, замовниками та постачальниками (бартер, взаємозалік тощо).
  4. Перевищили ліміт доходу. На 3-й групі це 5 млн грн на рік, якщо отримали більше — треба переходити на ЗСЗагальна система оподаткування. А от у підприємців 1–2-ї груп є можливість самостійно після перевищення перейти на «старшу» групу.
  5. Перевищили ліміт із найму працівників. На 2-й групі — більше 10 співробітників; на 1-й — прийняли хоча б одного, хоча це заборонено.
  6. Податковий борг. Два квартали поспіль ходите в боржниках і на кожне 1-е число місяця за вами тягнеться непогашена заборгованість — ДПС анулює реєстрацію єдинника й переведе на ЗС.

Перехід: із загальної системи на спрощену, з єдиного податку на ЗС

За борги з ЄСВЄдиний соціальний внесок зі спрощеної на загальну систему не переводять, але вам важливо пам'ятати, що заборгованість із ЄСВ не має строку давності, її в будь-якому разі доведеться сплатити, і чим раніше, тим краще, бо щодня на суму боргу нараховується пеня.

Ваші особисті борги як фізособи можуть стати підставою для відмови в реєстрації єдинником (консультація в ЗІР, підкатегорія 107.09).

Як дізнатися, чи є заборгованість

Прикрі несплати, забудькуватість підприємців — часті причини виникнення заборгованості, через які можна позбутися права бути єдинником. Розповідаємо, як відстежувати цю інформацію.

У кабінеті платника податкової. Щоби туди потрапити, вам потрібен електронний підпис.

Де дивитися: у розділі «Стан розрахунків з бюджетом», там дані щодо сплати податків, можна сформувати платіжку на сплату, а також дізнатися актуальні рахунки.

Якщо робили електронний запит про звірку через кабінет платника, лист із відповіддю шукайте у вхідних кабінету.

OpenDataBot. Бот доступний у Telegram, Facebook Messenger, Вайбер и Скайп.

Як користуватися: у полі для введення повідомлення пишіть свій податковий номер або прізвище, ім'я, по батькові. У відповідь отримаєте коротку інформацію за вашим ФОП, у тому числі про заборгованість.

Боржники побачать статус «можлива втрата єдиного податку» й дату, з якої заборгованість утворилася.

Якщо боргів немає, але ви хочете бути впевнені, що все гаразд, підпишіться на оновлення — раптом ваш ФОП опиниться в зоні ризику, ви отримаєте повідомлення від OpenDataBot у месенджер.

Податкова виявила заборгованість і за підсумками перевірки надіслала поштою акт, повідомлення-рішення про необхідність сплатити заборгованість і штрафні санкції.

Проблема в тому, що часто ФОП не проживають за місцем реєстрації, таких листів не отримують і про заборгованість не знають.

Якщо вдасться знайти лист, зможете розібратися в ситуації — з якої причини й коли вас виключили з єдинників. Тоді є шанс довести свою невинуватість і оскаржити рішення податкової в суді. Але це можливо, якщо не пройшло 10 днів із дня вручення (доставки) вам листа.

Втім є реальні кейси наших читачів, яким вдалося оскаржити рішення податківців за допомогою адвокатського запиту, навіть після того, коли 10 денний термін сплив.

Перевірка статусу ФОП у реєстрі платників єдиного податку. Реєстр є у відкритому доступі на сайті податкової, оновлюється більш-менш регулярно.

Як перевірити: вводите свій РНОКППРеєстраційний номер облікової картки платника податків, у відповідь отримаєте дані про вас із реєстру.

Анулювали реєстрацію єдинника заднім числом

Невтішна історія для ФОП, коли порушенню кілька років, а податкова виявила його й анулювала реєстрацію єдинника заднім числом.

Це означає, що весь той час, який ФОП продовжував працювати на ЄП, подавати звітність і сплачувати податки, він мав вести діяльність за правилами для загальносистемників. І тепер у нього невиконані зобов'язання зі сплати податків, звітності тощо.

Що робити?

Відколи ви не єдинник

Перевірте вхідні повідомлення в особистому кабінеті — як правило, податкова надсилає акт перевірки з переліком порушень, потім на його підставі — рішення про анулювання реєстрації на ЄП заднім числом. Так ви дізнаєтеся причину анулювання реєстрації та з якої дати ви на ЗС.

Ще якщо у вас на руках немає рішення, ви можете звернутися до центральної податкової або за місцем реєстрації із заявою і зробити запит на отримання копії рішення.

Наступний крок — визначитися, як хочете працювати далі — повернути статус єдинника чи вам вигідно залишитися на загальній системі (якщо діяльність не ведеться).

У разі втрати статусу єдинника за рішенням контролюючих органів повернутися на спрощену систему можна після закінчення послідовних 4 кварталів і лише якщо немає заборгованості з податків на момент переходу (п. 299.11 ПКУ).

Плануєте повернутися на єдиний податок і з моменту анулювання минуло чотири квартали — погасіть борги з податків, подайте неподану звітність і заяву на спрощену систему не пізніше ніж за 15 днів до початку кварталу, з якого плануєте стати єдинником.

Залишаєтеся на ЗС — усе одно доведеться погасити заборгованість, яка у вас накопичилась як у загальносистемника, тому що на ЗС ви продовжували працювати як єдинник.

Після погашення заборгованості вам слід подати звітність за всі минулі періоди.

Є також нюанси з веденням обліку й розрахунками у разі переведення на ЗС заднім числом.

Готівкові розрахунки і РРО

Ключова відмінність загальносистемників від єдинників — на ЗС за умовчанням обов'язково використовувати РРОРеєстратор розрахункових операцій (касовий апарат). під час готівкових розрахунків. Є винятки для деяких видів торгівлі.

Якщо у вас готівкові розрахунки були і РРО ви не використовували, за період із моменту переведення вас на ЗС вам можуть нарахувати штрафи за невикористання РРО.

Щоб далі не нагромаджувати штрафи, припиніть приймати готівкові оплати від контрагентів за договорами, доки не зареєструєте РРО.

РРО: кому використовувати і як зареєструвати

Ваші контрагенти ФОП і юрособи відображають виплати вам у розрахунку за формою № 1ДФ, ви ж повинні задекларувати ці суми. Якщо частина оплат була в готівковій формі й ви вирішите її не показувати, це все одно з'ясується в базі податкової як невідповідність даних і стане приводом для проведення у вас перевірки.

Готівкові розрахунки з покупцями-фізособами не фіксуються ніде, крім вашого обліку та квитанцій, якщо видаєте їх.

Штрафи за незастосування РРО (п. 1 ст. 17 ЗУ «Про РРО») — за перше порушення 1 грн, за наступні — 100% суми операції.

Якщо не вели діяльності або не отримували готівкового доходу, ці штрафи вам не загрожують.

Книга обліку

Підприємці на ЄП ведуть лише облік доходів, а на ЗС — облік доходів і витрат.

Відповідно треба вести різні книги обліку.

Після переходу на ЗС ви зобов'язані були зареєструвати книгу обліку загальносистемника. Це потрібно зробити якомога швидше, перенести всі ваші доходи й витрати за періоди із самого початку перебування на ЗС.

Книга обліку доходів і витрат ФОП-загальносистемника

За ведення обліку не в тій книзі податківці можуть оштрафувати на суму від 51 до 136 грн (ст. 1641 КпАП).

Декларація про майновий стан і доходи

У цій декларації ФОП на ЗС звітують про доходи й витрати раз на рік.

Але перший раз її потрібно було подати за перший квартал роботи на ЗС, після того як вас туди перевела податкова. А потім — за підсумками року.

Показники підприємницької діяльності показують у додатку Ф2. Доходи фізособи відображаєте в розділі 2 декларації, які це доходи: дохід від здавання нерухомості в оренду, спадщина, зарплата тощо. Додаток без декларації не подають — так він є недійсним.

Декларація про доходи підприємця на загальній системі

Якщо діяльність не велась, об'єктів оподаткування нема — подавати декларацію не потрібно (консультація в ЗІР, підкатегорія 104.09).

Але оскільки ви стали загальносистемником заднім числом і декларацію про доходи не подавали, мінімум, що вам доведеться сплатити, — це штраф за неподання — 170 грн (п. 120.1 ПКУ) й адмінштраф 51–136 грн (ст. 1641 КпАП).

ПДФО й військовий збір

На ЗС підприємці сплачують ПДФОПодаток на доходи фізичних осіб з чистого доходу, обчислюють податок за схемою: дохід мінус документально підтверджені витрати.

Витрати, що пов'язані з отриманням доходів, є в п. 177.4 ПКУ, якщо зберігали первинку і можете підтвердити витрати, це зменшить дохід і податку заплатите менше.

ПДФО треба платити авансом щокварталу, а після подання декларації доплатити підсумкову суму. За IV квартал окремо не платите.

Підприємець на загальній системі

Якщо доходів не було, платити не треба, витрати більше доходу — теж нічого не платите.

Як бути в разі переведення на ЗС заднім числом, якщо дохід був і ви відзвітували та сплатили за нього податки як єдинник? За несплату ПДФО будуть штрафи, розмір залежить від строку прострочення сплати (п. 126.1 ПКУ):

  • до 30 календарних днів — 10% несплаченої суми;
  • більше — 20% від тієї самої суми.

А якщо прострочили сплату більш ніж на 90 днів, на суму заборгованості треба нарахувати пеню, з 91-го дня (пп. 129.1.3 ПКУ).

Військовий збір сплачують із тих самих доходів, що й ПДФО, відразу всю суму за підсумками року. Відображається в декларації про доходи.

За прострочення — штраф 25% від суми недоплати (п. 127.1 ПКУ). Також нараховується пеня.

ЄСВ

ЄСВЄдиний соціальний внесок на загальній системі сплачують від чистого доходу, але сума внеску має бути не менше мінімального платежу — 2754,18 грн на квартал у 2019 році. Якщо доходу не було, як і на ЄП, обов'язково треба сплачувати мінімальний платіж.

Рахунки на сплату ЄСВ спільні для ФОП-єдинників і загальносистемників: внесок, який ви сплачували як єдинник, зарахували.

Але через переведення на ЗС заднім числом могла виникнути недоплата з внеску через те, що як єдинник ЄСВ ви сплачували в мінімальному розмірі, а мали — від чистого доходу.

Як підприємцю сплачувати ЄСВ за себе

Розберіться і, якщо є недоїмка, погасіть. Нагадуємо, що строку давності зі стягнення заборгованості й недоплати з ЄСВ немає, розстрочки зі сплати теж, а за кожен день прострочення нараховується пеня.

Штраф — 20% суми несплаченого внеску, пеня — 0,1% суми недоплати ЄСВ за кожен день прострочення оплати.

Законодавство з регулювання питань сплати ЄСВ часто змінюється, тож, коли визначаєте свої зобов'язання за минулі періоди, враховуйте норми закону, що діяли на той момент.

Так, до 2017 року ФОП на загальній системі звільнялися від сплати ЄСВ, якщо не отримували дохід. Зважайте на це, якщо вас прибрали зі спрощеної системи в той період.

Звіт із ЄСВ подають раз на рік, тому, якщо подавали звіт як єдинник, не поспішайте подавати ще раз як загальносистемник, бо дані в картці можуть продублюватися.

Можливо, знадобиться писати заяву і скасовувати попередні звіти, лише потім подавати заново як загальносистемнику. Адже форма звіту з ЄСВ Д5 не передбачає подання уточнюючих звітів.

За неподання або несвоєчасне подання звіту з ЄСВ № Д5 штраф — 170 грн, адмінвідповідальність — 510–680 грн (ст. 1651 КпАП).

У будь-якому разі спочатку потрібно звернутися до податкової й перевірити свою картку, податківець підкаже, як правильно вчинити, тим більше що сплаті штрафів передує перевірка податкової та акт перевірки.

ПДВ

На загальній системі, якщо у ФОП обсяг доходу досягнув 1 млн грн за останні 12 місяців, треба зареєструватися платником ПДВПодаток на додану вартість .

У єдинників такого обов'язку немає, а оскільки вас перевели на ЗС заднім числом і ПДВшником ви вчасно не стали, ви все одно повинні сплатити податкове зобов'язання за весь період прострочення, при цьому права на податковий кредит і бюджетне відшкодування у вас немає (п. 183.10 ПКУ).

Штраф — 25% суми визначеного податкового зобов'язання, 50% — якщо протягом трьох років порушення повториться.

За неподання декларації з ПДВ податківці штрафувати не повинні, бо підприємці, не зареєстровані платниками ПДВ, не мають права подавати цю звітність.

Якщо дохід був менше 1 млн або не було взагалі, штрафів не буде.

Штрафи за ст. 127 ПКУ не застосовуються, якщо ви самостійно виявили порушення й виправили його в наступних податкових періодах протягом року.

Повернути переплату з ЄП

Якщо до анулювання реєстрації єдинника заднім числом ви сплачували ЄП і не минуло 1095 днів із моменту сплати, можете його повернути (п. 102.5 ПКУ).

Як повернути переплату з податків

Декларації з ЄП ви не виправите, бо ви вже не платник ЄП, але переплату з ЄП потрібно відвоювати. Гроші повернуть після того, як погасите заборгованість з інших податків.

ФОП, дізнавшись, що їх усунули зі спрощеної системи, не звітують за останній період роботи на ЄП: це неправильно, обов'язково подайте декларацію з ЄП.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки