Інтернет-еквайринг: облік, комісія, РРО

28 лютого 2020 Стане у пригоді для: Підприємці

Чи включати єдинникам у дохід комісію за еквайринг, чи потрібен РРО, якщо приймаєте оплати на сайті платіжними картками.

Інтернет-еквайринг: облік, комісія, РРО

Як це працює

  1. ФОП-продавець укладає договір із сервісом або банком і отримує доступ до особистого кабінету, через який буде відображатися інформація, успішні та невдалі оплати.
  2. Встановлюєте на сайт форму для приймання оплат.
  3. Як це виглядає: покупець для оплати замовлення переходить на безпечну сторінку процесингового центру, вводить реквізити своєї картки та оплачує замовлення.
  4. Банк клієнта надсилає йому SMS або повідомлення в додаток про підтвердження покупки.
  5. Сервіс обробляє платіж, і гроші приходять вам на рахунок.

Торговий еквайринг: підключення, комісія, абонплата й облік

Спочатку відкрити рахунок

ФОП отримують безготівкову виручку на підприємницький рахунок. Якщо плануєте працювати з безготівковими розрахунками, а рахунку ще немає, треба відкрити.

Використовувати особистий рахунок фізособи для ведення діяльності заборонено (п. 14 Інструкції № 492).

Для приймання оплат на сайті вам потрібно підключити інтернет-еквайринг, а оплати мають надходити на ваш підприємницький рахунок. Отже, потрібно відкрити рахунок.

Так, якщо хочете підключити сервіс LiqPay від ПриватБанку, у вас має бути там рахунок. Рішення є майже у всіх банків, які працюють із СПД, — Альфа-Банку, Райффайзен Банку Аваль, Конкорд Банку та інших.

Не обов'язково підключати інтернет-еквайринг від банку, в якому відкритий ваш рахунок СПД, можна вибрати рішення одного з платіжних провайдерів — FONDY, Wayforpay тощо.

Ви можете не обмежувати клієнта і підключити відразу кілька способів оплати.

Готівкові та безготівкові розрахунки у підприємців

Якщо отримуєте платежі від закордонних клієнтів. Обов'язково уточніть, які умови у банків і платіжних сервісів: чи приймають картки платіжних систем, які не поширені в Україні.

Ми зробимо огляди декількох рішень для прийому оплат на сайті картами і розповімо, як працює прийом оплат онлайн, на що звертати увагу крім тарифів.

Комісія за платіж

Вартість інтернет-еквайрингу — це комісія за операцію, її розмір залежить від обороту. 

У середньому за кожну проведену оплату з вас стягуватимуть комісію 2,5–2,75% від суми платежу.

Зазвичай розмір комісії узгоджується індивідуально і переглядається, якщо у клієнта великі обороти.

Коли будете вивчати, до якого сервісу підключитися, уточнюйте, чи є приховані платежі, чи буде плата за підключення, абонентська плата за підтримку/обслуговування.

МСС-код продавця

Це категорія продавця, присвоюється у процесі налаштування еквайрингу — «продукти», «краса та медицина», «одяг і взуття»; ті, хто не переймається цим питанням, найчастіше мають категорію «інше».

Цей момент може бути важливим для ваших покупців. Банки заохочують клієнтів використовувати картки при оплаті покупок і повертають відсоток з покупок певної категорії товару у вигляді кешбеку.

Коли гроші надійдуть на рахунок

Гроші за покупки надходять на рахунок зазвичай наступного дня. Але можуть прийти і на 2–3-й день.

З рахунку ви можете вивести гроші на корпоративну картку, а потім на картку фізособи.

Для правильного обліку важлива дата отримання доходу. Дата надходження грошей на рахунок — це дата отримання доходу, підтверджується банківською випискою. У цей день відображаєте дохід у книзі обліку доходів (листи ГУ ДФС від 25.02.2016 № 1529/Л/26-15-12-02-14 і від 01.03.2019 р. № 845/6/99-99-13-01-03-15/ІПК). 

Може вийти так, що покупці оплатили замовлення в останній день кварталу, а гроші зайшли на ваш рахунок уже в новому кварталі. Цю суму включаєте в дохід у новому кварталі. 

Гроші за замовлення, оплачені 31 грудня, надійшли на рахунок ФОП 3 січня наступного року, значить цю суму включаєте до доходу в I кварталі.

Комісії за еквайринг: як включати до доходу

Зазвичай СПД одержує виручку на рахунок за мінусом комісії банку-екваєра. І тут у ФОП-єдинника виникає питання, як включати в дохід цю суму, податківці мають дві думки:

  1. Дохід ФОП — сума, яка надійшла на поточний підприємницький рахунок. А оскільки банк утримує комісію, на рахунок надходить сума без урахування комісії за операцію (консультація в ЗІР, підкатегорія 107.04).
  2. ФОП включає до доходу суму продажу, з урахуванням винагороди за розрахунково-касові послуги (ІПК ДФС у м. Києві № 1665/Х/26-15-13-06-12-ІПК, ІПК № 3531/10/04-36-13-02-09/ІПК).

Незважаючи на те що це індивідуальні консультації, часто податківці застосовують такі ІПК до всіх ФОП.

У спірних ситуаціях ми рекомендуємо звертатися по індивідуальні роз'яснення до податківці і діяти, як вони напишуть.

Або про всяк випадок відображати всю суму операції, з урахуванням комісії, щоб точно не звинуватили в заниженні доходу. Але тоді ви швидше досягнете ліміту в 1 млн грн, після якого треба використовувати РРО.

Що не включають до доходу єдинника

Де дізнатися розмір комісії: в банківській виписці, у призначенні платежу.

Комісія і витрати ФОП на ЗС

У ФОП на загальній системі таких питань не виникає. Комісія за еквайринг — це плата за розрахунково-касове обслуговування, а її відносять до документально підтверджених витрат. Тобто ви можете включити цю суму в документально підтверджені витрати за фактом сплати. Документ, що підтверджує витрати, — виписка банку (пп. 177.4.4 ПКУ, ІПК № 3531/10/04-36-13-02-09/ІПК).

Витрати підприємця на загальній системі

Чи потрібен РРО, якщо приймаєте оплати через інтернет-еквайринг

Судячи з численних роз'яснень і консультацій податківців, потрібен.

Нагадаємо, що поки  ФОП-єдинники не використовують РРО до моменту досягнення ліміту доходу в 1 млн грн. Коли ця планка досягнута, оплати треба проводити через РРО, і на кожну покупку видавати клієнту фіскальний чек.

ФОП на єдиному податку: ліміт в 1 млн грн і РРО

Це підтверджують ІПК, у яких податківці зазначають, що, якщо клієнт замовив онлайн товар і оплатив його платіжною карткою через платіжну систему — WayForPay, LiqPay, FONDY, Portmone тощо, треба використовувати РРО (ІПК № 1368/6/99-99-14-05-01-15/ІПК, №2449/6/99-99-14-05-01-15/ІПК).

А ось ще одна консультація, згідно з якою при оплаті покупцем замовлених послуг платіжною картою Visa, MasterCard тощо через інтернет-банкінг, інтернет-еквайринг, сайт обов'язково застосовувати РРО та видавати покупцю розрахунковий документ (ІПК № 8/ІПК/20-40-05-10-21).

Тобто до мільйонного ліміту ви РРО не використовуєте, після перевищення всі операції проводите через РРО.

Якщо торгуєте технічно складними побутовими товарами, ліками та медвиробами, РРО ви зобов'язані використовувати незалежно від ліміту в 1 млн грн.

Як ФОП використовувати РРО в 2020 році

А от видача чека не прив'язана до дати надходження грошей на рахунок, видати його можна з товаром (ІПК № 2856/6/99-99-14-05-01-15/ІПК).

Чек РРО роздруковуєте на підставі банківської виписки з рахунку при відправленні товару покупцю, не пізніше. Доставити оплачений товар покупцю можуть будь-яким способом: кур'єром, поштою, транспортною компанією.

Для товарів на гарантії видайте вже заповнений гарантійний талон, а також вкладіть у посилку акт, за яким покупець може повернути товар, якщо він виявиться пошкодженим, бракованим.

РРО не використовується, якщо ФОП одержує оплату від клієнта в безготівковій формі: гроші перераховані з рахунку на рахунок, внесені в банк для перерахування на поточний рахунок, тобто без використання платіжних карток.

Нема еквайрингу — просіть «скинути гроші на картку»

Є сайт, нема еквайрингу — даєте номер картки для оплати. Нагадуємо, що використовувати картку фізособи в бізнесі не можна. Але якщо є рахунок ФОП, до нього в банку вам напевно видали картку. Можете давати покупцям її номер для оплати. Гроші, які приходять на цю картку, відображаються на вашому рахунку. 

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки